Košarka

Video: Napadačka eksplozija Chicago Bullsa slomila Pacerse, pala i posljednja stopostotna momčad

Ivor Krapac • nedjelja, 17.11.2013.
Video: Napadačka eksplozija Chicago Bullsa slomila Pacerse, pala i posljednja stopostotna momčad
Foto: EPA

NBA liga od sinoć više nema momčadi bez ijednog poraza u sezoni. Chicago Bullsi su pred svojim navijačima svladali dosad stopostotne Indiana Pacerse, koji ovog puta nisu uspjeli limitirati suparnika ispod 100 postignutih poena. Miami Heat ubilježio je gostujuću, a Los Angeles Clippersi, Golden State Warriorsi, Minnesota Timberwolvesi i Houston Rocketsi domaće pobjede, dok su Atlanta Hawksi nastavili loš niz New York Knicksa u Madison Square Gardenu...

Poslije devet uzastopnih pobjeda na početku sezone, čime su postavili novi klupski rekord, Indiana Pacersi sinoć su naišli na raspoloženijeg suparnika. Pacersi (9-1) su izgubili u Chicagu, sa 110:94 u korist domaćih Bullsa (5-3), kojima je pomogao povratak Derricka Rosea poslije propuštene jedne utakmice zbog problema sa zadnjom ložom.

Rose zasad ne igra blistavo po povratku poslije duge stanke, ali u subotu je imao važnu ulogu u dolasku do vrijedne pobjede, ubacivši 20 poena sa 7/16 iz igre, 6/11 za tricu. Luol Deng istaknuo se s 23 poena i sedam skokova, a Taj Gibson s 15 poena i osam skokova.

Bullsi su slomili Pacerse već u prvom poluvremenu, u kojem su utrpali gostima iz Indianapolisa 60 poena i na predah u svlačionicama otišli s +25 na svojoj strani (60:35). Momčad Franka Vogela ni u nastavku nije uspjela potpuno limitirati domaćina, koji je završio na 110 ubačenih poena, 19 više nego su Pacersi ove sezone primili protiv bilo kojeg suparnika.

"Davali su mi šansu da pucam", opisao je Rose poslije susreta u kojem nije bio siguran kako će reagirati s obzirom na ozljedu kakvu ranije nije imao. Reagirao je vrlo dobro: "Takve šuteve moram pucati. Nakon što sam vidio da su neki ušli, nastavio sam šutirati."

Roy Hibbert vodio je Pacerse, ovog puta s 14 poena, 10 skokova i tri blokade. David West i Chris Copeland pridružili su se s po 13 poena, West sa sedam skokova i dvije blokade, a Paul George i Lance Stephenson s po 12 poena, George sa šest skokova.

Navijači New York Knicksa (3-6) sinoć su uživo svjedočili petom uzastopnom domaćem porazu svoje momčadi. U subotu su u Madison Square Gardenu uspješni bili Atlanta Hawksi (6-4), koji su sa 110:90 zadali još malo glavobolje svojem bivšem treneru Mikeu Woodsonu i njegovim igračima.

Kako je Carmelo Anthony kazao poslije utakmice, problem Knicksa nije jedino igra, već i pristup: "Ne ulažemo onoliko puno truda koliko bismo trebali. Sada djeluje kao da se ni ne borimo dovoljno."

Neki problemi su s uloženim trudom, neki s pojedinačnim predstavama, poput one J.R.-a Smitha, koji je protiv Hawksa imao šut 3/18 i ubilježio samo sedam poena. "Igram loše", osvrnuo se Smith, koji je propustio prvih pet utakmica u sezoni zbog pada na dopinškom testu, a po povratku se traži: "Odigrao sam užasno. Užasan sam otkako sam se vratio i nisam sretan zbog toga."

Sa svim svojim brigama, Knicksi su se protiv Hawksa držali "na površini" rano u posljednjoj četvrtini, kada su bili na pet poena zaostatka (82:77). No, gosti iz Atlante su nešto više od četiri i pol minute do kraja pobjegli na 17 poena prednosti (98:81) i riješili sve dvojbe.

Jeff Teague (16 poena), Kyle Korver (15 poena) i Paul Millsap (14 poena, 13 skokova) vodili su ujednačenu gostujuću momčad. Carmelo Anthony ubilježio je 23 poena i 12 skokova za Knickse, s 8/21 iz igre, dok je Andrea Bargnani imao 16 poena, devet skokova i dvije blokade.

