Tenis

Dodig protiv Karlovića u prvom kolu Australian Opena, Tomljanović i Vekić dobro prošle

Vedran Babić • petak, 10.01.2014.
Dodig protiv Karlovića u prvom kolu Australian Opena, Tomljanović i Vekić dobro prošle
Foto: EPA

U Melbourneu je održan ždrijeb glavnog turnira prvog Grand Slama sezone, Australian Opena. Svoje mjesto u ždrijebu našlo je i sedam hrvatskih predstavnika. Sudbina je htjela da se već u prvom kolu međusobno sastanu dvojica - Ivan Dodig i Ivo Karlović...

Tri su dana ostala do početka prvog Grand Slama sezone u Melbourneu. U ždrijebu koji se održao u petak ujutro po lokalnom vremenu našlo se ukupno sedam hrvatskih predstavnika - troje u muškoj i četvero u ženskoj konkurenciji.

Hrvatski derbi u prvom kolu

Već u prvom kolu snage će odmjeriti Ivan Dodig (34.) i Ivo Karlović (75.). U svom prvom nastupu na Grand Slamu u ulozi nositelja Dodig baš i nije imao sreće. Dobio je objektivno jednog od najnepoželjnijeg suparnika za prvo kolo. Iako, gledajući međusobni omjer, Dodig može biti zadovoljan. Naime, slavio je u sva tri prethodna dvoboja - 2011. baš na Australian Openu (pet setova), 2012. na Challengeru u Bratislavi te prošle godine na PBZ Zagreb Indoorsu.

Nadal odmah na Tomica

U muškom dijelu ždrijeba najvažnija će tema biti okršaj prvog tenisača svijeta Rafaela Nadala s domaćim miljenikom Bernardom Tomicem već u prvom kolu. Pažnju plijene i potencijalni dvoboji u četvrtfinalima i polufinalima vodeće osmorke. Prema poziciji u ždrijebu, u četvrtfinalu se mogu naći sljedeći parovi: Nadal - Del Potro, Murray - Federer, Berdych - Ferrer i Wawrinka - Đoković.

Nadal/1 - Tomic
Đoković/2 - Lacko
Ferrer/3 - Gonzalez
Murray/4 - Soeda
Del Potro/5 - kvalifikant
Federer/6 - Duckworth/WC
Berdych/7 - Nedovjesov
Wawrinka/8 - Golubev
Gasquet/9 - kvalifikant
Tsonga/10 - Volandri

Dodig je do statusa nositelja u Melbourne Parku stigao zahvaljujući otkazima dvojice tenisača bolje rangiranih od njega, Nicolasa Almagra i Jürgena Melzera. Novonastala situacija mogla bi mu biti izuzetno važna jer brani lanjsko treće kolo (poraz od Richarda Gasqueta), a upravo se prije trećeg kola ne može sastati ni s jednim nositeljem.

Dodig u sezonu nije ušao najbolje. U Dohi je poražen odmah na početku od Dustina Browna, a na egzibicijskom turniru u Adelaideu doživio je dva poraza (Lopez, Kokkinakis) i ostvario jednu pobjedu (Chardy).

Karlović je pak u Dohi također izgubio od Browna, ali u osmini finala. U prvom je kolu iznenadio Tomaša Berdycha. Čeh je u Melbourneu postavljen za sedmog nositelja, a Dodig ili Karlović s njime se mogu susresti u trećem kolu. Pobjednik hrvatskog dvoboja u drugom kolu ide na Čeha Jana Hajeka ili kvalifikanta. "Div sa Šalate" 11. put nastupa u Melbourneu i do sada je čak pet puta ispao u prvom kolu, uključujući prošlu godinu.

Nezgodan ždrijeb za Čilića

Nakon skromnog početka sezone (četvrtfinale Brisbanea i 2. kolo Sydneyja) Marin Čilić (37.) bolji će dojam pokušati ostaviti u prvom kolu protiv nepredvidivog, ali nezgodnog Marcela Granollersa (36.). Drugi hrvatski "reket" protiv Španjolca u međusobnim susretima vodi 5-1, no Granollers je svoju jedinu pobjedu ostvario na tvrdoj podlozi (Valencia 2011.).

Pobjeda nad Granollersom Čilića bi vodila na 18. nositelja Gillesa Simona ili Daniela Brandsa. U tom su dijelu ždrijeba još Jo-Wilfried Tsonga (10.), s kojim se Čilić može sastati u trećem kolu, Roger Federer (6.), Andy Murray (4.) i drugi.

