Zimski sportovi

Video: Montrealu četvrta pobjeda, Islandersima osmi poraz

Željka Jurkas • petak, 06.12.2013.
Video: Montrealu četvrta pobjeda, Islandersima osmi poraz
Foto: EPA

Deset susreta odigrano je sinoć u NHL-u i vidjeli smo dva hat-tricka. Nakon četiri dana odmora Colorado je doživio poraz u Edmontonu, Pittsburgh je upisao petu uzastopnu pobjedu, a Chicagu ponovno nije uspio preokret...

U srijedu su New York Rangersi objavili da su napokon dogovorili uvjete produžetka ugovora sa svojim prvim vratarom, Henrikom Lundqvistom. "Kralj" je nebrojeno puta tijekom godina izjavio da se u New Yorku osjeća ugodno i da se ne može zamisliti nigdje drugdje. Izgleda da su osjećaji obostrani jer novi, sedam godina dug, 59.5 milijuna dolara vrijedan ugovor osigurava njegov ostanak među vratnicama Rangersa do vjerojatnog kraja NHL karijere. Lundqvist je briljirao u sinoćnjoj utakmici s 27 obrana od kojih je 13 došlo u zadnjoj trećini. Tek je Tyler Ennis našao put do mreže i to 2:06 minute do kraja igre, taman da pokvari shutout. Rick Nash zabio je prvi za vodstvo gostiju, a u trećoj Brad Richards i Mats Zuccarello svaki dodaju po gol i asistenciju. „Idealan scenarij za vratara je kad zaustavi solo prodor nakon kojeg na powerplayu njegova momčad zabije. Posve je druga utakmica ako uspiju izjednačiti. Važno je ostati koncentriran kada se dogode pogreške, a dogodit će se. Mislim da su imali više prilika u trećoj i znao sam da moram biti spreman“, rekao je Lundqvist.

Jonathan Bernier obranio je 48 od pedeset udaraca Dallasa u desetoj utakmici u nizu u kojoj je njegova momčad nadpucana. “Moj posao je da izađem i dam svojoj momčadi priliku za pobjedu“, komentirao je trend Leafsa njihov vratar. I dao im je priliku, Trevor Smith zabija gol u produžetku, 50 sekundi prije isteka vremena i razbija niz od pet poraza. Nazem Kadri zabio je dva gola Toronta u regularnom vremenu nakon utakmice pauze zbog obiteljskih razloga. Oba gola Starsa došla su u zadnjoj trećini, najprije Eric Cole, a na samom kraju za produžetak Shawn Horcoff. Tyler Seguin vratio se u momčad Dallasa, a Trevor Daley izašao je iz igre početkom druge i nije se vratio.

Druga momčad Zapada, San Jose Sharksi gostovala je u Consol Energy Centru u svojoj drugoj od tri utakmice u nizu na Istoku. Pittsburgh i Sharksi odigrali su zadnji susret početkom studenog 2011. i tada je San Jose slavio. Sinoć su Pensi s odličnim Marc-Andre Fleuryjem, tri asistencije Sidneyja Crosbyja koji je igrao svoju 500. NHL utakmicu i dva gola Chrisa Kunitza ostavili Sharkse bez bodova i pridružili se Chicagu kao druga momčad koja je stigla do dvadeset pobjeda. “Znamo da je San Jose dobra momčad i to nas je definitivno motiviralo. Oni su napravili puno prilika i znali smo da imaju dubinu i da će nas testirati. Svi skupa smo morali dobro odigrati i uspjeli smo“, rekao je Crosby. Furiozan start Pittsburgha u drugu trećinu, sa čak četiri gola u sedam i pol minuta poslao je Anttija Niemija na klupu, a umjesto njega ulazi Alex Stalock koji do kraja utakmice upisuje dvije obrane i propušta udarac Krisa Letanga za ukupnih pet golova Pensa. Jedini odgovor gostiju koji su nadpucali domaćine sa 45:30, došao je iz udarca Tomasa Hertla. Pensi su igrali bez Jevgenija Malkina koji je otišao ranije s jutarnjeg treninga.

