Zimski sportovi

Video: Duchene donio pobjedu Coloradu, Bishop zaustavio Detroit

Željka Jurkas • petak, 13.12.2013.
Video: Duchene donio pobjedu Coloradu, Bishop zaustavio Detroit

Bogata večer u NHL-u donijela je jedanaest susreta. Minnesota ponovno gubi na gostujućem ledu, ovoga puta u Tanku; nakon utakmice bljeska, Islesi su se vratili porazu; Calgary je imao naporan dan, a dan nakon velikog poraza u United Centru Philly je izborio pobjedu...

Henrik Lundqvist dozvolio je tri gola u prvih jedanaest minuta, od kojih drugi bivšem suigraču Artemu Anisimovu koji se prvi put vratio u MSG gdje je proveo svoje prve tri godine u NHL-u. “Bio sam jako uzbuđen zbog ove utakmice. Samo sam htio izaći na led, igrati i zabaviti se. Pobijedili smo, pa je sve ispalo dobro“, prenosi Canadian Press. Ta tri gola koštala su Lundqvista odlaska na klupu, a Cam Talbot koji ga je zamijenio solidno brani, pušta tek jedan od 14 udaraca, ali Rangersi se ne uspijevaju vratiti na više od gola razlike. Curtis McElhinney se nije vratio nakon prve trećine, a na njegovo mjesto je stao Mike McKenna. Na samom kraju Ryan Johansen povisuje prednost. New York je usred niza od devet domaćih utakmica i trenutno je skupio jedan bod.

U jakoj prvoj trećini i početnom udaru domaćina austrijski rookie Michael Raffl zabija svoj drugi gol sezone za vodstvo Flyersa. Raffl je stavljen u prvu liniju s kapetanom:“Zadnjih par utakmica u gostima je igrao jako dobro. Htio sam unijeti promjenu i upalilo je. On je brz igrač, jak na paku. Puca po golu i malo promašuje“, rekao je trener Philadelphije Craig Berube o mladom lijevom krilu. Claude Giroux, koji je započeo akciju za prvi gol, se sredinom druge pobrinuo da bodovi ostanu u Wells Fargo Centru. Jakub Voraček asistirao je na oba gola, a Steve Mason upisao dvadeset obrana. Prevario ga je tek Alex Galchenyuk u zadnjoj minuti utakmice. Branič Habsa, Alexei Emelin izbačen je s utakmice nakon udara laktom. Hoće li biti dodatne kazne, znat će se danas. Daniel Briere vratio se prvi puta na led svoje bivše momčadi nakon što mu je otkupljen ugovor.

Bila je ovo velika utakmica za obranu Senatora. Joe Corvo odigrao je svoju 700. NHL utakmicu, a Codey Ceci svoju prvu. 19-godišnjak, prvi odabir Ottawe na Draftu 2012., skupio je 20:40 minuta igre pred publikom svog rodnog grada, što je ukupno treće vrijeme utakmice, a još važnije, bio je dio penalty kill tima u zadnjim minutama nakon što je Milan Michalek zaradio isključenje. Craig Anderson briljirao je na golu sa četrdeset obrana. U izjednačenoj utakmici do samoga kraja, strijelce je poveo Bobby Ryan svojim petnaestim i vodećim u momčadi golom. Buffalo izjednačuje krajem prve powerplay golom Tylera Ennisa. A Zach Smith uspijeva u drugoj prevariti Ryana Millera.

Vratari Jonas Gustavsson i Ben Bishop obilježili su utakmicu Tampe i Detroita. Obojica su pustila samo jedan pak u mrežu u regularnom dijelu, a kada je utakmica otišla na ispucavanje kaznenih udaraca, zaključali su svoje mreže. Trebalo je šest krugova i udarac kapetana Martyja St. Louisa da dva boda konačno ostanu u Tampi. Jon Cooper, trener Lightninga svjestan je da su imali sreće pri izjednačenju rezultata i smatra da je Bishop napravio ogroman dio posla, prenosi nhl.com. Trener gostiju iz Detroita Mike Babcock komentirao je poprilično izjednačenu utakmicu:“Bila je dobra utakmica, mi smo igrali dosta dobro i čvrsto. Oba vratara su bili odlični i zatvarali sve.“

