Tenis

Četiri Hrvatice u prvom kolu Australian Opena zajedno uzele devet gemova!

Vedran Babić • ponedjeljak, 13.01.2014.
Četiri Hrvatice u prvom kolu Australian Opena zajedno uzele devet gemova!
Foto: EPA

Hrvatski ženski tenis doživio je pravu katastrofu u prvom kolu Australian Opena. Porazi Ane Konjuh od Na Li i Mirjane Lučić-Baroni od Sabine Lisicki bili su očekivani, no Donna Vekić i Petra Martić razočarale su - Vekić je osvojila samo četiri gema, a Martić nijedan!

Četiri meča, četiri poraza. Hrvatski ženski tenis nije mogao zamisliti lošiji početak Australian Opena. Ana Konjuh, Donna Vekić, Petra Martić i Mirjana Lučić-Baroni uvjerljivo su poražene te su zajedno osvojile samo devet gemova!

Konjuh je poražena od četvrte nositeljice Na Li 6:2, 6:0, Vekić je zaustavila češka kvalifikantica Lucie Hradecka 6:3, 6:1, dok je Martić poražena od Njemice Annike Beck 6:0, 6:0! U posljednjem meču Lučić-Baroni izgubila je od 15. nositeljice Sabine Lisicki 6:2, 6:1.

Konjuh se predstavila Hisense Areni, Li ipak prejaka

Poraz 16-godišnje Dubrovčanke protiv četvrte tenisačice svijeta Na Li bio je očekivan (6:2, 6:0). Konjuh se u svom debiju u glavnom ždrijebu na Grand Slamu držala u prva četiri gema (2:2) i na tom putu anulirala tri break lopte i prokockala jednu svoju, a onda je Kineskinja osvojila sve preostale gemove. Prvi je set trajao 33 minute, a drugi 29.

Konjuh, koja je lani osvojila juniorski Australian Open, se mučila sa servisom tijekom cijelog meča. Ubacila je skromnih 50% prvog servisa, nije zabila ni jedan as te je napravila pet dvostrukih pogrešaka. Poslije prvog servisa osvojila je 50% poena, a poslije drugog 35%. Ostvarila je samo sedam izravnih poena naspram 20 Li, a napravila je i 25 neprisiljenih pogrešaka (Li 18).

Dvostruka finalistica Australian Opena (2011. i 2013.) priznala je kako nije puno znala o Konjuh uoči susreta. Istovremeno je pohvalila mladu hrvatsku nadu.

"Pokušala sam pronaći neke njezine mečeve na internetu, ali je i dalje bilo čudno u početku meča jer zaista nisam znala kakva je na terenu. Stekla sam dojam da ima odličan servis i jako dobru igru s osnovne linije. S još više iskustva, mislim da može biti vrlo dobra igračica."

Usprkos porazu, Konjuh može biti veoma zadovoljna ostvarenim u Melbourneu. Trima pobjedama probila se kroz kvalifikacije do prvog seniorskog nastupa u glavnom ždrijebu nekog Grand Slam turnira te će po izlasku nove WTA ljestvice doći sasvim blizu ulasku u Top 200. Prije Australian Opena bila je 239., a poslije njega bit će negdje oko 203. pozicije. Uz to, Konjuh je protiv Li zaigrala na drugom po veličini stadionu u Melbourne Parku, Hisense Areni.

Ono što ipak više brine jest činjenica da bi poslije Melbournea Konjuh trebala ići na najavljenu operaciju lakta desne ruke zbog čega bi s teniskih terena trebala izbivati 3-5 mjeseci.

Vekić nikako iz krize, katastrofa Martić

Donna Vekić i dalje je u krizi. Poraz od Lucie Hradecke (6:3, 6:1) njezin je šesti uzastopni te za pobjedu ne za još od rujna prošle godine i turnira u Taškentu. Lani je na Australian Openu, baš protiv Čehinje (Andree Hlavačkove) došla do prve pobjede na Grand Slamu, no ove godine nije bilo razloga za slavlje.

