Rukomet

Jurecki propustio donijeti bod Poljskoj, 35 francuskih pogodaka na startu

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 13.01.2014.
Jurecki propustio donijeti bod Poljskoj, 35 francuskih pogodaka na startu
Foto: EPA

U prvom susretu skupine koja se održava u Aarhusu Srbija je s minimalnih 20:19 slavila nad reprezentacijom Poljske. Sastav Michaela Bieglera odigrao je atomskih desetak minuta na startu drugog dijela, u posljednjoj sekundi imao priliku stići do boda, no na kraju je ipak slavila momčad Vladana Matića. U drugom susretu dana Francuska je lako apsolvirala prvu prepreku. S 35:28 bila je uspješnija od autsajdera skupine, reprezentacije Rusije...

Srbija - Poljska 20:19 (13:9)

Utakmica otvaranja skupine C između Poljske i Srbije, iz tabora obje reprezentacije, označena je najvažnijom na putu do plasmana u drugi dio natjecanja. Nakon prvih 60 minuta u ovoj skupini, prednost je na srpskoj strani.

Reprezentativci Srbije bolje su otvorili susret, preko Nikčevića i Manojlovića stigli do uvodnih 2:0, a svoje najbolje minute u prvoj polovici dvoboja odigrali su u završnim minutama. Nakon uvodne srpske prednosti gledatelji u Aarhusu 11 su minuta gledali igru pogodak za pogodak. Taj period prekinuo je Marko Vujin kada je za 7:5 pogodio na polovici prvog dijela.

17 obrana Darka Stanića

Darko Stanić u Prvenstvo je ušao sa 17 obrana, dok je napad Srbije predvodio trojac Vujin - Stojković - Zelenović s tri pogodaka. Stojković je susret završio sa stopostotnim učinkom. Poljski vratar Szmal na kraju se zaustavio na 14 obrana, Jurkiewicz je postigao pet pogodaka, a po tri su dodali Lijewski, Chrapkowski i Krajewski.

Tijekom tog prvog poluvremena Matićeva momčad nekoliko je puta bila u prilici stići do tri pogotka prednosti, a to joj je napokon pošlo za rukom u 26. minuti kada je ua 10:7 s krila pogodio Nemanja Ilić. Isti igrač na isti način precizan je bio i trenutak kasnije, a za +5 pobrinuo se Stojković iz kontre. Igrom Srbije u tim je minutama ravnao trostruki asistent Momir Ilić, a svoj je doprinos dao i vratar Stanić koji je na odmor otišao sa sedam upisanih obrana, jednom više od Slawomira Szmala na drugoj strani.

U tom prvom poluvremenu Srbija je bila koncentriranija, posebno tijekom četiri minute s igračem manje nedopustivši Poljacima da ih iskoriste u svoju korist. Poljski sastav teško je dolazio u priliku za pogodak, duge akcije uspješno su završavane jedino individualnim rješenjima, prije svega Jurkiewicza i Lijewskog.

Drugi dio susreta Poljska je otvorila na najbolji mogući način; nakon isključenja Manojlovića poentirali su upravo Lijewski i Jurkiewicz, Szmal je dodao svoju sedmu obranu, a s linije sedam metara bio je precizan i Krajewski. Serija poljske vrste niti ovdje nije stala, iz nove kontre pogodio je Chrapkowski, Srbija je zaradila novo isključenje, a za potpuni preokret pobrinuli su se Szmal i Syprzak za 14:13 u 36. minuti.

Osam isključenja Srbije

Nikola Manojlović i Rastko Stojković zaradili su po dva isključenja, Vujin, Toskić, Nikčević i Zelenović po jedno, no bez obzira na čak deset minuta s igračem manje (kod Poljske su isključeni Chrapkowski, Jaskza i Jurecki) Srbija je homogenijom i koncentriranijom igrom u obrani uspjela nadoknaditi taj nedostatak te nedopustiti da se on odrazi na konačnom rezultatu.

Matićevoj vrsti samopouzdanje će nakon prvog susreta podići i činjenica da su slavili iako su glavni napadači Vujin i Ilić bili realizatorski poprilično neraspoloženi. Zajedno su iz igre postigli tek tri pogotka iz 15 pokušaja, gledajući sedmerce stali su na 5/18.

Svoj prvi pogodak u nastavku Srbija je postigla tek nakon devet minuta igre. Nemanja Zelenović prekinuo je time 7:0 seriju Poljaka računamo li i pogodak Szybe na samom kraju prvog poluvremena, a rezultat je u novi egal doveo Stojković u 40. minuti. Oba sastava opreznu igru ostavili su iza sebe s početkom drugog dijela te je prvi dio drugog dijela bio kudikamo uzbudljiviji. S više prilika za kontranapade povisio se i ritam igre, a u posljednju četvrtinu ušlo se pri pogotku prednosti za Srbiju.

U idućoj minuti 18:16 postavio je Stojković, srpski rukometaši ponovno su smirili igru pa promjene rezultata nije bilo idućih sedam minuta. Na postavljenu obranu Srbije poljska vrsta ponovno je ostajala kratka za rješenja, Stanić je dodao nekoliko novih obrana i u tim je trenucima sve išlo na ruku Matićeve momčadi.

