Zimski sportovi

Video: Wild pobijedio u gostima, San Jose pao u Nashvilleu

Željka Jurkas • srijeda, 08.01.2014.
Video: Wild pobijedio u gostima, San Jose pao u Nashvilleu

Devet susreta je odigrano, a jedan odgođen u NHL-u sinoć. Kapetani su impresivnom igrom vodili svoje momčadi do pobjeda, Pensi ostaju jedina momčad Lige koje nije poražena u shootoutu, Ducksi i dalje nemaju poraz u regularnom dijelu zabilježen na domaćem ledu, Phoenix je upisao prvi shutout sezone, a Bluesi šestu pobjedu u nizu...

Nova tri boda kapetana Johna Tavaresa, koja ga izjednačuju s Patrickom Kaneom na drugom mjestu Lige po bodovima, pomogla su Islandersima doći do druge pobjede u dva dana. “Bila je ovo dobra pobjeda za nas. Nije bila najljepša, niti naša najbolja utakmica, ali s obzirom da smo stigli kasno sinoć i igrali s odmorenom momčadi, dobro smo se držali i iskoristili prilike“, prenose klupske stranice izjavu Tavaresa nakon pete u nizu pobjede u gostima. I iskoristili su prilike puno bolje nego domaćini Leafsi. U izjednačenoj utakmici, s po golom u mreži svake momčadi u svakoj od prve dvije trećine, Islesi su iskoristili svoj jedini powerplay na samom početku treće te nepune tri minute iza njega Calvin de Haan zabija svoj prvi NHL gol. Dva gola su bila previše za Toronto koji smanjuje na jedan razlike golom Joffreya Lupula tri minute prije isteka vremena. Jonathan Bernier izlazi s leda za klizača više te Cal Clutterback postavlja konačnih 5:3.

Brayden Schenn je 57 sekundi prije isteka vremena imao priliku povećati vodstvo Flyersa na 3:1 i osigurati pobjedu. Umjesto toga, Martin Brodeur mu je obranio i izašao s leda, a Michael Ryder zabija za produžetak. Schenn, kojemu je u drugoj trećini Dainius Zubrus slučajno klizaljkom prerezao dres i zarezao trbušni zid, ipak donosi prednost svojoj momčadi i zabija 1:50 minutu u produžetku. “S obzirom da sam mogao zabiti za 3:1, ovo je bilo lijepo iskupljenje. Brodeur je odlično obranio, to je jedna od obrana koju obično napravi. Mislim da smo svi mislili da možemo pobijediti. Održali smo se i dobili dva boda“, rekao je strijelac pobjedničkog gola za nhl.com. Devilsi su poveli na samom početku utakmice, niti minutu u prvoj, kada je Adam Henrique prevario Raya Emerya. Philadelphia uzvraća tek u trećoj, kapetan Claude Giroux donosi izjednačenje svojim trinaestim golom sezone, a Scott Hartnell zabija za vodstvo.

Nashville Predatorsi zabili su tri gola u drugoj trećini i Marek Mazanec se s 26 obrana pobrinuo da to bude dovoljno za pobjedu. Sharski su tri minute nakon prvog gola na powerplayu izjednačili, ali ostala dva su ostala neodgovorena do zadnjih minutu i pol regularnog dijela kada Patrick Marleau smanjuje zaostatak svojim dvadesetim golom sezone. “Večeras nismo bili dovoljno dobri. Ubuduće, vođe momčadi moraju biti bolji i povući sve za sobom. To počinje od nas trenera. Nas četvorica moramo preuzeti veću ulogu i biti sigurni da nam je momčad spremna igrati. A nakon nas kapetan i njegove zamjene koji moraju igrati na elitnom nivou. Svi gledaju u njih i nas. Moramo biti na elitnoj razini, a to večeras nismo bili“, nakon svega komentirao je trener San Josea Todd McLellan, prenosi The Hockey News. Logan Couture, napadač Sharksa čeka operaciju na ozlijeđenoj šaci i očekuje se da ga neće biti 3 do 4 tjedna.