17-godišnja Osječanka na terenu se zadržala 56 minuta. Prvi je set češka kvalifikantica, koja je u prvom kolu kvalifikacija izbacila Terezu Mrdežu s 8:6 u trećem setu, osvojila dvama oduzetim servisima - u prvom i u zadnjem gemu seta. Vekić je u toj dionici imala samo 40% prvog servisa, a na početnom udarcu Hradecke prikupila je tek tri poena.

Drugi je set rezultatski bio lošiji iz perspektive Vekić, no priča je ipak bila nešto drukčija. U prvom gemu Vekić je prokockala 0-40 i nakon toga se potpuno raspala. Kod 1:4 Hrvatica je imala 15-40 i dvije prilike za povratak u meč, no ni njih nije uspjela iskoristiti. Nekoć 41., a danas 146. tenisačica svijeta meč je zaključila osvojivši svoj servis-gem bez izgubljenog poena.

Vekić (94.) će ovim porazom ispasti iz društva 100 najboljih tenisačica i to vjerojatno iza Petre Martić (109.) i Mirjane Lučić-Baroni (111.).

Najteži poraz i najveće razočaranje doživjela je Martić u dvoboju protiv Annike Beck (53.) iz Njemačke. U meču koji je trajao 52 minute nije osvojila niti jedan gem (6:0, 6:0).

Jedinu šansu za break Martić je imala u prvom gemu kada je prokockala 15-40. Napravila je čak 34 neprisiljene pogreške, a uz to i šest dvostrukih pogrešaka. Ubacila je 50% prvog servisa. Sve u svemu, bio je to njezin poraz bez osvojenog gema te uvjerljivo najgori nastup u Melbourneu gdje je u prijašnjih pet nastupa samo jedne godine prošla prvo kolo (2011.).

Lučić-Baroni zaključila crni dan

Niti Lučić-Baroni nije se proslavila u svom susretu prvog kola. Protiv 15. nositeljice Sabine Lisicki osvojila je tri gema (6:2, 6:1). 31-godišnja Lučić-Baroni imala je sedam break lopti i ni jednu nije iskoristila. Čak četiri je prokockala u prvom gemu meča, još dvije u prvom gemu drugog seta te jednu pri vodstvu Lisicki 5:1 u drugoj dionici.

Njemica je ispalila 28 izravnih poena naspram 11 Lučić-Baroni te je načinila dvije neprisiljene pogreške manje (26-24). Hrvatica je imala tek 43% prvog servisa te je napravila čak deset dvostrukih pogrešaka. Mikica je u prethodnih šest nastupa na Australian Openu samo 1998. godine prošla prvo kolo.

Prilično neočekivano, Ajla Tomljanović tako je ostala jedina hrvatska predstavnica u ženskoj konkurenciji Australian Opena. U utorak Ajla igra protiv Slovenke Tadeje Majerič.

Australian Open, 1. kolo:
Konjuh (Hrvatska, Q) - Li (Kina, 4) 2:6, 0:6
Vekić (Hrvatska) - Hradecka (Češka, Q) 3:6, 1:6
Martić (Hrvatska) - Beck (Njemačka) 0:6, 0:6
Lučić-Baroni (Hrvatska) - Lisicki (Njemačka, 15) 2:6, 1:6

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.01.2014. u 22:01
    to mackice
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.01.2014. u 17:35
    Za mene ženski tenis i nije sport, tako da- koga briga
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.01.2014. u 17:03
    debucle, baš teško brukanje (ovo se odnosi na vekićku i martićku)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.01.2014. u 16:59
    Za Anu Konjuh nemam nikakve zamjerke, pa čak ni od Lučić koja je polako na zalasku karijere..ali Donna i Petra..nevjerojatno..ni jedna ni druga nisu imale neki značajan rezultat od predprošle godine odnosno prošle kad je Donna bila u finalu wta a Petra kad je bila u osmini finala RG...još uvije... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.01.2014. u 15:34
    Cinjenica je da na li nikad prije nisam gleda u ovako fokusiranom izdanju, svi udarci besprijekorni, pocela izlazit na mrizu i nelose joj i to ide, jos k tome voli igrat protiv snaznih udaracica sto Konjuh jest.Nakon uvjerljivog gubitka seta Ana nije pokusavala prominit igru (nazalost vjerovatno... [više na forumu]
    Obrisan korisnik