Uz Knickse, i dalje luta i druga newyorška momčad. Brooklyn Netsi (3-6) još uvijek nisu uhvatili zamah, a u subotu su pali na zahtjevnom gostovanju, sa 110:103 u korist Los Angeles Clippersa (7-3), koji su zasad stopostotni kod kuće (5-0).

S obzirom na postavu koju su Netsi imali, nije neočekivano da im se dogodio poraz. Nedostajala su im čak četvorica startera, Deron Williams, Brook Lopez, Paul Pierce i Kevin Garnett, pa su Clippersi bili još veći favoriti i uz dosta problema opravdali takvu ulogu.

Kako u Los Angelesu nije bilo Piercea i Garnetta, izostala je mogućnost da se Doc Rivers sretne sa svojim važnim dvojcem iz razdoblja s Boston Celticsima, pa je utakmica izgubila potencijalni dodatni začin. Ostalo je "samo" ono osnovno, dvoboj dvije momčadi, s odlukom tek u završnici nakon što su se Netsi dugo držali u igri ili bili u vodstvu. Clippersi su se malo više od minutu i pol do kraja odvojili na +8, a u posljednju minutu ušli su sa 104:97 na svojoj strani, pa zadržali prednost do posljednje sirene.

Blake Griffin (30 poena, 12 skokova), J.J. Redick (26 poena) i Chris Paul (12 poena, 13 asistencija, sedam skokova) pokazali su najviše u dresu domaćina. Andray Blatche i Mason Plumlee su s po 19 poena vodili oslabljene Netse, Blatche s osam, a Plumlee sa šest skokova.

Golden State Warriorsi (7-3) također su zasad stopostotni pred svojim navijačima. Do pete pobjede u isto toliko ovosezonskih domaćih utakmica došli su sa 102:88 protiv Utah Jazza (1-10), u utakmici u kojoj nije sve prošlo sjajno za momčad Marka Jacksona. Razlog za brigu bila je dvostruka ozljeda iskusnog centra Jermainea O'Neala, kojem su stradali desno koljeno i prepona, a zasad nije poznato koliko dugo će pauzirati.

Sve ostalo prošlo je bolje za Warriorse, koji su poslije prve četvrtine vodili s 27:13 i time najavili gostima iz Salt Lake Cityja što ih čeka.

Klay Thompson istaknuo se s 25 poena uz 9/14 iz igre, 5/8 za tricu, dok je Andre Iguodala imao 16 poena, šest skokova i četiri osvojene lopte, a Stephen Curry 15 poena i 11 asistencija za Warriorse. Andrew Bogut dodao je 12 poena, 11 skokova i dvije blokade. Derrick Favors (17 poena, sedam skokova) zabio je najviše za Jazz.

Miami Heat (7-3) nastavio je tradiciju pobjeđivanja protiv Charlotte Bobcatsa (5-5). Aktualni prvaci su s gostujućih 97:81 došli do 13. uzastopne dobivene utakmice protiv momčadi iz Charlottea, a glavnu ulogu pritom je imao LeBron James, koji se istaknuo s 30 poena (šut 13/18) i sedam asistencija. Michael Beasley priključio se s 15 poena, dok je najefikasniji igrač domaćina bio Kemba Walker (22 poena).

Poslije 68:60 na ulasku u četvrtu četvrtinu, Heat je zaključio utakmicu s drugom petorkom. James, Dwyane Wade i Chris Bosh promatrali su rasplet s klupe, a kombinacija Cole - Mason Jr. - Beasley - Lewis - Andersen obavila je dovoljno dobar posao da pobjeda Heata ne bi došla u pitanje.

"Nakon što im je krenulo, rekao sam da je bolje da ostanu unutra", rekao je LeBron o petorci koja je završila utakmicu: "Bili su u sjajnom ritmu."

Predvođeni Dwightom Howardom, koji je ubilježio 25 poena i sedam skokova, Houston Rocketsi (7-4) proslavili su domaćih 122:111 protiv Denver Nuggetsa (4-5). Gosti iz Colorada su se poslije zaostatka od 98:86 nešto više od pet i pol minuta do kraja pokušali vratiti taktičkim prekršajima nad Howardom, kojega su slali na crtu slobodnih, ali taj plan okrenuo se protiv njih s obzirom na to da je centar domaćina u dvije i pol minute pucao 13/19 s crte. Sveukupno je imao 17/24 iz slobodnih bacanja.

