Zimski sportovi

Video: Sharksi ranim golovima zaustavili Duckse, Blues do velike pobjede u Dallasu

Branimir Korać • ponedjeljak, 30.12.2013.
Video: Sharksi ranim golovima zaustavili Duckse, Blues do velike pobjede u Dallasu
Foto: EPA

Bogat nedjeljni program u NHL-u donio je i derbi između Sharksa i Ducksa u kojem su Sharksi dominirali. Do vrijednih gostujućih pobjeda stigli su St. Louis, Pittsburgh i Winnipeg...

Najiščekivaniji dvoboj nedjeljnog programa odigran je u San Joseu gdje su Sharksi ugostili momčad Anaheima. Ducksi su doputovali s deset uzastopnih pobjeda i statusom najbolje momčadi lige, ali niti oni nisu imali odgovor na uraganski početak Sharksa.

Sharksi su poznati po odličnom ulasku u utakmicu na svom ledu i to su pokazali i u ovom meču. Na polovici prve trećine vodili su s 2:0 golovima Brenta Burnsa i Logana Couturea, a kada je na polovici utakmice Bracken Kearns postigao svoj prvi NHL pogodak i odveo San Jose do 3:0, bilo je jasno da će se Ducksi teško vratiti.

Pokušali su gosti doći do čuda, međutim Antti Niemi je još jednom potvrdio visoku formu ove sezone i s 30 obrana je zadržao nalete Ducksa koji su uspjeli tek smanjiti na konačnih 3:1 golom Patricka Maroona osam i pol minuta prije kraja.

Dallas igra očajno u powerplayu na svom ledu ove sezone, no protiv St. Louisa je napokon uspio zabiti. Omjer 3/63 s igračem više u American Airlines Centreu je najlošiji domaći omjer neke momčadi. Za razliku od njih koji su imali i u ovom susretu pet priliku i jednu iskorištenu, St. Louis je svoje obje iskoristio te je na kraju slavio s 3:2 u produžetku.

Blues je poveo s 2:0 golovima Jadena Schwartza i TJ-a Oshieja, no Jamie Benn i Ryan Garbutt su vratili Stars u utakmicu. Otišlo se u produžetak gdje je Kevin Shattenkirk iskoristio isključenje Kevina Connautona 36 sekundi prije kraja i 11 sekundi prije završetka donio je pobjedu St. Louisu.

"Imali smo prilika u produžetku, ali nismo ih iskoristili. U dvije velike situacije promašili smo vrata, a oni su svoju jedinu iskoristili. Dovoljno je pogledati udarce na gol, koliko smo ih imali više, no oni su nam samo pokazali koliko su bolji od nas u realizaciji prilika", rekao je trener Dallasa Lindy Ruff.

U briljantnom nastupu Jamesa Neala Pittsburgh Penguinsi su odnijeli pobjedu 5:3 s gostovanja kod Columbusa. Iako i dalje bez velikog broja igrača, Disco Danu Bylsmi bilo je nešto lakše jer je nakon 29 propuštenih utakmica napokon mogao računati na Roba Scuderija, važnog braniča i upravo onakvog igrača kakav je Pensima nedostajao ove sezone.

James Neal je odigrao sjajnu utakmicu i još jednom potvrdio kako je jedan od najboljih realizatora powerplaya u ligi postigavši tri pogotka uz dvije asistencije kod golova Sidneya Crosbyja i Chrisa Kunitza. Strijelci za poražene bili su Brandon Dubinsky, Corey Tropp i Nikita Nikitin.

"Igra se s jednim pakom, a kada je on kod Crosbyja ili Kunitza, mi smo u velikoj prednosti. Svake večeri će netko iskočiti i stvarno je nevjerojatno igrati s njima u liniji. Oni su najzaslužniji za sve dobro što sam napravio", govorio je Neal zahvaljujući svojoj liniji.

U večeri u kojoj su vratari obje momčadi odradili vrlo dobar posao, Colorado je na svom ledu ipak poražen od Winnipega u produžetku s 2:1. Semjon Varlamov je skupio 35 obrana, ali nije spasio Colorado od poraza, a na drugoj strani Al Montoya je imao dvije obrane manje, no odnosi pobjedu.

Važan posao Winnipeg je napravio zaustavivši Matta Duchenea koji igra u velikoj formi, no u ovom susretu nije uspio doći do boda. Golova nije bilo sve do druge polovice posljednje trećine kada je prvo Andrew Ladd doveo Winnipeg u vodstvo, ali manje od 30 sekundi kasnije Nathan MacKinnon poravnava na 1:1. Otišlo se u produžetak gdje je dvije sekunde prije isteka vremena Blake Wheeler donio pobjedu Jetsima.

