Košarka

Jakov Vladović predvodio Olimpiju do pobjede nad Ulmom, solidni učinci Lalića i Popovića

Kristijan Musa • četvrtak, 12.12.2013.
Jakov Vladović predvodio Olimpiju do pobjede nad Ulmom, solidni učinci Lalića i Popovića
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Program drugog dana devetog kola košarkaškog Eurokupa bio je obogaćen mnoštvom zanimljivih i neizvjesnih utakmica diljem košarkaške Europe. Pobjede su uknjižili i Igokea i Olimpija i Radnički, dok je od momčadi iz regionalne lige težak poraz preživio MZT iz Skopja. Od hrvatskih košarkaša se posebice istakao Jakov Vladović, koji je bio najzaslužniji za pobjedu Olimpije nad Ulmom, dok su vrlo dobre predstave pružili i Marko Popović u dresu ruskog Himkija te Jure Lalić u poraz bugarskog Lukoila u Laktašima.

Skupina A

Češki Nymburk je upisao vrlo važnu pobjedu. Naime, Česi su na svome parketu svladali predvodnika skupine A, talijanski Cantu s 86:74 te pobjedom se približili drugoj fazi natjecanja. Rasid Mahalbašić s 21 poenom i devet skokova je bio najbolji pojedinac u redovima domaćina, dok su ga vrlo dobro pratili i Tre Simmons (19 poena, devet asistencija) i Dylan Page (18 poena). Cantu je predvodio Adrian Uter sa 17 poena i pet skokova, dok ga je Roberto Rullo ispratio sa 14 ubačaja.

Rezultat:
CEZ Nymburk – Cantu 86:74

Poredak:
1. Cantu 7-2
2. Telenet Oostende 7-2
3. Nymburk 5-4
4. Le Mans 5-4
5. Artland Dragons 2-7
6. Cibona 1-8

Skupina B

Do sasvim iznenađujuće gostujuće pobjede je stigao belgijski Spirou Charleroi, svladavši njemački EWE Baskets iz Oldenburga s 82:74. Ključan period u pobjedi Belgijaca bila je druga dionica, kada su Oldenburg ostavili na svega devet ubačenih pogodaka. Nijemci su u nastavku igrali bolje, ali je sav njihov trud, da stvore kojekakav preokret, bio uzaludan. Ovaj rezultat godi i košarkašima zagrebačke Cedevita, koji će u posljednje kolo u skupini ući s drugog mjesta na ljestvici. Demond Mallett je ubacio 17 poena za Charleroi, dok je fenomenalnu utakmicu odigrao Darryl Watkins s 15 poena i 14 skokova. Najbolji u redovima domaćih bili su Andrea Crosariol s 15 i Rickey Paulding sa 14 poena.

Rezultat:
EWE Baskets – Spirou Charleroi 74:82

Poredak:
1. Sassari 7-2
2. Cedevita 5-4
3. EWE Baskets 5-4
4. Bilbao 4-5
5. Elan Chalon 4-5
6. Spirou Charleroi 2-7

Skupina C

U francuskom okršaju devetog kola prve faze Eurokupa Paris je nakon neizvjesne završnice slavio kod Asvela u predgrađu Lyona te ih udaljio od druge faze natjecanja. Paris, koji je i prije ovog susreta ostao i bez teoretskih mogućnosti da se plasira u naredni krgu, slavio je s tijesnih 74:72. Asvel je bio dominantnija momčad pune tri četvrtine, da bi Paris svoju pobjedu kreirao u posljednjih deset minuta, ne dopustivši protivnicima da se vrati u rezultatski suficit. Najefikasniji igrač Parisa u konačnici je bio Giovan Oniangue sa 16 ubačaja, Nicolas Lang ga je pratio s 15, a Andrew Albicy sa 14 poena. Najbolji u redovima poražene momčadi bio je Edwin Jackson s 22 poena, a problem Asvela je pak bio taj što je njegov prvi pratitelj bio Travis Leslie s tek deset ubačenih poena.

