Zimski sportovi

Video: Odlična noć Ovečkina, veliki pad Montreala

Željka Jurkas • srijeda, 11.12.2013.
Video: Odlična noć Ovečkina, veliki pad Montreala
Foto: EPA

Pregršt poslastica pružilo je dvanaest utakmica odigranih u utorak navečer u Sjevernoj Americi svim fanovima NHL-a. Četiri utakmice završile su u ispucavanju kaznenih udaraca, pravu golijadu su pružile momčadi Chicaga i Los Angelesa, a New York Islandersi su nakon deset utakmica prekinuli niz poraza.

Ryan Miller obranio je 35 udaraca na gol u 65 minuta igre i zaustavio sedmoricu igrača Ottawe pri izvođenju kaznenih udaraca. Robin Lehner imao je tek jednu obranu manje, pročitala su ga četvorica igrača Sabresa u ispucavanju koje je otišlo u deset krugova. U izjednačenoj utakmici do samoga kraja Milan Michalek je doveo goste u minimalnu prednost, a već u drugoj trećini u kojoj su domaćini imali jaču ofenzivu Zemgus Girgensons izjednačuje. Girgernsons je ujedno i strijelac odlučujućeg kaznenog udarca. Mladom Latvijcu je ovo prva sezona u NHL-u:“Izgleda da se navikava na Ligu. Postaje mu sve ugodnije igrati i igra odlično. Ovo danas je bio veliki gol za nas“, rekao je za nhl.com suigrač Tyler Ennis.

Veliki povratak nakon tri primljena gola te ponovnog zaostatka u zadnjim minutama utakmice, zahvaljujući super raspoloženim Alexu Ovečkinu i Nicklasu Backstromu, Capsi su pobijedili u svojoj sedmoj utakmici koju su odlučivali kazneni udarci. Počelo je sve samo ne dobro za domaćine, Mike Green je u 12 minuta igre zaradio 18 kaznenih minuta, a Braden Holtby je u prvih 12 minuta od osam udaraca uspio zaustaviti tek pet. Na golu ga je nakon toga zamijenio Phillip Graubner koji je završio s 32 obrane. Izgledalo je da je problem zabijanja stvar prošlosti za momčad Tampe koju su na semafor doveli Martin St. Louis i Nikita Kucherov na powerplayju te Nate Thompson za rano vodstvo od tri gola prije nego što je Washington uopće upisao udarac prema vratima Bena Bishopa.

Ovečkin se pobrinuo da se na prvi odmor ne ode bez zabijenog gola, a na početku druge Backstrom na powerplayju dovodi utakmicu na dohvatljivih gol razlike. Kako prenose službene stranice, kapetan smatra da je upravo taj gol bio odlučujući za njegovu momčad i dao im vjeru da se mogu vratiti i pobijediti. Tampin Tyler Johnson vraća gostima dva gola viška i sve bi možda drugačije završilo da Richard Panik nije dobio pet minuta kazne zbog boardinga. Na tom powerplayju Capsi stižu gol razliku s dva gola Ovečkina koji zaokružuje svoj trinaesti hat trick karijere. U zadnjoj trećini nije nedostajalo uzbuđenja, Tampa ponovno preuzima vodstvo, i drži ga do 32 sekunde prije kraja kada Ovi zabija svoj četvrti gol utakmice po treći puta u karijeri i forsira produžetak. Pet krugova kaznenih udaraca odlučilo je pobjednika, a Troy Brouwer se pobrinuo da dva boda ostanu u Verizon Centru.

Još jedan festival golova bila je utakmica Jacketsa i Devilsa. Martin Brodeur suočio se sa samo 23 udarca i njih čak pet je propustio u mrežu, a dva od tih pet su bili čista loša sreća. “Večerašnja je bila utakmica u kojoj su nam bogovi hokeja pomogli“, prenijela je klupska stranica komentar trenera domaćina Todda Richardsa. Zadnji, minutu i pol do isteka vremena najviše je razveselio Nicka Foligna. Nakon što se noć prije udarac Sidneyja Crosbyja odbio od njega u mrežu za pobjedu Pittsburgha, dodavanje Ryana Johansena se odbilo od njegove klizaljke, prevarilo Brodeura i donijelo prvu pobjedu 'Lumbusu ove sezone nakon što su s minusom ušli u drugu trećinu. Vodstvo se izmjenjivalo tijekom utakmice, a najveće, dva gola su imali Devilsi na početku druge. Cam Atkinson i Brandon Dubinsky skupili su po četiri boda, a Damien Brunner zabio je dva gola za New Jersey.

