Ostali sportovi

S Ellsburyjem i Beltranom i bez Canoa, Yankeesi krenuli u rekonstrukciju za ostatak desetljeća

Piše:Filip Jukić • utorak, 10.12.2013.
S Ellsburyjem i Beltranom i bez Canoa, Yankeesi krenuli u rekonstrukciju za ostatak desetljeća
Foto: EPA

Već krajem prošle sezone bilo je jasno kako će nastavak karijere 30-godišnjeg Jacobyja Ellsburyja biti jedna od glavnih vijesti u off-seasonu MLB-a. Izostanak pretjeranog interesa za nastavak suradnje od strane Red Soxa te fantastične izvedbe ovog igrača srednjeg, vanjskog polja u proteklim sezonama, bile su podloga za sklapanje novog, velikog ugovora u svijetu američkog sporta. Da vijest bude prava "bomba" pobrinuli su se Yankeesi, osiguravši dolazak Ellsburyja u svoje redove. Ellsburyju tamo društvo neće praviti Cano koji je, kako se čini, otišao put sjeverozapada, u redove Marinersa.

Postoji puno načina na koje se može razbjesniti navijače Red Soxa, međutim, direktan prelazak u redove New York Yankeesa je nedvojbeno na prvome mjestu takvog popisa. Upravo to je je učinio Jacoby Ellsbury, potpisavši, kao slobodan igrač, 153 milijuna dolara težak ugovor s momčadi iz Bronxa, osiguravši joj tako vjernost na sedam godina.

Osim što je bivši član Bosoxa, Ellsbury je i igrač iz najelitnije kategorije MLB-a. Svestranost i vrhunsku kvalitetu nove zvijezde Yanksa potvrđuju i brojke iz prošle sezone. Naime, u njoj je, uz .298 prosjek udaranja, Ellsbury zabilježio 172 udarca, 92 runa, 53 RBI-a uz čak 52 ukradene baze (56 pokušaja).

Uspješnom se godinom za Ellsburyja može proglasiti i 2012., iako je u njoj zbog problema s ozljedama odigrao tek nešto više od 70 utakmica. Međutim, ako se usporede statistike iz te dvije sezone, okvirno se može reći da je Ellsbury 2012. u dvostruko manjem broju utakmica zabilježio dvostruko manji broj u svim ključnim stavkama ove igre, što je, neosporno, vrhunsko postignuće. Jedini element u kojem je brojka bila daleko ispod gore navedenog odnosa je onaj ukradenih baza, što ne treba čuditi s obzirom na to da je u tom razdoblju pretrpio ozbiljnu ozljedu ramena.

Razloga za optimizam navijači Yankeesa imaju i zbog činjenice da je Ellsbury ljevoruki udarač te da bi na taj način mogao iskoristiti kratko desno polje na Yankee Stadiumu i tako znatno povećati svoj prosjek homera po sezoni. Ipak, Ellsburyjev potpis je najočitiji u dijelu trčanja po bazama, a upravo je to ono što je Yankeesima, zbog ozljeda Bretta Gardnera i Curtisa Grandersona, nedostajalo protekle dvije sezone. Nije sporna činjenica da momčad iz Bronxa tradicionalno ne preferira stil u kojem se igra bazira na "krađama" baza, međutim, Ellsburyjeva brzina i snalažljivost su sigurno nešto čemu Joe Girardi, kao novi/stari menadžer Yankeesa (novi ugovor na kraju protekle sezone), neće moći odoljeti pri osmišljavanju taktike.

Dovođenje Ellsburyja na Yankee Stadium je reklo dosta o namjerama vodstva kluba iz Bronxa, ali je isto tako i otvorilo neka pitanja. Ono što je jasno iz osiguravanja ovakvog igrača u svojim redovima jest želja Yankeesa da isperu gorak okus neslavne, protekle sezone te da s Ellsburyjem, ranije dovedenim hvatačem iz Atlante, Brianom McCannom te, kako se u Bronxu nadaju, oporavljenim Derekom Jeterom krenu po 28. naslov u povijesti franšize.

