Zimski sportovi

Video: Ducksi nastavljaju pobjeđivati, odlični Hawksi

Željka Jurkas • utorak, 24.12.2013.
Video: Ducksi nastavljaju pobjeđivati, odlični Hawksi
Foto: Davor Sajko

Dvadeset i osam momčadi NHL-a bile su aktivne dan prije trodnevnog božićnog odmora. Jedino Canucksi i Habsi nisu igrali u četrnaest susreta koji prekinuli nekoliko serija. Pensi su poraženi, Jonesov niz pobjeda je prekinut, a Islesi su pobjedom prekinuli poraze. Preokrete su napravili Sharksi, Ducksi i Flamesi, a u susretu dviju domaćinskih momčadi ove sezone, Philly je ostavio bodove na domaćem ledu...

Božićni poklon stigao je Sabresima u vidu najčudnijeg pogotka večeri, a možda i sezone. Gotovo četiri minute u produžetku, Mark Pysyk je upisan u listu strijelaca kada je napadač Coyotesa Martin Hanzal, strijelac jedinog pogotka Phoenixa u regularnom dijelu, u gužvi pred golom vratio pak svom vrataru Mike Smithu, a ovaj nije vidio da mu je pak upao u opremu te se, očekujući odbijanac postavio u gol i time unio pak u svoju mrežu. “Vidio sam slične stvari, ali nikada ovako nešto. To je bio veliki peh za Smitha“, komentirao je vratar Buffala Ryan Miller. Sabresi su od početka imali skraćen roster zbog gripe koja je zahvatila dio momčadi, a sredinom druge trećine izgubili su i Drewa Stafforda zbog naleta laktom na Olivera Ekman-Larssona. Tyler Enis zabio je izjednačujući pogodak za domaćine pred kraj zadnje trećine.

New York Rangersi upisali su treću pobjedu u devetoj domaćoj utakmici u nizu i drugu pobjedu iz tri shootouta. Cam Talbot je ponovo bio u mreži i pročitao namjere Jamesa van Riemsdyka i Nazema Kadria, dok Jonathan Bernier nije uspio zaustaviti Matsa Zuccarella i Dereka Stephana. Domaćini su stvarali veći pritisak i, pogotovo u drugoj trećini, većim dijelom dominirali igrom, no gol je pao tek u trećoj, a Toronto uspijeva izvući produžetak na samom kraju. “Kada propustiš dva gola u shootoutu gotovo je sigurno da ćeš izgubiti utakmicu. Moram biti bolji“, prenosi nhl.com izjavu Berniera.

Capitalsi su drugu utakmicu za redom ispustili vodstvo od dva gola, a Ducksi se u drugoj u nizu vratili s dva gola deficita. Unatoč sjajnom početku s golovima Mikhaila Grabovkog i Nicklasa Backstroma, domaćini su u potpunosti nadigrani u drugoj trećini kada Anaheim golom Saku Koiva izjednačuje utakmicu. Pobjednički gol donosi Hampus Lindholm pet minuta prije isteka vremena. “Mislim da smo odigrali jako dobru utakmicu nakon početnih deset minuta. Dečki su se potrudili izboriti pobjedu za nas koji smo prije bili u Washingtonu i na početku se vidjela nervoza, ali čim su počeli klizati, dosta dobro smo ih zatvorili“, rekao je o trudu svoje momčadi Bruce Boudreau, koji je prvi puta gostovao u Verizon Centru kod svoje bivše momčadi. Alex Ovečkin imao je najbolju priliku odvesti utakmicu u produžetak, ali je njegov udarac od prečke odbijen taman ispred gol linije.

U utakmici u kojoj niti jedna momčad nije uspjela uhvatiti veću prednost niti prevlast na ledu, Columbus je bio sretniji i u zadnjih pet minuta dvaput pospremio pak iza leđa Justina Petersa. “Imam osjećaj da smo si sami pucali u nogu. Ovo smo morali pobijediti. Ne može nam se dogoditi da na domaćem ledu izgubimo nakon što deset minuta prije kraja vodimo. Frustrirajuće je i nitko nije sretan“, prenosi The Hockey News riječi kapetana Canesa Erica Staala. Gol za gol igralo se od desete minute prve trećine kada gosti dolaze u vodstvo pogotkom Artema Anisimova. Jeff Skinner upisao je dva powerplay gola za Carolinu, oba su bila izjednačujuća, a Alexander Semin donosi prednost deset minuta prije kraja.

