Ostali sportovi

Patriotsi i Broncosi dominirali, Panthersi izašli iz sjene Saintsa

Tomislav Viduka • utorak, 24.12.2013.
Patriotsi i Broncosi dominirali, Panthersi izašli iz sjene Saintsa
Foto: EPA

Pretposljednje kolo regularnog dijela sezone donijelo je mnoštvo uzbuđenja, eliminaciju Detroit Lionsa i dodatne komplikacije u AFC konferenciji. Utakmice koje su sinoć odigrane još jednom su pokazale koliko dinamični i promjenjivi odnosi snaga u divizijama mogu biti iz godine u godinu.

Utakmica dana

Prije samo dva tjedna Carolina Panthersi su gostovali u New Orleansu i imali priliku skinuti veliki skalp momčadi koja nije navikla gubiti na svom stadionu. Gostima nije pošlo za rukom iznenaditi Drewa Breesa i njegovu momčad, ali nova prilika im se pružila već jučer kad su u Sjevernoj Karolini ugostili divizijske rivale. Saintsi su ugrozili dobar plasman u doigravanju poprilično uvjerljivim porazom u St. Louisu tjedan ranije te im je dvoboj s Panthersima bio ključan u osiguravanju nastupa u postsezoni. S obzirom na dosadašnje rezultate u lošim vremenskim uvjetima najavljeno olujno nevrijeme nikako nije išlo na ruku gostima.

Vremenska prognoza pokazala se bar djelomice netočnom, ali obrana Saintsa nije uspjela izdržati pritisak domaćina do kraja. Baš taj dio igre obaju momčadi bio je ključni faktor u sinoćnjem dvoboju. Pritisak na dodavače bio je intenzivan tijekom čitave utakmice te stoga ne čudi što je rezultat do samog kraja bio krajnje neizvjestan i "nizak". No, koliko god je obrana Roba Ryana sprječavala Pantherse u postizanju polaganja na kraju je ipak morala popustiti pod pritiskom teškog gostovanja i izvrsne snalažljivosti Cama Newtona.

Ovaj trijumf domaćinima je donio osigurano mjesto u doigravanju i potvrdu sjajne forme u drugom dijelu sezone te ih zbog sjajne igre obrane postavio u rang momčadi koje svojim nastupima mogu iznenaditi i na teškim gostovanjima. S obzirom na to da će vrlo vjerojatno biti drugi nositelji konferencije na eventualni nastup u gostima mogli bi ići tek u konferencijskom finalu gdje bi ih čekala momčad iz NFC West divizije. Zadrže li tempo igre na ovako visokoj razini Panthersi bi pod Newtonovim ravnanjem mogli naškoditi svim momčadima koje ih očekuju u siječnju.

Saintsi će se druge strane za svoj nastup u tom dijelu sezone morati dodatno potruditi. U posljednjem kolu će na svom terenu dočekati Buccaneerse koji igraju samo za ponos i priliku da izbace divizijske rivale. Iako nastup u Super Domeu potpiruje nade ove momčadi u sretan završetak regularne sezone nastavak borbe zs nastup u Super Bowlu mogao bi biti pretežak zadatak za njih. Izvjesno je kako će morati igrati u gostima (bilo da je riječ o San Franciscu ili Seattleu) te njihove šanse za prolaz u tom slučaju drastično padaju. Žele li ponoviti osvajanje naslova od prije nekoliko godina morat će u vrlo kratkom roku pronaći prije svega napadačku formu koja bi im mogla pomoći da nadvladaju snažne protivnike koji ih definitivno očekuju dođu li do doigravanja.

Iznenađenje dana

Dodavač Seattle Seahawksa Russell Wilson u svojoj skoro dvogodišnjoj karijeri nije okusio gorčinu poraza na vlastitom stadionu. Međutim, taj niz koji je do jučer krasio njegovu karijeru prekinut je sinoć od strane Arizona Cardinalsa. Niti četiri presječena dodavanja obrane domaćina nisu pomogla Seahawksima u osiguranja mjesta prvog nositelja (i pobjednika divizije) na kraju regularnog dijela sezone jedno kolo do kraja. Utakmica koja je obilježena apsolutnom nemoći obaju napada i briljantnom igrom obrana odlučena je dvije minute prije kraja sjajnim polaganjem koje je režirao veteran na mjestu dodavača gostiju, Carson Palmer. Ovom pobjedom momčad iz Arizone ostaje u igri za doigravanje te će u posljednjem kolu morati pobijediti San Francisco 49erse na svom terenu i nadati se porazu Saintsa (ili ako Ninersi večeras ne svladaju Falconse jednostavno trijumfirati i ući u postsezonu izbacivši favorizirane rivale).

