Nogomet

Pula dočekuje mladu reprezentaciju i debi Nenada Gračana protiv prijetećih Švicaraca

Damir Žbulj • četvrtak, 14.11.2013.
Pula dočekuje mladu reprezentaciju i debi Nenada Gračana protiv prijetećih Švicaraca
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Pred hrvatskom mladom nogometnom reprezentacijom susret je petog kola kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo, koje je 2015. godine na rasporedu u Češkoj. Izabranici Nike Kovača odlično su startali, ostvarili sve pobjede, a sada je pred njegovim nasljednikom Nenadom Gračanom teška zadaća da uspješno nastavi posao tamo gdje je njegov prethodnik stao.U Pulu dolaze odlični Švicarci, koji su najavili revanš za domaći poraz od prije točno mjesec dana...

Odlično su hrvatski U-21 izabranici startali u kvalifikacije za Europsko prvenstvo te su u prva četiri nastupa ostvarili sve četiri pobjede, uz impresivnu 13:0 gol-razliku. Naravno, dvije uvjerljive pobjede protiv Lihtenštajna bile su i više nego očekivane, ali gostujuća slavlja kod izravnih konkurenata, Ukrajinaca i Švicaraca, donijela su nadu kako bi ova talentirana generacija mogla izboriti veliko natjecanje.

Izbornik Niko Kovač napravio je kult mlade reprezentacije te je uz odlično vođenje selekcije na na terenu, ali i izvan njega, pokazao u samo četiri utakmice kako je i više no sposoban voditi U-21 ekipu, što mu je svakako bio jedan veliki plus kada je iznenada dobio priliku i sa seniorima. U mjesec dana tako puno se toga promijenilo, pred Kovačima je izazov dodatnih kvalifikacija, dok je na njegovu stolicu sjeo Nenad Gračan, koji također u kratkom roku mora opravdati ukazano povjerenje.

Gračan će u četvrtak u Puli izborničko 'vatreno krštenje' imati protiv jednog od najopasnijih suparnika. Mladi Švicarci ostali su izuzetno razočarani nakon prvog međusobnog susreta s Hrvatima te se nadaju kako bi mogli uzvratiti za poraz iz Lugana od prije mjesec dana.

Debi će mu posebno otežati činjenica kako nema na raspolaganju trojicu ponajboljih igrača, koji su za dvije utakmice protiv Islanda potrebni Niki Kovaču. Bez Kovačića, Rebića i Vrsaljka neće mu sigurno biti nimalo lagano posložiti dobitni sastav, no, ova Hrvatska, uz čvrstu obranu predvođenu sjajnim Zelenikom na vratima, veznoj liniji s Radoševićem i u reprezentativnom dresu maestralnim Brozovićem te poletnom i hitronogom ofenzivnom linijom, jednostavno se ne treba pribojavati dvoboja niti s jednim suparnikom.

Brozović se svakako prometnuo u prvo ime ove generacije, preuzeo je i kapetansku traku, a sa šest postignutih pogodaka čak je i prvi strijelac ekipe.

Novi izbornik nije imao previše vremena za pripremu ekipe, uvođenje nekih promjena i novih zamisli, no, ovoj ekipi to i nije potrebno. Dvoboj sa Švicarskom ključan je za nastavak kvalifikacija, Hrvatska se nalazi u odličnoj poziciji i pozitivnim rezultatom iz ovog dvoboja te eventualnom pobjedom protiv Latvije za pet dana, napravila bi možda i ključan korak prema ostvarenju svog cilja. Deset pobjednika skupina i četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije ući će u bubanj dodatnih kvalifikacija za odlazak na Euro.

"Mi ovom utakmicom možemo mnogo toga riješiti. Igrači su toga svjesni i sve ćemo napraviti kako bismo obradovali navijače," poručio je Gračan, koji očekuje kako će u Puli hrvatska mlada selekcija imati veliku podršku Istre i Kvarnera, kako će tribine na Drosini biti pristojno ispunjene i kako će biti dodatni poticaj njegovim igračima.

Švicarci su se posljednjih godina prometnuli u pravu malu velesilu u mlađim dobnim kategorijama i ostvaruju odlične rezultate, a to se sve reflektira i na odlične rezultate seniora, koji su izravno izborili svoje mjesto u Brazilu, upravo u skupini ispred Islanda. Igrači poput Xhake, Kasamija, Harisa Seferovića ili Josipa Drmića su svi 21-godišnjaci, rođeni 1992. godine, a već su ozbiljno u planovima izbornika Hitzfelda.

Izbornik U-21 reprezentacije Pierluigi Tami uvjeren je kako se njegova ekipa, u praktički identičnom sastavu kao i u Luganu, može revanširati Hrvatima za prošlomjesečni poraz: "U Luganu jedino nismo bili učinkoviti i ako ponovimo izvedbu, pobjeda je itekako moguća."

"U posljednjoj utakmici Hrvatska je bila pojačana s nekolicinom A reprezentativaca, sada njih nema jer su potrebni seniorskoj ekipi u dodatnim kvalifikacijama," švicarski izbornik smatra da će to biti velika prednost njegove ekipe.

Gračan i njegovi mladi izabranici imaju mu priliku pokazati kako ova Hrvatska, i bez spomenutog trojca, ima sasvim dovoljno talenta za još jedan pozitivan rezultat u ovom kvalifikacijskom ciklusu.

Kvalifikacije za U-21 Europsko prvenstvo, Skupina 5, 5. kolo:
Hrvatska - Švicarska, 14. studeni, Pula, 18.45 sati

Poredak, Skupina 5:
1. Hrvatska 4 - 12
2. Švicarska 3 - 6
3. Ukrajina 2 - 3
4. Latvija 3 - 3
5. Lihtenštajn 4 - 0

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.11.2013. u 16:45
    danas gubimo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.11.2013. u 15:19
    Moglo bi se skupiti nešto ljudi danas u Puli. Da je bio Kovač bi sigurno došlo više... Cijene karata su isto dosta jeftine, 10 kn za istok, 20 za zapad
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.11.2013. u 12:38
    da, ali ovi mladi su i dalje s A repkom Švicarske, Xhaka, Drmić, Seferović... neće igrat danas
    Obrisan korisnik