Zimski sportovi

Video: Wildu pobjeda u Denveru, Devilsi ugasili Lightning

Željka Jurkas • nedjelja, 15.12.2013.
Video: Wildu pobjeda u Denveru, Devilsi ugasili Lightning

Od dvanaest utakmica NHL-a, tri su bile matineje u kojima su pobjede otišle na stranu gostiju - Kingsi su zabilježili šestu u nizu, Calgary drugu, a Dallas je prekinuo niz od dva poraza. Boston je u prvom gostovanju u Tanku od osvajanja Stanleyja doživio veliki poraz, Toronto je prizemljio Hawkse, a Pittsburgh je u pobjedi ostao bez Malkina...

Matt Stajan isklizao je s klupe na izmjeni, uz nešto poteškoća prihvatio dodavanje Paula Byrona i opalio iznad Jhonas Enrothove lijeve rukavice za pobjedu gostiju u produžetku. U izjednačenoj utakmici Buffalo je preuzeo inicijativu u prvoj trećini, a Flamesi u drugoj, no niti jedna momčad se nije upisala na semafor. U trećoj domaćini prvi zabijaju golom Matta Mouslona, no veselje ne traje drugo jer niti tri minute kasnije Byron zabija svoj prvi gol sezone. Karri Ramo, vratar Calgaryja time nastavlja pobjede u kojima dopušta samo jedan gol, ovo je bila peta od zadnjih šest startova. Flamesima je ovo četvrti put u sezoni da su povezali dvije pobjede. Više pobjeda u nizu nisu imali.

Početkom zadnje trećine Erik Karlsson dovodi utakmicu na gol razlike podsjećajući na prvi susret s Los Angelesom kada su se vratili s manjka od 3:1 i na kraju izgubili u produžetku. Unatoč tome što su imali gotovo tri puta više udaraca na gol od gostiju, Ottawa ne uspijeva napraviti povratak, a Kingsi zabijaju još dva gola. Najprije Jarret Stoll, a pred kraj na powerplayju Anže Kopitar zabija svoj drugi. Rani juriš Kingsa i dva gola unutar pet minuta potjerali su Craiga Andersona na klupu, a gostima dali prednost koja će se pokazati presudna i na koju će do kraja utakmice nadograđivati. Andersonu je ovo četvrti put u karijeri da je zamijenjen na vratima unutar početnih pet minuta, a čak drugi ove sezone. Zamijenio ga je Robin Lehner kojem od 22 upućena udarca, tri bježe u mrežu. U prvoj se u strijelce uz Dwighta Kinga i Jeffa Cartera, koji su obojica skupili po tri boda, upisuje i Kopitar za 3:0 s kojima se otišlo na prvi odmor. Nakon niza od tri pobjede u tri gostovanja na Istoku, dvostruki strijelac je rekao:“Na gostovanjima želimo igrati našu igru i pobijediti. Jako je važno dobivati na Istoku jer ako te utakmice izgubimo, jako brzo možemo zaostati i teško se vratiti.“ Ovo je bila 18. utakmica u nizu u kojoj Los Angeles nije dopustio gol u prvoj trećini. Na vratima je stajao Martin Jones koji je obranio 37 udaraca, a prvi ga je na odbijanju prevario Joe Corvo, bivši igrač Kingsa, sredinom druge.

Sredinom druge trećine pri izjednačenju od tri gola sa svake strane, Anthony Pelsuo grubim startom na Alexu Goligoskom dobiva isključenje za pet minuta powerplayja Dallasa. Jamie Benn i Tyler Seguin zabijaju svoje druge golove utakmice i po prvi puta dovode goste na dva razlike. Pet primljenih golova iz 24 udarca ostavlja Ondreja Paveleca na klupi, a u igru ulazi Al Montoya kojega samo Colton Sceviour vara za svoj prvijenac u NHL-u. Olli Jokinen smanjuje vodstvo natrag na dva minutu i pol prije kraja. Gol za gol išlo se od početka prve trećine kada Seguin pogađa za vodstvo gostiju na dodavanje Sergeja Gončara. Obojica su upisala po četiri boda, s time da je braniču to najviše u karijeri i sva četiri su došla iz asistencija. Prva dva gola Starsa kaznila su krivo vrijeme izmjena linija igrača Winnipega. Jetsi su ovime u tri domaće utakmice skupili svega jedan bod. Očekivano, glavni trener Claude Noel nije bio zadovoljan:“Bilo je razočaravajuće... Mislim da nismo inteligentno odigrali.“

