Zimski sportovi

Video: San Jose Sharks i Detroit Red Wings dominirali

Željka Jurkas • subota, 30.11.2013.
Video: San Jose Sharks i Detroit Red Wings dominirali

Black Friday donio je deset večernjih utakmica NHL-a u kojima nije bilo postignuto manje od tri gola. Wingsi su preletjeli Islanderse, Chicago ponovno iščupao pobjedu, Minnesota je poražena kod kuće, a Devilsi su dali četiri gola u zadnjoj trećini...

Čak jedanaest igrača sa svake strane moralo je pucati kaznene udarce da bi Chicago pobijedio u Dallasu. Rich Peverly bio je jedini igrač Starsa koji je uspio matirati Coreyja Crawforda, jednim golom u regularnom dijelu i jednim u shootoutu. S druge strane gotovo ista priča, Patrick Sharp je našao rješenje za Karija Lehtonena u trećoj trećini i ponovo pri kaznenim udarcima. Na sreću Chicaga, Ben Smith u svom prvom shootoutu pogađa i donosi Hawksima petu pobjedu u nizu. „Bilo je zabavno i sigurno velika prilika. Znao sam da ću probati sve napraviti što jednostavnije, pucati i na sreću, ušlo je“, rekao je Smith. Tijekom druge trećine branič Dallasa Stephane Robidas slomio je desnu nogu nakon naleta u ogradu.

Toronto je izgubio šestu utakmicu u gostima u nizu. U produžetku Christian Ehrhoff puca kroz noge Jamesu Reimeru i prekida niz od pet poraza na domaćem ledu za Buffalo. Leafsi su golovima Phila Kessela i Nikolaija Kulemina dvaput dolazili u vodstvo, ali Sabresi odgovaraju preko Matta Moulsona i Luke Adama. “Otkako je Ted Nolan došao napredujemo iz utakmice u utakmicu. Imamo sve više samopouzdanja kao momčad i kao igrači iz dana u dan. I to se vidi i prenosi na našu igru“, rekao je strijelac izjednačujućeg pogotka.

Columbus je u prve dvije trećine napravio sve ne bi li ublažio sjećanje na poraz od sedam golova razlike od prije jedanaest dana u Edmontonu, i onda zamalo sve ispustio neočekivano lošim startom u treću. „Na kraju druge nisam rekao dečkima da izađu i zabiju još golova. Želio sam samo da i dalje nastavimo igrati čvrsto i aktivno, da im što više otežamo igru. No mi smo otišli u suprotnom smjeru“, rekao je trener Jacketsa Todd Richards. Četiri različita igrača upisala su se na listu strijelaca, od čega tri u drugoj trećini i prisilili Dallasa Eakinsa, trenera Oilersa da ostavi Ilyu Bryzgalova na klupi. Devan Dubnyk obranio je svih pet udaraca koje je Columbus uputio na njegova vrata, a Sam Ganger i David Perron ubacuju dva gola iza Sergeja Bobrowskog koji je imao 25 obrana.

Devilsi su iznenadili i vlastitog trenera Petera DeBoera kada su s golom zaostatka u zadnjoj trećini zabili četiri puta i prekinuli niz od tri poraza. “Ugodno sam iznenađen. Nisam ovo očekivao, ali zadovoljan sam igrom i golovima u trećoj“, rekao je DeBoer. Početno vodstvo New Jerseya postavio je Mark Fayne krajem prve, no ono ne traje dugo, već na početku druge Jeff Skinner izjednačuje, a nešto kasnije Jordan Staal preuzima vodstvo za Carolinu. Od četiri gola Jerseya, Jaromir Jagr upisao je zadnji, svoj 692. čime je izjednačen za osmo mjesto na NHL listi strijelaca svih vremena:“Ne ganjam naslove. Uživam sa suigračima i dečkima na mojoj liniji. Uživam u igri, načinu na koji igramo. Sviđa mi se kako igra naša linija. Kada sam sretan s igrom, znam da će golovi doći. Zato se niti ne brinem. Brinuo bih se kada ne bi bilo prilika za golove.“

Jean-Sebastien Giguere na golu Colorada zaustavio je 27 udaraca Minnesote, od čega je njih 16 došlo u zadnjoj trećini za svoju šestu pobjedu u nizu. Jan Hejda i Nathan MacKinnon su početkom prve, odnosno druge trećine doveli Avalanche u prednost. Sredinom druge Dany Heatley smanjuje vodstvo na gol razlike i daje nadu Wildu. Presudni trenutak nakon kojeg Wild više nije imao snage vratiti se bio je powerplay u trajanju od pet minuta u kojem su ostali na ukupno jednom udarcu na gol. “To je bio ogroman trenutak. Kad ne zabiješ, osjećaš se loše na kraju svega. Jedna stvar je kad njihov vratar ima sjajne obrane, kad pogađaš okvir. Ali nakon ovoga, mi smo pali, a oni se podigli“ rekao je trener Minnesote Mike Yeo. Gabriel Landeskog zabio je u praznu mrežu za konačnih 3:1.

