Rukomet

Čupić predvodio Kielce do slavlja u prvom ovosezonskom poljskom derbiju

Zvonka Keliš • subota, 05.10.2013.
Čupić predvodio Kielce do slavlja u prvom ovosezonskom poljskom derbiju

Rukometaši poljskog prvaka Kielcea u subotu su poslije podne na terenu Orlen Arene svladali domaću momčad Wisle Plock. Nakon zanimljivog i napetog prvoga dijela u kojem je koješta za kazati imao Marin Šego, uslijedio je nastavak u kojem su prednjačili kako Ivan Čupić tako i Julen Aguinagalde čime je treća momčad Europe osigurala slavlje u poljskome derbiju.

Nakon četiri odigrana kola PGNiG Superlige u kojoj su dvije najbolje poljske momčadi pokazale kako i dalje nemaju pravu konkurenciju vrijeme je bilo da međusobno odmjere snage u prvom ovosezonskom poljskom rukometnom derbiju. Ove subote pred odličnom atmosferom Orlen Arene čak petorica Hrvata u dresu Vive Targi Kielcea suprotstavila su se hrvatskom vrataru Marinu Šegi koji je branio boje domaćina Wisle Plock.

U dvoboju u kojem su poljski prvaci nastupili bez svog Karola Bieleckog, dok viceprvak nije mogao računati na pomoć Marcina Lijewskog zanimljivo je bile od prve minute. Do odlaska na odmor nešto se boljom tako pokazala domaća momčad da bi na koncu sasvim sigurno do novih bodova i slavlja u derbiju stigla treća ekipa Europe.

Netom nakon dvoboja trener pobjedničke momčad Bogdan Wenta kazao je : "Iza nas je teška utakmica s puno emocija. Za nas je bilo dosta teško kada nam je Wisla diktirala igru, u prvome smo dijelu tako imali problema s Jurkiewiczom, dok smo se u drugome dijelu pokazali boljima, a iskazao se i Aguinagalde. Sretan sam kako pobjedom tako i našom dobrom momčadskom prezentacijom."

Svoje viđenje susreta ponudio je naravno i trener domaćina Manolo Cadenas: "Velika je danas bila razlika u našoj igri u prvome i u drugome poluvremenu. Prvo smo, naime, osigurali i održali dobar rezultata da bi u drugome odigrali dosta lošije. Da bi pobijedila moja momčad mora biti u potpunosti zdrava i bez ozljeda stoga nam za ubuduće treba mnogo sreće i zdravlja."

Uvodne minute ogleda u Plocku svakako je obilježio upravo domaći vratar Šego koji je uporno zaustavljao suparničke pokušaje prema svojim vratima, dok su na drugoj strani put do mreže Venija Loserta pronalazili Šegini suparnici Ghionea, Jurkiewicz, Nenadica i Paczkwski. Dovelo je to ubrzo domaćina do vodstva 4:3, ali i 9:7 te se činilo kako su gosti pod laganim dojmom atmosfere u Orlen Areni.

Upravo stoga vrijeme je bilo da Bogdan Wenta posloži svoje redove i probudi igrače poljskog prvaka, što se i dogodilo, naime, nakon minute predaha Kielce predvođeno hrvatskim desnim krilom Ivanom Čupićem te njegovom serijom pogodaka osigurava kako izjednačenje tako i preokret rezultata u svoju korist (12:10). Nije tada dugo trebalo i domaćem treneru Manolu Cadenasu da uzme time-out za svoje rukometaše koji, pak, odmah uzvraćaju te do odlaska na odmor osiguravaju minimalnih 15:14.

Nastavak susreta otvara Toromanović za Wislinih +2 na što odgovor imaju, u drugome dijelu sjajni Aguinagalde, ali i Željko Musa te Jurecki koji odvode svoju ekipu na 17:16, a novom mini serijom pogodaka Kielce u 38. minuti osigurava odličnih +3 (20:17). Pala je tada domaća momčad u napadu, na visokom nivou više nije bio ni Šego, a ozljeda još jednog Wislinog igrača, Paula Paczkowskog, dodatno je poremetila Cadenasove planove.

Unatoč tomu domaći su se rukometaši uspjeli još jednom uzdići te sustići svog suparnika i poravnati rezultat na 20:20, no gostujuća serija 6-1 s uistinu raspoloženim Aguinagaldeom preokrenula je dvoboj u potpunosti na stranu Kielcea koje tada ima prednost od pet pogodaka (26:21). Do samoga kraja Wisla se uspjela još jednom približiti na minus dva (28:30), no Zorman i nanovo Aguinagalde potom postavljaju konačnih i sigurnih 32:28 za pobjedu Kielcea u prvom poljskom derbiju ove sezone.

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Ivan Čupić s osam postignutih pogodaka, Julen Aguinagalde je dodao njih sedam, Željko Musa dva, dok se Manuel Štrlek i Denis Buntić nisu upisali u listu strijelaca. Venio Losert kod Kielcea je sakupio ukupno 11 obrana, dok je na suprotnoj strani Marin Šego obranio devet lopti, a Marcin Wichary njih četiri. Najbolji kod Wisle bio je Mariusz Jurkiewicz s devet golova, dok je njih osam zabio Valentin Ghionea.

PGNiG Superliga, 5. kolo:
Wisla Plock - Vive Targi Kielce 28:32

Foto: www.vivetargi.pl

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • DeceiverOfFools06.10.2013. u 10:24
    Da je igrao Marcin Lijewski bila bi to sasvim druga priča, onaj Pachowski mi nije ni za vodu nosit
    DeceiverOfFools
  • Obrisan korisnik05.10.2013. u 21:49
    Također, ne piše se sakupio nego skupio, a na više mjesta u članku nedostaje zarez.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.10.2013. u 21:48
    Dakle, točna statistika http://vivetargi.pl/pl/rozgrywki/m,688.html#Match_details_tabs-3
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.10.2013. u 21:46
    Bilo bi u redu od vas da se ponašate kako dolikuje ozbiljnom internet portalu i prenosite točne informacije. Venio Losert imao je 19 intervencija, od kojih je SEDAMNAEST i službeno zabilježeno kao obrane, dok je Marin Šego imao sveukupno OSAM. Bilo bi fer prema hrvatskom barjaktaru i jednom od... [više na forumu]
    Obrisan korisnik