Košarka

Video: Warriorsi i Raptorsi i dalje pobjeđuju, Nuggetsi prekinuli crni niz

Ivor Krapac • subota, 04.01.2014.
Video: Warriorsi i Raptorsi i dalje pobjeđuju, Nuggetsi prekinuli crni niz
Foto: EPA

Nastavljajući svoj pohod prema vodećim pozicijama u Istočnoj i Zapadnoj konferenciji, Toronto Raptorsi i Golden State Warriorsi došli su do novih pobjeda u NBA programu u noći s petka na subotu po našem vremenu. Raptorsi su bili uspješni u Washingtonu, a Warriorsi u Atlanti. Los Angeles Clippersi također su slavili u gostima, ali pobjedu nad Dallas Mavericksima zasjenila je ozljeda ramena Chrisa Paula, dok su Denver Nuggetsi prekinuli osam utakmica dugi niz poraza...

Večer nakon gostujuće pobjede nad Miami Heatom, Golden State Warriorsi (22-13) imali su dovoljno svježine za novi uspjeh na svojoj sedam utakmica dugoj gostujućoj turneji protiv momčadi iz Istočne konferencije. Warriorsi su u četvrtom nastupu na toj turneji došli do sveukupno osme pobjede zaredom, sa 101:100 protiv Atlanta Hawksa (18-15), uz odluku u posljednjim trenucima susreta.

Goste iz Oaklanda je u završnici utakmice razveselio Andre Iguodala, koji je tricom sa sirenom osigurao pobjedu momčadi Marka Jacksona. Iguodala je iskoristio prostor koji je nastao udvajanjem na Stephenu Curryju, a nakon što ga je Curry pronašao na dalekometnom šutu, Jeff Teague ostao je predaleko da bi uspio ozbiljnije zasmetati autoru trice za slavlje Warriorsa.

Prije preokreta u završnici, gostujuća momčad je u četvrtoj četvrtini gubila s 15 poena zaostatka, s 91:76 za Hawkse šest i pol minuta do kraja, a u posljednje 32 sekunde Warriorsi su nadoknadili minus od 100:96.

David Lee ubilježio je 23 poena i osam skokova, Stephen Curry 22 poena, devet asistencija, osam skokova, pet osvojenih i devet izgubljenih lopti, a Klay Thompson 21 poen, šest asistencija i pet skokova za Warriorse. Andre Iguodala imao je sedam poena i pet asistencija. Makedonac Pero Antić je sa 16 poena i sedam skokova vodio Hawkse, a pratili su ga Shelvin Mack (15 poena, četiri asistencije) i Jeff Teague (14 poena, sedam asistencija).

Drugu najdužu uspješnu seriju u ligi trenutno imaju Toronto Raptorsi (16-15), koji su do pete pobjede zaredom došli s gostujućih 101:88 protiv Washington Wizardsa (14-16). Raptorsi su riješili utakmicu u trećoj četvrtini. Nakon malog vodstva na poluvremenu (48:45), tu dionicu dobili su s 36:16, za odlazak do 84:61, što je bilo nedostižno za Wizardse u posljednjih 12 minuta.

DeMar DeRozan istaknuo se s 20 poena i pet asistencija, Kyle Lowry s 19 poena, 11 asistencija i pet skokova, a Patrick Patterson s 18 poena i četiri skoka za goste iz Toronta. Amir Johnson imao je 17 poena, sedam skokova i dvije blokade. Nene je s 15 poena i četiri skoka vodio Wizardse.

Denver Nuggetsi (15-17) prekinuli su crnu seriju koja je trajala osam utakmica. Nakon gubitničkog niza, Nuggetsi su kod kuće došli do 111:108 protiv Memphis Grizzliesa (14-18), u ogledu u kojem u konkurenciji za nastup nije bilo Andrea Millera. Poslije svađe s trenerom Brianom Shawom, iskusni vanjski igrač Nuggetsa do početka novog tjedna neće biti s momčadi.

Domaća momčad je nešto više od dvije minute do kraja vodila sa 105:98, ali gosti iz Memphisa zaprijetili su u završnici, prvo smanjujući na -3, pa na dva poena zaostatka (110:108) 12 sekundi do kraja. Nakon što je Nate Robinson pogođenim jednim od dva slobodna bacanja donio Nuggetsima +3 (111:108), Mike Miller pucao je tricu za poravnanje Grizzliesa, ali nije ušla.