Za Melbourne Čilića vežu lijepe uspomene. Ondje je 2010. godine ostvario svoj najbolji rezultat na Grand Slam turnirima (polufinale), a još je triput ispao u osmini finala. U prvom je kolu izgubio samo u debiju 2007. godine kada je prošao kvalifikacije. Lani ga je u trećem kolu zaustavio Andreas Seppi. Čilić očito još uvijek traži pravu formu nakon višemjesečnog izbivanja s terena, a ždrijeb mu u Melbourneu, izuzev eventualno prvog kola, nije nimalo jednostavan.

Ajla i Donna dobro prošle, Petra i Mirjana protiv Njemica

U ženskoj konkurenciji za sada je četvero hrvatskih predstavnica u glavnom ždrijebu. Ajla Tomljanović (75.) dobro je prošla. Za suparnicu ima 117. tenisačicu svijeta Tadeju Majerič iz Slovenije. Majerič je, doduše, slavila u jedinom međusobnom dvoboju sa Zagrepčankom, u finalu ITF turnira u Innisbrooku prošle godine (zemljana podloga).

Serena protiv domaće tinejdžerke

U ženskom dijelu turnira potencijalni četvrtfinalni parovi, prema poziciji igračica u ždrijebu su: S. Williams - Errani, Li - Kvitova, Janković - Šarapova i Radwanska - Azarenka. Bjeloruskinja Viktorija Azarenka dvostruka je braniteljica naslova. Serena Williams otvara protiv australske tinejdžerke Ashleigh Barty.

S. Williams/1 - Barty/WC
Azarenka/2 - Larsson
Šarapova/3 - Mattek-Sands
Li/4 - kvalifikantica
A. Radwanska/5 - Putinceva
Kvitova/6 - Kumkhum
Errani/7 - Goerges
Janković/8 - Doi
Kerber/9 - Gajdosova/WC
Wozniacki/10 - Dominguez Lino

Tomljanović, koja prvi put nastupa na Grand Slamu kao najbolje rangirana hrvatska tenisačica, je u prvom tjednu sezone zaustavljena na početku turnira u Shenzhenu, a u Sydneyju je porazila Danielu Hantuchovu i izgubila od Madison Keys. U Melbourneu je do sada nastupila samo jednom i to 2011. kada je zapela u kvalifikacijama protiv Petre Martić.

Ako pobijedi Majerič, Tomljanović će u drugom kolu igrati protiv 13. nositeljice Sloane Stephens ili Jaroslave Švedove.

Martić (108.) kreće protiv Annike Beck, 53. tenisačice svijeta koja je ove godine u prvom kolu Shenzhena porazila Tomljanović. Martić je u prethodnih pet nastupa u Melbourneu samo jedne godine okusila slast pobjede. Bilo je to 2011. godine kada je iz kvalifikacija dogurala do drugog kola glavnog turnira. U međusobnim susretima s Beck Martić vodi 1-0.

14. nositeljica Ana Ivanović ili Kiki Bertens čekat će Martić u slučaju slavlja nad Beck.

Donna Vekić (93.) pokušat će preko još nepoznate kvalifikantice drugu godinu u nizu izboriti drugo kolo i okršaj s 26. nositeljicom Lucie Šafarovom ili Julijom Glushko. Vekić je lani u Melbourneu protiv Andree Hlavačkove ostvarila svoju prvu pobjedu u glavnom ždrijebu nekog Grand Slam turnira. Međutim, u ovom trenutku za pobjedu ne zna od rujna i turnira u Taškentu. Ima pet uzastopnih poraza, uključujući onaj iz Shenzhena u prvom tjednu ove sezone.

Mirjana Lučić-Baroni (110.) pokušat će iznenaditi 15. nositeljicu Sabine Lisicki, lanjsku finalisticu Wimbledona. Ujedno će nastojati poboljšati svoj omjer na Australian Openu. Ondje je, naime, nastupila šest puta i samo jednom prošla prvo kolo (1998.).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Lovro-ZG10.01.2014. u 13:18
    Sedam predstavnika+možda Konjuh. Za početak je dobro, a ni ždrijeb nije loš.
    Lovro-ZG
  • Obrisan korisnik10.01.2014. u 12:10
    128 igrača u glavnom ždrijebu, 3 hrvatska predstavnika i dvojica se nađu u međusobnom dvoboju!? Uistinu frapantan je taj ples kuglica, ali ako ništa drugo barem imamo sigurnog predstavnika u drugom kolu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.01.2014. u 10:37
    S ozirom na Dodigovu formu ovo bi čak i Karlo mogao proći...ali moram primjetiti nešto, ovo izvlačenje je totalno glupo. Nadalov put, koji je br.1 u svijetu 1/64 tomić,1/32 lakši meč,1/16 monfils, 1/8 nishikori/hewit, 1/4 raonić/del potro, 1/2pobjednik iz murray/isner- Tsonga/Federer?!..Novak prva... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Josippo10.01.2014. u 02:14
    Vekic protiv Konjuh. To bi bilo cool. :)
    Josippo