Branden Holtby nije trebao startati za Washington, no nakon ozljede Michala Neuvirtha na zagrijavanju uskočio je među vratnice i s 35 obrana pomogao Capitalsima završiti niz od četiri poraza: “Kad si u nizu poraza, želiš se vratiti i dati svoj učinak u prekidu.“ Daniel Briere i Tomas Plekanec zabili su dva za Habse, a Eric Fehr i Mikhail Grabovski dva za Washington u utakmici koja je otišla u četiri kruga kaznenih udaraca. Peter Budaj zaustavio je samo Nicklasa Backstroma, dok je Holtby ostavio bez gola Alexa Galchenyuka i Plekanca.

Golijada u San Joseu s prvim hat trickom Brenta Burnsa u niti jedan trenutak nije dovela u pitanje pobjednika. S četiri gola u prvoj trećini Sharksi su iznenadili St. Louis koji na vrata postavlja Jaroslava Halaka umjesto Briana Elliotta koji je skupio osam obrana. Bluesi do sredine treće dolaze na gol zaostatka, ali Burns brzo vraća utakmicu na stranu San Josea briljantnim powerplay golom. Tomas Hertl dodaje jedan u praznu mrežu za pobjedu koja prekida niz od pet poraza.

Saku Koivu vratio se u momčad Anaheima s dvije asistencije nakon propuštenih 15 utakmica zbog potresa mozga:“Fizički sam se osjećao dobro. Ovo mi je prvi puta da se vraćam nakon potresa mozga i bio sam malo neodlučan u prvoj. Već u drugoj sam se osjećao sigurnije. Treba par utakmica da sve sjedne na svoje mjesto, ali zasad je dobro.“ Dustin Penner dvaput se upisao u strijelce, a Sami Vatanen, Corey Perry i Andrew Cogliano jednom u utakmici u kojoj su domaćini imali duplo više udaraca na gol od Flamesa. David Jones je dvaput zabio za Calgary, ali to nije bilo dovoljno za prekid gotovo desetljeće starog niza poraza njegove momčadi u Honda Centru.

Daniel Alfredsson s dva gola i asistencijom, Darren Helm s dva gola, i Jimmy Howard s 29 obrana koje su mu omogućile shutout odveli su Detroit u treću pobjedu u nizu i prvu pobjedu u regularnom dijelu nad Islandersima u zadnjih deset godina. “Prekrasno je vidjeti dečke kako zabijaju i dobivaju na samopouzdanju. I naš vratar je večeras dominirao“, sažeo je utakmicu trener Wingsa Mike Babcock. Gustav Nyquist upisao se još u strijelce u utakmici u kojoj su gosti dominirali. Ovo je peti u nizu poraz New Yorka.

Sidney Crosby je dostigao i prestigao 700 bodova s tri asistencije u svojoj 497. NHL utakmici. Marc-Andre Fleury obranio je 21 udarac upućen prema golu Pensa za treći shutout ove sezone i veliki povratak nakon što je prije dva dana povučen na klupu početkom druge trećine. “On je bio naš najbolji igrač i veliki razlog zašto smo pobijedili“, rekao je kapetan Pittsburgha o svom vrataru. Chris Kunitz donio je rano vodstvo gostima i na kraju dodao još jedan gol u praznu mrežu. Brandon Sutter svladao je udarcem iza mreže i sretnim odbijancem na powerplayu vratara Tampe Bena Bishopa. Na ovoj utakmici je, možda po prvi puta od donošenja novog pravila ovog ljeta suđen prekršaj zbog uvučenog dresa.

NHL
Tampa Bay Lightning – Pittsburgh Penguins 0:3
New York Islanders – Detroit Red Wings 0:5
Anaheim Ducks – Calgary Flames 5:2
San Jose Sharks – St. Louis Blues 6:3
Washington Capitals – Montreal Canadiens 3:2 kazneni udarci
Minnesota Wild – Colorado Avalanche 1:3
Carolina Hurricanes – New Jersey Devils 2:5
Columbus Blue Jackets – Edmonton Oilers 4:2
Buffalo Sabres – Toronto Maple Leafs 3:2 produžetak
Dallas Stars – Chicago Blackhawks 1:2 kazneni udarci

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.11.2013. u 13:31
    Trebao je biti šlager, ali šteta što se Bluesi nisu pojavili u prvoj, atipično za njih tako Eliotta ostavit da se suši. Ali Sharksi luduju, nevjerojatno lako igraju. Jao si ga Ducksima noćas u Shark Tanku. Fino je sjela laka pobjeda nad očajnim Flamesima jer sad slijedi pakleni raspored. QUACK... [više na forumu]
    Obrisan korisnik