Ty Lawson istaknuo se s 18 poena, 12 asistencija i četiri skoka, Kenneth Faried sa 16 poena i šest skokova, a Timofej Mozgov sa 16 poena, sedam skokova i dvije blokade za Nuggetse. Nate Robinson dodao je 15 poena i sedam asistencija. Najefikasniji gostujući igrači bili su Zach Randolph (25 poena, 13 skokova) i Mike Conley (23 poena, osam asistencija, četiri osvojene lopte).

Los Angeles Clippersi (23-12) su u Dallasu ubilježili 119:112 protiv domaćih Mavericksa (19-14), ali osim pobjede, dobili su i puno glavobolje. Chris Paul je sredinom treće četvrtine završio svoj nastup zbog ozljede desnog ramena, a po prvim procjenama, pauzirat će od tri do pet tjedana, s mogućnošću da ta stanka bude i duža.

Iako su u završnici bili bez svojeg vodećeg razigravača, Clippersi su uspjeli prelomiti utakmicu koja je potkraj treće četvrtine bila u egalu (87:87). Nakon ulaska u posljednju dionicu s malim vodstvom (89:87), gosti iz Los Angelesa našli su se u problemima, sa zaostatkom od 110:103 četiri minute do kraja, ali izvukla ih je serija od 16:2 za preokret na završnih sedam razlike.

Blake Griffin i DeAndre Jordan upisali su po 25 poena za Clipperse, Griffin s 15 skokova i pet asistencija, a Jordan s 18 skokova i tri blokade. Darren Collison imao je 20 poena i četiri asistencije, a Chris Paul je prije ozljede uspio doći do 19 poena i šest asistencija. Jamal Crawford dodao je 17 poena.

Dirk Nowitzki je s 24 poena, po četiri skoka i asistencije vodio Maverickse. Shawn Marion pridružio se s 20 poena i šest skokova.

Predvođeni Jamesom Hardenom, koji je ubilježio 37 poena, sedam skokova i šest asistencija, Houston Rocketsi (22-13) su na domaćem parketu došli do 102:100 protiv New York Knicksa (10-22). Gostujuća momčad odigrala je novu respektabilnu utakmicu u Teksasu, ali ovog puta bez rezultatske nagrade, za razliku od uspjeha u San Antoniju večer ranije.

Presudnom se pokazala četvrta četvrtina, uoči koje su Rocketsi gubili s 81:73, da bi nešto više od devet minuta do kraja utakmice već prešli u vodstvo (83:82). Odluka je pala u završnici, s dva pogođena slobodna bacanja Aarona Brooksa za 102:100 17 sekundi do kraja, nakon čega su Iman Shumpert i Beno Udrih promašili za poravnanje Knicksa i ulazak u produžetak.

Gosti su još bolju priliku za iznenađenje propustili nešto ranije, kod 100:100 na semaforu, prvo s promašenom tricom Udriha 24 sekundi do kraja, pa s neuspješnim pokušajem za tri poena J.R.-a Smitha pet sekundi kasnije, nakon što je Tyson Chandler napadačkim skokom osigurao novu šansu za Knickse. Kako je u tom trenutku rezultat bio izjednačen, nije bilo logike da Smith puca tricu toliko brzo, ali logika i J.R. Smith često ne idu u istu rečenicu.

"Iskreno, mislio sam da gubimo s dva razlike kada sam pucao", opisao je Smith što se zbivalo kod spornog šuta za tricu: "Čuo sam Tysona Chandlera da viče - 'Ne, ne, ne, nemoj pucati', ali u tom trenutku je bilo kasno, lopta je već išla prema košu... Jednostavno, pokazao sam lošu košarkašku inteligenciju u tom trenutku."

Uz Hardena, u pobjedi Rocketsa istaknuli su se i Chandler Parsons (17 poena, 11 skokova), Dwight Howard (15 poena, sedam skokova, tri blokade) i Jeremy Lin (14 poena, četiri asistencije).

Carmelo Anthony ovog puta nije bio vodeći strijelac Knicksa niti je tu ulogu dijelio s nekim drugim, već je korak ispred bio Iman Shumpert (26 poena, pet asistencija, četiri skoka). Anthony je ubilježio 25 poena i osam skokova.

