Nogomet

U Engleskoj apsolutni derbi, španjolski prvaci čuvaju prvo mjesto protiv Getafea

Sportnet • petak, 20.12.2013.
U Engleskoj apsolutni derbi, španjolski prvaci čuvaju prvo mjesto protiv  Getafea
Foto: EPA

U najjačim europskim nogometnim ligama ovog vikenda stižu nova uzbuđenja, a kvalitetne igre na travnjacima diljem Europe neće manjkati...

Vrhunac uzbuđenja u Premier ligi zapravo se neće dogoditi ovoga vikenda, već tek u ponedjeljak kada je na rasporedu apsolutni derbi 17. kola. Vodeća momčad lige, londonski Arsenal, u gradskom će dvoboju dočekati trećeplasirani Chelsea u situaciji kada Mourinhovoj momčadi i Liverpoolu bježi samo dva boda i nakon dugo vremena mogao bi "skliznuti" s prvoga mjesta.

Tamo bi vikend mogli provesti Redsi jer otvorit će 17. kolo domaćom utakmicom s Cardiffom i to samo dan nakon što je Luis Suarez, trenutno daleko najbolji strijelac lige, potpisao novi ugovor. Manchester United ponovno se vratio pobjedama, sredinom tjedna plasirao se i u polufinale Capital One kupa, a priliku za nadogradnju i približavanje vodećoj četvorki imat će na Old Traffordu u susretu s West Hamom.

Manchester City na gostovanjima ne igra ni izbliza dobro kao na domaćem terenu, a dojam će moći popraviti na Craven Cottageu protiv još uvijek neuvjerljivog Fulhama. Petoplasirani Everton i dalje je hit sezone, momčad Roberta Martineza ubilježila je samo jedan prvenstveni poraz i s pravom će protiv Swanseaja ciljati na pobjedu.

Nakon što su tijekom tjedna igrali osminu finala Coupe de la Ligue u kojoj nije bilo većih iznenađenja, francuski prvoligaši kalendarsku godinu završavaju utakmicama 19. kola prvenstva. Prvi će na teren igrači drugoplasiranog Monaca i Valenciennesa koji se nalazi u zoni ispadanja. Subašić i društvo love PSG, te moraju razmišljati isključivo o tri boda.

Derbi kola ujedno je i posljednja utakmica Ligue 1 u 2013. godini. Vodeći Parižani na Parku prinčeva dočekuju trećeplasirani Lille i sve osim poraza donijelo bi im prezimljavanje na prvoj poziciji tablice. Gosti će se, pak, pobjedom pokušati ponovno uključiti u ravnopravnu borbu za naslov najboljeg u Francuskoj.

Zanimljivo bi trebalo biti i na Velodromeu gdje Marseille mora pokušati prekinuti niz od tri utakmice bez pobjede u domaćem prvenstvu, ali nema nimalo lagan zadatak. Na Azurnu obalu stiže Bordeaux koji je u velikom naletu. Žirondinci su slavili u zadnjih četiri susreta, te su se popeli na četvrto mjesto. Ipak, u najboljoj formi s pet uzastopnih pobjeda je Lorient koji na svom terenu ugošćuje Lyon.

Prije zimske pauze koja će trajati do konca siječnja njemački prvoligaši odradit će 17. kolo. Bayern je još prije završio s Bundesligom, zbog obaveza na Svjetskom klupskom prvenstvu Bavarci će ogled sa Stuttgartom odigrati tek za nešto više od mjesec dana. No, i s utakmicom manje Mandžukićeva ekipa ima osiguran naslov jesenskog prvaka.

Njihovi prvi pratitelji, Apotekari iz Leverkusena, u subotu popodne gostuju u Bremenu kod Werdera koji nije pobijedio u zadnjih pet utakmica, a doživio je i onaj debakl 7:0 protiv Bayerna. Dortmundska Borussia oprostit će se od svojih navijača za ovu godinu protiv plavo-bijelih iz glavnog grada, a nastojat će zadržati treću poziciju.

To joj mjesto može oduzeti imenjakinja iz Mönchengladbacha. U derbiju kola susret će se s Wolfsburgom koji je plasiran odmah poziciju niže, a oba kluba su u odličnoj formi. Vukovi nisu izgubili u zadnjih osam utakmica, a njihovi nedjeljni protivnici neporaženi su već sedam dvoboja. Kolo otvaraju u petak navečer Lakićev Eintracht i Augsburg.

Nakon što su klubovi preko tjedna odradili svoje obaveze u Kupu kralja u kojem nije bilo većih iznenađenja osim ispadanja Seville španjolsko nogometno prvenstvo nastavlja se utakmicama 17. kola. koje donosi potencijalno teška gostovanja za Barcelonu i Real Madrid, dok Atletico Madrid ne bi trebao imati problema protiv Levantea.

Aktualni prvaci će svoju vodeću poziciju pokušati sačuvati i na gostovanju kod osmoplasiranog Getafea koji u posljednje vrijeme ne bilježi dobre rezultate. S druge strane težak posao čeka i Kraljevski klub koji gostuje kod Valencije koja je u prošlom kolu uvjerljivo poražena od Atletica nakon čega je Miroslav Đukić dobio otkaz.

Ispadanje od trećeligaša Racing Santandera nogometaši Seville pokušat će zaboraviti novom prvenstvenom pobjedom, ali ih čeka vrlo teško gostovanje kod Villarreala. Athletic Bilbao ne bi trebao imati problema s Rayo Vallecanom dok se u derbiju začelja sastaju Betis i Almeria.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.12.2013. u 11:36
    Poraz Arsenala je izvjestan, a ujedno potpuno nebitan. Neka izgube svaki derbi samo nek se pobjeđuju Cardifi, WBAovi, Fulhami i dr. i nema straha!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.12.2013. u 10:47
    Vidiš da nisu izvjestili ni o prošlom kolu cijelom. Ispada Serie A polako iz TOP5 i postaju sada TOP4 lige
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.12.2013. u 10:17
    Arsenal ce biti sretan ako izvuce nerijeseno iz derbija... PSG ista situacija jer Lille trenutno igra fantasticno ... U spaniji Real ce imati velikih problema protiv Valncije .. Uglavnom ispunjen vikend za uzivanje ..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.12.2013. u 09:27
    a u Serie A super derbi Inter - Milan ... (ili obratno) ...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.12.2013. u 06:10
    Gdje vam je Serie A?
    Obrisan korisnik