Automoto

Jorge Lorenzo osvojio VN Japana, odluka o prvaku pada u Valenciji

Sportnet • nedjelja, 27.10.2013.
Jorge Lorenzo osvojio VN Japana, odluka o prvaku pada u Valenciji
Foto: EPA

Na stazi Twin Ring Motegi u Japanu održana je pretposljednja utrka sezone Svjetskog prvenstva u motociklizmu. Pobjedu na domaćoj stazi Honde odnio je Jorge Lorenzo na Yamahi i održao na životu svoje šanse za obranu titule. Vodeći u ukupnom poretku Marc Marquez bio je drugi te će na posljednjoj utrci sezone braniti prednost od 13 bodova.

Jorge Lorenzo krenuo je u utrku s prve startne pozicije. Njegova Yamaha sjajno je povukla i još uvijek aktualni prvak poveo je utrku od prvog zavoja. Odlično je iz drugog startnog reda krenuo i njegov momčadski kolega Valentino Rossi. Preuzeo je drugu poziciju ispred dvojice vozača Hondine tvorničke momčadi.

Takav je odnos potrajao nekoliko krugova dok Rossi nije napravio dvije velike pogreške. Prvo je pri kočenju promašio idealnu putanju, što su Marc Marquez i Dani Pedrosa iskoristili za napad, a onda je krug kasnije izletio sa staze i pao na 11. poziciju.

Lorenzo se potom našao pod pritiskom Hondinih vozača, no konkretnih napada nije bilo. Marquez je držao drugu poziciju, dok je Pedrosa sve teže pratio njihov tempo. U drugoj polovici utrke Lorenzo je uspio dodatno ubrzati te je postao neuhvatljiv za Marqueza.

Do svoje sedme ovosezonske pobjede stigao je s tri sekunde prednosti pred Marquezom, dok je treći Pedrosa zaostao četiri i pol sekunde. Bila je to 51. pobjeda u karijeri za Lorenza i 200. u povijesti za Yamahu, a dodatno zadovoljstvo pružila im je činjenica da su ju ostvarili baš na Hondinoj domaćoj stazi.

Četvrto mjesto pripalo je vrlo dobrom Alvaru Bautisti, peti je bio povratnik nakon ozljede Stefan Bradl, dok je Rossi na kraju osvojio šestu poziciju. Među deset najboljih još su završili vozači Tech 3 Yamahe i tvorničke momčadi Ducatija.

U ukupnom poretku Marquez ima 13 bodova više od Lorenza i četvrtim mjestom na posljednjoj utrci osigurat će naslov prvaka, neovisno o Lorenzovom nastupu. Pedrosa zaostaje 38 bodova i ispao je iz svih kombinacija. Posljednja utrka vozi se na stazi u Valenciji 10. studenoga.

MotoGP, VN Japana, rezultati utrke:
1. Jorge Lorenzo (ŠPA/Yamaha) - 42:34,291 min
2. Marc Marquez (ŠPA/Honda) +3,188
3. Dani Pedrosa (ŠPA/Honda) +4,592
4. Alvaro Bautista (ŠPA/Honda) +19,755
5. Stefan Bradl (NJE/Honda) +22,810
6. Valentino Rossi (ITA/Yamaha) +24,637
7. Cal Crutchlow (VBR/Yamaha) +27,496
8. Bradley Smith (VBR/Yamaha) +30,969
9. Nicky Hayden (SAD/Ducati) +37,010
10. Andrea Dovizioso (ITA/Ducati) +42,944

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.03.2014. u 14:11
    Sinoc otvaranje sezone i fenomenalna utrka a ovdje ni spomena
    Obrisan korisnik