Nogomet

Šlag na engleskoj torti: Manchester United protiv Arsenala na Old Traffordu

Sportnet • petak, 08.11.2013.
Šlag na engleskoj torti: Manchester United protiv Arsenala na Old Traffordu
Foto: EPA

Pregršt zanimljivih događanja u nogometnoj Europi jamći još jedan uzbudljivi vikend uz vrhunski nogomet...

Jedanaesto kolo nadmetanja na Otoku zasigurno će obilježiti sraz Manchester Uniteda i Arsenala na Old Traffordu ovu nedjelju od 17:10. Seriju teških utakmica izabranici Arsenea Wengera završavaju kod neuvjerljivih Crvenih vragova koji su, međutim, u posljednjih pet ligaških utakmica osvojili 13 od mogućih 15 bodova i nagovijestili pomak prema vrhu.

Bit će to šlag na tortu ovog kola koje će započeti s pet susreta u subotu u 16 sati, od kojih najviše pažnje privlače ogledi Liverpoola i Fulhama na Anfieldu te Chelseaja i West Bromwich Albiona na Stamford Bridgeu. U isto vrijeme Southampton Dejana Lovrena gorak okus nakon ispadanja od kupa Capital One pokušat će isprati pobjedom nad Hull Cityjem na svome St. Mary'su. S druge strane, Petrićev West Ham ima dobru priliku prekinuti niz od dva remija u dvoboju protiv 18-plasiranog Norwicha od 18:30.

Nedjeljni program, osim velikog dvoboja u Manchesteru, donosi nastavak borbe za najviše pozicije. Tottenham želi povratak pobjedama na vlastitu terenu u srazu protiv Newcastlea, dok Manchester City gostuje kod fenjeraša Sunderlanda. Swansea i Stoke u međusobnom ogledu odlučit će tko je bliže prekidu negativnih rezultata.

Derbi 12. kola Serie A je bez sumnje Juventus - Napoli, dvije momčadi koje su u prošlom kolu iskoristile prvi kiks Rome u sezoni i približile se na tri boda od vrha. Njihov međusobni okršaj reći će puno o snazi dva najjača kandidata u borbi za naslov talijanskog prvaka. Ni jedni ni drugi ne iskaču po kvaliteti sastava, ali Juventus je ipak u prednosti zbog domaćeg terena i velike podrške s tribina Juventus stadiuma.

Roma je kod Torina prekinula seriju pobjeda, ali je i dalje vodeća i neporažena. Povratak pobjedama tražit će u domaćem susretu sa Sassuolom, debitantom u Serie A, koji je treći od kraja s devet osvojenih bodova. Iza vodećeg trojca nalazi se drugi trojac, Inter, Verona i Fiorentina, koji je trenutno u borbi za mjesta koja vode u Europa ligu. Inter igra doma s Livornom, Fiorentina također doma sa Sampdorijom, dok Verona gostuje kod Genoe.

Lazio, koji je trenutno na sedmom mjestu, ali sa zaostatkom od šest bodova za šestim, igra kod Parme. U još većoj krizi od Lazija je Milan, koji je trenutno na 11. mjestu sa samo 12 bodova. U ovom kolu ima na papiru lagani susret, gostovanje kod Chieva, koji zauzima posljednje mjesto na ljestvici.

Španjolsko nogometno prvenstvo nastavlja se utakmicama 13. kola, a najzanimljiviji dvoboj odigrat će četvrtoplasirani Villarreal i drugoplasirani Atletico Madrid. I dok se za Atletico Madrid može reći da su njihovi rezultati očekivani, povratnik u društvo najboljih je najugodnije iznenađenje dosadašnjeg dijela prvenstva.

Nakon što su u prošlom kolu skoro prokockali vodstvo od 3:0 na gostovanju kod Rayo Vallecana nogometaši Real Madrida na svom će Santiago Bernabeu dočekati Real Sociedad i sve osim osvajanja tri boda bilo bi veliko iznenađenje. Nešto teži posao čeka aktualne prvake koji gostuju kod Betisa koji je u teškoj poziciji i već pet kola ne zna za pobjedu.

Zanimljivi dvoboji očekuju se u susretima između Athletic Bilbaa i Levantea kao i Valencije i Valladolida. Ivan Rakitić sa svojom Sevillom će protiv neugodnog Espanyola pokušati doći do prekida negativne serije od dva poraza.