Svega četrnaest udaraca na vrata Andersa Lindbacka bila su dovoljna Winnipegu za dva gola i držanje gostiju u neizvjesnosti do kraja druge trećine. Kapetan Lightninga, Martin St. Louis zabija dvaput u trećoj, jednom sredinom za razbijanje izjednačenja na dodavanje Victora Hedmana, i na samome kraju u praznu mrežu. “Mislim da smo odigrali izvrsnu gostujuću utakmicu. To nam je bio plan. Rekli smo si:“Dečki, u ovoj Ligi ne smijemo pustiti više od dva gola. Nije poanta u broju postignutih pogodaka, već koliko ćemo ih spriječiti“. Svi su odigrali upravo tako i bilo ih je zabavno gledati“, izjavio je na kraju jedanaeste pobjede protiv momčadi Zapada trener Tampa Baya Jon Cooper. U utakmici je dosuđeno ukupno 66 kaznenih minuta.

Thomas Greiss, drugi vratar Coyotesa, zaključao je svoja vrata za prvi shutout ove sezone i prvu pobjedu u regularnom dijelu nakon gotovo mjesec dana. “Izgleda jako stabilno u golu, ne radi spektakularne obrane. Kada sve izgleda jako lako, znači da vratar dobro igra. Nekoliko udaraca je bilo teže nego što su izgledali, ali on je rutinski obranio“, pohvalio je svog vratara trener Phoenixa, Dave Trippet, za klupske stranice. Šest igrača matiralo je Reta Berru na vratima Calgaryja. Desetorica su skupila barem bod, a Lauri Korpikoski najviše, tri.

Unatoč pobjedi 5:3 u Edmontonu, trener Bluesa Ken Hitchock nije bio zadovoljan igrom svoje momčadi:“Nismo igrali dobro. Mislim da je razlog tome cijela drama oko olimpijskih sastava. Odrazilo se na naše igrače, nismo imali fokus i morat ćemo ga jako brzo vratiti.“. Gosti su poveli u prvoj powerplay golom Chrisa Stewarta, ali domaćini odmah u drugoj odgovaraju. Maxim Lapierre ponovo dovodi Bluese u prednost niti minutu kasnije, no Oilersi se posustaju te i na ovaj gol odgovaraju. David Backes zabija na asistenciju Alexa Pietroangela ono što će biti pobjednički gol, a tri minute iza njega Vladimir Tarasenko postavlja 4:2. U praznu mrežu Ilye Bryzgalova Patrik Berglund sprema svoj sedmi gol sezone. “Nije savršena pobjeda. Dosta su nas namučili u prvoj polovici utakmice prije našeg powerplay gola koji nam je pomogao da ih smirimo. Elliott je napravio nekoliko izvanrednih obrana, pogotovo na bijegu Nugent-Hopkinsa. Da to nije zaustavio, utakmica je mogla otići u drugom smjeru“, izjavio je za nhl.com Backes.

Rogers Arena u Vancouveru bila je jedina u kojoj Sidney Crosby do sinoć nikada u NHL-u nije došao do boda. Njegova zadnja utakmica tamo bila je finale prošlih Olimpijskih Igara kada je zabio odlučujući gol u produžetku. Nešto slično ponovio je noćas. Nakon izjednačujućeg gola jedini je uspio matirati Eddia Lacka u kaznenim udarcima. U izjednačenoj utakmici koja se pretvorila u pravu dramu, Pittsburg je golom Briana Gibbonsa sredinom prve, i Jevgenija Malkina na početku druge preuzeo vodstvo. Nucksi odgovaraju golom Jasona Garrisona koji je došao nakon što mu je Crosby kao na pladnju dodao backhandom iza leđa. Do sredine zadnje trećine Vancouver triput zabija - Christopher Tanev donosi izjednačenje na početku, a Chris Higgins i Zack Kassian zabijaju s razmakom od sedamnaest sekundi za vodstvo od dva gola domaćina. “Dati im dva gola tako kasno u utakmici nije bilo ugodno. To nije situacija u kojoj se želiš naći. Znali smo da brzo moramo izjednačiti i našli smo način“, klupska stranica prenosi riječi kapetana Crosbyja. Na momente uspavani Pensi se nakon tri primljena gola bude te Kris Letang vraća utakmicu na gol razlike. Šesnaest sekundi nakon njega Crosby prima pak kod mreže i s koljena zabija za izjednačenje. Treća pobjeda u nizu ukupno je 233. trenera Dana Bylsme koji drži klupski rekord.