Šest različitih strijelaca i odličan Martin Jones s 31 obranom na golu Kingsa pregazili su Habse u Bell Centru prekinuvši im niz od pet pobjeda. “Konačan rezultat rijetko govori cijelu priču. Da su zabili na jednom od tri powerplayja koje su imali u prvoj trećini vjerojatno bi sve bilo drugačije. Naš vratar je napravio ogroman posao i dao nam šansu da se vratimo i preuzmemo utakmicu. Ovo je njegova treća utakmica, a izgleda kao da je 300.“, rekao je na kraju Justin Williams koji je zabio svoj, vodeći u momčadi 11. gol sezone. Peti gol Los Angelesa bio je ujedno njihov prvi na powerplayju nakon 33 neuspješnih pokušaja. Carey Price započeo je utakmicu na vratima Montreala, ali nakon četiri primljena gola zamijenio ga je Peter Budaj koji je od 14 udaraca propustio dva.

Pavel Datsyuk vratio se u postavu Wingsa, zabio drugi gol u drugoj i asistirao na prvom u prvoj trećini. Time su gosti vodili do početka treće trećine kada Panthersi rade veliki povratak golovima Seana Bergenheima i Nicka Bjugstada. Utakmica je otišla u ispucavanje kaznenih udaraca i ovoga puta je drugi povratnik u momčad, Brad Boyes na strani Floride donio prevagu. Tri kruga su bila potrebna, i Tim Thomas koji je zaustavio Daniela Alfredssona i Gustava Nyquista. Ovo je bio jedanaesti u nizu poraz Detriota prilikom ispucavanja kaznenih udaraca i ujedno novi rekord Lige. Trener Wingsa Mike Babcock nije imao puno toga za reći nakon utakmice:“Željeli smo otići s dva boda i nismo uspjeli. Uzeli smo samo jedan.“ Ovo je druga pobjeda Floride nad Detroitom u četiri dana.

Nick Spaling je započeo, a sva tri igrača Nashvilleove četvrte linije, znane i kao Wagon line upisali su se u strijelce u pobjedi u MSG-u. Carter Hutton je u svojoj prvoj utakmici u mjesec dana obranio 28 udaraca. Tek ga je Rick Nash svojim 600. NHL bodom početkom druge trećine prevario za jedini gol domaćina. Rangersi su ostali bez kapetana Ryana Callahana koji je izašao iz igre sredinom prve trećine. Klupska stranica prenosi da je riječ o istegnuću ligamenta u koljenu i da će biti van pogona četiri do šest tjedana. Ovo je treći put ove sezone da Callahan propušta utakmice zbog ozljede. Trener Alain Vigneault je potvrdio da Marc Staal ima potres mozga, a na sinoćnju izvedbu svoje momčadi samo je rekao:“Pobijedila nas je momčad koja ima strukturiranu igru. Moramo naći način da pobijedimo.“

Alex Steen zabio je svoj 21. gol sezone i vratio se na drugo mjesto strijelaca NHL-a rano početkom druge trećine u Winnipegu. Bryan Little na powerplayju izjednačuje utakmicu za domaćine. Brian Elliott na golu pobrinuo se da više niti jedan pak ne pređe gol liniju, a Kevin Shattenkirk odbija Littleov udarac u 24. sekundi trećeg powerplayja za goste, ujedno i drugog najboljeg u ligi. Trener Bluesa Ken Hitchcock sveukupno je zadovoljan prikazanim, kako prenosi nhl.com:“Impresivan je bio način kako smo se borili za pak u trećoj. Puno ljudi je odradilo jako puno dobroga i ovo je svakako korak u pravom smjeru.“

Patrick Sharp i Brandon Saad zabili su svaki po dva gola, po jedan svakom vrataru Dallasa u 6:2 pobjedi Chicaga u American Airlines Centru. S druge strane leda Antoine Roussel je zabio dva gola Antti Raanti za ublaženje poraza. Raanta zamjenjuje Coreya Crawforda koji je u nedjelju dobio ozljedu prepona i, prema klupskom izvješću očekuje se da će propustiti iduća tri tjedna. Na semaforu se prvo, nakon pregleda video snimke upisao Michael Kostka, a kasnije u istoj trećini i krasnim udarcem Patrick Kane. Drugu trećinu obilježio je show Saada i Sharpa kojemu ove sezone Dallas napose leži. U prvoj utakmici imao je četiri asistencije i nakon ova dva gola, dvadeset posto skupljenih bodova iz 33 odigrane utakmice dolaze od Starsa. Trener Hawksa, Joel Quenneville bio je više nego zadovoljan:“Odličan start, svi su pridonijeli pobjedi, sve u svemu, jako dobra večer.“

