Nogomet

Video: Dvostruki strijelac Ibrahimović bez Svjetskog prvenstva, Ronaldo u sedam minuta uništio švedske nade

Mihaela Bradovski • utorak, 19.11.2013.
Video: Dvostruki strijelac Ibrahimović bez Svjetskog prvenstva, Ronaldo u sedam minuta uništio švedske nade
Foto: EPA

Odlično i vrlo efikasno drugo poluvrijeme odigrali su večeras nogometaši Švedske i Portugala. I dok je prvih 45 minuta završilo s početnih 0:0, u nastavku su prve violine ovih sastava, Zlatan Ibrahimović i Cristiano Ronaldo, postigli pet pogodaka. Portugalac je za jedan bio uspješniji, a kada se tome pridodao i onaj iz prvog susreta bez dvojbe je najzaslužniji što će sastav Paula Benta vidjeti brazilsku smotru...

U odnosu na početne sastave iz prvog dvoboja, u domaćim redovima nije bilo promjena dok se izbornik Portugala Paulo Bento odlučio tek na jednu zamjenu. Hugo Almeida zamijenio je Heldera Postigu uz kojeg su od prve minute zaigrali Rui Patricio, Joao Pereira, Bruno Alves, Pepe, Coentrao, Veloso, Meireles, Moutinho, Nani i Cristiano Ronaldo. S druge strane Švedska je u drugih 90 minuta ovih dodatnih kvalifikacija startala s Isakssonom na vratima te Lustigom, Nilssonom, Antonssonom, Olssonom, Larssonom, Elmom, Kallstromom, Kacaniklicem, Elmanderom i Ibrahimovićem u polju.

Portugal je s domaćeg terena donio pogodak prednosti te su švedski reprezentativci od starta morali preuzeti rizik ne bi li što prije stigli do svog zgoditka. U drugoj minuti Lustig je raščistio jednu gostujuću polupriliku, dok su dvije minute kasnije u napadu bili Šveđani, no akciju Olssona, Elmander i Larrsona ne uspijeva na najbolji način iskoristiti Kallstrom.

Visoko postavljen domaćin od samog starta pokušavao je isprovocirati pogreške protivničkih igrača pa je tako već u sedmoj minuti stigla nova švedska prilika. Ovog su puta u prvom planu bili Ibrahimović i Kacaniklic no bez kvalitetne povratke lopte, a već nekoliko trenutaka kasnije ponovno je neprecizan bio Kallstrom.

Prvu veliku obranu na susretu ipak je upisao Isaksson. Moutinho je izveo slobodan udarac, lopta je stigla do Alvesa čiji je udarac dobro protegnuo i zagrijao domaćeg čuvara mreže. I nakon 25 minuta igre Švedska je imala više loptu u nogama, bila je uspješnija u duelima na sredini terena, no i dalje se čekao prvi domaći veliki pokušaj.

U 31. minuti Nilsson je u posljednji trenutak uspio reagirati te je zaustavio Ronaldov slobodan ulazak u šesnaesterac te je ovaj napad Portugalaca došao kao opomena da će itekako biti opasni iz kontranapada. I tri minute kasnije događanja su preseljena pred domaća vrata. Lustig je prekršajem zaustavio Coentraa, sudac Howard Webb odlučio je da je slobodan udarac dovoljna kazna, a nakon izvedenog prekida, te odmah potom kornera sve završava Ronaldo udarcem preko gola. Zvijezda Real Madrida u centru je pažnje bila i dvije minute kasnije, no u ovoj je situaciji Isaksson bio na mjestu.

Švedska je u tim trenucima opasno živjela, Ronalda je sedam minuta prije kraja prvog dijela u novom opasnom naletu uspio omesti Lustig koji je uz svog vratara bio jedan od najzaslužnijih što domaćin krajem prvog dijela nije pala u zaostatak od još jednog pogotka. Domaći dio tribina razloga za zadovoljstvo imao je u 40. minuti, no i ovoga puta nakon što je švedska vrsta još jednom uspjela sačuvati svoja vrata, ovoga puta nakon skoka i udarca glavom Almeide.