Valencia hrvatskog stratega Velimira Perasovića upisala je vrlo uvjerljivu pobjedu nad Vareseom od 94:62 te time uspjela izboriti plasman u drugi krug. Varese se opustio već nakon druge dionice, dok su Španjolci veliki dio posla obavili u nastavku, potpuno „razmontiravši“ protivnike. Najučinkovitiji u redovima pobjedničke momčadi bio je Pau Ribas 23 poena, Bojan Dubljević je dodao 20 poena uz osam skokova, dok je Justin Doellman upisao 16 poena. Frank Hassell je sa 14 poena predvodio napad Varesea, koji je nakon devet odigranih kola i dalje na jednoj jedinoj pobjedi.

Do važne pobjede došla je i ljubljanska Olimpija. Olimpija je slavila u svojim Stožicama sa 74:61 protiv njemačkog Ratiopharma iz Ulma te se nakon devet odigranih utakmica nalazi na diobi čelne pozicije u skupini C. Jakov Vladović je odigrao odličnu utakmicu te je predvodio redove momčadi Aleša Pipana sa 17 poena (1/2 za dva, 4/5 za tri, 3/5 slobodna), dok sa Deividas Gailius i Dragiša Drobnjak pratili s po 11 ubačaja. Dražen Bubnić je zabio četiri poena (2/7) za 16 minuta provedenih na parketu, dok je Paolo Marinelli odigrao nešto više od minutu, za koliko nije uspio uknjižiti niti jedan statistički podatak. Napad Ulma je pak predvodio Phillipp Schwethelm s 11 poena.

Rezultati:
Union Olimpija – Ratiopharm Ulm 74:61
Asvel Villeurbannes – Paris Levallois 72:74
Varese – Valencia 62:94

Poredak:
1. Union Olimpija 7-2
2. Ratiopharm Ulm 7-2
3. Valencia 5-4
4. Asvel Villeurbannes 4-5
5. Paris Levallois 3-6
6. Varese 1-8

Skupina E

Do važne pobjede u borbi za plasman u daljnju fazu natjecanja u Eurokupu je stigla i momčad Hapoela iz Jeruzalema na gostovanju kod rumunjskog Asesoft Ploiestija (77:69). Izraelski predstavnik je napravio prevagu u prvom poluvremenu te uradio upravo onoliki dio posla, koliko je dovoljno za pobjedu na ovom vrlo važnom gostovanju. Najefikasniji igrači Hapoela bili su Josh Duncan sa 16 poena i devet skokova te Ronald Dupree (osam skokova i šest asistencija) i Lior Eliyahu (osam skokova) s po 15 ubačaja. Poraženu momčad je predvodio Alhaji Mohammed s 23 poena, dok je Rawle Marshall dodao 18.

Vrlo uvjerljiv na gostovanju je bio i moskovski Himki. U Karsiyaka Areni kod domaćeg Pinara su slavili s 95:76 te s osmom pobjedom ovjerili svoje mjesto u drugoj fazi drugog najelitnijeg europskog košarkaškog natjecanja. Himki je dominirao cijelim tijekom susreta te dopustio domaćim da tek u posljednjim minutama krenu u koliko-toliko smanjivanje zaostatka, ali su ih na kraju ipak uspjeli ostaviti na udaljenosti od 19 poena. Paul Davis je ubacio 21 poen, a Mike Green i Petteri Koponen po 14 za pobjeničku momčad, Marko Popović je bio solidan s 11 ubačaja (4/7) i četiri asistencije, dok je Krešimir Lončar ubacio šest poena (3/8) uz četiri skoka. Pinar je predvodio Esteban Batista s 18 poena i pet skokova, a Jon Diebler ga je pratio sa 14 ubačaja.