Specijalne jedinice Ottawe, poglavito penalty kill, u potpunosti je zatvorio Pense čija prednost igrača više ovoga puta u čak sedam pokušaja nije donijela niti jedan gol. Craig Anderson je zatvorio svoja vrata prekinuvši time niz od sedam pobjeda i niz od deset utakmica s barem bodom kapetana Sidneya Crosbya. No, tu nije kraj lošim vijestima za Pittsburgh. U početnim minutama dodali su dvanaestog igrača na popis ozlijeđenih. Pascal Dupuis stradao je u sudaru s Crosbyem nakon što je ovaj pao preko njega zbog hip checka Marca Methota. Velika sreća u svemu je da je desna klizaljka Crosbya za dlaku promašila glavu njegovog suigrača na prvoj liniji i Dupuis je otišao iz igre s ozljedom donjeg dijela tijela. Tijekom prve trećine klupu su napuštali i Crosby i Matt Niskanen tako da je roster ostao na desetorici na klupi. Ubrzo nakon ozljeda Senatorsi dolaze do prvog gola. U drugoj dodaju još jedan, a u zadnjoj trećini čak tri prolaze iza leđa Marc-Andre Fleurya. “Znali smo da nećemo pobijediti sve do kraja, ali ovo je posebno frustrirajuće“, rekao je Fleury. A trener Dan Bylsma komentirao je stanje momčadi:“Nevjerica i odmahivanje glavom nam neće pomoći. Znam da se čini puno ozljeda, ali u ovom trenu se samo nadamo da Dupuis nije teže ozlijeđen.“

New York Islandersi zadržali su početno vodstvo i pobijedili. Tri gola unutar šest minuta u prvoj i odličan Evgeni Nabokov na vratima ostavili su Red Wingse praznih ruku u Joe Louis Areni. “Ovo je velika pobjeda za nas. Dio iskustva. Moramo naći način kako pobijediti“, rekao je Nabokov. Kyle Okposo, Michael Grabner i Casey Cizikas upisali su se u strijelce u utakmici koja je imala svega dva isključenja, i to sredinom zadnje trećine. Wingsi su ostali bez braniča Jonathana Ericssona početkom druge.

Martin St. Louis odveo je Tampu u novu pobjedu s golom i dvije asistencije. Boljeg igrača od Martya u zadnjih 26 utakmica nismo imali. On je kapetan i vodi ovu momčad. U zadnje vrijeme stavio je sve na svoja leđa i sjajno ga je gledati. Najveći dio zasluga za petu pobjedu u nizu ide njemu“, rekao je o svom kapetanu trener Jon Cooper, prenosi nhl.com. Florida je povela powerplay golom pred kraj prve, ali im je vodstvo trajalo svega devetnaest sekundi prije nego je Alexander Killorn izjednačio. Dva gola je dodao J.T. Brow, a po gol Tyler Johnson, Valtteri Filppula i St. Louis za konačnih 6:1. U tri od četiri odigrana susreta ovih dviju momčadi, Lightning je sva tri puta bio uspješniji te rezultatom 3:0 osigurao Guverner's Cup.

Flyersi su potukli Minnesotu u Wells Fargo Centru. Wayne Simmonds je imao dva gola i asistenciju, Claude Giroux gol i asistenciju, a Scott Hartnell je upisao svoj 500. NHL bod asistencijom na prvi gol Phillya. Wild, koji je igrao bez Zacha Parisea zabio je jedan za odlazak na prvi odmor uz gol zaostatka. “Nema izgovora. Jako je jednostavno, moramo biti bolji. Svatko od nas, a počinje sa mnom“, rekao je trener Wilda Mike Yeo.

Chicago Blackhawksi odigrali su kompletnu utakmicu i svojom sjajnom napadu pridružili odličnu obranu cijele momčadi. Uzeli su recept Devilsa i pobijedili ih vlastitom igrom ograničivši im broj udaraca na dvanaest. Patrick Kane došao je do niza od dvanaest utakmica s barem bodom drugi puta ove sezone, Patrick Sharp upisao je dva gola, a Marian Hossa dvije asistencije. “Večeras smo svi bili na pravim mjestima i nismo im dali puno prostora. Očito je ključ pobjede bio veliki posjed paka“, izjavio je nakon pobjede Hossa za klupske stranice.

Po tri gola u prvih i zadnjih deset minuta utakmice osigurali su Bruinsima novu pobjedu u Bridgestone Areni protiv Predatorsa. Jarome Iginla dvaput se upisao u strijelce, a rookie Ryan Spooner triput je asistirao za 400. NHL pobjedu trenera Claude Juliena:“U ovom trenu, sve čemu se kao trener mogu nadati je da ih je još puno preda mnom.“ Nashville je jedinim golom u drugoj i golom na početku zadnje trećine vratio utakmicu na gol razlike, ali Boston odgovara s dva gola unutar pedeset sekundi i osigurava utakmicu.