Koncentraciju portugalskog vratara po prvi je put testirana u 43. minuti nakon akcije Ibrahimovića i Kallstroma. Posljednji pokušaj u prvom poluvremenu imala je Švedska no Ibrahimović je iz vrlo teške pozicije pucao preko gola.

Portugal je u istom sastav započeo i nastavak dvoboja dok je kod Švedske Svensson zamijenio Elma. I dok su u drugoj polovici prvog dijela švedski nogometaši uspijevali zaustaviti protivničke pokušaje, nakon samo pet minuta igre u nastavku Portugal je stigao do vodstva. Ponovno se u strijelce, baš kao u prvom susretu, upisao Ronaldo, daleko najopasniji čovjek na terenu večeras. Švedska je kažnjena za promašaj Larssona samo 60 sekundi kasnije. Na dodavanje Moutinha Ronaldo poentira iza domaćeg vratara nakon što je uspio pobjeći Olssonu.

Nakon pogotka uslijedio je period bez većih uzbuđenja na obje strane, tek je Webb u svoju bilježnicu dodao žute kartone Naniju i Svenssonu. A onda je Ibrahimović dvama pogocima u razmaku od sedam minuta izazvao eksploziju oduševljena na stadionu u Solni. Prvo je nakon kornera nadskočio portugalsku obranu i poentirao glavom, a zatim je precizan bio i iz slobodnog udarca s ruba kaznenog prostora; oštra lopta je otišla u donji kut.

Kao da je Ibrahimović ovim pogocima izazvao Ronalda i samo sedam minuta kasnije Realov je igrač sa svoja dva nova pogotka bacio Švedsku na koljena. U 77. minuti sijevnula je kontra Portugala, Almeida je proigrao Ronalda kojem u ovoj situaciji nije teško poentirati. Plasman u Brazil potvrdio je u 79. minuti kada je nakon što je prošao vratara Isakssona hladnokrvno pucao pod prečku.

Do kraja promjena nije bilo, tek veliko slavlje Portugalaca na gostujućem terenu.

Dodatne kvalifikacije za SP, uzvratna utakmica:
Švedska - Portugal 2:3
(0:1 Ronaldo '50, 1:1 Ibrahimović '68, 2:1 Ibrahimović '72, 2:2 Ronaldo '77, 2:3 Ronaldo '79)

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.11.2013. u 21:06
    Malo mu ide na ruku i prolongiranje termina glasovanja:http://espnfc.com/news/story/_/id/1621866/fifa-extend-ballon-dor-voting-deadline-%E2%80%93-report?cc=5739
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.11.2013. u 15:00
    Da je ostalo 2-2 Por nebi bio nositelj u ždrijebu,ovako je POR nositelj grupa uz BRA,ARG,COL,URU,ESP,GER i ITA!
    Obrisan korisnik
  • Mithrandir20.11.2013. u 11:47
    Cristiano Ronaldo je najkompletniji igrač na svijetu. Nenadmašan u igri glavom, obje noge, slobodnjaci, penali, udarci, kontrola lopte, brzina. Možda jedino Pele se može uspoređivati po svim parametrima, iako su takve usporedbe nezahvalne i osobno ih ne volim. Ove sezone u 3 mjeseca 32 gola. Gušt... [više na forumu]
    Mithrandir
  • Obrisan korisnik20.11.2013. u 11:13
    Obadvojica su predivni igrači, vrhunski ali nisu mi simpatični zbog "teškog" karaktera. Ipak mi je draže da je Portugal prošao jer igra lepršaviji nogomet nego što skandinavci igraju...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.11.2013. u 10:58
    Portugal je ipak puno bolja repka od švedske! Zasluženo idu na SP-u. Šteta da oba velemajstora ne mogu na SP. Koje igračine obojica! Da su barem u ždrijebu uparili švede s dosadnim grcima koji opet idu na veliko natjecanje, bez neke igre i bez ijednog igrača u svom sastavu kojeg se isplati gledati... [više na forumu]
    Obrisan korisnik