Nogomet

Kovač: "Želim da igramo kao večeras bez obzira tko nam je protivnik"

S Maksimira:Jelena Bagarić • utorak, 19.11.2013.
Kovač: "Želim da igramo kao večeras bez obzira tko nam je protivnik"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Izabranici Nike Kovača uspješno su i s igračem manje apsolvirali Island te se plasirali na Svjetsko prvenstvo u Brazil. U hrvatskom taboru nije bilo razloga za nezadovoljstvo što je izbornik i naglasio. Islandski izbornik Lars Lägerback nije došao na konferenciju za novinare.

Hrvatska reprezentacija se nakon izvrsne igre protiv Islanda plasirala na Svjetsko prvenstvo u Brazil. Gorak okus pobjede ostao je jedino zbog crvenog kartona Marija Mandžukića. Izbornik Niko Kovač prvo je žustro reagirao na sučevu odluku, no kasnije je promijenio mišljenje.

"Crveni karton nisam ni doživio. Stvarno je bilo brzo, nisam to dobro ni vidio, ali kad sam pogledao na televiziji to je jako grub prekršaj. Vidio sam žar u očima mojih igrača, i na poluvremenu kad smo se skupili imao sam povjerenje u igrače da ćemo to izgurati. Ovo je danas bila demonstracija snage i čestitam dečkima", rekao je okupljenim novinarima Kovač.

Mandžukić nažalost neće biti izborniku na raspolaganju na prvoj utakmici u Brazilu: "Mandžukiću je žao, to je tako u sportu. Nadam se da neće bit velike kazne. Bilo bi lijepo da svi kvalitetni igrači mogu nastupiti na Svjetskom prvenstvu. Sretan je jer je zabio prvi gol i mi smo prošli dalje", pojasnio je.

Hrvatska je večeras odigrala sigurno najbolju utakmicu u zadnjih godinu dana, a na terenu su imali samo desetoricu. U istoj situaciji je bio i Island u petak, ali nisu odreagirali na način na koji je to učinila Hrvatska: "Nije lako igrat protiv ekipe koja ima igrača manje. Mučili smo se, stvarali smo šanse. Oni su se danas mučili, ali nisu imali tu kvalitetu. Moral ekipe se vidio pri igri s igračem manje. Mi moramo biti jedna zajednica. To smo bili i u prvoj utakmici, samo se nismo nagradili golom. Danas je to bila stepenica više, bili smo odlični u obrambenoj i napadačkoj fazi. Moglo je to završiti i sa četiri, pet pogodaka."

Nikoga od igrača izbornik Kovač nije htio izdvajati i sve je pohvalio. "Svim igračima bi dao ocjenu 5, svi su dali svoj maksimum. Kad svi daju svoj maksimum za ekipu to tako izgleda. Oni su se i prije trudili, ali je sve to išlo pojedinačno a to tako nje ide. Na Islandu nam je falila da jedna jača lopta da zabijemo. Ovo je samo početak onoga što bi ja želio", konstatirao je izbornik.

Naglasio je Kovač kako se puno razlikuje vođenje mlade i seniorske reprezentacije. Također, spomenuo je i bivšeg izbornika kojem se zahvalio.

"Imam ideju, imam igrače za to. Ovo je veća klasa, veća dimenzija od mlade reprezentacije. U deset dana je to vrlo teško, ali ja sam prezadovoljan. Velika hvala bivšem izborniku koji je doveo ovu reprezentaciju do drugog mjesta, koji je meni i mom stožeru omogućio da se plasiramo na Svjetsko prvenstvo. Velika mu iskrena hvala, hvala medijima i navijačima koji su došli u velikom broju", pojasnio je Kovač.

Za kraj Kovač je iznio neke želje za budućnost: "Želim da igramo ovakav nogomet kakav smo igrali danas bez obzira tko nam je protivnik. Tražio sam dubinsku igru i okomito kretanje, srčan, brz i agresivan nogomet. Sve to moraju biti karakteristike reprezentacije, ali ne samo ove nego i svih mladih. Idem postupno, ne činim dva koraka. Dečki će biti dobro pripremljeni nakon duge sezone i nadamo se da će svi biti zdravi i spremni za Svjetsko prvenstvo", zaključio je Kovač.

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.11.2013. u 10:23
    Šteta, ali kad se jedna vrata zatvore druga se otvore... Možda baš Rebić ili Dudu proigraju iz inata i krenu zabiojati ko ludi, tko zna :) Ali sve je jako pozitivno, i napokon nakon 2 godine agonije, mogu mirno spavat! Rio, here we come!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.11.2013. u 09:49
    Nazalost vec sa 2 tekme kazne kompletna priprema i uigravanje napada za SP proc ce uglavnom bez njega. Steta
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.11.2013. u 23:11
    ok hvala:)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.11.2013. u 22:43
    to kasnije odlučuje komisija na osnovi procjene težine počinjenog djela, a obično je za izravni karton dvije do tri utakmice neigranja (s tim da nekad kazna može biti i teža za neke ekstremne prekršaje) dok je za drugi žuti jedna. u mandžinom slučaju mislim da više od dvije neće biti, ali ako se na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.11.2013. u 18:21
    Imam jedno pitanje, zna li tko odgovoriti: danas sam na jednom portalu pročitao da "nije isključeno da će Mandžukić, zbog crvenog kartona protiv Islanda, propustiti možda i VIŠE OD JEDNE utakmice na Svjetskom prvenstvu". Zašto više? Koliko ja znam crveni karton vrijedi samo jednu utakmicu nakon... [više na forumu]
    Obrisan korisnik