MAXtv Prva liga, 19. kolo, 09.12.2013, 18:00 h, Zadar, Stadion u Stanovima, gledatelja: 4.000
Suci: Ivo Krečak (Šibenik), Perica (Šibenik), Fejer (Bjelovar)
Zadar
Zadar
Mirko Hrgović 75'
1:1(0:1) Hajduk
Dino Mikanović 5'
Hajduk

Hajduk rano poveo pa spašavao bod u Zadru

Lovro Štrbinić • ponedjeljak, 09.12.2013.
Hajduk rano poveo pa spašavao bod u Zadru
Foto: Duje Bonačić

Zadar i Hajduk podijelili su bodove u posljednjem susretu kola na Stanovima. Poveli su gosti ranim golom Mikanovića, a konačnih 1:1 sredinom drugog dijela postavio je Hrgović...

Zadar
Zadar
Hajduk
1
Mladen Matković
(do 15')
19
Mato Neretljak
5
Ivan Šimurina
4
Ante Sarić
17
Josip Bašić
28
Mirko Hrgović
(do 81')
15
Jure Jerbić
26
Marcel Heister
(do 88')
10
Luka Begonja
9
Josip Ivančić
27
Josip Tadić
Pričuvni igrači
12
Tomislav Gluić
15'
14
Frane Čirjak
81'
2
Josip Bilaver
88'
Trener
Ferdo Milin
2
(do 79')
21
(do 79')
11
(do 57')
Pričuvni igrači
Trener
Igor Tudor

Posljednju utakmicu 19. kola MAXtv Prve lige igrali su na Stanovima Zadar i Hajduk, dva kluba koja su tražila povratak pobjedama. Jedni i drugi su bili s nekoliko izostanaka, a u redovima gostiju nakon dužeg vremena od prve minute susret su započeli Antonio Milić i Dino Mikanović.

Upravo je potonji doveo Bijele u vodstvo nakon prve spomena vrijedne akcije. U 5. minuti Bukva je ubacio iz slobodnog udarca s lijeve strane, vratar Zadra Matković se prilikom "boksanja" lopte sudario s Iluridzeom i pao na tlo, a odbijanac je iz prve s vrha šesnaesterca u praznu mrežu poslao Hajdukov desni branič. Matković se odmah pokušao pridignuti, ali je zbog ozljede pao natrag na travnjak. Ubrzo je iznesen s terena i odveden kolima Hitne pomoći, a umjesto njega nakon stanke od deset minuta na vrata je stao Tomislav Gluić.

Nastavio se susret u 15. minuti, a igrala se 18. minuta kad je u veliku priliku došao Zadar. Ivančić je odličnom loptom u prostor pronašao Heistera, koji se s lijeve strane sjurio u kazneni prostor, ali u situaciji jedan na jedan je loše pucao i Kalinić je to uhvatio. Odmah u sljedećem napadu je na drugoj strani s ruba kaznenog prostora optimistično pokušao Kouassi, ali bilo je to dostatno tek za zagrijavanje Tome Gluića.

Posljedice "kartonijade"

Čak 13 žutih kartona podijelio je u ovom susretu sudac Ivo Krečak, a kako su kod oba kluba nekolicina igrača u susret ušla s naslijeđem od dva žuta kartona, jasno je da je netko prisilno oslobođen nastupa u sljedećem kolu.

Za Hajduk tako protiv Rijeke neće moći nastupiti Mario Pašalić i Tino Sven Sušić, dok će Zadar na noge Dinamu bez Šimurine, Ivančića i Josipa Bašića.

U 22. je sam na Kalinića izašao Ivančić, bila je to dobra pozicija, no napadač Zadra je iz prve pucao pored gola, a minutu kasnije su Zadrani zabili gol, no on je poništen zbog zaleđa u ranijem dijelu akcije. Uslijedilo je razdoblje igre bez većih uzbuđenja, Hajduk se konsolidirao i uspostavio terensku inicijativu, a domaćini su čekali prigodu da brzom tranzicijom dođu do poravnanja.

U 35. je Hrgović izveo slobodni udarac, a iz odbijanca je prizemno tukao Tadić sa 16 metara, ali nije to bilo opasno. Mnogo bliže pogotku bili su gosti u sljedećem napadu, Bukva je krenuo sam na Gluića, zaobišao ga, ali i otišao previše ukoso, a onda je povratnom loptom pronašao Kouassija. Međutim, on iz dobre situacije s desetak metara puca preko okvira gola.

Četiri minute nakon toga Sušić je izbacio Kouassija pred Gluića, ali ponovno je to otišlo izvan okvira gola. Nakon novog primirja velika uzbuđenja događala su se u desetominutnoj sudačkoj nadoknadi. Prvo je Hrgović u petoj minuti dodanog vremena iz slobodnog udarca s lijeve strane pogodio vratnicu, da bi u posljednjoj minuti nadoknade Begonja prebacio loptu i poslao je u kut gola, no prije gol linije uklizao je Milović i izbio loptu u korner. Između te dvije akcije zaprijetio je i Kouassi još jednom, no otišlo se u svlačionice s rezultatom 0:1.

