Tenis

Švedsko-danska kombinacija zaustavila Draganju i Pavića u finalu Chennaija

Vedran Babić • nedjelja, 05.01.2014.
Švedsko-danska kombinacija zaustavila Draganju i Pavića u finalu Chennaija
Foto: FaH

Hrvatska kombinacija Marin Draganja - Mate Pavić nije uspjela napraviti još korak dalje na ATP turniru u Chennaiju. U svom prvom finalu na toj razini turnira poraženi su od četvrtih nositelja Johana Brunstroma i Frederika Nielsena u tri seta. U pojedinačnoj konkurenciji titulu je odnio prvi nositelj Stanislas Wawrinka...

Marin Draganja i Mate Pavić ipak nisu uspjeli pobjedom okončati najbolji tjedan svoje zajedničke suradnje. Iako su prošle godine osvojili čak šest Challengera, naslov u Chennaiju bio bi veći od svih njih jer se ipak radi o turniru jače konkurencije i veće kategorije.

Pobjedom nad trećim nositeljima Andreom Begemannom i Martinom Emmrichom plasirali su se u prvo ATP finale, no ondje su ih zaustavili četvrti nositelji Johan Brunstrom (46. igrač parova) iz Švedske i Frederik Nielsen (60.) iz Danske 6:2, 4:6, 10-7. Brunstromu i Nielsenu to je prva zajednička titula nakon dva poraza u finalima. Brunstrom sada ima ukupno četiri naslova, a Nielsen dva. Danac je prvi osvojio u Wimbledonu 2012. s Jonathanom Marrayem.

Švedsko-danska kombinacija prvi je set osvojila impresivno, koristeći sve svoje iskustvo (Brunstrom 33 godine, Nielsen 30). Nakon 2:2 osvojili su četiri uzastopna gema, na tom putu dvaput oduzevši servis hrvatskom paru. Na svom su servisu Brunstrom i Nielsen u prvom setu izgubili samo dva poena.

U drugoj dionici situacija se okrenula. Brunstrom i Nielsen nisu stigli ni do jedne break lopte, dok su Draganja i Pavić do prednosti došli napravivši break za vodstvo 4:2. U tom su gemu Brunstrom i Nielsen izvukli 0-40, no četvrtu priliku Draganja i Pavić uspjeli su iskoristiti. Jedan break bio je dovoljan hrvatskom paru za odlazak u odlučujuću dionicu. Bio je to prvi set koji su Brunstrom i Nielsen izgubili ovog tjedna.

U odlučujućoj dionici dvostruka pogreška Draganje donijela je Brunstromu i Nielsenu prednost, 4-2. U jednom trenutku bilo je i 7-3 za švedsko-dansku kombinaciju, no Draganja i Pavić uspjeli su smanjiti na 8-7. Tada je zablistao Nielsen, koji je dvama neobranjivim servisima priskrbio svojem partneru i sebi titulu.

Unatoč porazu u finalu, 22-godišnji Draganja i 20-godišnji Pavić mogu biti prezadovoljni svojim napretkom u igri parova. Već u prvom tjednu nove sezone napravili su iskorak u odnosu na prethodnu godinu te će dalje napredovati na ljestvici parova. Pavić je trenutno 71., a Draganja 75.

Plasmanom u finale Chennaija Splićani su zaradili više bodova i novca nego ikada prije. Pripast će im 150 bodova te ukupno 11.580 dolara (5.790 svakome). Do sada su najviše zaradili osvajanjem Challengera u Guadalajari prošle godine (100 bodova i ukupno 3.100 dolara).

Pavić će na novoj ljestvici parova napredovati do otprilike 62. pozicije, a Draganja do otprilike 67. Obojici će to biti najbolji renkinzi karijere.


U finalu pojedinačne konkurencije koje je prethodilo finalu parova Stanislas Wawrinka drugi se put okitio naslovom pobjednika Chennaija. U finalu je svladao Edouarda Roger-Vasselina 7:5, 6:2. Bila je to rutinska pobjeda prvog nositelja, koji je anulirao jedinu break loptu koju je Francuz imao. Osmom tenisaču svijeta to je tek peti naslov u karijeri. Do njega je stigao ne izgubivši ni jedan set cijelog tjedna.

Roger-Vasselin pak ostaje bez naslova i u drugom ATP finalu. Unatoč tome, Francuz će u ponedjeljak oboriti svoj dosadašnji najbolji renking (48.). "Osvanut" će na otprilike 41. mjestu.

ATP Chennai, finale:
Wawrinka (Švicarska, 1) - Roger-Vasselin (Francuska, 7) 7:5, 6:2

Finale parova:
Draganja/M. Pavić (Hrvatska) - Brunstrom/Nielsen (Švedska/Danska, 4) 2:6, 6:4, 7-10

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.01.2014. u 20:02
    ćestitke našim dečkima i to je sjajan rezultat
    Obrisan korisnik