Košarka

Neočekivani poraz Himkija, ABA ligaši neuspješni na gostovanjima

Branimir Korać • srijeda, 16.10.2013.
Neočekivani poraz Himkija, ABA ligaši neuspješni na gostovanjima
Foto: Bruno Karadža

Osam susreta Eurokupa odigrano je u ranoj fazi u srijedu, a najveće iznenađenje priredio je rumunjski Asesoft pobjedom kod Himkija. Pravu katastrofu doživjeli su košarkaši Igokee teškim porazom u Turskoj kod Karsiyake...

Veliko iznenađenje u skupini E priredili su košarkaši rumunjskog Ploiestija koji su u gostima svladali Himki 97:89. Favorizirani domaćin odigrao je vrlo lošu utakmicu, posebno u obrambenoj fazi gdje nije imao nikakvo rješenje za Geralda Leeja koji je predvodio goste s 24 poena i sedam skokova, a Jonte Flowers i Alhaji Mohammed su dodali po 18 poena. Himki je imao priliku kada je serijom 16:2 preuzeo vodstvo i stigao do prednosti 62:57, ali nakon toga su se gosti ponovno razigrali i otišli do pobjede. James Augustine i Mike Green su upisali po 17 poena dok je Marko Popović dodao deset.

Još jedno iznenađenje dogodilo se u Ankari gdje je Kolejliler poražen od ukrajinskog Khimika 84:60. Nije toliko iznenađenje sam poraz jer Khimik ove sezone ima sasvim solidnu momčad, koliko visok poraz. Domaćin je odigrao jako loših posljednjih deset minuta koje je izgubio s 22:5 i tu je Khimik stigao do ovako visoke prednosti. Dojučerašnji Zadranin Romeo Travis je ubacio 19 poena, 16 je dodao Jamal Shuler, a 15 Paul Delaney. Kod Kolejlilera Vladimir Golubović je bio daleko najraspoloženiji s 23 poena i deset skokova.

Iznenađenja zato nije bilo u Novgorodu gdje je domaći Nižni Novgorod nadigrao mađarsku Albu s 82:64. Od početka je bila očita razlika u kvaliteti, raspoloženi domaćin je već do poluvremena pobjegao na 16 poena prednosti i nije dopustio gostima da mu zaprijete. Posebno raspoloženi bili su Vadim Panin s 18 poena te Primož Brezec sa 17 poena i osam skokova, a kod poraženih po 15 poena ubacili su Maurice Kemp i Ramone Moore.

Na krilima 22 poena Andrewa Goudelocka Uniks je stigao do pobjede u Haifi kod Maccabija 75:67. Gosti su dominirali prvim dijelom susreta, imali su već na poluvremenu plus 17 da bi Maccabi odličnom trećom dionicom zaprijetio, na dvije minute prije kraja stigao na malih 67:65, ali nije uspio dovršiti preokret. Ike Ofoegbu s 15 poena i šest skokova predvodio je poražene.

Radnički je ispustio pobjedu na gostovanju u Ateni gdje je poražen od Panioniosa 77:72. Presudila je posljednja četvrtina u kojoj su se igrači Panioniosa potpuno raspucali, ubacivali iz svih pozicija i to razdoblje dobili s 33:24. Posebno je impresivno Panionios izgledao na početku posljednje četvrtine kada je napravio seriju 14:0 koja se pokazala presudnom. Briljirao je Errick McCollum s 27 poena dok je 19 dodao Uroš Duvnjak, a gostima nije pomoglo niti 16 poena Dušana Mlađana i 14 poena i 16 skokova Mouphtaoua Monre Yaroua.

U susretu momčadi koje su nešto slabije nego prošle sezone Spartak je u gostima svladao Bešiktaš sa 62:58. Obje momčadi su doživjele rezanje budžeta tijekom ljeta i u susretu koji nije bio posebno kvalitetan Rusi su ipak slavili. Bila je to borba u kojoj su obje momčadi imale "žute minute", dosta su griješile, a na kraju su se kobnima pokazale one loše minute Bešiktaša s kraja treće i početkom četvrte dionice.Donald McGrath je predvodio goste sa 16 poena dok je Tomislav Ružić u domaćem sastavu za 14 minuta ubacio dva poena (1/4 za dva) uz dva skoka i dvije ukradene lopte. Chris Lofton je s 14 poena predvodio strijelce Bešiktaša.

Prvi finski klub koji u povijesti ovog natjecanja uopće nastupa u skupini, Bisons Loimaa, svladao je na svom parketu Neptunas sa 63:62. Posve izjednačena utakmica riješena je u samoj završnici zahvaljujući mirnoj ruci Billyja Keysa i Mikka Koivista s linije slobodnih bacanja. Upravo Keys je uz Franka Robinsona s 14 poena bio najefikasniji u domaćem sastavu, a kod Litavaca Valdas Vasilius je ubacio također 14 poena.

Pravu katastrofu upisala je Igokea na gostovanju kod Karsiyake izgubivši 90:60. Apsolutna nadmoć domaćina u skoku, uz 12 ubačenih trica i 50 posto šuta iz igre bili su previše za goste iz Aleksandrovca. Poseban nered u gostujućim redovima radio je Bobby Dixon koji je ubacio 22 poena (6/11 za tricu) dok je Esteban Batista dodao 14 poena i deset skokova. Kod Igokee Uroš Nikolić je ubacio 11 poena, a Siniša Štemberger deset (1/1 za dva, 2/6 za tri, 2/2 slobodna).

Eurokup

Skupina E:
Himki - CSU Asesoft Ploiesti 89:97
Pinar Karsiyaka - Igokea 90:60

Skupina F:
Aykon TED Ankara Kolejliler - Khimik 60:84
Nižni Novgorod - Alba Fehervar 82:64.

Skupina G:
Maccabi Haifa Bazan - Uniks Kazan 67:75

Skupina H:
Panionios - Radnički 77:72
Bešiktaš Integral Forex - Spartak St. Peterburg 58:62
Bisons Loimaa - Neptunas Klaipeda 63:62

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.10.2013. u 10:49
    igokea će ove godine biti slaba...3 kola u šABAn ligi i ovaj teški poraz u eurocupu pokazuju da nemaju kemiju, ali ni kvalitetu kao lani.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.10.2013. u 22:27
    eurokup ili ruska liga
    Obrisan korisnik