Chicago je došao u Air Canada Center s tri pobjede u kojima nisu zabili manje od šest golova. Izgledalo je da će biti rutinsko gostovanje na Istoku kod Toronta kojeg redovito pobjeđuju od 2003. Leafsi, osim što su zabilježili tri poraza u nizu, nisu mogli računati na Davida Clarksona koji je dobio dvije utakmice kazne. No, momčad se pobrinula da stoti nastup trenera Randyja Carlylea ostane zapamćen. Druga trećina, u koju se ulazi s golom sa svake strane, u potpunosti pripada domaćinima koji na svoja četiri gola dobivaju tek jedan odgovor. Linija Joffreya Lupula, Masona Raymonda, i Petera Hollanda zabilježila je 11 bodova sa četiri gola. “Kliknuli smo večeras. Prvi gol nam je dao poticaj koji nam je trebao i ostatak večeri smo se uspijevali pronaći. Bilo je zabavno igrati skupa“, rekao je Holland. Na golu Chicaga Antti Raantu nakon druge mijenja rookie Kent Simpson koji pušta još dva gola. Hawksi su jučer dodali Oilersovog Jasona LaBarberu u svoj sastav nakon ozljeda prva dva vratara. Trener Joel Quenville bio je realan u ocjeni prikazanoga, prenosi The Canadian Press:“Mi nismo bili dobri. Oni su bili puno bolji i dobili smo što smo zaslužili. Unatoč lošoj igri imali smo izjednačenje u prvoj, ali generalno dobili smo što smo zaslužili jer nismo bili spremni igrati.“

Ulaskom s golom manjka u drugu trećinu Wingsi su imali četiri i pol minute ostatka na powerplayju koji im je dodijeljen na kraju prve nakon starta Deryka Engellanda na Justinu Abdelkaderu. Oba igrača klizala su prema paku i u sudaru rame Engellanda promašuje Abdelkaderovo rame i pogađa ga u bradu. Engelland je isključen iz utakmice i u srijedu će imati saslušanje. Bio je to veliki udarac pittsburghovoj već ionako krnjoj obrani. Uz ozlijeđene, prije same utakmice otpisan je i Kris Letang s ozljedom gornjeg dijela tijela, tako da su Pensi ostali bez svoja četiri prva braniča, a utakmicu su završili s njih pet. Bio je to pravi test za dubinu obrane i prikaz zašto imaju drugi najbolji penalty kill Lige. Wingsi nisu uspjeli kapitalizirati unatoč jakom pritisku ,i uz dobru igru u obrani i odličnog Jeffa Zatkoffa koji je nerijetko branio što se činilo nemoguće, Pittsburgh je na samom kraju trećine iz svog ukupno četvrtog udarca zabio treći gol. Rookie Olli Maata opalio je iz daljine, a pak se u gužvi pred vratima odbio od klizaljke Drewa Millera u gol. Ovo je prvi NHL gol mladog braniča izabranog na Draftu 2012. Na samom početku treće, branivši shorthand priliku Luka Glendeninga, Jevgenij Malkin udara lijevim stopalom prvo u ogradu iza gola i uz pomoć suigrača izlazi s leda. Prema treneru Danu Bylsmi težina ozlijede niti vrijeme izbivanja se još ne zna, ali dobra vijest je da je prvi asistent Lige nakon utakmice mogao barem dio težine osloniti na lijevu nogu. Bila je ovo velika utakmica Malkina koji je sudjelovao u sva tri gola Pensa prije izlaska s leda. Gol, koji je bio drugi Pittsburghov mu je donio 600. NHL bod karijere. Sidney Crosby zabio je svoj drugi gol utakmice pet minuta prije isteka vremena te tek tada tempo i čvrstoća vrijedni doigravanja popuštaju. Detroit je poveo na samom početku kada se udarac Niklasa Kronwalla u letu prema golu odbio od Crosbyjeve palice.