Igokea je poput Olimpije slavila indentičnu pobjedu na svom parketu od 74:61 protiv bugarskog Lukoila, u utakmici bez ikakvog rezultatskog značaja. Igokeu je predvodio Nemanja Gordić sa 16 poena, dok je Sergerio Gipson dodao 13. Siniša Štemberger je pak ubacio šest poena za 17 minuta igre. Napad Lukoila je predvodio Alando Tucker sa 17 ubačaja, dok je Jure Lalić odigrao solidnu utakmicu ubacivši deset poena (4/6) uz sedam uhvaćenih skokova.

Rezultati:
CSU Asesoft- Hapoel Jeruzalem 69:77
Pinar Karsiyaka- Himki 76:95
Igokea – Lukoil Academic 74:61

Poredak:
1. Himki 8-1
2. Hapoel Jeruzalem 5-4
3. Pinar Karsiyaka 5-4
4. CSU Asesoft 3-6
5. Igokea 3-6
6. Lukoil Academic 3-6

Skupina F

Turski Kolejliler je upisao vrlo važnu gostujuću pobjedu kod Nižnji Novgoroda te je njome na pragu plasmana u drugi krug košarkaškog Eurokupa. Momčad iz Ankare je gotovo cijelim tijekom utakmice diktirala tempo te se rijetko kada dovela u neugodnu rezultatsku situaciju. Ipak, domaći su pred sami kraj susreta mogli utakmicu učiniti još neizvjesnijom, ali im to nije pošlo za rukom. Clay Tucker s 23 poena, četiri skoka i isto toliko asistencija te Vladimir Golubović s 20 poena i devet skokova su predvodili pobjedničku momčad, dok su najučinkovitiji u redovima ruskog predstavnika,i dalje predvodnika skupine, bili Luke Babbitt s 28 poena i četiri skoka te Semen Antonov s 19 poena, sedam skokova i četiri asistencije.

U Veszprem Areni je domaća Alba slavila tijesnu pobjedu protiv podgoričke Budućnost od 82:80. Gosti su imali svoje prilike, da u posljednjim minutama susreta dođu do vrlo vrijedne pobjede, ali su domaći gotovo rutinski odradili posao te upisali tek svoju drugu ovosezonsku pobjedu u Eurokupu. Albu je predvodio Ramone Moore s 24 poena, dok ga je Braydon Hobbs pratio s 20 poena. Najefikasniji u redovima Budućnosti bio je pak Jeleel Akindele s 22 poena i 13 skokova, a Aleksa Popović je dodao 16 poena i šest skokova.

Rezultati:
Nižnji Novgorod – Kolejliler 87:92
Albacomp – Budućnost 82:80

Poredak:
1. Nižnji Novgorod 7-2
2. Himik 6-2
3. Kolejliler 5-4
4. PAOK 5-4
5. Budućnost 2-7
6. Albacomp 2-7

Skupina G

U prvom susretu drugog dana programa devetog kola Eurokupa je Uniks iz Kazana stigao do devete pobjede iz isto toliko utakmica. Do svojeg devetog trijumfa je Uniks stigao više nego uvjerljivom pobjedom nad latvijskom VEF Rigom od čak 47 poena razlike. Nakon 20 minuta je momčad iz Kazana uknjižila prednost od 13 poena razlike, dok su u drugom dijelu odigrali besprijekorno te ostavili protivnike na 26 ubačenih poena, za razliku od njihovih 60. Najbolji u redovima pobjedničke momčadi bio je Luke Harangody sa 16 poena i sedam skokova, Andrew Goudelock ga je pratio s 15, a Ian Vougioukas sa 14 poena. Napad VEF Rige predvodili su Kenan Bajramović (šest skokova) i Antywane Robinson s po 11 poena.

U estonskoj prijestolnici je domaći BC Kalev rutinski svladao MZT Skopje. Abaligaš nije imao prevelikih šansi još nakon prvih nekoliko minuta, nakon što su ih domaći košarkaški potpuno nadigrali. Do poluvremena su stigli do prednosti od 18 poena razlike te je pitanje pobjednika još tada bilo riješeno. Estonce je pak do konačne pobjede 84:69 predvodio Ty Abbott s 25 poena, šest skokova i četiri ukradene lopte, dok je 18 poena dodao Vlad Moldoveanu. Makedonskog predstavnika je predvodio Stefan Sinovec s 12 poena, a Justin Reynolds je ubacio 11 poena.

