Nogomet

Ogled Hrvata u Bundesligi, derbiji na Parku prinčeva i White Hart Laneu

petak, 29.11.2013.
Ogled Hrvata u Bundesligi, derbiji na Parku prinčeva i White Hart Laneu

Petak je i vrijeme da se pogleda što se događa u pet najjačih europskih liga. Sportnetov ekspertni team zna sve što treba znati za uspješno praćenje najboljeg europskog nogometa

Vodeća momčad prvenstva, londonski Arsenal, ni u slučaju poraza ne može ispustiti prvu poziciju na ljestvici nakon 13. kola, no Topnici će svakako tražiti povećanje prednosti u odnosu na ostatak društva. Na tom će im putu stajati Cardiff, koji je na svom travnjaku ove sezone već pokvario planove Manchester Cityju i Manchester Unitedu.

Što se Uniteda tiče, na krilima najveće europske gostujuće pobjede u Ligi prvaka putuju na White Hart Lane, gdje će ih u derbiju kola dočekati uzdrmani Tottenham. Nakon odličnog početka sezone i priče o mogućoj borbi za naslov, momčad Andrea Villas Boasa iz kola u kolo igra sve slabije, a pred svojim će se navijačima vaditi za prošlotjedno poniženje na Etihadu.

Derbi u sjeni dvoboj je Chelseaja i odličnog Southamptona na Stamford Bridgeu, a Liverpool bi trebao imati naoko lak posao na gostovanju kod Hull Cityja, baš kao i Manchester City protiv Swanseaja, jer na svom travnjaku Građani igraju impresivno. Od šest utakmica dobili su svih šest, uz gol razliku 26:2!

Nakon što su klubovi preko tjedna odradili svoje europske obaveze španjolsko nogometno prvenstvo nastavlja se utakmicama 15. kola. Vjerojatno najzanimljivija utakmica biti će ujedno i posljednja na rasporedu, a to je dvoboj između Athletic Bilbaa i Barcelone. Domaćini imaju dvije pobjede u nizu i učiniti će sve da pokušaju zaustaviti aktualne prvake.

Kraljevski je klub u prošlom kolu bio uvjerljiv na gostovanju kod Almerije, a većih problema Luka Modrić i društvo ne bi trebali imati ni protiv Real Valladolida koji na Santiago Bernabeu dolazi u lošem raspoloženju jer već četiri susreta u nizu ne zna za pobjedu.

Neizvjestan susret očekuje se na La Rosaledi gdje Malaga dočekuje Villarreal koji još uvijek pruža vrlo dobre igre i pokazuje da odličan start u sezonu nije bio slučajan. Ivan Rakitić sa svojom Sevillom ima dvije pobjede u nizu te će seriju pokušati nastaviti kod neugodne Granade koja je u prošlom kolu teško stradala na Camp Nou. U derbiju začelja sastaju se dvije najlošije momčadi dosadašnjeg dijela prvenstva Betis i Rayo Vallecano.

U 14. kolu Serie A na papiru je najzanimljiviji susret onaj između Lazija i Napolija. Lazio je slabo krenuo u sezonu, već zaostaje sedam bodova za Europom i u zadnja četiri kola nije pobijedio. S druge strane je Napoli, momčad koja je u sezonu krenula kao kandidat za naslov, ali je u zadnja dva kola upisala dva poraza i sada je na velikih -6 u odnosu na Juventus.

Juventus, koji je u prošlom kolu preuzeo vrh lige, ima domaći okršaj s Udineseom. Drugoplasirana Roma, nakon tri uzastopna remija pod hitno treba pobjedu kojom prekinuti negativnu seriju, no očekuje ju teško gostovanje kod Atalante. Inter, koji je na samo dva boda od trećeg mjesta, igra doma sa Sampdorijom, trenutno 18. momčadi lige. Fiorentina, pak, igra s Veronom, u susretu petoplasirane i šestoplasirane na ljestvici.

Milan je trenutno tek na 13. mjestu, zaostaje deset bodova za Europom i već pet kola nije upisao pobjedu. Novu priliku imat će u gostima kod Catanije, koja zauzima posljednju poziciju na ljestvici. Na koncu, valja spomenuti i da se u ovom kolu igra derbi Emilije, okršaj Parme i Bologne. Parma je u relativno mirnoj situaciji, dok je Bologna samo bod ispred zone ispadanja.

Za hrvatske ljubitelje Bundeslige izuzetno zanimljivo bit će na samom otvaranju 14. kola. Wolfsburg pred svojim navijačima dočekuje HSV pa će to biti novi dvoboj Perišića i Olića s jedne te Badelja i Iličevića s druge strane terena. Vukovi su u prošlom kolu seriju od četiri uzastopna poraza pokvarili remijem kod Nürnberga, dok je HSV slavio kod kuće protiv Hannovera pa će svako zanimljivo vidjeti može li ekipa iz Hamburga napokon ponoviti dobru igru.

Nezaustavljivi Bayern "gazi" sve pred sobom, a nakon slavlja u Dortmundu te u Rusiji u Ligi prvaka, u prvenstvu se pred svoje navijače vraćaju u dvoboju protiv Braunschweiga, kao apsolutni favoriti za bodove, uz vjerojatni povratak na teren Marija Mandžukića, nakon manjih problema s ozljedom lista. Leverkusen će poslije teškog poraza od Uniteda pozitivnim rezultatom protiv Nürnberga pokušati vratiti izgubljeno samopouzdanje te zadržati korak s vodećim Bavarcima.

Nakon sjajne izvedbe protiv Napolija u Ligi prvaka dortmundska Borussia će na gostovanju kod Mainza pokušati zadržati pobjednički ritam, dok će njena imenjakinja iz Mönchengladbacha u nedjelju kod kuće protiv Freiburga pokušati nastaviti svoj fenomenalan niz od četiri uzastopne pobjede, koji ih je i lansirao prema bundesligaškom vrhu.

Derbi 15. kola francuskog nogometnog prvenstva igra se na Parku prinčeva gdje PSG dočekuje Lyon. Obje su momčadi riješile pitanje prolaska u svojim skupinama europskih natjecanja, te se mogu okrenuti domaćoj ligi. Iako je Lyon čak 15 bodova udaljen od vodećih Parižana, morat će razmišljati o pobjedi kako bi se priključio vrhu tablice i borbi za europske pozicije.

Zanimljivo bi trebalo biti i na Velodromeu gdje se sučeljavaju Marseille i bivši prvak Montpellier, a obje se ekipe uzdaju u svoje napadače Gignaca i Cabellu koji su ove sezone zabili po šest pogodaka u Ligue 1. Subašićev Monaco poslije tijesne pobjede u Nantesu ima nešto lakši posao protiv Rennesa na Louisu II.

Drugoplasirani Lille će tu poziciju nastojati zadržati u gostima protiv Valenciennesa koji se nalazi u zoni ispadanja, a na put moraju i momčadi koje se nalaze još niže na tablici. Ajaccio će pokušati iskoristiti umor Bordeauxa nakon njegovog dvoboja s Eintrachtom u Europskoj ligi, dok će Sochaux s dna htjeti pobjeći u Toulouseu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.11.2013. u 19:04
    Idemo Hsv,zanimljiv vikend,uživancija uz utakmice
    Obrisan korisnik