U borbi za prvo mjesto divizije Atlantic Boston je gostovao u Montrealu. Max Pacioretty zabio je svoj deveti gol u devet utakmica, a Carey Price zadržao je vodstvo od gola razlike sjajnim obranama, naročito u zadnjoj trećini u kojoj su domaćini nadpucani sa 16:6. Gosti dolaze u vodstvo kasnim golom u prvoj Gregoryja Campbella. Habsi se vraćaju u drugoj u kojoj imaju duplo više udaraca na gol nego u ostatku utakmice, golovima Tomasa Plekaneca i Paciorettyja. Trener Bruinsa Claude Julien drži lošu igru sredinom utakmice glavnim krivcem poraza, a Michel Therrien, trener Canadiensa, kao i ostatak njegove momčadi smatra da su vratari ove godine prevaga i faktor koji im daje samopouzdanje. Boston je ostao bez braniča Johnnyja Boychuka nakon udarca u ogradu početkom prve. Boychuk se iz bolnice vratio na vrijeme da otputuje s momčad natrag u Boston.

Glavni cilj Tampe ulaskom u utakmicu s Ottawom je bio postići gol nakon što su im u zadnje dvije protivnici zaključali mrežu. I upravo to je kapetan Martin St. Louis na asistencije Ondreja Palata uspio dvaput napraviti. Ben Bishop s 33 obrane potrudio se da dva budu dovoljna, propustivši tek udarac Patricka Wierciocha na powerplayju. Gol sigurnosti postiže Valtteri Filppula sredinom treće kada krade pak na svojoj plavoj liniji i sam ga odnosi i zabija iznad ramena Robina Lehnera. Trener Lightninga Jon Cooper bio je zadovoljan prikazanim obzirom na sve ozljede u momčadi:“Upravo smo pobijedili bez devetorice igrača u postavi. Iscrpljujuće je, psihički i fizički igrati i naći kemiju. No neću plakati nad prolivenim mlijekom, momčadi se ozljeđuju. Ovo večeras je bio sjajan trud cijele momčadi.“ Tampa je ostala bez dva braniča, Victora Hedmana nakon prve trećine, a u drugoj je zbog slomljene ruke izašao Keith Aulie. Izgleda da Steven Stamkos cilja utakmicu s Maple Leafsima šestoga veljače iduće godine kao datum mogućeg povratka na led.

Obrana je odradila ogroman dio posla u pobjedi Floride nad Winnipegom. Dylan Olsen zabio je svoj prvi gol i upisao asistenciju, Erik Gudbranson upisao je dva boda u istoj kombinaciji, a Mike Weaver, Dmitri Kulikov i Tom Gilbert dodali su asistencije za ukupno sedam bodova braniča. “Bilo je sjajno. Prvi NHL gol je svakako uzbudljivo iskustvo, ali ono što me više veseli je pobjeda kojom smo razbili niz od tri poraza. Sad samo moramo nastaviti“, rekao je Olsen kojem je ovo bila 33 utakmica. Vratar Tim Thomas zaustavio je pak 29 puta. Jetsi su poveli golom Andrewa Ladda i sredinom zadnje trećine uspjeli još jednom proći Thomasa. Tomas Fleischmann, prvi strijelac Panthersa zadnje dvije sezone zabio je svoj prvi gol nakon petnaest utakmica.

Kriza u redovima New York Islandersa nastavlja rasti. Niz od pet gostovanja na Zapadu započeli su osmim porazom u gostima u nizu, kod St. Louis Bluesa. Specijalne jedinice odradile su najveći dio posla, treći najbolji powerplay Lige susreo se s najgorim penalty killom i rezultirao s tri različita strijelca: Jayom Bouwmeesterom, Derekom Royom i Davidom Backesom. Islandersi su se držali u igri i u trenucima i dominirali u prvoj trećini, čak su početkom druge na powerplayu izjednačili vodstvo domaćina, ali tri brza gola nakon toga ih bacaju iz takta. Zadnja dva gola Bluesa došla su iz igre u punim sastavima. Trener St. Louisa Ken Hitchcock najviše je zadovoljan povratkom vlastitom stilu igre:“Bili smo jako efikasni na powerplayju. Mislim da na niti jednom od tri gola vratar nije imao šanse. Ono što me najviše veseli je da smo nekih 30 minuta napokon igrali svoju igru. Stiskali smo i tražili pak, oduzimali ga, stvarali prilike.“

