Tenis

Murray bez izgubljenog gema, Nadal se suočio s Rosolom

Branimir Korać • utorak, 31.12.2013.
Murray bez izgubljenog gema, Nadal se suočio s Rosolom
Foto: EPA

Bogat je bio dan u Dohi gdje su na terenu bili brojni veliki igrači. Najlakši posao imao je Andy Murray koji je za pobjedu trebao tek 37 minuta dok je prvu ovosezonsku pobjedu upisao Rafael Nadal svladavši Lukaša Rosola koji ga je eliminirao u Wimbledonu 2012. godine...

Najlakši posao imao je treći nositelj Andy Murray koji je igrao protiv domaćeg igrača s pozivnicom Mouse Shanana Zayeda kojem nije prepustio nijedan gem. Murray je slavio za samo 37 minuta i ovo će mu biti definitivno jedan od najlakših mečeva u novoj sezoni. Zayed je u cijelom meču skupio samo 17 poena, a koliko se Murray umorio, dovoljno govori činjenica da je kasnije još odradio trening na jednom od krajnjih terena.

"Bilo je prilično lako, nije to jedna od onih situacija koju priželjkujete, ali igrate da što prije riješite pitanje pobjednika. Za vrijeme meča mi nije bilo žao protivnika, ali poslije meča sam ga žalio", rekao je Murray.

Zato dodatni trening nije bio potreban Davidu Ferreru koji je imao problema protiv Aleksandra Dolgopolova. Ukrajinac je imao jedan od svojih boljih dana i dugo je držao Ferrera u neizvjesnosti. Odveo je meč u treći set gdje je izdržao do 3:3 međutim kada je tu izgubio servis sve je bilo na strani Ferrera.

Sedmi nositelj Ernests Gulbis u dva seta je potpuno nadigrao Daniela Evansa, no imao je loš drugi set koji je Evans uzeo sa 6:4 i Gulbisa odveo u treći set. Međutim Britanac je tamo bio u potpuno podređenoj poziciji i bez ikakve šanse te je Gulbis stigao do očekivane pobjede. Latvijac iza sebe ima odličnu godinu i na dobar način je najavio i 2014.

Dva seta za očekivanu pobjedu bila su dovoljna Philippu Kohlschreiberu protiv Pabla Andujara. Španjolski zemljaš je imao set loptu u 13. igri prvog seta, ali nakon što je nije iskoristio, u drugom setu je Kohlschreiber dominirao i stigao do očekivanog prolaza.

Prvi nositelj Rafael Nadal sastao se po prvi put s Čehom Lukašom Rosolom nakon što ga je ovaj ispratio s Wimbledona na samom početku turnira 2012. godine. Poslije toga je Nadal uzeo dugačku pauzu kako bi zaliječio ozljedu koljena i sada je dočekao uzvrat. Rosol se pokazao kao čvrst protivnik, posebno u drugom setu u kojem je kod 5:4 servirao za set te u 13. igri spasio ukupno četiri meč lopte.

"Bio sam nervozan, prvi meč u sezoni i odmah dvoboj protiv igrača koji me je porazio u posljednjem međusobnom susretu. Prvi set sam završio igrajući nešto bolje, imao sam dosta prilika na početku drugog, no nisam ih iskoristio. U tom razdoblju sam napravio puno pogrešaka i na kraju sam bio vrlo blizu gubitka seta. Nemam dobre uspomene s Lukašom, poslije zadnjeg meča nisam igrao tenis osam mjeseci i imao sam i to u mislima", rekao je Nadal.

Richard Gasquet je lomio otpor mladog Egipćanina Karima Hossama sve do završnice prvog seta i tek onda je uspio dostići očekivanu kvalitetu igre. Hossam je bio potpuno ravnopravan u prvom setu, ali u drugom je do izražaja ipak došla kvaliteta Francuza.

U dvoboju kvalifikanata Peter Gojowczyk je u dva seta nadigrao Austrijanca Dominica Thiema. Gojowczyk je slavio sa 7:5, 6:0 potpuno razbivši mladog Austrijanca u drugom setu u kojem je ispustio ukupno samo osam poena. Thiem je počeo padati na kraju prvog seta kada je Nijemac stigao do prvog breaka u meču i nakon toga više nije uzeo niti gem.

Loš početak nove sezone ima Nikolaj Davidenko koji je s dva puta po 6:4 poražen od Daniela Brandsa. U oba seta Davidenko je gubio servis odmah u prvom gemu, nakon toga je pokušavao vratiti se u set, ali nije iskoristio nijednu od svojih ukupno pet break lopti i upisao je drugi poraz u trećem dvoboju protiv Brandsa.

Dosta se mučio Florian Mayer protiv Poljaka Michala Przysieznog kojeg je svladao tek u tie-breaku trećeg seta. Nakon dva potpuno različita dva seta, prvog u kojem su igrači uz dosta muka osvajali svoj servis te drugog u kojem je bila tek jedna prava prilika za break, odluka je pala u trećem setu. Mayer je kod 5:3 servirao za meč, no Poljak se spasio i otišlo se u tie-break Tu je Mayer završio posao nakon što je napravio seriju 4:0 i minus od 4:2 pretvorio u dvije meč lopte iskoristivši onu drugu.

Nakon poraza u pojedinačnoj konkurenciji protiv Nijemca Dustina Browna, Ivan Dodig je u paru sa stalnim partnerom Marcelom Melom došao do drugog kola. Protivnici su bili Poljaci Lukasz Kubot i Marcin Matkowski koji su slomljeni u trećem setu s 10-4. U drugom kolu Dodig i Melo igraju protiv Rafaela Nadala i Francisca Roiga, jednog od Nadalovih trenera.

ATP Doha, prvo kolo:
Peter Gojowczyk (Njemačka, Q) - Dominic Thiem (Austrija, Q) 7:5, 6:0
Andy Murray (Velika Britanija, 3) - Mousa Shanan Zayed (Katar, WC) 6:0, 6:0
Daniel Brands (Njemačka) - Nikolaj Davidenko (Rusija) 6:4, 6:4
David Ferrer (Španjolska, 2) - Aleksandr Dolgopolov (Ukrajina) 6:3, 5:7, 6:3
Florian Mayer (Njemačka) - Michal Przysiezny (Poljska) 6:2, 3:6, 7:6(5)
Ernests Gulbis (Latvija, 7) - Daniel Evans (Velika Britanija, Q) 6:2, 4:6, 6:0
Philipp Kohlschreiber (Njemačka, 6) - Pablo Andujar (Španjolska) 7:6(7), 6:2
Rafael Nadal (Španjolska, 1) - Lukaš Rosol (Češka) 6:2, 7:6(7)
Richard Gasquet (Francuska, 5) - Karim Hossam (Egipat, WC) 7:5, 6:1

ATP Doha, parovi prvo kolo:
Marach/Mergea (Austrija/Rumunjska) - Marrero/Verdasco (Španjolska/Španjolska, 2) 6:3, 6:7(5), 12-10
Berdych/Hajek (Češka/Češka) - Giraldo/Sousa (Kolumbija/Portugal) 6:3, 6:2
Dodig/Melo (Hrvatska/Brazil, 3) - Kubot/Matkowski (Poljska/Poljska) 6:4, 4:6, 10-4
Peya/Soares (Austrija/Brazil, 1) - Jaziri/Zayed (Tunis/Katar, WC) 6:1, 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!