Dva gola Antoinea Vermette i solidan Thomas Greiss s 29 obrana na golu Phoenixa bili su dovoljni za gostujuću pobjedu u Denveru. Greiss je stao na gol jer se Mike Smith razbolio to jutro. S istim problemom se bori i kapetan Shane Doan koji je propustio drugu utakmicu, a u momčad se vratio Zbynek Michalek. Sva četiri gola pala su u drugoj trećini. Na svom prvom powerplayju Vermette vara Semyona Varlamova, a niti četiri minute kasnije vodstvo se povećava pogotkom Jordana Szwarza. Patrick Bordeleau vraća nadu domaćinu, no minutu kasnije Vermette drugi put vara Varlamova i postavlja konačnih 3:1. Nakon utakmice, svi su hvalili Greissa:“Bio je sjajan. Nekoliko velikih obrana i dao nam je priliku“, komentirao je dvostruki strijelac, a pohvale su došle i od trenera Colorada Patricka Roya:“Igrali smo dosta dobro u prvoj i solidne šanse. Njihov vratar napravio je nekoliko odličnih obrana.“

“Bilo je jako emotivno. Zahvalan sam svim navijačima. Posebno je, ali i pomalo čudno stajati sam na ledu uz standing ovation. Osjećam se izrazito sretnim i blagoslovljenim što sam toliko godina mogao igrati za jednu sjajnu organizaciju kao što je Calgary“, rekao je u svom povratku u Dome prvi put nakon prijelaza u Pittsburgh prošlog ožujka bivši kapetan Jarome Iginla. Boston se dosta mučio i poprilično loše odigrao prve dvije trećine u kojima su Flamesi zabili gol vodstva i nadpucali Bruinse 22:9. U zadnjoj prvo David Krejči na powerplayju donosi izjednačenje, a dvije minute poslije Reilly Smith zabija za pobjedu. “Ovo je stvarno loš način za izgubiti . Imali smo utakmicu pod kontrolom, odigrali odlične prve dvije trećine i onda u trećoj, kao da nas je bilo strah stvarati prilike i stalno smo im davali pak“, prenosi The Hockey News izjavu kapetana Calgaryja Marka Giordana. U postavu Bruinsa vratio se Johnny Boychuk, a saslušanje Shawna Thortona je dogovoreno za petak poslijepodne, prenosi klupska stranica.

Nizanje pobjede, pa poraza traje već devetu utakmicu za Edmonton Oilerse. Nakon vodstva od tri gola razlike početkom druge trećine, dozvoljavaju povratak Caroline i utakmica odlazi u produžetak u kojem im je potrebna 1:29 minuta igre na powerplayju da Jordan Eberle konačno uzme i drugi bod za domaćine. “Očito nismo imali početak kakav smo htjeli. Odigrali smo točno kako im je trebalo. Pokazali smo puno karaktera vrativši se na 4:4 i imali smo par dobrih prilika za vodstvo u regularnom dijelu unatoč svim penalty killovima. Teško je izgubiti ovako u produžetku kad se cijelu utakmicu vraćaš“, komentirao je kapetan Canesa Eric Staal. Devet različitih strijelaca upisalo se na semafor, a čak šestorica igrača upisala su više od boda.

Nakon deset poraza u nizu, situacija nakon druge trećine u gostima u San Joseu nije izgledala dobro za Islanderse. Patrick Marleau i Joe Pavelski zabili su s deset minuta razmaka u drugoj trećini za najgore vodstvo u hokeju. Kevin Poulin držao je New York u igri obranivši 18 udaraca u prvoj, a sve skupa 45 tijekom regularnog dijela. Gol Thomasa Vaneka pedeset sekundi po ulasku u treću dao je potreban zamah i nadu Islesima koji minutu i pol prije isteka vremena golom Kyla Okposa uspijevaju izjednačiti. Utakmica je otišla u ispucavanje kaznenih udaraca u kojima su dva strijelca iz regularnog dijela ponovno uspjeli matirati Antiija Niemija i donijeti toliko željenu pobjedu. “Odličan je osjećaj. Daje nam toliko potrebno samopouzdanje, ali ne smijemo se opustiti. Na početku su nas poprilično stisli i Poulie je odradio odličan posao dok nismo uspjeli pokrenuti napad“, rekao je kapetan John Tavares.

NHL
Buffalo Sabres – Ottawa Senators 2:1 kazneni udarci
Washington Capitals – Tampa Bay Lightning 6:5 kazneni udarci
Columbus Blue Jackets – New Jersey Devils 5:4
Montreal Canadiens – Los Angeles Kings 0:6
Florida Panthers – Detroit Red Wings 3:2
New York Rangers – Nashville Predators 1:4
Winnipeg Jets – St. Louis Blues 1:2
Dallas Stars – Chicago Blackhawks 2:6
Colorado Avalanche – Phoenix Coyotes 1:3
Calgary Flames – Boston Bruins 1:2
Edmonton Oilers – Carolina Hurricanes 5:4 produžetak
San Jose Sharks – New York Islanders 2:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!