Rukomet

Španjolska osvojila Memorijal Domingo Barcenas i ostala bez Alexa Dujšebajeva

Zvonka Keliš • ponedjeljak, 06.01.2014.
Španjolska osvojila Memorijal Domingo Barcenas i ostala bez Alexa Dujšebajeva
Foto: EPA

Španjolska rukometna reprezentacija ovoga je vikend s tri uvjerljiva slavlja osvojila tradicionalni Memorijal Domingo Barcenas. Bolja je redom bila od reprezentacija Egipta, Brazila i Švedske, no ovaj vikend ipak neće pamtiti po najboljem. Naime, u susretu s Brazilu prst desne ruke slomio je Alex Dujšebajev koji je tako nastavio španjolski niz ozljeda te će morati propustiti Euro u Danskoj.

Aktualni svjetski rukometni prvak, reprezentacija Španjolske ovoga je vikenda iza sebe ostavila dva slavlja te jedan pretrpljeni poraz na tradicionalnom Memorijalu Domingo Barcenas na kojem svake godine iznova uoči novog velikog rukometnog natjecanja testira svoju spremnost. No, momčad Španjolske iza sebe je ovoga vikenda ostavila i ozljedu mladog i talentiranog igrača Vardara, Alexa Dujšebajeva, koji će tako morati propustiti europsku smotru u Danskoj. Nakon otpadanja vratara Arpada Šterbika te još uvijek upitnog pivota Julena Aguinagaldea, ovo je nova loša vijest za španjolsku reprezentaciju i njene navijače.

Dobro su, međutim, Španjolci startali u pripremni turnir, točnije, Memorijal Domingo Barcenas, te su u prvome dvoboju pokazali svu svoju snagu i znanje i bez ikakvog problema svladali reprezentaciju Egipta. Odlično je susret otvorio Jose Manuel Sierra koji je momčad odličnim obrana predvodio do vodstva 7:2, a u povećanju španjolske prednosti pridružio mu se i Valero Rivera. Do odlaska na odmor Španjolska je tako imala veliku prednost od osam pogodaka (17:9).

Dujšebajev out, Gurbindo in

Desni vanjske španjolske reprezentacije te makedonskog prvaka Vardara, Alex Dujšebajev, u prijateljskom je dvoboju Španjolske i Brazil slomio prst desne ruke te će tako propustiti nadolazeću europsku smotru u Danskoj, a s terena će izbivati narednih šest do osam tjedana.

"U susretu sam pao na desnu ruku i osjetio manju bol, no nisam se na nju osvrtao budući da sam htio nastaviti s igrom. Nakon nekoliko minuta bol nije popuštala te sam sjeo na klupu i doktor mi je rekao da ne mogu nastaviti utakmicu. Ovo mi je veliko razočaranje budući da sam bio presretan što sam dio seniorske reprezentacije. Ekipa me primila na odličan način i frustrira me što sada moram reći zbogom Euru zbog ove ozljede", kazao je Dujšebajev.

Izbornik španjolske reprezentacije, Manolo Cadenas, stoga je poziv uputio članu Barcelone, Eduardu Gurbindu koji će na Euru zamijeniti ozlijeđenog Dujšebajeva: "Gurbindo je igrač s iskustvom koji će ekipi moći uvelike pomoći kako u napadu tako i u obrani, dobro se poznaje s momčadi te posjeduje sve karakteristike koje su nam potrebne", pojasnio je Cadenas.

Drugo poluvrijeme donijelo je nastavak dominacije momaka Manola Cadenasa koji se tako odvajaju na 22:14 i 25:18. Svoju priliku među vratnicama tada je iskoristio Gonzalo Perez de Vargas stoga prednost njegove momčadi samo nastavlja rasti. Konačno, Španjolska turnir otvara itekako uvjerljivim slavljem 32:23 u kojem je najefikasniji bio Valero Rivera sa sedam postignutih pogodaka.

I drugoga dana Memorijala Španjolci su se pokazali u odličnom izdanju te su još jednom upisali uvjerljivo slavlje, ovoga puta nad ekipom Brazila. Iako su Brazilci u uvodnim minutama ubacili u brzinu više te su poveli 3:0, ukazao se tada vratar Perez de Vargas, kao i čvrsta španjolska obrana pred njime za preokret rezultata i vodstvo 11:7. Do isteka 30. minute efikasni u kontrama bivaju još Albert Rocas i Rivera i Španjolska se odvaja na 19:12.

Nastavak susreta ponovno je donio bolju igru reprezentacije Brazila koja novom serijom 3-0 smanjuje svoj zaostatak, no sjajni tada bivaju Carlos Ruesga i Alex Dujšebajev koji odvode svoju ekipu na 29:22. Cristian Ugalde i Victor Tomas do samoga kraja predvode Španjolsku do pobjede 39:28. Najbolji u redovima pobjednika ovoga su puta bili Jorge Maqueda, Gedeon Guardiola i Antonio Garcia s po pet pogodaka.

Posljednjeg dana Memorijala Domingo Barcenas Španjolska je potvrdila svoju dominaciju na turniru te je, doduše, nešto teže od očekivanog, svladala reprezentaciju Švedske. Nakon što su svjetski prvaci susret otvorili vodstvo 2:1 Šveđani preokreću rezultat u svoju korist za vodstvo 4:2 i 7:5, no osvajač Memorijala potom ubacuje u brzinu više, poravnava rezultat i osigurava novo vodstvo 12:8. Sierra potom ponovno biva odličan među vratnicama i momčad Manola Cadenasa na predah odlazi s velikim vodstvom 17:9.

U nastavku susreta Šveđani se uspijevaju približiti svom suparniku na minus pet (13:18), no ubrzo se ukazuje iskusni Raul Entrerrios koji predvodi svoju ekipu do sigurnih 23:16 desetak minuta prije samoga kraja. Lagano opuštanje ponovno se dogodilo u španjolskim redovima i Švedska stiže na samo četiri pogotka zaostatak u 57. minuti susreta, no Cadenas uzima minutu predaha, slaže svoje redove i Španjolska, na koncu predvođena sa šest pogodaka Ugaldea, upisuje svoju treću pripremnu pobjedu (28:22) prije odlaska na Europsko prvenstvu u Danskoj.

Memorijal Domingo Barcenas:

1. kolo:
Španjolska - Egipat 32:23

2. kolo:
Španjolska - Brazil 38:28

3. kolo:
Španjolska - Švedska 28:22

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Zdren07.01.2014. u 23:52
    Koji trol
    Zdren
  • Obrisan korisnik06.01.2014. u 21:18
    kog uopće zanima rukomet,glup sport
    Obrisan korisnik