Bundesligaši se spremaju za 12. kolo, a najzanimljivije će biti u Wolfsburgu i to ne samo zato jer će za domaćine vjerojatno od prve minute nastupiti i Olić i Perišić, koji je nosio crno-žuti dres prije zelenog, nego i zbog činjenice kako su Vukovi u posljednje vrijeme u odličnoj formi. S tri uzastopne pobjede popeli su se do pete pozicije, a u goste im dolazi možda i malo uzdrmana i umorna dortmundska Borussia, nakon domaćeg poraza u Ligi prvaka od Arsenala.

Utakmica Bayera i HSV-a, bez obzira na pozicije na ljestvici i trenutnu formu donosi poseban naboj, a odlična je vijest što hrvatski reprezentativci u redovima HSV-a igraju sve bolje. Badelj je evidentno podigao razinu svoje forme, dok je povratnik Iličević u posljednja dva dvoboja dobio po 15-ak minuta na travnjaku.

Mandžukić je najbolji Bayernov strijelac ove sezone, u Bundesligi je zabio osam puta, samo jednom manje od vodećeg topnika Lewandowskog, prije nekoliko dana donio je Bavarcima pobjedu u Ligi prvaka, ali niti to mu ne garantira kako će krenuti od početka u domaćem dvoboju protiv Augsburga, u malom bavarskom derbiju. Srđan Lakić priliku je za igru dobio u četvrtak u Europskoj ligi, iskoristio ju je postignutim pogotkom, no, u Bundesligi je u drugom planu te je izgledno kako će ponovno mjesto u vrhu napada Eintrachta na gostovanju kod Mainza dobiti Kadlec.

U prvih 12 kola nogometaši Paris Saint-Germaina ostvarili su osam pobjeda i četiri remija te s 28 osvojenih bodova drže vrh tablice. Neporaženi su već 23 uzastopne prvenstvene utakmice, a put prema obrani naslova nastavljaju u subotu protiv Nice na Parku prinčeva. U posljednje četiri utakmice Nica ima tri poraza i sudeći prema trenutnoj formi ne bi trebala biti pretežak zalogaj za Parižane.

Monaco je prošlog tjedna doživio prvi ovosezonski poraz. Nanio mu ga je Lille, a društvo iz Kneževine povratak na pobjedničku stazu tražit će kod kuće protiv Eviana. U posljednje vrijeme sjajni Lille gostovat će kod Guingampa i tražiti petu uzastopnu pobjedu. To mu neće biti lako ostvariti s obzirom da je Guingamp kod kuće poražen tek jednom u šest utakmica.

Po običaju, derbi kola odigrat će se u nedjelju navečer, a ovog će vikenda to biti susret Saint-Etiennea i Lyona. Riječ je o okršaju klubova koji u svojim vitrinama ukupno imaju 17 naslova prvaka, ali koji ove sezone ne blistaju. Saint-Etienne ima tek pet pobjeda, a Lyon jednu manje i tek je 12. na tablici. Lavovi optimizam mogu pronaći u činjenici da su se sa stadiona Geoffroy-Guichard 13 puta zaredom vratili neporaženi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • matbaric08.11.2013. u 21:25
    ManU ovu dobiva u subotu, bit ce cupavo ali dobiva i vraca se polako. zadnjih nekoliko utakmica bili su bolji, Januzaj je veliki dobitak za Moyesa i okrece tekme. GGMU
    matbaric
  • Obrisan korisnik08.11.2013. u 20:50
    oba daju gol,i miriši na X... manu-ars
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.11.2013. u 19:56
    Zadnji vlak za United da se vrati u borbu ili bijeg Arsenala na skoro pa nedostiznih 11 bodova. Jer tko god pobijedi/izgubi biti će u euforiji/depresiji za nastavak sezone.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.11.2013. u 18:47
    "Seriju teških utakmica izabranici Arsenea Wengera završavaju kod neuvjerljivih Crvenih vragova koji su, međutim, u posljednje četiri ligaške utakmice osvojili 13 od mogućih 15 bodova i nagovijestili pomak prema vrhu." Valjda "u posljednjih pet ligaških utakmica"...
    Obrisan korisnik