Hat-trick Jeffa Skinnera obilježio je prvu pobjedu Caroline u Nashvilleu od prosinca 2002. Nije moglo početi bolje za goste koji nakon samo 23 sekunde dolaze u vodstvo golom Justina Faulka. No, igra se izjednačuje i nema promjene rezultata do početka druge trećine kada Mike Fisher izjednačuje, a nedugo nakon toga Viktor Stalberg dovodi domaćine u vodstvo. Canesi odgovaraju s tri gola, dva Skinnera i jednim Rileyja Nasha. “Naš powerplay se malo muči ove sezone, no mislim da smo sve bolji u zadnjih par utakmica. Uvijek je dobro zabiti u zadnjim minutama trećina, otići u svlačionicu s dobrim osjećajem“, rekao je Skinner. Mareka Mazaneca na golu u zadnjoj mijenja Carter Hutton i zaustavlja svih devet udaraca. Skinner svoj prvi hat trick karijere zaokružuje golom u praznu mrežu. Carolina je ostala bez trojice igrača, braniča Mikea Komisareka te napadača Draysona Bowmana i Patricka Dwyera.

Golom Marca Scandella 1:48 minutu do kraja regularnog vremena Wild je uspio drugi puta u sezoni pobijediti Chicago. Trenutni skor je 2:1 i ova dva divizijska protivnika odigrat će još dva susreta. Chicagu je ovo drugi poraz u nizu i prvi na gostovanju nakon sedam pobjeda. Unatoč početnom vodstvu, pobjeda Minnesoti nije došla lako. Matt Cooke u prvoj i Zach Parise na powerplayju u drugoj daju Wildu prednost koja se topi niti tri minute poslije kada Jeremy Morin zabija za Hawkse. Brandon Saad 43 sekunde od ulaska u zadnju trećinu izjednačava rezultat, a Marian Hossa dovodi Chicago u vodstvo. Braničima Wilda pripao je kraj, prvo Jonas Brodin izjednačava, a zatim Scandella zabija svoj prvijenac sezone. Mike Yeo, trener Minnesote smatra da je njegova momčad zasluženo pobijedila:“Ovo je vjerojatno bilo najboljih 57 minuta u cijeloj sezoni. Protiv momčadi koja ima toliko talenta kao Chicago ne možeš odigrati savršeno. Oni će uvijek naći načina. No, mislim da smo ih uglavnom dosta dobro blokirali.“

Taylor Hall postigao je svoj četvrti hat trick karijere, a Devan Dubnyk zaustavio je pak 33 puta u pobjedi Oilersa 8:2 nad Avalancheom. Nakon velikog poraza u utorak, četvrtina momčadi Edmontona bila je zamijenjena. Zahvaljujući dva gola Halla i jednom Alesa Hemskyja, Edmonton odlazi na prvi odmor s tri gola viška, i jaki start Colorada u drugoj ne uspijeva preokrenuti utakmicu unatoč dva zabijena gola. Zadnja tri gola Oilersa, uključujući treći Halla, došla su u zadnjih pet minuta igre kada su igrači Avalanchea ostavili svog vratara Semyona Varlamova više-manje prepuštenog samom sebi. “Nisam dugo u NHL-u, ali sam dovoljno da znam da se bilo što može dogoditi bilo koje večeri protiv bilo koje momčadi. Uvijek moraš biti spreman iskoristiti priliku. Večeras je bilo sjajno. Prvi gol nam je dao samopouzdanje. Kao što znate, mi smo ekipa koja kad nema samopouzdanja, ne liči na sebe. Nakon prvog dobili smo zamah, klizali smo bolje. Najbolje momčadi Lige ne trebaju tu iskru, ali mi je ponekad trebamo“, zaključio je utakmicu Hall.

NHL
Buffalo Sabres – New York Rangers 1:3
Toronto Maple Leafs – Dallas Stars 3:2 produžetak
Pittsburgh Penguins – San Jose Sharks 5:1
Montreal Canadiens – Boston Bruins 2:1
Tampa Bay Lightning – Ottawa Senators 3:1
Florida Panthers – Winnipeg Jets 5:2
St. Louis Blues – New York Islanders 5:1
Nashville Predators – Carolina Hurricanes 2:5
Minnesota Wild – Chicago Blackhawks 4:3
Edmonton Oilers – Colorado Avalanche 8:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!