Nogomet

Australci i Mađari u potrazi za novim izbornicima, prethodnicima presudili visoki porazi

Ivor Krapac • subota, 12.10.2013.
Australci i Mađari u potrazi za novim izbornicima, prethodnicima presudili visoki porazi
Foto: EPA

Holger Osieck više nije izbornik nogometne reprezentacije Australije, a Sandor Egervari oprostio se od klupe Mađara. I jedan i drugi morat će u potragu za novim poslom nakon što su njihove momčadi u petak pretrpjele vrlo neugodne poraze...

Poslije nešto više od tri godine na klupi australske reprezentacije, koju je preuzeo u kolovozu 2010., njemački trener Holger Osieck dobio je otkaz. Kako je izvijestio Australski nogometni savez, 65-godišnjem Nijemcu presudila su dva uzastopna uvjerljiva poraza u prijateljskim utakmicama, po 6:0 u korist Brazila i Francuske, s kojom su se Australci sreli u petak na pariškom Parku prinčeva.

Australski savez dodao je da je na ovu odluku utjecao i nastup reprezentacije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu. Australci su osigurali odlazak na SP osvajanjem drugog mjesta u skupini B pretposljednje faze azijskih kvalifikacija, iza Japana, ali postojalo je nezadovoljstvo zbog toga što Osieck nije uveo veći broj mladih igrača u reprezentaciju, oslanjajući se na nekoliko veterana.

Australci će, tako, okrenuti novi list u pripremama za SP i za Azijski kup kojem će biti domaćini u siječnju 2015. godine. Osiecka će privremeno zamijeniti njegov dosadašnji pomoćnik Aurelio Vidmar, koji će voditi reprezentaciju u prijateljskom ogledu s Kanadom u utorak u Londonu, dok će odluka o trajnijem rješenju na klupi biti donesena naknadno.

Vrlo visoki poraz u petak doveo je do promjene i na klupi mađarske reprezentacije. Mađari su u skupini D europskih kvalifikacija za SP u Amsterdamu s 8:1 izgubili od Nizozemske, koja je i prije toga bila sigurna u odlazak u Brazil, a izbornik Sandor Egervari je neposredno poslije utakmice ponudio ostavku, koja je prihvaćena.

"Nakon ovakvog rezultata nije potrebno ni reći da moram ponuditi ostavku", kazao je 63-godišnji Egervari pred novinarima: "Ovo je vrlo jak šamar za mađarski nogomet."

Egervarija će privremeno zamijeniti 46-godišnji Jozsef Csabi, bivši igrač reprezentacije, koji će u utorak voditi Mađarsku u posljednjem kolu skupine D, u Budimpešti protiv Andore.

Mađarska je porazom u Amsterdamu i pobjedama Turske i Rumunjske u petak pala s drugog na četvrto mjesto skupine D. Uoči posljednjeg kola, Mađari u lovu na drugu poziciju imaju po dva boda zaostatka za Turcima i Rumunjima, koji će u posljednjem kolu kod kuće igrati protiv Nizozemske, odnosno Estonije.

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.10.2013. u 10:07
    Ne bi. On bi bio prezadovoljan ishodom. Taj nikad, al nikad nece dat ostavku
    Obrisan korisnik
  • Hektor33312.10.2013. u 16:34
    Čak bi i Štimac dao otkaz nakon poraza 8:1
    Hektor333
  • Obrisan korisnik12.10.2013. u 16:31
    Evo Štimcu šansa da ode u Brazil kao izbornik...
    Obrisan korisnik
  • sportoz12.10.2013. u 15:57
    Nekad je očito bolje izgubiti s 8:1 nego s 2:1...
    sportoz