St. Louis Bluesi dvaput su imali vodstvo u regularnom dijelu, ali su na kraju pali u shootoutu u Saddledomeu. Joe Colborne jedini je bio precizan u izvođenju kaznenih udaraca i osigurao dva boda na kontu domaćina. “Osjećali smo se kao da smo u zadnje tri, četiri utakmice igrali jako dobro, ali je rezultat izostao. Vratiti se u igru protiv jedne od najboljih momčadi Lige je svakako velika stvar i daje nam dobar osjećaj za Božić“, rekao je nakon utakmice Mark Giordano koji je izjednačio utakmicu pet sekundi prije kraja. Matt Stajan izašao je iz igre pred kraj produžetka nakon udarca koljenom u koljeno Davida Backesa.

Edmonton je dao sve od sebe da zaustavi niz od šest poraza i prije Božića upiše pobjedu. Ilya Bryzgalov obranio je 19 udaraca, a šestorica igrača zabili su golove u utakmici koja je do početka završne trećine bila na gol razlike. “Sve u svemu igrali smo puno bolje nego protiv St. Louisa. Imali smo bolji start u utakmicu i to smo prenijeli na ostatak. Izgleda da nam je u zadnje vrijeme kriptonit kada nakon našeg gola dopustimo da druga momčad izjednači ili zabije. Večeras nas to nije izbacilo i nastavili smo igrati“, rekao je Taylor Hall, jedan od strijelaca. Jetsi su dvaput vraćali utakmicu u egal, ali nisu uspjeli zaustaviti nalet Oilersa.

Jamie Benn upisao je Gordie Howe hat trick u pobjedi Starsa nad Kingsima u Staples Centru. Time je prekinut bajkovit početak karijere Martina Jonesa:“Svaka nova utakmica je novo iskustvo koje će mi pomoći. Ovo je samo jedna utakmica. Naravno nije ugodno izgubiti, ali to je samo jedna utakmica. Nakon Božića imamo jaki raspored i moramo biti spremni igrati“, prenosi The Hockey News. Prva trećina je ostala izjednačena nakon dva gola sa svake strane, Dallas u drugoj i trećoj vara Jonesa, a na samom kraju Shawn Horcoff zabija u praznu mrežu za konačnih 5:2. Kari Lehtonen obranio je trideset pokušaja na gol. Obrana Dallasa je, zahvaljujući ozljedama četvorice veterana, ostala na petorici braniča koji imaju manje od 100 odigranih utakmica.

S dva gola unutar dvanaest sekundi dvije minute prije isteka vremena Colorado je bio gotovo siguran u pobjedu u Shark Tanku. No, Joe Pavelski zabija dvadeset sekundi prije kraja, i u shootoutu Logan Couture i Patrick Marleau prelaze Semyona Varlamova koji je tijekom utakmice bio suočen s 45 udaraca. “Bio je ludi kraj. Siguran sam da treneri to baš ne vole vidjeti. Kao grupa imamo puno samopouzdanja i samo je bilo pitanje tko će ovoga puta napraviti taj korak više i zabiti još jedan gol“, prokomentirao je pobjedu Brent Burns, strijelac izjednačujućeg pogotka u drugoj trećini. Klupske stranice Sharksa su objavile da će Tomas Hertl ići na operaciju koljena tijekom ovog tjedna te ga sigurno neće biti više od mjesec dana.

NHL
Buffalo Sabres – Phoenix Coyotes 2:1 produžetak
New York Rangers – Toronto Maple Leafs 2:1 kazneni udarci
Washington Capitals – Anaheim Ducks 2:3
Carolina Hurricanes – Columbus Blue Jackets 3:4
Ottawa Senatros – Pittsburgh Penguins 5:0
Detroit Red Wings – New York Islanders 0:3
Florida Panthers – Tampa Bay Lightning 1:6
Philadelphia Flyers – Minnesota Wild 4:1
Chicago Blackhawks – New Jersey Devils 5:2
Nashville Predators – Boston Bruins 2:6
Calgary Flames – St. Louis Blues4:3 kazneni udarci
Edmonton Oilers – Winnipeg Jets 6:2
Los Angeles Kings – Dallas Stars 2:5
San Jose Sharks – Colorado Avalanche 5:4 kazneni udarci

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!