Zimski sportovi

Video: Jonesu treći shutout u šest startova, Wild zaustavio Canuckse

Željka Jurkas • srijeda, 18.12.2013.
Video: Jonesu treći shutout u šest startova, Wild zaustavio Canuckse
Foto: EPA

Dvanaest zanimljivih susreta NHL-a ponudili su dva shutouta i dva shootouta. Florida je po prvi puta u dvije godine upisala četiri pobjede u nizu, Dallas i Philadelphia su se pobrinuli da ne ostanu pometeni u domaćoj i gostujućoj utakmici u nizu protiv iste momčadi, a Sharksi su pomeli svoju ovosezonsku seriju sa St. Louisom...

Nešto poprilično nevjerojatno se dogodilo sinoć u TD Gardenu u susretu Bruinsa i Flamesa. Zdeno Chara je bio strijelac dva powerplay gola na kojima su mu oba puta asistirali Jarome Iginla i David Krejči. U oba slučaja se radilo o isključenju Lancea Boume koji je, ponovno u obje situacije, visokom palicom išao na Kevana Millera. Trener Bruinsa Claude Julien, pun je riječi hvale za svog kapetana:“Vidjeli ste, on je jako visok i ima široki domet. Nađe pak. No, jednako dobro čita dečke koji imaju pak i ponekad nije poanta da smanji preglednost, već da nađe izlaz. Bila je to velika prilagodba za njega, da izađe s mreže, ali mislim da se sve ugodnije tamo osjeća“, prenosi nhl.com. Tuukka Rask upisao je 21 obranu za svoj treći shutout sezone.

Buffalo Sabresi napravili su veliki preokret na domaćem ledu i od dva gola manjka došli do konačnih 4:2. Prva trećina je ostala bez pogodaka, iako su Sabresi imali 19 udaraca na gol. Winnipeg preuzima inicijativu i na samom startu druge trećine Mark Scheifele dvaput zabija Ryanu Milleru unutar 36 sekundi. Buffalu treba deset minuta za odgovor i na drugu pauzu se odlazi s 2:1. Sreća je pomazila domaćine u završnoj trećini kada iz osam udaraca uspijevaju zabiti čak triput. Matt Ellis upisao je svoj prvi gol sezone:“Dečki iz moje linije su mi olakšali. Ja sam bio kod mreže, a oni su prosljeđivali pak. Tu se obično dobre stvari dogode. Lijepo je pridonijeti pobjedi.“

Florida Panthersi su upisali svoju četvrtu pobjedu u nizu. Maple Leafsi su pali u Air Canada Centru zahvaljujući 28 obrana Scotta Clemmensena i tri neodgovorena gola u prve dvije trećine. “Tražimo napredak, način da nam momčad postane bolja. Polagano to postižemo i dečki počinju vjerovati da ako odigramo kako trebamo, rezultat će biti tu. To je najvažnije“, rekao je trener Floride Peter Horachek. Tomas Fleischmann, Sean Bergenheim i Brad Boyes upisali su se u strijelce za uvjerljivih 3:0, a početkom treće Mason Raymond smanjuje na 3:1. U momčadi Toronta priznaju da nisu bili dovoljno dobri:“Inače smo mi momčad koja se ponosi time da radi više od protivnika. Večeras to nismo bili“, zaključio je kapetan Dion Phaneuf za The Hockey News.

Valtteri Filppula pobrinuo se da Tampa ne ode praznih ruku iz Nassau Coliseuma. Nakon što su Islandersi uhvatili dva gola prednosti preko Kyla Okposa i Fransa Nielsena do sredine završne trećine, Filppula je u zadnje tri minute dvaput bio bolji od Evgenija Nabokova i odveo utakmicu u produžetak. Precizan je bio i u ispucavanju kaznenog udarca. Pridružio mu se Nikita Kucherov, a Ben Bishop je pročitao namjere Thomasa Vaneka i Johna Tavaresa. Razumljivo, u momčadi Islesa nisu zadovoljni:“Ovo je nevjerojatno. Frustrirajuće i razočaravajuće“, komentirao je Tavares, a prenosi klupska stranica.