Kod minusa od 115:101 malo više od tri minute do kraja, Nuggetsi su ipak odustali od fauliranja Howarda, a trener Brian Shaw požalio je što je uopće probao s tom taktikom: "Inače u to ne vjerujem i ne mislim da je u duhu igre. Zaslužio sam ono što sam dobio. Drago mi je što je pogađao slobodna, ovo mi je pokazalo da se trebam držati onoga iza čega stojim."

Chandler Parsons upisao je 20 poena i šest skokova, a James Harden 17 poena (5/16 iz igre) i devet asistencija za Rocketse, dok je Ty Lawson s 28 poena i čak 17 asistencija vodio Nuggetse. Lawsonov asistentski učinak bio mu je najbolji u karijeri.

Oklahoma City Thunder (6-3) prekinuo je mini-seriju od dva poraza s gostujućih 92:79 protiv Milwaukee Bucksa (2-7). Thunder je obavio posao ponajprije odličnom obranom, limitirajući domaću momčad na samo 35 posto šuta iz igre, a glavnu ulogu pritom je imao Serge Ibaka, koji se istaknuo s 20 skokova i četiri blokade. Ubilježio je i 15 poena.

Russell Westbrook završio je s 26, a Kevin Durant s 24 poena za goste iz Oklahoma Cityja. O.J. Mayo je s 22 poena vodio Buckse, koji su pretrpjeli peti poraz u nizu, a i dalje se muče s ozljedama. Sinoć su bili bez Larryja Sandersa, Ersana Ilyasove, Carona Butlera, Carlosa Delfina i Brandona Knighta.

Minnesota Timberwolvesi (7-4) pokazali su se previsokima i presnažnima za Boston Celticse (4-7). Timberwolvesi su kod kuće sa 106:88 nadjačali momčad Brada Stevensa, a vodeće uloge imao je njihov centarski dvojac, Kevin Love s 23 poena i 12 skokova, uza sedam izgubljenih lopti, a Nikola Peković s 20 poena i 12 skokova. Kevin Martin pridružio se s 20 poena i šest skokova.

Timberwolvesi su otklonili svu neizvjesnost u trećoj četvrtini. Tu dionicu dobili su s 34:20, za ulazak u posljednjih 12 minuta s 89:70 na svojoj strani.

Avery Bradley ubilježio je 27 poena, a Brandon Bass 15 poena i sedam skokova za goste iz Bostona.

NBA, 16.11.2013., rezultati:
Charlotte Bobcats - Miami Heat 81:97
Orlando Magic - Dallas Mavericks 100:108
Washington Wizards - Cleveland Cavaliers 96:103 (produžetak)
New York Knicks - Atlanta Hawks 90:110
Chicago Bulls - Indiana Pacers 110:94
Houston Rockets - Denver Nuggets 122:111
Minnesota Timberwolves - Boston Celtics 106:88
New Orleans Pelicans - Philadelphia 76ers 135:98
Milwaukee Bucks - Oklahoma City Thunder 79:92
Golden State Warriors - Utah Jazz 102:88
Los Angeles Clippers - Brooklyn Nets 110:103

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.11.2013. u 13:11
    sta je sa greg odenom?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.11.2013. u 18:31
    Moja poanta nije bila da to nije pošteno; hack-anje je pošteno i legitimno sve dok pravila to omogućavaju. Ali najviše štete od svega imaju gledatelji, zbog čijeg se interesa cijeli sport i vrti. Meni kao objektivnom gledatelju nije problem kad Howarda fauliraju kad ima loptu i time ga pošalju na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.11.2013. u 15:46
    Kada idu trojica na jednoga u kontru,trebaju se zaustaviti i pričekati da se još dvojica protivnika vrate tako da sve bude pošteno? Ne smije se ići na skok u napadu jer nebi bilo pošteno imati dva napada zaredom? Kad se playmaker izgubi u rotacijama i ostane na centru u obrani,centar ne smije... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.11.2013. u 14:59
    Baš mi je drago da je Howard ispogađao ona bacanja, ta hack taktika stvarno užasno remeti ritam utakmice i gledateljima kida živce. Publika je sinoć masovno izlazila iz dvorane kad su krenuli faulirati Howarda. To pravilo treba nekako promijeniti i ne sumnjam da će se pod utjecajem marketinga to... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.11.2013. u 14:29
    gleda san chicaga bas da vidin more li indiana nastavit rusit rekord ali se chicago pokaza kako su oni ti koji prikidaju serije(i lani su miamijev niz kod 26 pobjeda)..rose napokon bolji,indy neprepoznatljiva ali moralo se desit da ih nista neide..ali kako ono sutira james zadnje 4 tekme je nesto... [više na forumu]
    Obrisan korisnik