Kao što se moglo očekivati, veliki novci potrošeni na ugovor s Ellsburyjem te izostanak "zagrijanosti" uprave Yankeesa za ostankom Robinsona Canoa u New Yorku rezultirali su promjenom sredine ovog 31-godišnjeg bejzbolaša iz Dominikanske Republike. Pitanje je samo bilo koja će to nova sredina biti. Petak je donio odgovor i na tu nepoznanicu, kada je Rick Rizzs, član komentatorske ekipe Seattle Marinersa, u specijalnoj emisiji MLB-a objavio detalje ugovora kojim je Cano započeo novo razdoblje u svojoj, već sada bogatoj karijeri.

Detalji i brojke iz tog ugovora odmah su našli mjesto na naslovnicama svih sportskih medija u Sjevernoj Americi, iako ugovor, kao i sam prelazak Canoa nije i konačno potvrđen od strane uprave Marinersa. Naime, 240 milijuna dolara u razdoblju od deset godina, koliko je, prema svim relevantnim izvorima, dogovoreno ugovorom Marinersa i Canoa, dokaz su kako je bivši igrač druge baze Yankeesa opravdano bio najavljivan kao jedna od najvećih bejzbolskih priča u ovom off-seasonu.

Kategorija "Bivši Yankeesi" ovih dana je postala bogatija za još zvučno ime. Curtis Granderson će nastaviti karijeru u New Yorku, ali u Queensu gdje će naredne četiri godine za Metse igrati pod okriljem 60 milijuna dolara. Odlazak 32-godišnjeg Grandersona, igrača koji preferira i koji se najbolje snalazi na poziciji srednjeg vanjskog polja, postao je izvjesniji istog onog trenutka kada je vjernost Yankeesima obećao Ellsbury.

Vanjsko polje Yankeesa, iako oslabljeno odlaskom Grandyja, jednim drugim, hitrim potezom uprave Bronx Bombersa postalo je vjerojatno najzvučnije u čitavom MLB-u. Naime, treće veliko ime slobodnog tržišta ovog off-seasona, Carlos Beltran, nastavit će svoju karijeru na stadionu u Bronxu. Kao i kod Canoa i Grandersona i u slučaju Beltrana se čeka službena objava novog mu kluba, ali već sada je izvjesno kako će ovaj 36-godišnji Portorikanac, nakon dresova Kansasa, Houstona, Metsa, San Francisca i St. Louisa, obući onaj New York Yankeesa. Međutim, slagalica za momčad iz Bronxa tu ne završava.

Odlaskom Mariana Rivere u , nikad zasluženiju mirovinu, odjednom se pred vodstvom najtrofejnijeg MLB kluba pojavilo pitanje "Tko će zatvarati utakmice?". Kao najozbiljniji kandidat nameće se David Robertson koji je ulogu zatvarača iskušao u protekle dvije sezone, međutim, svojim izvedbama nije osigurao mir kod Yankeesa po ovom pitanju. Dio problema oko bacačke rotacije Yanksa riješen je potpisivanjem novog ugovora Hirokija Kurode te odlaskom nezadovoljnog Phila Hughesa u Minnesotu.

Prosinac je tek počeo, a već je riješena sudbina sva tri najveća upitnika slobodnog tržišta u MLB-u. Nakon odlaska Ellsburyja u redove Bosoxovih najljućih rivala, Yankeesa, te odlaska Canoa iz tih istih Yankeesa u Seattle, Beltran je na neki način zaokružio čitavu priču oko toliko najavljivanih top-priča u razdoblju između dvije sezone.

Svakako, još se podosta poznatih imena nalazi u kategoriji "slobodni igrači" te će odluke o nastavku njihovih karijera također puniti novinske stupce, ali oni igrači po kojima će se pamtiti ovo razdoblje od pet mjeseci su sljedeće stanice svog bejzbolskog putovanja, kako se čini, već potvrdili novim, velikim ugovorima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ivos12.12.2013. u 15:00
    Govori se da će mijenjati Soriana, ali teško da će dobiti nekog dobrog pitchera za njega
    ivos
  • Obrisan korisnik10.12.2013. u 15:52
    Solidan članak...ono što Yankeesi moraju riješit je jednog/dvojicu pitchera jer su tu najtanji...isto tako vjerojatno je da će napravit trade barem jednog od outfieldera jer su trenutno prenatrpani; Beltran, Ellsbury, Gardner, Suzuki, Soriano, Wells....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.12.2013. u 13:16
    zanimljiv članak
    Obrisan korisnik