Zimski sportovi

Video: Luongo briljirao, visoke pobjede Bostona i Chicaga

Željka Jurkas • ponedjeljak, 09.12.2013.
Video: Luongo briljirao, visoke pobjede Bostona i Chicaga
Foto: EPA

U dva od sinoćnjih pet susreta NHL-a shutouti su pokvareni u zadnjim minutama susreta. Prvi puta u sezoni Sharksi su doživjeli tri poraza za redom, Vancouver je zaredao četiri pobjede, Washington je nakon tri utakmice našao rješenje za Lundqvista, a Chicago prekinuo niz poraza...

Josh Harding s 37 obrana od kojih je 21 došla u drugoj trećini, bio je ključan faktor pobjede Wilda na domaćem ledu u susretu sa San Joseom. Sa samo dvanaest udaraca na gol domaćini su uspjeli dvaput matirati Antiija Niemija, a na samom kraju u praznu mrežu pospremio je svoj drugi gol Zach Parise. “Teško je igrati protiv njih. Naguraju se svi u obranu i pokrivaju zonu, morali smo igrati u kuteve i iza mreže. A čim pak dođe do kuta, već su četvorica na njemu. Nismo uspjeli stvoriti pritisak“, komentirao je protivnika na kraju utakmice dokapetan Minnesote, a prenijela ligaška stranica. Sharksi nisu bili bez svoj šansi, što i broj udaraca za njih govori, ali s iznimkom udarca iz zgloba Patricka Marleaua u zadnje dvije minute, Harding je čitao sve namjere i u rubriku pobjeda dodao broj 13.

U Air Canada Centru su se susrele dvije momčadi koje su htjele zaokružiti dvije pobjede u dva dana, a gostujućim Bruinsima se želja ostvarila. 37 sekundi po ulasku u završnu trećinu Jay McClement na strani Leafsa zabija na odbijanac vlastitog udarca svoj prvi gol sezone i vraća domaćine na svega gol razlike. Preokret nakon kojega nije bilo povratka je ubacivanje paka Jaromea Iginle četiri minute prije kraja. “Mislim da smo im mi stavili taj pak u mrežu. Phaneuf ga je zaustavio na gol liniji i kad ga je izbacivao pogodio je Berniera. Iginla ga je definitivno usmjerio, pogodio ga je u klizaljku“, rekao je za gol sigurnosti Bostona trener Leafsa, Randy Carlyle. Domaćini su se prvi upisali na semafor, ali jaka druga trećina Bruinsa s tri gola, od kojih čak dva unutar minute i pol na dva uzastopna powerplaya, bila su previše. Ispostavilo se da je prvi NHL gol braniča Kevana Millera koji je pozvan u momčad zbog ozljeda Adama McQuaida i Johnnyja Boychuka, bio i pobjednički. Bruinsova lista ozlijeđenih raste, izgubili su i braniča Dougija Hamiltona u prvoj trećini zbog ozljede donjeg dijela tijela i prema treneru Claudeu Julienu vraća se kući na evaluaciju te najvjerojatnije neće biti dostupan idući tjedan, prenosi klupska stranica.

Nešto malo više od 202 minute uspio je Henrik Lundqvist održati svoju mrežu praznom u ogledima s Washington Capitalsima. U nedjelju su ga u roku od 25 sekundi dvaput prevarili Jason Chimera i Steve Oleksy. U istoj trećini Mikhail Grabovski izborio je kazneni udarac, nakon bijega prema golu, koji je ostao nebranjiv za Kralja. Lundqvist je skupio ukupno 32 obrane, a njegov kolega na drugoj strani leda, Philipp Grubauer u svojoj drugoj NHL utakmici 30. Kasni četvrti gol za Capitalse postigao je Nate Schmidt, a Grubaurov shutout pokvario je Benoit Pouliot dvije minute prije isteka vremena pospremivši Michael Del Zottov odbijanac. Obrana Rangersa igrala je bez Marca Staala za kojeg još uvijek nema potvrđene dijagnoze, ali trener Alain Vigneault je izjavio da se radi o problemu s vratom te da organizacija poduzima sve mjere predostrožnosti.

U drugom i posljednjem susretu u regularnom dijelu ove sezone, Hawksi su drugi puta pobijedili Floridu. Ovaj put puno brže, no uz poveću cijenu. Prvi vratar Corey Crawford je 6:15 minuta do kraja prve trećine iznesen s leda nakon obrane Marcel Gocovog udarca desnim štitnikom. “Ne znam još ništa, ali mislim da nije ništa ozbiljno. Uvijek je ozbiljnije pri gubitku vratara zbog njegove važnosti u momčadi. Znat ćemo više u ponedjeljak“, prenijela je izjavu trenera Chicaga Joela Quennevilla klupska stranica. Zamijenio ga je Antti Raanta koji je obranio 29 od 31 pokušaja na gol. Specijalne jedinice Chicaga preuzele su na sebe da olakšaju posao rookiju na vratima. Penalty kill, inače drugi najlošiji u ligi, uspješno je obranio svih pet situacija s igračem manje; a čak tri gola su pala u igri s igračem više. Florida je sredinom druge uspjela doći na samo gol zaostatka pogocima Dylana Olsena i Marcela Goca, ali Michal Handzus vraća sigurniju razliku koja se u trećoj samo povećava. “U drugoj i trećoj smo jurišali. Imali smo 15-17 udaraca samo u trećoj, od čega sigurno deset prilika za gol, ali ništa nije ušlo. Na njihovom powerplayju to je jedan-dva-udarac i gol. Ali to je karakteristika dobrih momčadi, a oni to svakako jesu“, izjavio je trener gostiju Peter Horachek.

Nucksi su napokon, na veliko zadovoljstvo svog trenera Johna Tortorelle, uspijeli zadržati stečenu prednost ulaskom u zadnju trećinu i utakmicu mirno privesti kraju. Velike zasluge idu na račun prvog vratara Roberta Luonga koji je zaustavio 28 udaraca i manje od minute mu je falilo za treći shutout sezone. Jamie McGinn ga za počasni gol gostiju vara udarcem iz zgloba. Rano početkom prve Mike Santorelli dovodi Vancouver na semafor unatoč duplo manjem broj udaraca na gol od Avalanchea. Potrebno je 35 minuta poprilično izjednačene igre da se stanje promijeni. Ryan Kesler zabija svoj petnaesti gol sezone, a šest minuta kasnije Santorelli dodaje svoj drugi na utakmici i ukupno osmi sezone. Santorelli, za kojeg Tortorella kaže da je bio najbolji pojedinac u momčadi, došao je u momčad svog rodnog grada ovog ljeta nakon što su ga tri NHL kluba odbila.

NHL
Minnesota Wild – San Jose Sharks 3:1
Toronto Maple Leafs – Boston Bruins 2:5
New York Rangers – Washington Capitals 1:4
Chicago Blackhawks – Florida Panthers 6:2
Vancouver Canucks – Colorado Avalanche 3:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Zimski sportoviNHL
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!