Automoto

Marc Marquez u Aragonu stigao do šeste MotoGP pobjede i na prag titule

Sportnet • ponedjeljak, 30.09.2013.
Marc Marquez u Aragonu stigao do šeste MotoGP pobjede i na prag titule
Foto: EPA

Mladi Hondin vozač Marc Marquez pobjednik je Velike nagrade Aragona, 14. od 18 utrka aktualne sezone MotoGP-a. Španjolac je u izravnom okršaju na stazi nadmudrio aktualnog svjetskog prvaka Jorgea Lorenza, dok je Dani Pedrosa utrku okončao teškim padom. Treća pozicija pripala je veteranu Valentinu Rossiju.

Na subotnjim kvalifikacijama Marc Marquez je za jednu desetinku sekunde bio brži od Jorgea Lorenza, a budući da su unutar desetinke i pol bili i Dani Pedrosa i Valentino Rossi, uzbudljiva utrka bila je zagarantirana.

Aktualni svjetski prvak je još jednom najbolje startao i pokušao u svom stilu pobjeći pratnji vožnjom izrazito brzih krugova. U početnoj fazi je uspio pobjeći Hondinim vozačima koji su se borili za drugo mjesto, no njegova se prednost brzo počela topiti. Pedrosa je lijepim manevrom prošao Marqueza i sustizao Lorenza, a onda je došao šesti krug.

Na jednom kočenju Marquez je zakasnio i umalo udario u svog momčadskog kolegu. Izbjegao ga je i izašao van staze, dok je Pedrosa na izlasku iz istog zavoja izgubio kontrolu nad svojim motociklom i teško pao. Na nosilima je iznesen sa staze, no na njegovu sreću ipak se nije teže ozlijedio.

Lorenzo se tako dočepao dvije sekunde prednosti pred Marquezom, no 20-godišnji vozač Honde i rookie u MotoGP klasi krenuo je u lov i iz kruga u krug dolazio sve bliže Yamahi. Uhvatio je Lorenza u 14 krugu, a onda ga pretekao sjajnim manevrom i odjurio do svoje šeste ovosezonske pobjede. Svoju prednost u ukupnom poretku četiri utrke prije kraja sezone Marquez je povećao na 39 bodova u odnosu na Lorenza, dok je Pedrosa padom ispao iz svih kombinacija. Za momčadskim kolegom kasni 59 bodova.

Iza Marqueza i Lorenza vodila se velika bitka za treće mjesto u koju su bili uključeni Rossi, Bautista, Bradl i Crutchlow. Bautista je u jednom trenutku uspio izbiti ispred Rossija, ali već po običaju Talijan ga je u završnici utrke nadmudrio i osigurao si 146. postolje u MotoGP karijeri. Bradl je utrku završio na petom, Crutchlow na šestom, Smith na sedmom, a Ducatijevi vozači Dovizioso i Hayden osvojili su deveto i deseto mjesto.

Iduća utrka vozi se na stazi Sepang u Maleziji 13. listopada.

MotoGP, VN Aragona, rezultati utrke:
1. Marc Marquez (ŠPA/Honda) 42:03,459 min
2. Jorge Lorenzo (ŠPA/Yamaha) +1,356
3. Valentino Rossi (ITA/Yamaha) +12,927
4. Alvaro Bautista (ŠPA/Honda) +13,787
5. Stefan Bradl (NJE/Honda) +13,973
6. Cal Crutchlow (VBR/Yamaha) +14,662
7. Bradley Smith (VBR/Yamaha) +31,220
8. Andrea Dovizioso (ITA/Ducati) +40,671
9. Nicky Hayden (SAD/Ducati) +53,413
10. Andrea Iannone (ITA/Ducati) +58,001

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.09.2013. u 13:55
    Marquez nije zaobišao nego udario, lagano ali ipak, udario momčadskog kolegu...sasvim dovoljno da mu razbije senzor brzine za stražnju gumu nakon čega više nema tzv. traction control-a i epilog je viđen...Pretpostavljam da autor teksta nije gledao utrku... Zbog tog poteza i "agresivne i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.09.2013. u 09:14
    dominacija!
    Obrisan korisnik