Drugo poluvrijeme donijelo je nastavak nešto grublje igre, koja je rezultirala i velikim brojem pokazanih žutih kartona. Manji je, pak, bio broj prigoda, Zadrani nisu uspijevali uspostaviti pritisak, a Splićani su uglavnom prijetili ubačajima Bukve iz prekida, koje je bez većih problema hvatao Gluić. U 57. minuti je umjesto ponovno dosta rezerviranog Iluridzea u igru ušao i Bencun, koji se tako vratio na teren nakon mjesec dana izbivanja zbog ozljede.

Josip Bašić vs. Josip Bašić

Zanimljivost vezana uz ovaj susret je i činjenica da oba kluba u svojim redovima imaju Josipa Bašića. Danas su bili u isto vrijeme na travnjaku u posljednjih 15-ak minuta, a zajedničko im je i to što oba uglavnom ordiniraju po desnoj strani.

Zadarski Josip Bašić je 1993. godište, branič je i tri godine stariji od igrača istog naziva u kadru Hajduka, koji najčešće igra na desnoj strani veznog reda.

Ipak, i bez previše igre i prilika, Zadar je došao do izjednačenja, zasluženog više zbog izdanja u prvom dijelu. Tadić je odigrao za Hrgovića, koji se namjestio na lijevu nogu i s vrha kaznenog prostora prizemnim udarcem uz samu vratnicu matirao Kalinića za 1:1. Tudor je potom pokušao dvostrukom zamjenom pokrenuti svoju ekipu, u igru su ušli Kiš i Bašić, a obje momčadi krenule se aktivnije po pobjednički pogodak.

Pašalić je u 81. pucao snažno i neprecizno kad bi vjerojatno bolje za Hajduk bilo da je odigrao povratnu loptu, a mogao se proslaviti Tadić u 83. minuti, dobio je loptu u kaznenom prostoru i sa 7-8 metara iz odlične situacije propustio zabiti, obranio je to vratar gostiju. U 87. je iz slobodnog udarca s 18 metara loptu preko gola poslao Jerbić, a dvije minute nakon toga Begonja je propustio novu matnu situaciju. Nakon vrlo lijepe akcije našao se sam pred Kalinićem, ali ni on ga nije uspio svladali, reprezentativni vratar Hajduka odbio je to u korner.

Mogao je do pobjede i Hajduk, nakon gužve ispred gola domaćina, Kiš je iz okreta snažno pucao, ali na putu prema vratima taj pokušaj je zaustavljen. U sudačkoj nadoknadi bilo je još gužve na oba kraja terena, ali bez rezultatske promjene. Zadar i Hajduk podijelili su bodove te je klub s Poljuda tako dodatno poljuljao atmosferu prije posljednjeg prvenstvenog ogleda u 2013. godini protiv Rijeke.

Foto: Mateo Smolić-Ročak, Duje Bonačić

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3681:26+5584
2Rijeka 3672:35+3773
3Hajduk 3658:42+1662
4Split 3641:41052
5Lokomotiva 3657:59-252
6Istra 1961 3645:56-1144
7Zadar 3635:67-3235
8Osijek 3638:62-2433
9Slaven Belupo 3646:65-1932
10Hrvatski dragovoljac 3641:61-2030

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.12.2013. u 21:15
    Dosta mi je više ovakvih "mudrih" hajdukovaca, "realnog" Tudora.... Šteta za reguralan nepriznat gol Zadra, faul nad golmanom. Tako se triba borit uvik za plavo bile boje... Naprid Zadre !!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.12.2013. u 19:54
    samo par rijeci...Ajd malo vise objektivnosti i malo manje licemjerja. Svi smo mi dozivjeli nepravdu kada ste vi osvojili zadnje prvenstvo, i btw nise ni isplatili lovu za to "posteno" sudjenje, to je vidjeno kada je Males suradjivao sa USKOK-om, za sanaderove ere pojedini igraci su placani iz... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.12.2013. u 19:41
    prijatelju, ubit će te mržnja, torcida se već 20 godina bori protiv nepravde, a i tvoja rijeka je doživila 1999 nepravdu (tada je 40 000 ljudi na poljudu pljeskalo rijeci od srca samo da se sruši režimska croatia) i opet će se na poljudu pljeskat rijeci ako bude prva jer splitska publika podržava... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.12.2013. u 19:27
    zagorac, igrač zadra gura iluridzea i ovaj se zabija u golmana zadra, samo šta ti to ne želiš vidjet. čestitke zadru na bodu,očekujem da ovako borbeno odigraju i u maksimiru.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.12.2013. u 16:14
    Sve ste lijepo rekli i tu se vise nema sta dodati, ali htio bi se nadovezati i moram to reci. Neznam dali ste vi primjetili povlasteni (u najmanju ruku) status hajduka od strane pojedinih (vecine) medija (t-portal i EPH recimo) i to ne u zadnjih par mjeseci nego vec duzi vremenski period, glancanje... [više na forumu]
    Obrisan korisnik