Rukomet

Crna Gora bolja od Južne Koreje, Norveška teško protiv Španjolske na otvaranju SP-a

Jelena Bagarić • subota, 07.12.2013.
Crna Gora bolja od Južne Koreje, Norveška teško protiv Španjolske na otvaranju SP-a
Foto: EPA

Utakmicom između Srbije i Japana u petak je počelo 21. Svjetsko rukometno prvenstvo za žene koje se od 6. do 21. prosinca održava u Srbiji. Previše iznenađenja na otvaranju nije bilo budući da su svi favoriti slavili u svojim utakmicama. Derbije prvog kola odigrale su reprezentacije Crne Gore i Južne Koreje, te Norveške i Španjolske. I Crna Gora i Norveška tek su na samom kraju utakmice uspjele osigurati pobjedu...

Skupina A – Beograd (Pionir)

Crna Gora – Južna Koreja 24:22 (11:11); Francuska – DR Kongo 31:13 (15:6); Nizozemska – Dominikanska Republika 44:21 (20:9).

Prvo kolo u skupini A odmah je donijelo okršaj dviju jakih ekipa. Snage su odmjerile aktualne europske prvakinje, reprezentacija Crne Gore i nekadašnje svjetske prvakinje ekipa Južne Koreje. U veoma izjednačenoj utakmici, Crnogorke su uspjele u samoj završnici postići dva pogotka za redom i upisati prva dva boda na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu. Najefikasnija je bila Katarina Bulatović sa sedam postignutih pogodaka, dok je Koreju predvodila Sun Hee Woo koja je postigla osam pogodaka.

Francuska je bez ikakvih problema ubilježila dva boda protiv Demokratske Republike Kongo koja je u 60 minuta uspjela zabiti samo 13 pogodaka. Siraba Dembele imala je stopostotni učinak i zabila je pet pogodaka, a kod Konga najviše pogodaka ubilježila je Christine Mwange Mwasesa koja je postigla većinu pogodaka, točnije osam.

Zadnju utakmicu u Pioniru odigrale su Nizozemska i Dominikanska Republika. Ekipa s Kariba nije imala šanse protiv europske ekipe koja je izuzetno uvjerljivo slavila. Osam pogodaka za Nizozemsku zabila je Sharina Van Dort, dok su kod Dominikanske Republike najučinkovitije bile Johanna Pimentel i Irina Pop koje su zabile po šest pogodaka.

Skupina B – Niš (Čair)

Srbija – Japan 28:26 (10:13); Brazil – Alžir 36:20 (21:7); Danska – Kina 44:21 (19:13).

Srbija je još u petak otvorila Svjetsko prvenstvo pobjedom protiv Japana. Iako pobjeda nije bila uvjerljiva kao što se očekivalo da će biti, u konačnici je ipak za domaćina bilo važno slaviti. Srbiju je do pobjede predvodila Andrea Lekić koja je postigla šest pogodaka, dok je vratarski dvojac Tomašević i Risović skupio 17 obrana. Kod Japana istakla se Shio Fujii koja je zabila sedam pogodaka.

Do lake pobjede došle su i Brazilke koje su u prvom susretu u subotu slavile protiv reprezentacije Alžira. Raspoložene Brazilke nisu imale problema sa ovom sjevernoafričkom reprezentacijom koja nije mogla parirati iskusnim Južnoamerikankama. Fernanda Da Silva s devet pogodaka predvodila je Brazil do pobjede, dok se kod Alžira istakla Nabila Tizi koja je postigla šest pogodaka.

Reprezentacija Danske jednako lako kao i Brazil došla je do pobjede protiv Kine. Reprezentativke Kine bile su nemoćne protiv rastrčanih Dankinja koje su igrale odlično. Po šest pogodaka za Dansku zabile su Jane Schumacher i Kristine Kristiansen, dok se kod Kine istakla Jiaqin Zhao s pet postignutih pogodaka.

Skupina C – Zrenjanin (Kristalna dvorana)

Angola – Argentina 33:26 (15:12); Poljska – Paragvaj 40:6 (19:4); Norveška – Španjolska 22:20 (11:10).

Reprezentacija Angole do svojih prvih bodova na Svjetskom prvenstvu došla je preko reprezentacije Argentine. I pomlađena Angola bila je jača od Argentine koja je pružila dobar otpor. Najefikasnija igračica Angole bila je Isabel Guialo koja je postigla osam pogodaka, dok se kod Argentine sa šest pogodaka istakla Amelia Belotti.

Definitivno najlakši posao u prvom kolu utakmica po skupinama imala je Poljska koja je primila samo šest pogodaka u cijeloj utakmici. Reprezentacija Paragvaja potpuni je autsajder, pa Poljakinje nisu imale težak posao. Katarina Konizszaniec za Poljsku je postigla osam pogodaka, dok je polovinu pogodaka Paragvaja postigla Marizza Faria.

Izuzetno kvalitetnu i napetu utakmicu odigrale su Norveška i Španjolska. Aktualne svjetske prvakinje mučile su se protiv raspoloženih Španjolki koje su minimalno vodile veći dio prvog dijela, no s dva uzastopna pogotka Norveška je ipak okrenula i otišla na odmor s pogotkom više. U nastavku se izjednačenost nastavila, no u završnici su ipak koncentriranije bile Norvežanke koje dolaze do svoja prva dva boda. Osam pogodaka za Norvešku postigla je Nora Mörk, a Katrine Lunde Haraldsen skupila je 11 obrana. Kod Španjolske su čak tri igračice postigle po četiri pogotka Marta Mangue, Elisabeth Pinedo i Begona Fernandez i time su bile najbolje igračice Španjolske u ovom susretu.

Skupina D – Novi Sad (Spens)

Mađarska – Češka 35:27 (18:16); Njemačka – Australija 36:15 (17:7); Rumunjska – Tunis 27:17 (15:8).

Brončane s prošlogodišnjeg Europskog prvenstva, reprezentativke Mađarske slavile su u prvom susretu protiv reprezentacije Češke. Iako je prvi dio susreta bio veoma izjednačen, objektivno jače Mađarice slomile su u drugom dijelu otpor Čehinja i došle do pobjede. Mađarsku je predvodila Anita Görbitz koja je postigla devet pogodaka, a kod Češke se istakla Jana Knedlikova sa šest postignutih pogodaka.

Njemice se nisu morale puno mučiti da dođu do prvih bodova. Uvjerljivo su slavile protiv Australije koja je objektivno najslabija ekipa skupine D. Njemačku su sa po šest pogodaka predvodile Susann Müller i Wiebke Kethorn. Za Australiju najviše pogodaka postigla je Sally Potocki koja je mrežu Njemačke pogodila devet puta.

Lak posao imala je i Rumunjska koja je s deset pogodaka prednosti slavila protiv reprezentacije Tunisa. Christina Neau i Gabriela Perianu sa po šest pogodaka predvodile su Rumunjsku do pobjede. U redovima Tunisa najraspoloženija je bila Mouna Chebbah koja je na svoj konto upisala pet pogodaka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10807.12.2013. u 23:31
    ako je gosp. Avdić još izbornik CG očekujem uspjeh te ekipe.
    narada108