Do uvjerljive domaće pobjede stigao je i turski Banvit nad Maccabijem iz Haife. Već nakon 20 minuta igre domaći su vodili s 15 poena razlike te je još tada bilo jasno, da će turska momčad doći do svoje pete pobjede te se time još više približiti plasmanu u daljnju fazu natjecanja. Najučinkovitiji igrač Banvita u pobjedu 95:76 je bio Chuck Davis s 20 poena i pet asistencija, a Sammy Mejia ga je pratio s 19 ubačaja. Napad gostiju je predvodio Ike Ofoegbu sa 17 poena i šest skokova, dok su Donta Smith i Dagan Yivzori dodali po 14 poena.

Rezultati:
Uniks Kazan – VEF Riga 98:51
Banvitsport – Maccabi Haifa 95:76
BC Kalev – MZT Skopje 84:69

Poredak:
1. Uniks Kazan 9-0
2. Maccabi Haifa 6-3
3. Banvitspor 5-4
4. VEF Riga 4-5
5. BC Kalev 2-7
6. MZT Skopje 1-8

Skupina H

Spartak iz St. Petersburga je doživio iznenadan domaći poraz od finskih Nilan Bisonsa te izgubio i teoretske mogućnosti za plasman u drugi krug. Finska momčad je odigrala posebno dobro u posljednjoj dionici, gdje su u potpunosti slomili protivnika i odnijeli pobjedu, koja i njima neće tako mnogo značiti. John Williamson je bio najefikasniji igrač Nilan Bisonsa u pobjedi 88:77 s 24 poena i devet skokova, dok je Frank Robinson ubacio 17 poena uz pet skokova. Najbolji u redovima ruskog predstavnika je bio Jared Homan s 23 poena i 11 skokova, a Steven Burtt ga je pratio s 20 poena i sedam asistencija.

Radnički iz Kragujevca je pak stigao do vrlo važne domaće pobjede nad litavskim Neptunasom od 91:81 te je gotovo ovjerio svoj plasman u drugom krugu. Kragujevčani su još u prvom poluvremenu stekli prednost dostatnu za pobjedu u ovoj utakmici, dok su gosti uzalud pokušavali u nastavku dostići sav svoj zaostatak, koji je nakon 20 minuta igre glasio 17 poena razlike. Sava Lešić s 20 poena i osam skokova te Nikola Kalinić sa 17 poena i osam skokova su predvodili pobjedničku momčad, za koju je vrlo zapaženu ulogu odigrao i Marko Marinović sa svojih 11 poena i čak 15 asistencija. Litavsku momčad je vodio Edgaras Ulanovas sa 17 poena, a Justas Sinica je ubacio 15 poena.

Atenski Panionios je do svoje domaće pobjede od 77:67 nad Bešiktašom stigao sjajnom posljednjom četvrtinom, nakon što su Turci u trećoj dionici nadoknadili zaostatak stečen u prvom dijelu. No, Panionios se nije dao pokolebati te je ostvario šestu pobjedu, koja ih je sasvim sigurno odvela u drugi krug. Atenjane je pak do pobjede predvodio Eric McCollum sa 17 poena, Marc Carter je dodao 16, a Landon Milbourne 15 poena. Bešiktaš su predvodili Chris Lofton i Colton Iverson s 13 poena (osam skokova).

Rezultati:
Panionios – Bešiktaš 77:67
Radnički – Neptunas 91:81
Spartak St. Petersburg – Nilan Bisons 77:88

Poredak:
1. Panionios 6-3
2. Bešiktaš 6-3
3. Radnički 5-4
4. Nilan Bisons 4-5
5. Spartak St. Petersburg 3-6
6. Neptunas 3-6

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!