U ostalim dvobojima iznenađenja je bilo samo u uvjerljivosti pojedinih pobjeda. Tako su New England Patriotsi osvajanje divizije potvrdili pobjedom od čak 34 poena razlike u gostima protiv Ravensa te time doveli domaćine na rub ispadanja. Sličan scenarij odvio se u Philadelphiji gdje su domaći Eaglesi razotkrili sve mane obrane Chicago Bearsa i pobjedom se stavili u poziciju za osvajanje divizije ne izgube li u posljednjem kolu kod Dallas Cowboysa. Iznenađujuća je bila i neefikasnost Miami Dolphinsa koji na gostovanju kod Billsa nisu postigli nijedan poen, ali zbog dosadašnjih rezultata za put prema siječnju moraju poraziti New York Jetse na svom terenu i nadati se porazu Ravensa i/ili pobjedi San Diego Chargersa.

Peyton Manning oborio još jedan rekord, u AFC-u ostalo još samo jedno mjesto za prolaz

Denver Broncosi na gostovanju u Houstonu nisu bili nimalo milosrdni. Peyton Manning postigao je četiri polaganja i time kolo prije kraja oborio rekord Toma Bradyja u postignutim polaganjima u sezoni (za sad 51). Kansas City Chiefsi niz sjajnih igara nisu uspjeli nastaviti na vlastitom terenu, već su uvjerljivo poraženi od Indianapolis Coltsa predvođenih raspoloženim probijačem Donaldom Brownom. Ovim rezultatom obje momčadi mogu biti zadovoljne samo u vidu krajnjeg plasmana koji ih obje vodi prema doigravanju.

U igri za nastavak sezone do posljednjeg kola ostali su i Pittsburgh Steelersi koji su na snježnom Lambeau Fieldu u rovovskoj bitci u posljednjim trenucima obranili vodstvo protiv domaćih Packersa i time nastavili nadu u gotovo nevjerojatan rasplet događaja u posljednjem kolu (porazi Dolphinsa, Chargersa i Ravensa). San Diego Chargersi poprilično su jednostavno ekspedirali Oakland Raiderse te u posljednjem kolu moraju računati na pomoć Jetsa i Bengalsa kako bi igrali i za dva tjedna.

U NFC-u situacija oko doigravanja se razvila nešto jednostavnije. Zbog poraza Lionsa u produžetku od strane Giantsa u posljednjem će kolu Green Bay Packersi i Chicago Bearsi u "Vjetrovitom Gradu" odlučivati o pobjedniku divizije. Kao što je već navedeno isto će se dogoditi i u Arlingtonu gdje se susreću Eaglesi i domaći Cowboysi koji su u posljednjim trenucima zahvaljujući bravurama Tonyja Romoa i DeMarca Murraya svladali Redskine u Washingtonu.

U dvobojima ranije eliminiranih momčadi Jetsi su svladali Brownse, Ramsi slomili Buccaneerse, a Titansi uspjeli preskočiti Jacksonville Jaguarse u Floridi.

NFL rezultati, šesnaesti tjedan

Nedjelja, 22. prosinca

Buffalo Bills - Miami Dolphins 19:0
Carolina Panthers - New Orleans Saints 17:13
Cincinnati Bengals - Minnesota Vikings 42:14
Houston Texans - Denver Broncos 13:37
Jacksonville Jaguars - Tennessee Titans 16:20
Kansas City Chiefs - Indianapolis Colts 7:23
New York Jets - Cleveland Browns 24:13
St. Louis Rams - Tampa Bay Buccaneers 23:13
Washington Redskins - Dallas Cowboys 23:24
Detroit Lions - New York Giants 20:23*
Seattle Seahawks - Arizona Cardinals 10:17
Baltimore Ravens - New England Patriots 7:41
Green Bay Packers - Pittsburgh Steelers 31:38
San Diego Chargers - Oakland Raiders 26:13
Philadelphia Eagles - Chicago Bears 54:11

* - produžetak

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Kojot_5025.12.2013. u 00:16
    Odeš na forum na topic NFL-a ima jako puno zanimljivih rasprava
    Kojot_50
  • Obrisan korisnik25.12.2013. u 00:06
    Evo i ja da se malo uključim u raspravu.Pratim NFL 7 godina i navijač sam Steelers-a,16 kolo gledao sam tekme GB-PITS i BALT-N.Eng-i mogu reći samo da su u obje utakmice suci bili katastrofalni.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.12.2013. u 08:17
    A gle, frajer je majstor i to je činjenica...od najgore obrane u povijesti je napravio obranu koja je trenutno među 10ak u ligii...e sad, da ga možda malo previše medijski eksponiraju je činjenica, ali isto tako je činjenica da je prilično zanimljiv lik i to se ne može osporit....
    Obrisan korisnik
  • jeffhardy1924.12.2013. u 05:55
    Kakva tekma 49-ersa. Malo je falilo da sve prokockaju na kraju utakmice, ali ipak uz puno sreće izvukli su pobjedu.
    jeffhardy19
  • renimus24.12.2013. u 04:11
    Nikako mi nije jasna kolicina medijske paznje koju dobiva Rob Ryan. Lik je obrambeni koordinator. Dobar obrambeni koordinator i to je to. Vecina trenera ne dobiva paznje kao on. Svaka utakmica Saints njega se pokaziva vise nego Sean Paytona. WTF? Sad citam ovaj clanak i opet debelim slovima Rob... [više na forumu]
    renimus