Četiri gola domaćina u Scottrade Centru bila su potrebna da Toronto napokon odgovori. Prva trećina s tri gola u mreži Leafsa bila je presudna i za Jamesa Reinera kojeg je zamijenio Jonathan Bernier. Alex Steen zabio je peti, a svoj 22. gol za povratak na drugo mjesto na listi strijelaca, a praznu mrežu pogodio je strijelac prvog pogotka, David Backes. Jaden Schwartz, strijelac drugog gola koji ima 12 bodova iz 11 utakmica zadovoljan je svojom linijom i cjelokupnom utakmicom:“Rano smo ih stisnuli. Puno smo pucali na vrata i stvarali druge prilike. Mislim da je moja linija dobro funkcionirala, imali smo par lijepih akcija i lijepo je vidjeti golove.“

Dallas je bio na najboljem putu da nakon poraza upiše pobjedu. Zabili su prvi na gostovanju u Nashvilleu golom Erika Colea. No, ubrzo čine najveću pogrešku koja ih je uz odličnog Cartera Huttona na vratima Predatorsa koštala utakmice. Unutar osam sekundi Shawn Horcoff i Brenden Dillon zarađuju isključenja i domaćini brzo s dva gola preokreću rezultat u svoju korist. Za malo sigurnijih dva gola razlike zabija Paul Gaustad sredinom druge. Unatoč golovima i dobrim specijalnim jedinicama, svi se slažu da je Hutton donio prevagu:“Za nikoga nije lako samo sjediti i čekati kad ćeš biti pozvan i doći na red. Sve pohvale za njega. Radio je puno da ostane spreman i danas je bio odličan za nas“, rekao je kapetan Shea Weber, a prenosi službena stranica Lige.

Matt Duchene zadao je glavobolju Jetsima. Zabio je dva gola i upisao asistenciju u regularnom dijelu, da bi u shootoutu uz P.A. Parenteau bio bolji od Ondreja Paveleca i ugradio veliki dio pobjede u Winnipegu. Domaćini su poveli s dva gola na početku prve i nadpucali goste s čak 10 udaraca više. Unatoč tome, Duchene iz jednog od ukupno četiri udaraca svoje momčadi zabija i na odmor se odlazi s golom razlike. Druga je posve pripala Coloradu koji pred kraj zabija za vodstvo. U trećoj Jetsi stvaraju jak pritisak i na powerplayu golom Blakea Wheelera odvode utakmicu u produžetak. Trener Avalanchea Patrick Roy zadovoljan je kako se njegova momčad ponijela nakon ranog minusa od dva gola, prenosi nhl.com:“Regrupirali smo se, ostali fokusirani i igrali kao momčad. Rani manjak je opasan jer ponekad dovodi do previše individualne igre. No, to nije ono što smo mi napravili. Držali smo se plana, svi zajedno, taman dovoljno da se vratimo.“

Vodstvo Flamesa otpustilo je jučer ujutro GM-a i njegovo pomoćnika i izgleda da je potez poslao glasnu poruku kroz organizaciju. U dosta izjednačenoj utakmici domaćini su dominirali drugom trećinom kada su postigli svoj vodeći gol, a gostima je pripala zadnja u kojoj su iz duplo većeg broja pokušaja na gol uspjeli izjednačiti. Utakmica je otišla u produžetak, a 3.6 sekundi prije kraja Chris Butler sprječava ponavljanje povijesti. U šest od zadnjih osam utakmica Calgary je ispustio vodstvo u zadnjoj trećini ili primio gol u produžetku. Trener Caroline Kirk Muller na kraju je bio zadovoljan bodom:“Imali smo par dobrih prilika koje nismo iskoristili. Mislio sam da će biti teška utakmica s malo pogodaka. Sretan sam načinom kako se momčad nosila.“ U postavu se vratio Alex Semin nakon 12 propuštenih utakmica, a za domaćine Curtis Glencross nakon 15 propuštenih.