Božić je uranio u organizaciji Lightninga. Jučer ujutro Steven Stamkos, bez kojeg se momčad poprilično muči, klizao je prvi put samo mjesec dana nakon operacije desne potkoljenice. I tu otprilike staju dobre vijesti jučerašnjeg dana za Tampu. Devilsi, na čelu s izvrsnim Martinom Brodeurom i Dainiusom Zubrusom zatvorili su sve pokušaje i iz samo 19 udaraca triput bili precizni i prevarili Andersa Lindbacka. Dugo se čekalo na prvi gol, tek pet minuta prije kraja druge Damien Brunner uspijeva zabiti. U trećoj Zubrus dvaput zabija unutar tri minute i odnosi pritisak s Brodeura koji upisuje svoj 124. shutout.

Dvije momčadi koje su zaredale poraze, Montreal i New York Islandersi tražile su svoju priliku i nadale se prekidu serije. Sve tri trećine su završile bez ijednog paka u mreži, a sredinom produžetka David Desharnais koristi jednu od rijetkih pogrešaka obrane Islesa, dodaje Maxu Paciorettyju koji pobjeđuje dotad odličnog Evgeni Nabokova. “Primio sam odlično dodavanje i drago mi je da sam ga iskoristio. U zadnje vrijeme imamo sreće i ovo je još jedan primjer“, rekao je strijelac.

Riječima Davida Backesa, St. Louis Bluesi su si sami otežali utakmicu, prenosi nhl.com. “Zadnje dvije utakmice odigrali smo kako treba. Nije bilo lako, ali smo igrali svih 60 minuta.“ U Columbusu su poveli, ali nakon toga pustili tri gola u prvoj trećini. Vladimir Tarasenko svojim drugim golom u drugoj trećini smanjio je razliku na samo jedan gol, a do izjednačenja se čekao do sredine završne trećine. Unatoč kompliciranju, Bluesi u produžetku ne čekaju dugo i u dvadeset i drugoj sekundi dolaze do dva boda udarcem Backesa.

Carter Hutton na golu Predatorsa svakom utakmicom sve više pokazuje da organizacija može ozbiljno računati na njega. Nakon što je Pekka Rinne dobio infekciju kuka, situacija nije izgledala najbolje i bilo je vrijeme da ostali pokažu što mogu. Hutton je zaustavio 36 od 38 udaraca, a u svoja četiri starta dozvolio 4 gola na 110 udaraca. Roman Josi bio mu je od pomoći sinoć velikim blokom gotovo sigurnog gola, a uz to zabio je krajem druge na powerplayju za dva razlike. “Stvorili su pritisak i mislim da moramo bolje kontrolirati pak. Bilo je tijesno, i na kraju nakon što su zabili za 3:2 imali su prilike“, prenosi klupska stranica razmišljanje prve zvijezde utakmice. Erik Nystrom poveo je domaćine, a pred kraj treće Viktor Stalberg dodao treći, što se pokazalo pobjednički gol. Sharksima je trebalo sve do sredine zadnje trećine da odgovore. Dan Boyle upisuje svoj šesti gol sezone, a utakmicu do samoga kraja drži u neizvjesnosti gol Patricka Marleaua.

Carolina je za završetak četiri gostovanja na Zapadu upisala prvu pobjedu. Jeff Skinner zabio je tri minute nakon početka završne trećine za razbijanje egala od gola po momčadi i trećini. “On u ovom trenu najbolje predstavlja našu momčad. Ostajemo vjerni sustavu, borimo se i čekamo svoju priliku“, rekao je o Skinneru trener Hurricanesa Kirk Muller. Prvi su poveli domaćini, Phoenixov Paul Bissonnette postiže svoj prvi gol sezone, a 20 minuta poslije Nathan Grebe izjednačuje. Kapetan Canesa, Eric Staal zabija u praznu mrežu za konačnih 3:1.

