Zimski sportovi

Video: Triler u New Yorku, večer vratara pripala Pensima

Željka Jurkas • četvrtak, 19.12.2013.
Video: Triler u New Yorku, večer vratara pripala Pensima
Foto: Davor Sajko

Dvije utakmice su odigrane u NHL-u sinoć, a centralnu pozornicu NBC-eve Noći rivala uzeli su Rangersi i Penguinsi. Pet krugova kaznenih udaraca potrajalo je odlučivanje pobjednika utakmice koja je, što se vrijeme više približavalo kraju, imala sve jači playoff osjećaj. U prvoj utakmici dana Devilsi su glatko sredili Senatorse...

Dvije minute nakon početka druge trećine Travis Zajac na powerplayu dodaje pak Jaromiru Jagru ispred mreže i on ga bez puno problema sprema iza leđa Robina Lehnera za vodstvo domaćina od 3:0. To je Jagrov 693. NHL gol karijere i pomaknuo ga je na osmo mjesto najboljih strijelaca Lige svih vremena. Ujedno, to će postati pobjednički gol, ukupno 122. koji je Jagr zabio kroz svojih dvadeset sezona i time će zasjesti na prvo mjesto svih vremena.

“Nevjerojatan je podvig kad pogledate imena kojima je okružen i koja prelazi. Nevjerojatan uspjeh“, rekao je trener Devisa Pete DeBoer o svom napadaču.

Nakon odličnog početka u kojem su povratnik u momčad Stephen Gionta i rookie Reid Boucher zabili svoj prve golove sezone/karijere, i Jagr odveo utakmicu na tri razlike, New Jersey pada u igri i Colin Greening na powerplayu vraća utakmicu na dva gola. “Nakon vodstva od dva gola činilo se da nakon dugo vremena napokon kontroliramo utakmicu. Kada su nam zabili na powerplayu bio je period od sedam, osam minuta kada nismo igrali dobro. Bilo me strah da opet ne ispustimo vodstvo kao u Columbusu, no zabili smo četvrti i sačuvali energiju“, rekao je strijelac pobjedničkog gola. Damien Brunner bio je strijelac tog prijelomnog četvrtog gola, a Eric Gelinas dodaje peti u zadnjoj trećini. Martin Brodeur, suočen s 25 udaraca na svoja vrata, dvaput je propustio pak.

U gradu koji nikada ne spava pravu poslasticu pružili su igrači Pittsburgha i New Yorka. Brandon Sutter pucao je kazneni udarac kao peti igrač gostiju i uspio kroz noge Henrika Lundqvista doći do mreže za pobjedu Pensa i izjednačenje serije. Oba vratara odradila su sjajan posao, suočivši se s 32 udarca na vrata od kojih su po tri sa svake strane našla put iza njihovih leđa. U ispucavanju kaznenih udaraca Marc-Andre Fleury zaustavio je svih pet različitih pokušaja Rangersa.

“Naći način kako pobijediti s obzirom na našu trenutnu situaciju, govori puno. Nije lako. Zajedno ulažemo puno napora da ga nađemo i svake večeri netko drugi napravi još taj dodatan korak. Konstanta su nam vratari i igra u obrani“, sažeo je stanje u momčadi kapetan Sidney Crosby.

Sve je krenulo u jakom tempu poprilično izjednačeno s obje strane. Prva trećina bez golova, druga s dva, s golom sa svake strane. Chris Kunitz zabio je prvi za vodstvo gostiju na powerplayu koji je Pensima dosuđen nakon ilegalnog zaustavljanja Crosbya u bijegu na gol. Domaćini hvataju zaostatak tri minute kasnije zahvaljujući prije svega brzini Carla Hagelina koji hvata dodavanje nakon osvojenog podbacivanja.

U trećoj se igra zahuktava, prva linija Pittsburgha sudjeluje u akciji za novo vodstvo golom Pascala Dupuisa, a 61 sekundu iza toga gola, Sutter zabija za povećanje na dva. New York odgovara golom Matsa Zuccarella, odnosno ubacivanjem paka koji je Fleury zaustavio taman iza svojih leđa. Matt Niskanen, najiskusniji igrač obrane Pensa na ledu, tri minute prije kraja dobiva isključenje na kojem Rangersi uvode utakmicu u produžetak. Fleury je ostao nemoćan na dva udarca sa suprotnih strana te ga Derick Brassard matira.

Dinamičnost, brzina i čvrstoća treće prenijela se u produžetak na čijem samom početku Kunitz dobiva isključenje zbog ometanja vratara. Kralj Henrik je izašao s lijeve strane svoje vratnice, a Kunitz se u naletu na gol nije mogao zaustaviti niti maknuti te je pao preko njega. Srećom, osim vjerojatne osjetljivosti danas, posljedica nije bilo. Obrana Pittsburgha je još jednom pokazala svoju dubinu i obranila penalty kill. Uz odlične prilike s obje strane i fenomenalne reakcije vratara, utakmica se odlučivala izvođenjem kaznenih udaraca.

Ovo je bila druga u nizu utakmica Rangersa koja je otišla na ispucavanje, a Pensima koji ostaju sa stopostotnim učinkom je treća u sezoni. Deryk Engelland imao je saslušanje u srijedu te će zbog udarca Justina Abdelkadera na subotnjoj utakmici u Detroitu odslužiti pet utakmica suspenzije.

NHL
New Jersey Devils – Ottawa Senators 5:2
New York Rangers – Pittsburgh Penguins 3:4 kazneni udarci

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!