Nogomet

Sjajna U21 Hrvatska do nove gostujuće pobjede, kapetan Brozović s dva pogotka srušio mlade Švicarce

Damir Žbulj • ponedjeljak, 14.10.2013.
Sjajna U21 Hrvatska do nove gostujuće pobjede, kapetan Brozović s dva pogotka srušio mlade Švicarce
Foto: EPA

Hrvatska U21 nogometna reprezentacija predvođena Nikom Kovačem nastavlja sa sjajnim nastupima u kvalifikacijama za odlazak na Europsko prvenstvo 2015. godine u Češkoj. U četvrtom nastupu ostvarili su i četvrtu pobjedu, a izuzetno vrijedna tri boda ostvarili su na gostovanju kod vršnjaka iz Švicarske, uz dva pogotka sjajnog kapetana Marcela Brozovića...

Nakon dvije rutinske pobjede protiv slabašnog Lihtenštajna, ali i sjajnog rezultata i 0:2 slavlja u Ukrajini, hrvatska U21 nogometna reprezentacija gostovala je u Švicarskoj, što je trebao biti pravi derbi susret ove kvalifikacijske skupine. Niko Kovač odlično je krenuo u ove kvalifikacije, ponovno je izbornika A selekcije dobio natrag na korištenje Vrsaljka, Bubnjića, Kovačića te donekle oporavljenog Rebića, a sjajna generacija predvođena kapetanom Marcelom Brozovićem potvrdila je svoju kvalitetu i apsolutno zasluženo zasjekla na vrh svoje kvalifikacijske skupine.

Kovač se u Luganu odlučio za malo defenzivniju formaciju, s Radoševićem i Brozovićem ispred Datkovića, Šimunovića, Bubnjića i Gorupeca, dok su se iza isturenog Rebića našli Močinić, Kovačić i Šitum. Na vratima se ponovno iskazao Zelenika, nakon što je u četvrtak protiv Lihtenštajna branio Delač.

U samom otvaranju utakmice nije bilo pravih prilika, no, ubrzo su Švicarci krenuli hrabrije prema hrvatskom golu. Glavni pokretač bio je Ben Khalifa, koji je pucao i proigravao svoje suigrače, ali Zelenika je dobro obavljao svoj posao.

Hrvatska je tek desetak minuta prije kraja prvog dijela prvi put priprijetila, no, Rebićev pokušaj odlazi pored gola.

No, nakon toga nije dugo trebalo čekati za pogodak Hrvatske. Baš kao što je precizan bio i protiv Lihtenštajna prije nekoliko dana, Marcelo Brozović ponovno je namjestio svoje nišanske sprave i efektno poentirao iz slobodnog udarca.

Za drugi dio dvoboja Kovač je povukao nedovoljno oporavljenog Rebića, ušao je Bručić, što se pokazalo kao još jedna dobar potez Nike Kovača. Upravo je Bručić propustio dvije lijepe prilike, ali se iskupio asistencijom za drugi pogodak, kada je njegovu loptu s lijeve strane na drugoj vratnici u mrežu Švicaraca u 76. minuti pospremio ponovno Marcelo Brozović.

Iako su švicarski nogometaši imali u nastavku nekolicinu jako dobrih prilika, nisu zabili, čime je nakon četiri utakmice Hrvatska i dalje bez primljenog pogotka.

U drugom susretu današnjeg rasporeda Latvija je na domaćem terenu teško stradala od Ukrajine (1:5), koja je tako upisala svoje prve bodove, no, Hrvatska se nalazi na vrhu ljestvice, uz maksimalan učinak iz četiri odigrana dvoboja.

Hrvatska 14. studenog igra svoj novi susret protiv Švicarske, pred svojim navijačima u Puli.

Kvalifikacije za U21 EP, Skupina 5, 4. kolo::
Švicarska - Hrvatska 0:2 (0:1)
Brozović 37, 76'

Hrvatska: Zelenika, Šimunović, Datković, Bubnjić, Gorupec, Radošević, Močinić, Šitum, Brozović (od 90' Miličević), Kovačić (od 70' Mrzljak), Rebić (od 46' Bručić). Izbornik: N. Kovač.

Tablica, Skupina 5:
Hrvatska 4 - 12
Švicarska 3 - 6
Ukrajina 2 - 3
Latvija 3 - 3
Lihtenštajn 4 - 0

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10815.10.2013. u 23:17
    ako se dobro sjecam, Svicarci su u U 17-naraštaju 2009 bili svjetski prvaci, tako da bi po koji od te generacije trebao igrati danas, je l to stima? Bilo kako bilo, ovo je dobra pobjeda, jer znaju Svicarci igrati nogomet, nema dvojbe.
    narada108
  • Obrisan korisnik15.10.2013. u 16:33
    Nisam gledao mladu repku, ali jesam Dinamo i A selekciju i mislim da se može povući paralela Brozović-Rakitić i vidjeti kako igrač funkcionira u uređenom timu sa pravim trenerom i vodstvom dok igra na pravoj poziciji, a kako igra kod trenerskih neznalica i prodavača magle. Također mi je drago... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • zovche15.10.2013. u 09:23
    cestitke, sad jos tri utakmice doma, 7 bodova za sigurno prvo mjesto a vjerujem i 6 bi bilo dovoljno, a jos vise vjerujem da bi moglo biti 9 pa si miran... ova kvalifikacije su jako teske jer nakon njih ides jos u razigravanje gdje isto mozes dobiti svakoga pa i spanjolce, ali treba hrabro iz... [više na forumu]
    zovche
  • Obrisan korisnik15.10.2013. u 09:18
    Braća Kovač su kao igrači bili nosioci A repke i uvijek bili simboli discipline i rada, sada mogu biti i kao treneri. Očekujem Niku Kovača da bude sljedeći izbornik.
    Obrisan korisnik
  • Novi lik15.10.2013. u 08:22
    moram priznati da bas i nepratim mlade uzraste,ALI od kad je nas Niko preuzeo mladice gus je pratiti reprezantaciju.Nije sve u pobjedama, nego u pristupu i disciplini.SAmo da ponovim po stoti put, da imamo talente, ali treba ih usmjeriti i voditi.Niko kapa dole.Kao sto sam vec rekao,nesmijemo... [više na forumu]
    Novi lik