Wild je došao do pobjede u gostima kod Avalanchea nakon izvođenja kaznenih udaraca. Oba vratara upisala su po 26 obrana iz 27 pokušaja na njihove golove, ali Josh Harding pročitao je namjere P.A. Parenteaua i Ryana O'Reillyja, dok Semyon Varlamov ne uspijeva zaustaviti Zacha Parisea i Mikka Koivua. Domaćini su poveli golom Maxima Talbota sredinom druge, a s četiri minute do isteka vremena Minnesota preko Nina Niederreitera izjednačuje i odvodi utakmicu u produžetak. Trener Wilda, Mike Yeo, koji se ispričao dan nakon utakmice u San Joseu za komentiranje prekršaja, zadovoljan je karakterom koji je njegova momčad pokazala, prenosi The Hockey News:“ Nakon dvije trećine mislio sam da nemamo više snage. Mnoge odluke i potezi bili su rezultat zamora. Ali u trećoj su svi podigli nivo igre, borili se i dali si šansu za pobjedu. To je velika pobjeda karaktera.“

Trener Vancouvera, John Tortorella svakako nije jedan od mirnijih i staloženijih. Sinoć je upravo ta ekspresivnost i sklonost glasnim reakcijama trebala da se njegova momčad trgne i upiše sedmu pobjedu u nizu. David Booth, koji je zabio vodeći pogodak 80 sekundi nakon Tortorellinog timeouta rekao je:“To je bilo žestoko. Bio je jako intenzivan i to je pokrenulo dečke. Mi smo profesionalci i ponekad nam baš tako nešto treba. To je svakako promijenilo tijek utakmice.“ Booth je otvorio niz od pet Nucksovih pogodaka od kojih je jedan bio powerplay, jedan shorthand, a jedan prvi gol sezone za Yannicka Webera. Nakon Weberovog gola, Claude Julien, trener Bostona, šalje Tuukku Raska na klupu, a umjesto njega na vrata staje Chad Johnson koji ne prolazi puno bolje. S druge strane, Roberto Luongo obrano je 39 udaraca. Reilly Smith ga je dvaput prevario. Prvi puta na samom početku druge za izjednačenje, a drugi na samom kraju. Na svom zadnjem gostovanju u Tanku, Boston je uzeo Stanley Cup u sedmoj utakmici finala i upravo je to poslužilo Bradu Marchandu za dizanje tenzija početkom treće. Zbog svoje akcije zaradio je negodovanje s više strana, a Julien je bio jedan od prvih:“Ponekad ga emocije ponesu. Ali to nije nešto za što želimo da predstavlja našu organizaciju. Posve je neprihvatljivo.“ Bruinsi su bez Shawna Thorntona koji služi kaznu od petnaest utakmica zbog napada na Brooksa Orpika.

NHL
Buffalo Sabres – Calgary Flames 1:2 produžetak
Ottawa Senators – Los Angeles Kings 2:5
Winnipeg Jets – Dallas Stars 4:6
Toronto Maple Leafs – Chicago Blackhawks 7:3
Detroit Red Wings – Pittsburgh Penguins 1:4
New Jersey Devils – Tampa Bay Lightning 3:0
New York Islanders – Montreal Canadiens 0:1 produžetak
Columbus Blue Jackets – St. Louis Blues 3:4 produžetak
Nashville Predators – San Jose Sharks 3:2
Phoenix Coyotes – Carolina Hurricanes 1:3
Colorado Avalanche – Minnesota Wild 1:2 kazneni udarci
Vancouver Canucks – Boston Bruins 6:2

Foto - Wikipedia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.12.2013. u 16:53
    Timeout je bio epski. Torts nije bio zadovoljan igrom unatoč vodstvu, pa je nakon primljenog gola apsolutno podivljao. Bome su nakon toga bili druga momčad. Drago mi je da Canucksi počinju polako prihvaćati njegov tiranski režim i djeluju sve bolje.
    Obrisan korisnik