Phoenix Coyotesi su ranim golom u prvoj držali Habse u minusu sve do početka treće kada se powerplay jedinica momčadi budi i zabija prvo za izjednačenje, a deset minuta kasnije za vodstvo. Andrej Markov, strijelac prvog gola, rekao je za The Hockey News:“Specijalne jedinice su važne svaku utakmicu. Ako se uspiješ obraniti, pa dodaš koji gol s igračem više, šanse su dobre da ćeš pobijediti.“ Max Pacioretty dodaje tri sekunde prije kraja gol u praznu mrežu. Montreal je igrao bez Georgea Parrosa koji je u utakmici s Islandersima dobio drugi potres mozga sezone, a u redovima Yotesa je falio kapetan Shane Doan.

Za svoju šestu pobjedu u nizu, Ducksi su zadali još jedan poraz u Joe Louis Areni Red Wingsima. Desetkovani ozljedama, momčad domaćina se nije znala vratiti nakon četiri primljena gola u prvoj. Prve tri minute je izgledalo dobro, rookie Tomas Jurco je zabio svoj prvi NHL gol i dao Wingsima nadu koja je trajala svega četrdeset sekundi. Toliko je trebalo Jakobu Silfverbergu da izjednači. Saku Koivu diže vodstvo u drugoj, a Danny Cleary dvije minute prije kraja zabija za 5:2. Trener pobjednika, Bruce Boudreau realan je u svojoj procjeni:“Iskoristili smo njihove ozljede. I prošle godine smo ih u prvoj pobijedili 5:2, pa svi znamo kako je to završilo. Gledajte, ovo nipošto nije momčad Red Wingsa koju ćemo gledati u siječnju“, prenosi klupska stranica.

Do sredine druge trećine drugi međusobni susret Phillyja i Washingtona u tri dana bio je izjednačen. Tada Tomas Wilson dobiva isključenje iz utakmice, a domaćini zabijaju dva powerplay gola i dodaju treći sredinom završne za ukupnih 5:2 i izjednačenje serije. “Ako u tako izjednačenoj utakmici ne iskoristiš pet minuta powerplaya, to je više od samo neiskorištene prilike. Srećom, dečki nisu dali da se to dogodi“, rekao je vratar Steve Mason. Alex Ovečkin poveo je seriju golova i uz Erica Fehra bio jedini u redovima Capitalsa koji je prevario Masona. Jakub Voraček upisao je dva gola, a Matt Read, Mark Streit i Wayne Simmonds po jedan.

San Jose Sharksi su iskoristili nalet u prvoj trećini i prenijeli ga rano u drugu za ukupno vodstvo od tri gola koje se pokazalo dovoljnim za treću pobjedu nad St. Louisom ove sezone. Ove dvije momčadi se u regularnom dijelu više neće sresti. Bluesi su u drugoj stigli na 3:2, no više od toga nije išlo. Riječima njihovog vratara Jaroslava Halaka:“Nikako da nas krene. U zadnje vrijeme svaki put u drugu ulazimo sa zaostatkom. Teško se vratiti svaku utakmicu.“ Sharksi nisu briljirali ostatak utakmice, ali su ipak uspjeli zabiti još jedan u trećoj. Joe Thornton, koji asistencijom na trećem golu nastavlja svoj niz, komentirao je svoju momčad:“Rezultat je ono što tražimo. Vodiš 3:0 i ne želiš im dopustiti povratak u igru... Igrali smo dovoljno dobro za pobjedu.“ St.Louis je igrao bez Davida Backesa koji je zbog ozljede zadobivene u ponedjeljak propustio svoju prvu utakmicu od početka 2010. Neće ga biti oko tjedan dana. Nedostajali su još Jaden Schwartz i Vladimir Sobotka, tri igrača koja imaju 29 golova i 38 asistencija ove sezone.

