Zimski sportovi

Pet velikana primljeno u Kuću slavnih, među njima Chelios, Niedermayer i Shanahan

Mihaela Bradovski • utorak, 12.11.2013.
Pet velikana primljeno u Kuću slavnih, među njima Chelios, Niedermayer i Shanahan

Hokejska Kuća slavnih dobila je pet novih stanovnika. U nju su primljeni Chris Chelios, Geraldine Heaney, Scott Niedermayer, Brendan Shanahan i Fred Shero...

Hokejska Kuća slavnih bogatija je za još pet novih imena. Chris Chelios, Scott Niedermayer, Brendan Shanahan, Geraldine Heaney i Fred Shero zaslužili su priznanja za velike karijere.

Chelios je jedan od najstarijih hokejaša ikad koji je nastupao u NHL-u. Kada je i službeno otišao u mirovinu nakon isteka ugovora s Atlantom 2010. godine, imao je 48 godina. S 266 utakmica igrač je koji je odigrao najviše play-off susreta u povijesti, a jedino je Gordie Howe s 52 godine bio stariji od njega, a da je službeno nastupio u jednoj NHL utakmici. Tijekom karijere Chelios je nastupao za Montreal, Chicago, Detroit i Atlantu, a NHL karijeru je započeo 1984. da bi je završio 2010. godine.

Niedermayer je tijekom karijere nastupao za New Jersey Devilse i Anaheim Duckse te je osvojio četiri Stanley Cupa uz pet nastupa na NHL All-Starsu. S kanadskom reprezentacijom je osvojio dva olimpijska zlata te jedan naslov svjetskog prvaka, a u mirovinu je otišao 2010. godine nakon 19 godina provedenih u ligi.

I iza Shanahana je bogata igračka karijera tijekom koje je u NHL-u igrao od 1987. do 2009. godine, a sada je potpredsjednik lige. U više od 1500 NHL utakmica postigao je 656 pogodaka, a s Detroit Red Wingsima je osvojio tri Stanley Cupa. Još je nastupao za New Jersey Devilse, St. Louis Blues, Hartford Whalerse i New York Rangerse.

Jedina žena u ovoj generaciji koja je ušla u Kuću slavnih je Geraldine Heaney, jedna od najboljih kanadskih obrambenih igračica u povijesti. S kanadskom reprezentacijom je osvojila zlato i srebro na olimpijskim igrama te je u više navrata proglašavana najboljom igračicom lige, najboljim obrambenim igračem lige, ali i svjetskih prvenstava.

Posthumno je u Kuću slavnih izabran Fred Shero, a na inauguraciji ga je predstavljao sin Ray, danas GM Pittsburgh Penguinsa. Fred Shero je imao sjajnu trenersku karijeru, s Philadelphia Flyersima je osvojio dva Stanley Cupa te je još tri puta bio u finalu. I dalje je vodeći trener po broju pobjeda u povijesti Flyersa, a nakon uspjeha s njima, do Stanley Cupa je vodio i New York Rangerse.

Foto, Wikipedia, dan4th

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!