Nogomet

Josipu Šimuniću kazna od 25 tisuća kuna

Ivana Strahija • četvrtak, 21.11.2013.
Josipu Šimuniću kazna od 25 tisuća kuna
Foto: Kristijan Komarica

Hrvatski reprezentativac Josip Šimunić kažnjen je s 25 tisuća kuna kazne od strane Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu za incident nakon susreta Hrvatske i Islanda ...

Priopćenje Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu kaže:
"Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je izdalo hrvatskom državljaninu (1978.) prekršajni nalog zbog prekršaja iz članka 39.a stavak 1. točka 2. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Prekršajnim nalogom mu se stavlja na teret da je oko 22,15 sati 19. studenog 2013., u Zagrebu, na stadionu Maksimir, nakon službenog završetka utakmice nogometnih reprezentacija Hrvatske i Islanda; a u vrijeme dok su se na stadionu još uvijek nalazili navijači; uzeo mikrofon i izašao na središnji dio travnjaka te iako svjestan da uzvik "Za dom", uz odzdrav okupljenih "Spremni!" simbolizira službeni pozdrav za vrijeme totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske te kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti, okrenuo se gledateljima te uzviknuo "Za dom!", nakon čega je uzdignutom rukom uvis pozvao gledatelje na odgovor, što je dio gledatelja i učinio podizanjem ruke i odgovaranjem riječju "Spremni!", a potom sve to isto i ponovio još tri puta. Okrivljenik im je na kraju čestitao riječima "svaka vam čast", a opisanim je raspirivao rasnu mržnju i uznemiravao ostale sudionike javnog okupljanja.

Ovo državno odvjetništvo, temeljem članka 39.a stavka 1. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima okrivljeniku izriče maksimalnu novčanu kaznu."

Najviša kazna po navedenim člancima Zakona iznosi 25 tisuća kuna. Državno odvjetništvo postupalo je nakon što je policija podnijela posebno izvješće i zatražila utvrđivanje elemenata kaznenog djela.

O incidentu se još uvijek nije očitovao Hrvatski nogometni savez, a svoju je istragu pokrenula FIFA, koja bi Šimuniću mogla zabraniti nastup na Svjetskom prvenstvu ili pak u određenom broju utakmica.

Zanimljivo je spomenuti da je o Šimunićevom ponašanju u više navrata govorio ministar sporta Željko Jovanović, koji je prvo ponudio Dinamovom nogometašu profesora povijesti, da mu "objasni zbog čega je njegovo ponašanje bilo apsolutno neprimjereno", a onda je i podnio prijavu Hrvatskom olimpijskom odboru, tražeći od njega postupanje.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.11.2013. u 10:22
    Važno je da ti ne lijepiš etikete!
    Obrisan korisnik
  • javasluk23.11.2013. u 00:24
    Ma neka su desničarski nastrojeni, to smiju i to je njihovo pravo na uvjerenje i u tome nije nikakv problem. Već je problem što umanjuju vrijednost onih drugih uglavnom ljepljenjem etiketa i "suđenjem" samo na osnovi emocija. Brane sebe i svoje tako da blate druge, koji su im neistomišljenici.
    javasluk
  • Obrisan korisnik22.11.2013. u 23:19
    Gle ovog, pa sta ti glumis SS oficira 1939. pa postrojavas nepodobne?Inace, bilo bi zanimljivo vidjeti komentar urednika na ovaj slucaj. Da li je i on desnicarski nastrojen kao vecina na forumu?"Patriotism is the last refuge of a scoundrel" (S. Johnson), a ovdje ga ima na lopate..
    Obrisan korisnik
  • javasluk22.11.2013. u 20:54
    Navijao za vinkovački Dinamo! kao i danas preimenovan u Cibaliju.ako ti negiraš principe građanstva koje onda ti principe njeguješ? (vjerojatno etnocentrizam)Ti komentiraš samo etiketiranjem, samo proklamacije samo s ciljem da umanjiš stavove onih koji drugačije misle i drugačije vide i drugačije... [više na forumu]
    javasluk
  • javasluk22.11.2013. u 20:42
    Prvo moram dokazati da nisam nikakv "jugoslaven" (to su mi najgori od najgorih jer traže da se svi odreknu sovga) da nemam nikakve veze i u primislima s partizanima i komunistima, da nisam iz nikave ateističker familijie i jako dobro znam što je bilo prije 1990.g. Nažalost moram potvrrditi da... [više na forumu]
    javasluk