Rukomet

Bošković: "Publika može navijati, ali ne može zabiti gol"

Iz Kombank Arene:Jelena Bagarić • četvrtak, 19.12.2013.
Bošković: "Publika može navijati, ali ne može zabiti gol"
Foto: EPA

Prije polufinala koje je na rasporedu u petak, treneri reprezentacija koje su izborile samo završnicu Svjetskog prvenstva rukometašica okupili su se na zajedničkoj konferenciji za medije. Sva četiri izbornika imala su isto viđenje za svoje polufinalne susrete, jedino što moraju je dati sve od sebe i rezultat će doći.

Nakon što su odradili zajedničko fotografiranje, izbornici su stali pred novinare prema rasporedu polufinalnih utakmica. Tako su se sedmoj sili najprije obratili Kim Rasmussen, izbornik Poljske te Saša Bošković izbornik srpske reprezentacije. Obje reprezentacije su u četvrtfinalu napravile veliko iznenađenje. Poljska je Novom Sadu eliminirala Francusku, dok je Srbija pred 16 000 navijača kući poslala aktualne svjetske i olimpijske prvakinje.

Četiri reprezentacije, tri Danca

U polufinalu "koplja" će ukrstiti čak tri Danca i jedan Srbin. Naime izbornik Poljske Kim Rasmussen i Brazila Morten Soubak danski su državljani, no vode druge reprezentacije. Uz njih tu je još i Danac Jan Pytlick koji vodi Dansku. Jedini ne-Danac u polufinalu je izbornik Srbije Saša Bošković.

Sretni smo što su danski treneri uspješni. Moramo učiniti nešto dobro, barem na ovom prvenstvu. Mi to radimo na svoji način, ne kažem da je to pravi put, ali zasad pokazuje dobre rezultate", pojasnio je Kim Rasmussen.

Izbornik Poljske svakako nije očekivao ovakav rezultat. Ovo polufinale povijesni je uspjeh reprezentacije Poljske kojoj je ovo prvo polufinale na Svjetskim prvenstvima. "Da mi netko rekao da ćemo igrati polufinale, rekao bi im da su ludi", započeo je Rasmussen i nastavio: "Ponosan sam i sretan što smo došli do ovdje. To što ćemo se suočiti sa Srbijom u polufinalu je odlično. Bit će teška utakmica, biti će puno gledatelja. Trebat ćemo odigrati najbolju utakmici do sada."

Međutim, poljski strateg ne misli stati samo na polufinalu: "Još nismo zadovoljni rezultatom, naš put se nastavlja. Vjerujemo jedni drugima. Igračice vjeruju u koncept igre koji prakticiramo. Postigli smo pobjednički mentalitet. Znamo da u svakoj utakmici možemo izgubiti, no znamo da i u svakoj možemo pobijediti i tako idemo sutra protiv Srbije. Imamo dobru atmosferu u ekipi, igračice su nasmijane i sretne", pojasnio je Kim Rasmussen.

Veliki podvig, možda i veći nego onaj Poljske napravio je sa svojom reprezentacijom Saša Bošković. U fenomenalnoj atmosferi Kombank Arene Srbija je pobijedila Norvešku koja je u Srbiju došla braniti zlato iz 2011.

"Prije svega mislim da je dobra obrana bila ključ. I ono što krasi našu reprezentaciju jest da kada gubimo ne padamo, a s druge strane kada pobjeđujemo nismo euforični. Ne bi htio izdvajati niti jednu igračicu iz jučerašnjeg susreta. Jedan dan će jedna igrati dobro, drugi dan druga", rekao je Bošković. Srbiji kao samostalnoj državi (bez Crne Gore) ovo je prvo Svjetsko prvenstvo, a s time ujedno prvo polufinale. Prošle godine su također u Srbiji na Europskom prvenstvu igrale polufinale, no u konačnici su ipak ostale bez medalje. U utakmici za treće mjesto izgubile su nakon produžetaka od Mađarske.

Dodatan faktor u pobjedi nad Norveškom bila je fantastična publika koja je svih 60 minuta gromoglasno navijala. "Očekujemo da će sutra Arena biti puna. Publika može navijati, ali ne može ona obraniti loptu, publika se ne može baciti na loptu to moraju učiniti igračice, publika ne može zabiti gol. Što se tiče atmosfere, ponosni smo na naše navijače. Sretni smo što su nas navijači pratili i u Nišu gdje je dvorana također bila puna. Danska i Brazil su također igrali u Nišu tako da se nadam da će i njima koristiti dobra atmosfera u dvorani", pojasnio je Bošković.

