Nogomet

Liverpool traži povratak na čelo, Bayer protiv Bayerna

Sportnet • petak, 04.10.2013.
Liverpool traži povratak na čelo, Bayer protiv Bayerna
Foto: EPA

Bogati sportski vikend obilježit će događanja na nogometnim travnjacima diljem Europe, a kao i svakog petka, Sportnet nudi pregled utakmica u najboljim europskim ligama...

Ždrijeb sedmog kola najbolje engleske nogometne divizije ne nudi neke velike sudare, no zasigurno će favoriti morati svoje prepreke shvatiti ozbiljno žele li nastaviti dobar start u prvenstvo. Kolo otvaraju Manchester City i Everton na Etihadu u subotu u 13:45, što je vjerojatno i najzvučniji ogled ovog vikenda na Otoku.

Nešto kasnije pažnju će zaokupiti drugoplasirani Liverpool koji protiv posrnulog Crystal Palacea lovi povratak na čelo ljestvice makar na jedan dan. U isto vrijeme Newcastle gostuje kod Cardiffa, Hull dočekuje Aston Villu, dok Fulham traži prvu domaću prvenstvenu pobjedu protiv Stokea na Craven Cottageu. Dan zatvaraju Sunderland i Manchester United susretom u kojem David Moyes nakon niza slabih rezultata nema pravo na pogrešku.

Jedno od najugodnijih iznenađenja dosadašnjeg dijela prvenstva Southampton u nedjelju dočekuje europski Swansea, dok Chelsea popravak forme traži u Norwichu. Raspucani Arsenal sprema se u goste WBA-u, a u isto vrijeme londonski derbi na White Hart Laneu igraju Tottenham i West Ham.

Poslije europskih iskušenja, njemački prvoligaši se vraćaju domaćem prvenstvu. Derbi osmog kola igra se u Leverkusenu gdje Bayer dočekuje aktualnog prvaka Europe Bayern koji je svoju snagu dokazao protiv Manchester Cityja u Ligi prvaka svladavši ga bez puno muke. Bit će to dvoboj treće i druge momčadi na tablici, a obje imaju niz od tri uzastopne pobjede.

Trenutni lider, dortmundska Borussia, prvu će poziciju pokušati zadržati na gostovanju kod istoimenog kluba iz Mönchengladbacha. Žuto-crni su u dobrom raspoloženju jer su uvjerljivo svladali Marseille, a i Lewandowski je na tragu forme iz prošle sezone. Četvrtoplasirani Hannover otvara kolo na svom terenu protiv Herthe koja je jedno mjesto slabije rangirana.

Sjajan europski tjedan za bundesligaše u kojem su pobjeđivali Bayern, Borussia, Bayer, Schalke i Eintracht Frankfurt pokvario je Freiburg porazom od Seville, a u ovom kolu dočekuje upravo Lakićevu momčad. Olić i Perišić pred svojom publikom igraju protiv Braunschweiga, dok Badelj s HSV-om putuje u Nürnberg.

Ovog vikenda će se odigrati osmo kolo španjolske Primere. Nakon prošlotjednog poraza od Atletico Madrida u gradskom derbiju, Real Madrid će se nastojati vratiti na pobjedničke staze na gostovanju u Valenciji kod Levantea. S druge strane, dosad neporaženi Atletico će nastojati nastaviti svoj izvrsni niz na domaćem terenu protiv Celte.

Niz od sedam uzastopnih pobjeda pokušat će nastaviti i trenutno prvoplasirana Barcelona, koju u subotu na domaćem terenu očekuje ispit protiv Valladolida. Katalonci će do bodova u tom susretu nastojati doći bez ozlijeđenog Lionela Messija, koji je ove sezone postigao osam pogodaka i s Atleticovim Diegom Costom dijeli prvo mjesto na ljestvici strijelaca.

Vrijedi još izdvojiti kako će u ostalim utakmicama Valencia protiv Athletica pokušati ubilježiti četvrtu uzastopnu pobjedu, Elche će pokušati svladati Espanyol i približiti se sredini tablice, a Betis nakon remija s Rijekom u Europskoj ligi očekuje gostovanje kod Getafea.