"Bez obzira na sve, zadovoljan sam jer smo odradili 19 utakmica protiv momčadi iz naše Konferencije i imamo 9-6-4 omjer. Bio je to vrlo težak i važan niz u kojem smo skupili 22 boda. Od igrača sam prije utakmice tražio da ne kompliciraju i da igraju što jednostavnije i pokušaju samo ugurati pak u gol. Upravo iz takve akcije smo i stigli do pogotka. Loša vijest je što je PA Parenteau ranije napustio led, u ponedjeljak ćemo obaviti snimanje i vidjet ćemo o čemu se točno radi", rekao je trener Colorada Patrick Roy.

Ryan Miller je još jednom spasio Sabrese i odveo ih do pobjede. Čak 49 obrana bilo je potrebno u pobjedi nakon kaznenih udaraca protiv Capitalsa na čijim je vratima Philipp Grubauer imao samo 16 obrana. Capitalsi su u ovom susretu nastupili bez Brooksa Laicha koji je propustio drugu utakmicu zaredom, a u minusu su se našli krajem druge trećine kada je Drew Stafford doveo domaćina u vodstvo. Ipak u 46. minuti Troy Brouwer poravnava i susret završava u kaznenim udarcima. Tek u šestoj seriji postignut je pogodak i to nakon što je Steve Ott nadmudrio Grubauera poslije čega Miller brani pokušaj Mikea Greena i donosi pobjedu Buffalu.

Tomaš Kopecky je kao čestitku za 500. NHL utakmicu u karijeri od suigrača dobio pobjedu protiv Canadiensa 4:1. Panthersi su odradili odličan posao protiv favoriziranog Montreala i svladali ga drugi put ovog mjeseca. Dmitri Kulikov, Brian Campbell, Aleksander Barkov i Sean Bergenheim bili su strijelci za domaćina, a Brandon Prust je postigao jedini pogodak za Canadiense.

Maple Leafsima se u rotaciju vratio Tyler Bozak, Jonathan Bernier je s 41 obranom bio u visokoj formi i sve je to pomoglo da se nadigraju Hurricanesi s visokih 5:2. Nakon dvije trećine bilo je 3:2 za Maple Leafse za koje su zabili Phil Kessel dvaput te Nikolaj Kulemin dok su na drugoj strani precizni bili Nathan Gerbe i Justin Faulk. Očekivalo se da će Hurricanesi napraviti pritisak od starta posljednje dionice, tako je i bilo, ali domaćin je preko Paula Rangera i Diona Phaneufa iskoristio prostor koji mu se otvorio u dodatno povećao prednost.

Iako je Steven Stamkos napravio još jedan korak prema povratku u momčad, propustio je poraz Lightninga protiv New York Rangersa 4:3. Henrik Lundqvist je odradio dobar posao s 37 obrana, a prema naprijed su za pobjedu zaslužni strijelci Rick Nash, Mats Zuccarello, Chris Kreider i Benoit Pouliot. Pogotke za Tampu postizali su Tyler Johnson, Ondrej Palat i Valtteri Filppula.

Neuništivi Henrik Sedin odradio je 669. uzastopnu NHL utakmicu bez pauze, no ovaj put nije bio daleko od propuštanja susreta. Tijekom zagrijavanja je zaradio neugodan udarac pakom u glavu, uho je prokrvarilo, ali nekoliko šavova je bilo dovoljno da ga osposobi za nastup. Vancouveru je to dobro došlo jer je Sedin odradio dobru utakmicu u pobjedi 2:0 kod Calgaryja. Asistirao je Janniku Hansenu za prvi pogodak, a konačnih 2:0 postavio je Mike Santorelli dvije i pol minute prije kraja. Eddie Lack je s 18 obrana stigao do drugog shutouta u karijeri.

New York Islandersi su i St. Paulu svladali Minnesotu s 5:4 u susretu u kojem su na početku druge trećine zaostajali 3:0. Jack Capuano je u tim trenucima bio na rubu vađenja s gola Kevina Poulina, no ostavio ga je, a ovaj mu je odgovorio dobrim nastavkom susreta i s 33 obrane ukupno. Iako su nastupili bez Michaela Grabnera i Josha Baileya, Islandersi su uspjeli slaviti uz dva pogotka Kylea Okposa te po jedan Johna Tavaresa, Cala Clutterbucka i Thomasa Hickeya. Strijelci za Wild bili su Ryan Suter, Jonas Brodin, Nino Niederreiter i Justin Fontaine.

NHL:
San Jose Sharks - Anaheim Ducks 3:1
Dallas Stars - St. Louis Blues 2:3 (OT)
Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins 3:5
Colorado Avalanche - Winnipeg Jets 1:2 (OT)
Buffalo Sabres - Washington Capitals 2:1 (SO)
Florida Panthers - Montreal Canadiens 4:1
Toronto Maple Leafs - Carolina Hurricanes 5:2
Tampa Bay Lightning - New York Rangers 3:4
Calgary Flames - Vancouver Canucks 0:2
Minnesota Wild - New York Islanders 4:5

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!