Nogomet

Obala Bjelokosti osigurala prolaz, Urugvaj pobijedio Italija, a Slovaci se moraju nadati

Mario Katušić • srijeda, 23.10.2013.
Obala Bjelokosti osigurala prolaz, Urugvaj pobijedio Italija, a Slovaci se moraju nadati
Foto: EPA

Završeno je natjecanje u grupama A i B te smo dobili pet momčadi koje su osigurale prolaz u drugi krug. Slovaci su ostvarili svoj cilj, pobijedili domaćina i došli na četiri boda, no zbog loše gol razlike morati će čekati rasplet u ostalim grupama. U derbiju dana Italija je poražena od Urugvaja, no priča utakmice ponovno je bio njihov fantastični vratar

U poslijepodnevnim susretima odlučivalo se o raspletu grupe A. Obali Bjelokosti trebala je što veća pobjeda protiv Novog Zelanda uz što manju Slovačke protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata da već sada osigura mjesto među četiri najbolja trećeplasirana i uspjeli su u tom naumu. I to veoma impresivno, šutiravši čak 32 puta prema golu Novog Zelanda, od toga čak 19 puta u okvir gola. No, postigli su tri pogotka, dovoljna za prolaz dalje. Mrežu potpuno inferiornih „kiwisa“ načeo je Moussa Bakayoko u 25. minuti našavši se na pravom mjestu nakon prolaza Kouame N Guesana po lijevoj strani. Isti igrač podiže prednost na 2:0 u 48. minuti nakon još jednog prolaza po lijevom krilu. Nakon toga je krenuo show novozelandskog vratara Zaca Speedya koji je u susretu obranio nevjerojatnih 16 udaraca afričke momčadi. No, i on je još jednom kapitulirao u 87. minuti kada ga udarcem glavom vara Meite Yakouy. Obali Bjelokosti je ovo osiguralo prolaz dalje, jer su već sada bolji od Slovačke koja je osvojila treće mjesto u grupi A, a u grupi D Rusija i Venezuela mogu osvojiti maksimalno tri boda.

U drugom susretu ove grupe derbi dana odigrali su Urugvaj i Italija, koja je u prva dva susreta ostvarila minimalne pobjede 1:0. I ovdje su dobro krenuli i poveli u 11. minuti, kada nakon gužve zabija Vittorio Parigini. No samo četiri minute kasnije Urugvaj je izjednačio. Jednu loptu ubačenu na drugu vratnicu odlično je zakačio Joel Bregonis, a iako je Simone Scuffet tu loptu imao na ruci ona je ipak završila u golu. No, nakon toga je počela predstava istog tog Scuffeta, fantastičnog vratara Italije, najzaslužnijeg za šest bodova iz prva dva susreta. Redom je obranio nekoliko fantastičnih pokušaja Urugvaja, da bi u 64. minuti ipak kapitulirao kada ga odličnim prizemnim udarce savladava Marcio Benitez. Urugvaj je do kraja mogao i do još kojeg pogotka, no Scuffet je ponovno bio sjajan. Urugvaj je na ovaj način osvojio prvo mjesto u grupi te je izborio susret sa jednom od trećeplasiranih momčadi.

U grupi A je pitanje dana bilo kako će Honduras odigrati protiv Brazila te mogu li Slovaci pobijediti domaćine i probuditi nadu u drugi krug. A Honduras, unatoč porazu 3:0 nije razočarao protiv fenomenalnih Brazilaca. Odlučili su se braniti i pokušati primiti što manje pogodaka , da na račun gol razlike završe ispred Slovaka i u tome su uspjeli. Brazil je u vodstvo došao u 14. minuti. Boschilia je srušen na rubu kaznenog prostora, a isti igrač je izveo i slobodan udarac te krasno pogodio. Honduras se nastavio braniti i gotovo su na odmor otišli sa samo jednim pogotkom zaostatka, no u 45. minuti Boschilia završava jednu krasnu akciju Brazila za 2:0. Do kraja susreta Brazil je uspio zabiti još jednom, u 64. minuti, a strijelac je bio Caio. Honduras na kraju možeš biti zadovoljan ovim rezultatom, jer im je brazilska pobjeda nad Slovacima od pet pogodaka razlike donijela drugo mjesto u grupi.

A Slovačka je, osim imperativa pobjede nad domaćinima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, imala i cilj što veće pobjede radi popravljanja gol razlike. I dobro su krenuli, žestoko su krenuli od prve minute, a u vodstvo su došli u 36. minuti kada Tomas Vestenicky glavom čisti paučinu gola za veliko vodstvo Slovačke. Europskoj momčadi to naravno nije bilo dosta i krenuli su po još koji gol, no lov na njega im je otežao crveni karton Jakuba Grica u posljednjim trenucima prvog dijela. No drugi gol su ipak dočekali u 64. minuti kada svoj četvrti pogodak na ovom prvenstvu, čime se izjednačio na prvom mjestu ljestvice strijelaca, postiže Vestenicky, glavom nakon kornera. No, to je bilo to od Slovaka i na kraju ipak završavaju na trećem mjestu i moraju se nadati sutrašnjem porazu Hrvatske ili vrlo realnom ishodu, tj. pobjedi Argentine nad Kanadom u petak.

U 17 – Svjetsko prvenstvo – Dan 7
Brazil – Honduras 3:0
Slovačka – UAE 2:0
Obala Bjelokosti – Novi Zeland 3:0

GRUPA A: Brazil 9 (15:2), Honduras 4 (4:6), Slovačka 4 (5:8), UAE 0 (2:10)
GRUPA B: Urugvaj 7 (10:2), Italija 6 (3:2), Obala Bjelokosti 4 (4:2), Novi Zeland 0 (0:11)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.10.2013. u 10:03
    ItalijU:)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.10.2013. u 00:44
    "Urugvaj pobijedio Italija" - pa Mario! :(
    Obrisan korisnik