Sedmo kolo Serie A nudi čak dva velika derbija, od kojih nešto veću pozornost privlači ogled dviju neporaženih momčadi, vodeće stopostotne Rome i trenutno četvrtoplasiranog Intera, koji za Vukovima zaostaje četiri boda. Roma je u šest kola ostvarila isto toliko pobjeda i ubacila se među konkurente za Scudetto, a zahvaljujući dobrim igrama u otvaranju prvenstva to je postao i Inter, koji traži put prema vrhu.

Roma na Meazzu dolazi na krilima velike pobjede nad Bolognom u prošlom kolu (5:0), a crno-plavi su doživjeli blago razočaranjem remijem s Cagliarijem (1:1). Obje momčadi imaju velike motive za juriš na sva tri boda, a valja istaknuti kako je Inter posljednju pobjedu nad Romom ostvario tek 2011. godine u polufinalu talijanskog Kupa.

Dvoboj Juventusa i Milana drugi je veliki derbi ovog kola koji je pomalo "u sjeni" ogleda Rome i Intera zbog lošeg učinka Rossonera u dosadašnjem tijeku prvenstva. Milan trenutno drži deveto mjesto s po dvije pobjede, remija i poraza, dok Stara dama ima dva boda zaostatka za Romom i traži pobjedu za eventualno preuzimanje prvog mjesta. Jedan od većih dvoboja ovog kola odigrat će se u Rimu, gdje će snage odmjeriti susjedi na ljestvici Lazio i Fiorentina, jedno od ugodnijih iznenađenja ove sezone.

Nakon prvih osam kola na vrhu tablice Ligue 1 vlada gužva. Predvode ju Monaco i PSG sa po pet pobjeda i tri remija, dok je Marseille treći s bodom manje i porazom više. Društvo s Velodromea u devetom će kolu imati priliku okrenuti situaciju u svoju korist te nanijeti prvi ovosezonski poraz svom velikom rivalu iz glavnog grada. Oba su kluba u posljednja tri kola upisala po sedam bodova pa se u nedjelju navečer u Marseilleu može očekivati pravi festival nogometa i žestoka borba za pobjedu.

Monaco će na teren dan ranije, a također ga očekuje zahtjevna utakmica. Gost Falcau, najboljem strijelcu lige, i njegovim suigračima bit će Saint-Etienne, klub koji je odlično krenuo u ovu sezonu pa onda u posljednja tri kola malo posustao i osvojio tek jedan bod. Za Monacom trenutačno kasni samo pet bodova i napravit će sve kako bi taj zaostatak smanjio pobjedom u Kneževini.

Niz slabijih rezultata gurnuo je Lyon u sredinu tablice, a u nedjelju ga očekuje dvoboj s Montpellierom, sastavom koji je uspio nanizati čak pet remija. Identičan niz ima i Reims, koji će u goste Valenciennesu, posljednjem klubu na tablici koji proživljava teške dane i za bodove ne zna još od prvog kola.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • etti05.10.2013. u 15:20
    @Lool...slažem se, ali duel Lazio-Roma nije nikada imao važnost Scudetta ili Lige Prvaka, a što dueli između Juventusa i Milana jesu često u bližoj povijesti, a i daljoj. Stoga i kažem, natjecateljski derbi
    etti
  • Obrisan korisnik05.10.2013. u 14:39
    Ima stvarno opakih derbija po Italiji, ali mislim da je najveće rivalstvo između Lazia i Rome, njihove su utakmice bez obzira na igrače/kvalitetu/ostalo nabrijanije nego na ostalim derbijima
    Obrisan korisnik
  • etti05.10.2013. u 10:48
    Ma za mene nema većeg derbija u Italiji nego što je to Juventus - Milan, u kakvoj god formi bila koja ekipa. Kad se susretnu te dvije ekipe uvijek je sve moguće. Jest Juve - Inter derby d'Italia, tu su i Lazio-Roma, Milan-Inter, ali natjecateljski Juventus i Milan predstavljaju najbolje od... [više na forumu]
    etti
  • Obrisan korisnik05.10.2013. u 08:33
    Kod Talijana i dalje predstavlja, vidiš da su dobili onaj elitni termin nedjeljom navečer ;)
    Obrisan korisnik
  • etti04.10.2013. u 22:27
    Nek sam doživio i to da Juventus - Milan ne predstavlja derbi kola. To ide u prilog talijanskoj ligi koja je poprilično zanimljiva ove sezone, bar zasad na početku.
    etti