U njihovom zadnjem susretu, Predatorsi su zadali tada najteži poraz braniteljima naslova. Sinoć nisu bili te sreće, dva gola u prvoj trećini bili su dovoljni Chicagu za uzimanje bodova iz Bridgestone Arene. “Ovo nam je bila možda najbolja prva trećina u sezoni i gubimo 2:1. Ironično, zar ne? Oni su dobra momčad koja puno zabija“, komentirao je u pravoj pauzi trener domaćina Barry Trotz. U drugoj Chicago zabija drugi powerplay gol na utakmici za konačnih 3:1. Patrick Kane upisao je svoj dvadeseti sezone, a na utakmicu je rekao:“Dva velika gola danas. Rano smo poveli i nakon što su nam odgovorili s powerplay golom, mi smo odgovorili sa svoja dva takva. Ide nam i nadam se da ćemo nastaviti.“ U sastav Hawksa se nakon četrnaest utakmica propuštenih zbog ozljede vratio Bryan Bickell.

Minnesoti Wild, izrazito domaćinskoj momčadi ove sezone, bili su potrebni kazneni udarci da stane na kraj Vancouverove serije pobjeda. Jason Pominville jedini je bio precizan i sa svojim 21. točnim kaznenim udarcem ostavio je dodatni bod u Xcel Energy Centru. Ovo je treće ispucavanje u nizu koje su izgubili, a od tri igrača Nucksa, samo je Chris Higgins pucao u okvir gola. Trener John Tortorella komentirao je za nhl.com:“Jako smo loši u kaznenim udarcima. Jako loši. Trebamo drugima dati priliku, valjda.“ Domaćini su dvaput lovili gol zaostatka. Zach Parise je izjednačio rani gol Jannika Hansena, a Charlie Coyle u trećoj poništava vodstvo Davida Bootha.

Dan nakon poraza u Coloradu, momčad Dallasa odnijela je pobjedu na domaćem ledu u drugoj utakmici te dvije momčadi u dva dana. Iako je Avalanche dvaput uzimao vodstvo, Colton Sceviour tri minute prije isteka vremena zabija pobjednički gol, svoj drugi u četiri odigrana NHL susreta. Trener Colorada, Patrick Roy našao je pozitivne stvari u porazu, prenosi klupska stranica:“U drugoj su posve dominirali. Imali su 14 udaraca naspram naša dva. Imali su i puno bolje prilike, unatoč tome što smo mi zabili. Ali sveukupno gledajući, u trećoj smo igrali puno bolje.“ Matt Duchene i Erik Johnson zabijali su za Colorado, a Ray Whitney dvaput je prevario Jean-Sebastiena Giguera.

Martin Jones na vratima Kingsa nastavlja briljirati i impresionirati u svojoj prvoj sezoni NHL-a. Rookie je upisao svoju šestu pobjedu iz isto toliko utakmica uz tri shutouta, start karijere kakav nije imao niti jedan vratar Los Angelesa. “Zadnje tri godine naučio sam puno o tome što znači biti profesionalac, na ledu i van njega. Uložio sam puno truda i lijepo je vidjeti rezultate, no ovo je samo početak na koji želim nastaviti“, izjavio je za nhl.com. Jones je zaključao svoja vrata kada je bilo najvažnije, u drugoj trećini kada se umor igranja treće utakmice u četiri dana napokon osjetio. Dwight King donio je vodstvo u prvoj, a Jordan Nolan prima pak iza obrane Oilersa i vara Ilyu Bryzgalova u trećoj. Dustin Brown dodao je gol u praznu mrežu za svoj 400. bod u karijeri. Momčadi Oilersa ovo je treći poraz u nizu od četiri gostovanja.

NHL
Boston Bruins – Calgary Flames 2:0
Buffalo Sabres – Winnipeg Jets 4:2
Toronto Maple Leafs – Florida Panthers 1:3
New York Islanders – Tampa Bay Lightning 2:3 kazneni udarci
Montreal Canadiens – Phoenix Coyotes 3:1
Detroit Red Wings – Anaheim Ducks 2:5
Philadelphia Flyers – Washington Capitals 5:2
St. Louis Blues – San Jose Sharks 2:4
Nashville Predators – Chicago Blackhawks 1:3
Minnesota Wild – Vancouver Canucks 3:2 kazneni udarci
Dallas Stars – Colorado Avalanche 3:2
Los Angeles Kings – Edmonton Oilers 3:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!