Vodeni sportovi

Morozov i dalje nezaustavljiv, nova dva svjetska rekorda u štafeti

Kristijan Musa • nedjelja, 15.12.2013.
Morozov i dalje nezaustavljiv, nova dva svjetska rekorda u štafeti
Foto: EPA

Bogatim nedjeljnim programom završeno je europsko plivačko prvenstvo u malim bazenima u danskom Herningu. Hrvatska delegacija je upisala još jedno finale, u kojemu je hrvatska muška štafeta stigla do petog mjesta na 4x50 metara slobodno. Vladimir Morozov je nastavio i posljednjeg dana prvenstva s odličnim predstavama te je osvojio i šestu zlatnu medalju na tek minulom prvenstvu. Morozov je bio i član ruske štafete, koja je upisala zlato uz svjetski rekord na već spomenutoj štafetnoj utrci.

Ruski plivač Vladimir Morozov upisao je peto i šesto zlato na europskom prvenstvu. Prvo od njih osvojio je na 100 metara mješovito s vremenom 51.20, sekundu i tri stotinke brže od sunarodnjaka Sergeja Fesikova, a sekundu i 61 stotinku brže od Stefana Pizzamiglija iz Italije.

U štafeti 4x50 metara slobodno je Morozov pak u društvu Sergeja Fesikova, Evgenija Lagunova i Nikite Konovalova je osvojio zlato uz postavljeni svjetski rekord 1:23.36. Talijani su osvojili srebro (+1.01), a Belgijci broncu (+1.50). Hrvatska štafeta u sastavu Ivan Levaj, Mario Todorović, Mislav Sever i Nikša Stojkovski je osvojila peto mjesto s tri sekunde i 28 stotinki zaostatka za pobjedničkim vremenom.

Muški dio programa posljednjeg dana prvenstva otvoren je utrkom na 200 metara prsno. Mađar Daniel Gyurta tu je dionicu isplivao za 2:00.72, Michael Jamieson je za Gyurtom kasnio 71 stotinku, Nijemac Marco Koch je pak osvojio brončano odličje s 90 stotinki zaostatka,

Ruski plivači su dominirali i na 200 metara slobodnim stilom, gdje se na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja popeo Daniil Izotov s 1:41.70, Nikita Lobintsev je kasnio 63 stotinke, a Mađar Dominik Kozma je osvojio broncu s 1.64 sekunde zaostatka.

Na 100 metara leđno Jeremy Stravius je osvojio zlato s 49.74, Rus Vitalij Melnikov kasnio je za pobjednikom 31 stotinku, dok su broncu podijelili Francuz Camiell Lacourt te Cristoph Walker-Hebborn s 70 stotinki zaostatka za Straviusom.

Ukrajinac Andrij Govorov stigao je do najsjajnijeg odličja na 50 metara leptir s vremenom 22.36, svjetski i europski rekorder Nijemac Steffen Deibler kasnio je pet, a Bjelorus Yauhen Tsurkin devet stotinki.

Španjolska plivačica Mireia Belmonte Garcia stigla je i do svog četvrtog zlata. Posljednju zlatnu kolajnu na minulom prvenstvu u Herningu osvojila je na 400 metara mješovito s vremenom 4:21.23, postavivši time novi rekord europskih prvenstava. Mađarica Katinka Hosszu kasnila je više od tri sekunde za pobjedničkim vremenom, dok je bronca pripala Britanki Almee Wilmott s više od četiri sekunde zaostatka.

Na 200 metara slobodno je Talijanka Federica Pellegrini nastavila s dominacijom u toj disciplini. Aktualna europska i svjetska rekorderka je zabilježila vrijeme 1:52.80, Francuskinja Charlotte Bonnet je osvojila srebro (+0.46), a Ruskinja Veronika Popova broncu (+0.82).

Sarah Sjoestroem je nastavila s uvjerljivim prezentacijama na prvenstvu na 100 metara leptir vremenom 55.78, Britanka Jemma Lowe je za pobjednicom kasnila 54 stotinke, a domaća predstavnica Jeanette Ottesen je za Šveđankom kasnila 64 stotinke.

Zlato uz rekord europskih prvenstava postavila je i mlada litavska plivačica Ruta Meilutyte na 100 metara prsno vremenom 1:02.92. Ruskinji Juliji Efimovoj, jednoj od najuspješnijih natjecatelja prvenstva je zlato promaklo za četiri stotinke, dok je posljednju stepenicu postolja ugrabila Dankinja Rikke Moeller Pedersen sa sekundom i 47 stotinki zaostatka.

Na 200 metara leđno je europskom prvakinjom postala Ukrajinka Daryna Zevina vremenom 2:02.20, Čehinja Simona Baumrtova je za pobjedničkim vremenom kasnila 86 stotinki, dok je bronca pripala mađarskoj predstavnici Katinki Hosszu sa sekundom i 61 stotinkom zaostatka.

Ranomi Kromowidjojo je osvojila zlato na 50 metara slobodno vremenom 23.36, Sarah Sjoestroem je kasnila 43 stotinki, a brončana Bjeloruskinja Aliaksandra Herasimenia 47 stotinki.

Program 15. Europskog plivačkog prvenstva u malim bazenima završen je ženskom štafetom na 4x50 metara slobodno. Zlato uz novi svjetski rekord osvojila je ruska momčad u sastavu Darija Ustinova, Julija Efimova, Svetlana Čimrova i Rozalija Nasretdinova. Domaće predstavnice su zakasnile 14 stotinki, dok su broncu uz sekundu i 41 stotinku osvojile Šveđanke predvođene sjajnom Sarah Sjoestroem.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!