Tenis

Fantastične vijesti iz Aucklanda, Konjuh na velika vrata ušla u seniorski tenis!

Branimir Korać • utorak, 31.12.2013.
Fantastične vijesti iz Aucklanda, Konjuh na velika vrata ušla u seniorski tenis!
Foto: FaH

Nedvojbeni talent Ana Konjuh od ove sezone potvrđivat će i na WTA Touru. Početak je bio kao iz snova, u susretu prvog kola WTA turnira u Aucklandu odmah je eliminirala prvu nositeljicu i 14. igračicu svijeta Robertu Vinci...

Bolji početak karijere na WTA Touru Ana Konjuh nije mogla niti zamisliti. Organizatori WTA turnira u Aucklandu uručili su pozivnicu ponajboljom juniorki svijeta, a ona je odmah na startu pokazala zašto je svi smatraju budućom velikom zvijezdom svjetskog tenisa. Upoznala ju je prva nositeljica Roberta Vinci koja će se moći pohvaliti kroz nekoliko godina da je Konjuh upravo protiv nje na velika vrata ušla u seniorski tenis.

Mlada Dubrovčanka slavila je u susretu prvog kola s rezultatom 3:6, 6:4, 6:2 i tako upisala na startu karijere već drugu pobjedu protiv respektabilnog imena iz ženskog tenisa. Prva je bila još u Fed Cupu protiv Poljakinje Ursule Radwanske, slabije sestre Radwanske, ali za jednu tada 15-godišnjakinju prilično tešku protivnicu.

Protiv 14. igračice svijeta Konjuh nije imala što za izgubiti. Vinci je bila favorit, ali prvenstveno zbog svog iskustva jer Konjuh kvalitetu i igru za najviši rang svjetskog tenisa već neko vrijeme ima, a pokazala je to i nastupima na ITF turnirima.

U početku je Vinci dominirala, kod Konjuh je bilo još one pozitivne treme zbog prvog nastupa na ovakvoj razini i zbog imena na drugoj strani te je Talijanka vrlo brzo otišla do 5:1. Međutim kada je Vinci prvi put izgubila svoj servis u meču i Konjuh bez izgubljenog poena stigla do 5:2, hrvatska tenisačica je vidjela da se može protiv Talijanke igrati i situacija se počela mijenjati.

Vinci je uzela prvi set sa 6:3 i odmah napravila break za 1:0 u drugom setu, no onda kreće serija Konjuh. Nanizala je pet gemova i stigla do 5:1 i ogromne prednosti. U završavanju posla u drugom setu je bilo problema, Vinci je vratila oba breaka zaostatka, ali i u osmom i u devetom gemu Ana je imala set lopte te se Talijanka nije tako lako vratila u meč. Servis za ostanak u setu Vinci ipak nije osvojila iako je imala 40:15, Konjuh je potvrdila još jednom veliku borbenost i iskoristila ukupno četvrtu set loptu za 6:4 i poravnanje na 1-1 u setovima.

U trećem setu su obje igračice držale svoj servis do 3:2 za Konjuh kada Talijanka još jednom pada, Ana radi break i kod 5:2 još jednom oduzima Vinci servis realiziravši prvu meč loptu u susretu za prvu pobjedu u svom prvom nastupu na WTA Touru u karijeri.

Nastup u Aucklandu zauvijek će pamtiti i to posebno ovaj debitantski meč. 30-godišnja Vinci, igračica koja je 14. na WTA ljestvici i koja je u karijeri zaradila više od šest milijuna dolara igravši na WTA Touru u pojedinačnoj konkurenciji i u konkurenciji parova, bila je prava ulaznica u tenis "velikih djevojaka".

U drugom kolu protivnica će joj biti Amerikanka Lauren Davis, igračica koja nije nepobjediva i s kojom Konjuh može igrati. Davis je u prvom kolu bila bolja od Marine Erakovic sa 6:1, 6:4.

WTA Auckland, prvo kolo:
Ana Konjuh (Hrvatska, WC) - Roberta Vinci (Italija, 1) 3:6, 6:4, 6:2
Lauren Davis (SAD) - Marina Erakovic (Novi Zeland) 6:1, 6:4
Kristyna Pliškova (Češka) - Yanina Wickmayer (Belgija) 7:6(3), 6:0
Ana Ivanović (Srbija, 2) - Alison Riske (SAD) 7:5, 7:6(2)
Ayumi Morita (Japan) - Lucie Safarova (Češka, 6) 7:6(2), 6:3
Kirsten Flipkens (Belgija, 3) - Monica Puig (Portoriko) 6:4, 7:5
Sachie Ishizu (Japan) - Anett Kontaveit (Estonija) 6:3, 1:6, 6:3
Julia Goerges (Njemačka) - Karin Knapp (Italija, 8) 4:6, 7:6(3), 7:6(2)
Sharon Fichman (Kanada) - Sorana Cirstea (Rumunjska, 4) 6:1, 6:4

WTA Auckland, parovi, prvo kolo:
Fichman/Sanchez (Kanada/SAD) - Kania/Solovjeva (Poljska/Rusija) 7:5, 7:6(5)
Hradecka/Krajicek (Češka/Nizozemska, 3) - Dominguez Lino/Muguruza (Španjolska/Španjolska) 6:1, 6:2
Pliškova/Pliškova (Češka/Češka) - Paszek/Vandeweghe (Austrija/SAD) 7:5, 3:6, 10-7
Barthel/Moulton Levy (Njemačka/SAD, 4) - Beygelzimer/Irigoyen (Ukrajina/Argentina) 4:6, 6:3, 10-8

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10831.12.2013. u 16:48
    Isusa ti, gledam raspored drugog dana i padnem sa stolice, jer vidim Anino ime. Koja snaga, koja zilavost, i to protiv neugodne Vinci. To se je moralo gledati, samo ko ce cekati cjelu noc? Sad je ostalo bonus, plus ovaj skalp igracice iz Top 20 ce sigurno donositi po jos koju pozivnicu. Bravo, Ana.
    narada108
  • Gips31.12.2013. u 14:54
    Oglasila se i službena WTA stranica: "Sometimes the transition from juniors to pros is long and arduous - and then there's Ana Konjuh".
    Gips
  • nebeska udica31.12.2013. u 14:27
    zar nema nigdi video sa sazecima
    nebeska udica
  • Lovro-ZG31.12.2013. u 12:01
    Fantastično! Naša velika nada!
    Lovro-ZG
  • Obrisan korisnik31.12.2013. u 11:40
    samo tako nastavi... biće svakako, ali to je cijena odrastanja... do kraja godine u top 100 ..
    Obrisan korisnik