Ostali sportovi

Video: Boston prekinuo dominaciju NL klubova u WS-u i osvojio treći naslov u deset sezona

Filip Jukić • četvrtak, 31.10.2013.
Video: Boston prekinuo dominaciju NL klubova u WS-u i osvojio treći naslov u deset sezona
Foto: EPA

Boston Red Soxi slavili su u šestoj utakmici ovogodišnjeg izdanja World Seriesa te tako došli do četvrte pobjede i ujedno trećeg naslova u zadnjih deset godina, osmog u povijesti franšize. Naslov još više dobiva na značaju kada se zna da su Red Soxi prošle godine zauzeli posljednje mjesto u istočnoj diviziji AL-a.

U srijedu je završeno još jedno izdanje World Seriesa u kojem su Red Soxi odnijeli konačnu pobjedu i tako na slavljenički način zaključili jedan od najneuobičajenijih Fall Classica u povijesti. Ukupnim rezultatom 4-2 u dobivenim susretima, Red Soxi su su došli do trećeg naslova u zadnjih deset godina (2004., i '07.) i tako na najbolji mogući način okrunili, za njih, nezaboravnu i izrazito kvalitetno odigranu sezonu.

Semafor na kultnom Fenway Parku je na kraju susreta pokazivao konačan 6:1 rezultat u korist domaćina. Najviše zahvaljujući udarcima Shanea Victorina u trećoj i četvrtoj izmjeni Red Soxi su došli do vodstva 6:0, koje je najozbiljnije bilo ugroženo u sedmoj izmjeni kada su Cardinalsi napunili baze s dva, već prethodno, izbačena udarača. Međutim, kao više puta u seriji, momčad iz St. Louisa nije uspjela zabilježiti udarac u prijelomnim trenucima susreta te je već tada postalo jasno kako će čitavi New England slaviti do dugo u noć nakon zadnjeg outa.

Ono po čemu će se ovaj WS posebno pamtiti su završeci trećeg, odnosno četvrtog susreta serije u St. Louisu. Naime, nikad prije na takve načine nije završila neka utakmica WS-a. U trećem susretu Cardinalsi su došli do pobjede putem obstructiona ((ne)namjerno ometanje trkača na bazama od strane obrambenog igrača u polju), da bi dan poslije Red Soxi pobjedu osigurali "hvatanjem" trkača (Kolten Wong) na prvoj bazi, bez njegovog prethodnog pokušaja da ukrade drugu.

Ipak, nevjerojatne završnice nisu sve što je obilježilo ovaj sraz St. Louisa i Bostona. David Ortiz je odigrao jednu od najimpresivnijih predstava u povijesti završnica MLB sezone. On je u prvih pet susreta serije i 15 dolazaka na udaračku poziciju ubilježio čak 11 udaraca (dva home runa), uz šest RBI-ova, s prosjekom udaranja .733. U zadnjem susretu bacači Cardsa su ga namjernim "šetnjama" u potpunosti izbjegavali, ali šteta po njih i njihove pobjedničke ambicije je već bila učinjena. Ključan, za konačni ishod serije, bio je i homer Jonnyja Gomesa s kojim je ovaj 32-godišnjak praktički osigurao pobjedu za Bosoxe u petoj utakmici serije.

St. Louis je ove sezone otišao korak dalje negoli prošle godine, ali do konačnog i sveukupnog slavlja ipak nisu mogli. Boston je bio bolja, koncentriranija te u pojedinim trenucima snalažljivija momčad u ovoj seriji te je zasluženo po osmi puta u povijesti franšize slavio u World Seriesu. Zanimljiv je i podatak kako je ovo prvi put nakon daleke 1918. godine da Red Soxi potvrđuju naslov na domaćem terenu.

MLB-u i njegovim obožavateljima sada predstoji glasovanje za najbolje pojedince u protekloj sezoni te dodjeljivanje odgovarajućih nagrada. Jednako tako, očekuju se i velike novosti po pitanju budućnosti pojedinih zvijezda ove lige, kao što su Robinson Cano (NY Yankees) i, slavljenik iz Bostona, Jacoby Ellsbury, kojima je nakon ove sezone istekao ugovor na Yankee Stadiumu, odnosno Fenway Parku.

MLB, 6. utakmica WS-a:
Boston Red Sox - St. Louis Cardinals 6:1 (4-2)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • renimus31.10.2013. u 16:43
    alo sportnet, vec par tjedana nema clanaka o NFL-u!? zasto!?!?
    renimus