Los Angeles Lakersi (14-19) su u svojoj seriji nastupa bez ozlijeđenoga Kobea Bryanta uspjeli prekinuti niz od šest poraza. Lakersi su to napravili sa 110:99 protiv gostujućeg Utah Jazza (11-25), najslabije momčadi Zapada, uz dobar početak utakmice i nešto više problema u nastavku.

Momčad Mikea D'Antonija je na kraju prve četvrtine vodila s 30:12, a rano u drugoj dionici imala je i 20 poena prednosti (37:17). Gosti iz Salt Lake Cityja su iza toga nekoliko puta vraćali nadu, malo više minutu i pol do kraja bili su na samo -4 (96:92), ali Lakersi ih nisu pustili bliže.

Pau Gasol nije bio daleko od triple-doublea, s 23 poena, 17 skokova i osam asistencija, uz tri blokade. Kendall Marshall bio je prvi u pratnji u dresu Lakersa, s 20 poena, 15 asistencija i šest skokova, dok je Jodie Meeks imao 18 poena i šest asistencija.

Gordon Hayward ubilježio je 22 poena i šest asistencija, a Enes Kanter i Richard Jefferson dodali su po 16 poena za gostujući Jazz. Kanter je imao i 10 skokova i tri asistencije, a Jefferson pet skokova i tri asistencije.

New Orleans Pelicansi (15-16) bili su uspješni u gostima, s 95:92 protiv Boston Celticsa (13-20), ali pobjedu momčadi iz Louisiane zasjenila je ozljeda Ryana Andersona. Poslije sudara s Geraldom Wallaceom u ranoj fazi četvrte četvrtine, Anderson je neugodno pao na parket, a nakon što je prema svlačionici prebačen na nosilima, zasad nema potvrde o težini ozljede. Prve informacije govore da je riječ o blažem problemu s kralježnicom, a ukoliko se ta procjena potvrdi, Anderson bi se mogao vratiti u akciju ranije nego su sugerirale scene poslije pada.

Nakon što su u posljednjih pet minuta nekoliko puta gubili s tri razlike, Pelicansi su osigurali pobjedu u završnici susreta. Do preokreta su ih vodili Tyreke Evans, Anthony Davis i Eric Gordon, a posljednje poene zabio je Brian Roberts, s dva pogođena slobodna bacanja za 95:92 šest sekundi do kraja. Jared Sullinger propustio je šansu za ulazak Celticsa u produžetak promašenom tricom koji trenutak prije završne sirene.

Anthony Davis bio je najefikasniji u pobjedničkoj momčadi, s 23 poena, devet skokova i tri blokade. Tyreke Evans pridružio se sa 16 poena, osam skokova i šest asistencija. Avery Bradley je s 22 poena i četiri skoka vodio Celticse, Jeff Green imao je 16 poena, a Brandon Bass 16 poena i 11 skokova. Jared Sullinger dodao je 13 poena i 11 skokova.

NBA, 3.1.2014., rezultati:
Washington Wizards - Toronto Raptors 88:101
Atlanta Hawks - Golden State Warriors 100:101
Boston Celtics - New Orleans Pelicans 92:95
Houston Rockets - New York Knicks 102:100
Dallas Mavericks - Los Angeles Clippers 112:119
Denver Nuggets - Memphis Grizzlies 111:108
Los Angeles Lakers - Utah Jazz 110:99

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.01.2014. u 17:26
    cudo su ovi Wariorsi, nadam se finalu ove godine iako ce biti tesko, ali kako ne volit Curry i naseg Boguta!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.01.2014. u 15:16
    Da...J.R. Smith i inteligencija u istoj rečenici je čista uvreda...inteligenciji...
    Obrisan korisnik
  • narada10804.01.2014. u 14:40
    pa i foul Udriha nije možda bio najbolji potez. Ali za mene je točku na i stavio onaj sudija koji je svirao tehničku nad Carmelom zbog ??? zbog toga šta je postigao koš? Na kraju su im taj koš zbog penala plus jedan posjed lopte falili.
    narada108
  • africa_2304.01.2014. u 12:06
    JR kad vidi koš s igračem ispred sebe, ne razmišlja o nešutiranju. A kamoli kad je sam samcat
    africa_23