Jonas Hiller zaustavio je trideset od 32 udarca na svoja vrata, a u prvoj trećini svih šesnaest pokušaja Bostona, za svoju dvanaestu pobjedu u nizu i osamnaestu pobjedu Ducksa na domaćem ledu. Ovom pobjedom Hiller drži rekord kluba, i prvi je NHL vratar od 1997. koji je uspio nanizati dvanaest pobjeda. “Izvanredno! U prvoj trećini te obrane znače utakmicu. Momčad kao što je Boston, ako zabije par golova u prvoj, zatvorit će se i neće biti prilika. Dobro smo odreagirali na igru našeg vratara“, riječi hvale kapetana Ryana Getzlafa za svog vratara prenijele su klupske stranice. Specijalne momčadi su odlično odradile svoj posao u drugoj trećini – dva powerplay i jedan shorthand gol doveli su domaćine na tri gola prednosti. Powerplay golovi su posebno značajni jer je u zadnjih deset utakmica Anaheim postigao tek jedan iz 32 pokušaja. Boston uspijeva odgovoriti tek petnaest sekundi prije kraja golom Daniela Paillea. Dougie Hamilton postavlja utakmicu na gol razlike, ali to je najbliže što dolaze jer Nick Bonino vraća na dva gola. Mathieu Perreault postavlja konačnih 5:2 dvije i pol minute prije isteka vremena.

Borba vratara pripala je Darcyu Kuemperu koji je imao značajno više posla tijekom igre, čak četrdeset upućenih udaraca, naspram sedamnaest na vrata Kingsa i Jonathana Quicka. Jedini je Nino Niederreiter, ujedno i strijelac Wildeovog regularnog gola, uspio prevariti Quicka u četvrtom krugu kaznenih udaraca. Kuemper je obranio sva četiri pokušaja Los Anglesa za sedmu pobjedu u gostima ove sezone. Minnesota je igrala bez kapetana Mikka Koivua za kojeg se očekuje izostanak od četiri tjedna nakon operacije gležnja i njegove zamjene Zacha Parisea koji ima frakturu u lijevoj nozi. Jarret Stoll doveo je domaćine u vodstvo niti minutu u zadnjoj trećini. “Moramo stisnuti i kapitalizirati prilike. Broj udaraca na gol, vrijeme posjeda paka, sve to nije bitno. Jedino što je bitno je rezultat. Svi to znaju, nezadovoljan neiskorištenim prilikama bio je Stoll.

Utakmica u Buffalu između Sabresa i Hurricanesa je odgođena zbog vremenskih uvjeta.

NHL
New York Islanders – Toronto Maple Leafs 5:3
New Jersey Devils – Philadelphia Flyers 2:3 produžetak
Nashville Predators – San Jose Sharks 3:2
Winnipeg Jets – Tampa Bay Lightning 2:4
Phoenix Coyotes – Calgary Flames 6:0
Edmonton Oilers – St. Louis Blues 2:5
Vancouver Canucks – Pittsburgh Penguins 4:5 kazneni udarci
Anaheim Ducks – Boston Bruins 5:2
Los Angeles Kings – Minnesota Wild 1:2 kazneni udarci
Buffalo Sabres – Carolina Hurricanes odgođeno

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.01.2014. u 21:18
    Navijač sam Bluesa i sigurno sam objektivan, ali imam konstantno osjećaj da Blues se u većini izvještaja jako rijetko spominje ili se navede pro forme. Znam da nemaju masu navijača kao Pensi, Rangersi i ostali, ali momčad koja zadnjih par sezona igra odlično zaslužuje barem koju rečenicu više od... [više na forumu]
    Obrisan korisnik