Situacija nikako da krene na bolje za Islanderse. Nakon utakmice nade i ranog vodstva u Glendaleu, sve je brzo palo u vodu. Tomas Vanek zaradio je isključenje na kojem domaćini odgovaraju na gol protiv najgore penalty kill jedinice Lige. Yotesi uzimaju zamah i sa četiri gola u drugoj trećini ne dozvoljavaju gostima da se vrate u utakmicu. “Sve smo napravili zajedno, svi pridonose. Mnogima je teško igrati protiv nas jer imamo puno igrača koji mogu nešto napraviti“, prenosi zadovoljstvo Mikea Ribeira klupska stranica. Bez prvog strijelca momčadi Shanea Doana koji propušta treću utakmicu zbog bolesti, ostali su se morali potruditi više nego inače da napad ne oslabi. Mikkel Boedker i Rob Klinkhammer zabili su po dva, a Riberio jedan gol uz dvije asistencije.

Tri gola Bruinsa iz prve trećine bila su dovoljna za pobjedu u Rexall Placeu unatoč jakom napadu i većem broju udaraca domaćina u drugoj i u trećoj trećini. Chad Johnson suočen je s 41 udarcem od kojih su dva prošla u mrežu, a njegov kolega na drugoj strani leda Devan Dubnyk ostao je na klupi nakon prve trećine. Jason Labarbera obranio je svih 12 udaraca Bruinsa u dvije trećine, a Jarome Iginla zabio je svoj drugi gol na samom kraju u praznu mrežu. Bio je to Iggyjev 36. gol u devedeset utakmica koliko ih je u karijeri odigrao protiv momčadi iz svog rodnog grada. “Imali smo odličan start, to je nešto što smo si zacrtali prije početka. Trebam pohvaliti Oilerse, mlada su momčad koja može stvoriti puno prilika i kad se kemija razvije, puno toga mogu napraviti. Igrali su dobro, ali mi nismo baš bili na željenoj razini. Najvažnije je da smo i tako našli način kako pobijediti“, rekao je za nhl.com Iginla.

Nakon što ih je u nedjelju trener Todd McLellan prozvao, powerplay jedinica Sharksa potrudila se da popravi dojam. Tri gola, dva Joa Pavelskog i jedan rookieja Tomasa Hertla iz igre s igračem više bila su više nego dovoljna za razbijanje najdužeg niza poraza ove sezone. “Vratili su radnu etiku, bar u većini slučajeva. To je nešto na čemu možemo graditi sve ostalo. Tri takva gola u jednoj večeri je dobra večer i bilo nam je dovoljno za pobjedu. Povjerenje je čudna stvar. Tako lako može doći i otići. Treba jako i stalno raditi da se zadrži“ prenosi The Canadian Press komentar McLellana. S druge strane, trener Wilda Mike Yeo smatra da je njegova momčad provela puno više vremena na klupi za kažnjenike nego što je zaslužila. Jonas Brodin zabija počasni gol pred kraj treće i kvari shutout Antti Niemiju koji je skupio 29 obrana. Wild, izrazito domaćinska momčad ove sezone gostuje u Coloradu prije svega jedne utakmice na domaćem ledu nakon koje slijedi gostovanje od četiri.

NHL
New York Rangers – Columbus Blue Jackets 2:4
Philadelphia Flyers – Montreal Canadiens 2:1
Ottawa Senators – Buffalo Sabres 2:1
Tampa Bay Lightning – Detroit Red Wings 2:1 kazneni udarci
St. Louis Blues – Toronto Maple Leafs 6:3
Nashville Predators – Dallas Stars 3:1
Winnipeg Jets – Colorado Avalanche 3:4 kazneni udarci
Calgary Flames – Carolina Hurricanes 2:1 produžetak
Phoenix Coyotes – New York Islanders 6:3
Edmonton Oilers – Boston Bruins 2:4
San Jose Sharks – Minnesota Wild 3:1

Foto - Wikipedia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!