Canjuga čestitao Boškoviću

Ekskluzivno za Sportnet, izbornik Srbije Saša Bošković rekao je kako ga je izbornik Hrvatske Vladimir Canjuga nazvao i čestitao na uspjehu.

"Čestitao mi je na uspjehu, a ja sam mu se zahvalio što je doveo svoj najjači sastav da nam sparira u pripremnim utakmicama. Nadam se da će Hrvatska iduće godine polučiti isti ovakav uspjeh, te da ću mu ja moći vratiti uslugu", rekao je Bošković.

Reprezentacija Danske se nakon Novog Sada ponovo vraća u Beograd. U osmini finala u Areni su napravili veliki podvig eliminiravši Crnu Goru koja je aktualni prvak Europe od prošle godine. Za svoj četvrtfinalni susret ponovo su morale putovati, no i Novi Sad bio im je sretan budući da je u Spensu pala i Njemačka.

"Sretni smo što smo ponovo u Beogradu. Igrali smo jučer dobro protiv Njemačke i protiv Crne Gore u osmini finala", izjavio je Jan Pytlick dugogodišnji izbornik danske reprezentacije. Danska je jedina reprezentacija u ovogodišnjem polufinalu kojoj ta pozicija nije strana. Naime, Dankinje su i prije dvije godine u Brazilu igrale polufinale, no do medalje nisu došle. U utakmici za treće mjesto porazila ih je Španjolska.

Danska je na ovom Svjetskom prvenstvu već igrala s Brazilom u skupini B. Tada je uvjerljivo slavio Brazil, no Pytlick se u polufinalnom susretu ipak nada pobjedi: "Izgubili smo protiv Brazila u utakmici u skupini, ali mislim da smo sada bolji spremniji. I dalje imamo isti cilj, prošle godine smo u Srbiji bili peti, ali sad smo minimalno četvrti. Ipak krajnji cilj je 2015. osvojiti zlato na Svjetskom prvenstvu u Danskoj."

Raspored polufinala

Petak, 20.12.2013., Beograd – Kombank Arena:
Poljska – Srbija 18:00 sati
Brazil – Danska 20:45 h

Korak naprijed napravila je reprezentacija Brazila plasiravši se u svoje prvo polufinale. Iako je ovo velik rezultat, Morten Soubak, izbornik Brazila, još uvijek žali za propuštenom prilikom iz 2011., kada se Svjetsko prvenstvo održalo u Brazilu. "Bilo je veliko razočaranje što se kod kuće nismo plasirali u polufinale, a zatim smo na Olimpijskim igrama ispali od Norveške. Jako je to utjecalo na nas. U jučerašnjoj utakmici trebalo nam je i malo sreće, bila je to odlična utakmica. Vidjeli smo zreliji Brazil i pokazali smo svoj stav u utakmici. Sada možemo reći da smo među četiri najbolje ekipe u svijetu", rekao je Soubak.

"Siguran sam da reprezentacija Danske želi pobjedu. Mi moramo biti oprezni u toj utakmici, ali mislim da moramo ostat vjerni onome što nam je do sad išlo dobro u našoj igri", pojasnio je brazilski strateg s putovnicom Danske, te nastavio: "Mislim da je ključ našeg uspjeha u kombinaciji zajedničkog treniranja u klubu i reprezentaciji. Dobro je zbog toga što imam grupu igračica koje igraju zajedno u i Hypo-u. i treniraju sa mnom, a ostale se priključe u reprezentaciji."

Soubak osim osvajanja medalje u Srbiji ima u planu napraviti i veliki uspjeh na Olimpijskim igrama 2016. u Brazilu, no smatra da rukometu u ovoj južnoameričkoj državi treba još poticaja: "Već nakon Svjetskog prvenstva 2011. u Brazilu rukomet je dobio na popularnosti, no s ovim našim uspjehom i činjenicom da su Olimpijske igre 2014. u Brazilu, nadam se da će biti više pažnje za rukomet u Brazilu", zaključio je Soubak.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!