Posljednju priliku da pokrene stvari u svoju korist Poljska je dobila četiri minute prije kraja kada je kod -2 Nikčević zaradio dvije minute, a Bartosz Jurecki ekspresno pogodio za dolazak na korak do izjednačenja. Nakon Vujinova pogotka uspješan je na drugoj strani bio i Orzechowski te je Matić tada zatražio minutu odmora. U zadnjoj minuti Szmal je obranio sedmerac Vujinu, a odluka je stigla u posljednjoj sekundi kada je bod svojoj momčadi propustio donijeti Jurecki.

Francuska - Rusija 35:28 (19:14)

U drugom susretu dana skupine u Aarhusu Francuska je lako izborila uvodnu pobjedu protiv neuvjerljive Rusije. Startnu postavu koju je uvježbavao tijekom Zlatne lige Claude Onesta bio je primoran mijenjati već u prvom dvoboju. Zbog hematoma koji je zadobio u susretu s Norveškom van konkurencije za Rusiju ostao je Valentin Porte. Njega je na desnom vanjskom zamijenio Kevynn Nyokas, uz Nikolu Karabatića (5/5) najraspoloženiji pojedinac prvog dijela utakmice.

Vanjska linija Francuske, spomenuti dvojac te Narcisse, u prvih pola sata susreta postigla je deset pogodaka, a čitav napad Onestine vrste velikim dijelom susreta djelovao je vrlo razigrano, pokretno u nogama pa su tako Nyokas i Abalo nerijetko poentirali i sa sredine terena iz razrađenih akcija. Upravo je 27-godišnji član Chamberyja poveo svoju momčad do osjetnijeg vodstva.

Devet pogodaka Nyokasa, 7/7 Guigoua

Najraspoloženiji pojedinac pobjedničkog sastava bio je Alix Kevynn Nyokas s devet pogodaka iz 12 pokušaja. Michael Guigou ostvario je 7/7 učinak (3/3 sa sedam metara), Nikola Karabatić stao je na šest, ali također sa stopostotnom uspješnosti. Svi pojedinci u Onestinoj momčadi, njih dvanaestorica, koji su večeras pucali prema ruskim vratima upisali su se u strijelce osim kapetana Fernandeza (jedan promašaj).

Vincent Gerard, vratar koji je priliku dobio u prvih pola sata, upisao je dvije obrane, dok je u nastavku Cyril Dumoulin obranio devet protivničkih šuteva.

U dresu Rusije, u napadačkom dijelu igre, najbolji je bio Kovaljev sa šest pogodaka i dva promašaja, Konstantin Igropulo dodao je pet dok je Aleksandr Piškin susret zaključio s 3/3 učinkom. Vadim Bogdanov i Igor Levšin skupili su svaki po četiri obrane.

Rusija je nakon 11 minuta igre gubila sa 6:3, na sredini prvog dijela uspjela se vratiti na 7:7 pogotkom Kovaljeva s linije sedam metara, no zatim je ponovno izgubila korak. Nyokasu koji ulazi u 3:0 seriju i prednost Francuske diže na +6, točnije 13:7, pomogao je i vratar Vincent Gerard s dvije obrane u nizu pa je već u prvom dijelu Onesta imao priliku "šarati" sa sastavom.

U nastavak su Igropulo, sa četiri pogotka najuvjerljiviji ruski pojedinac prvog poluvremena, i društvo ušli sa zaostatkom od pet pogodaka, ali i s igračem manje jer je četiri sekunde prije isteka vremena dvije minute zaradio Atman. Već u prvom dijelu Rusija je skupila osam minuta s deficitom na terenu, osim Atmana "hladili" su se i Piškin, Gorbok i Skopincev.

Brzo je izbornik Rusije Oleg Kulešov morao pozvati minutu odmora u drugom dijelu. Nakon uvodnog pogotka Žitnikova, na drugoj strani s lakoćom redom zabijaju Guigou, Sorhaindo, Nyokas i Karabatić i Francuska svoju prednost diže na 23:15. Nakon spomenutog time-outa period bez ruskog pogotka prekida Atman; u 36. minuti bio je uspješniji od Dumoulina koji je na vratima Francuske zamijenio Gerarda.

Na korak do dvoznamenkaste prednosti francuska je reprezentacija stigla u 43. minuti; nakon četvrte obrane Dumoulina po osmi se put u strijelce upisao Nyokas. A na -10 (32:22) Rusiju je konačno "bacio" Guigou iz kontre za svoj sedam od sedam učinak. Priliku je tada dobio i kapetan Jerome Fernandez koji je propustio pripremne dvoboje Zlatne lige. U posljednjih desetak Francuska je očekivano smanjila tempo, Rusi su to iskoristili za ublažavanje poraza, no malo čime imaju biti zadovoljni nakon ovog dvoboja.

Euro 2014. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Srbija20:19Poljska
Francuska35:28Rusija
1Francuska 394:83+116
2Poljska 370:7002
3Srbija 373:77-42
4Rusija 377:84-72

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Euro 2014. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Srbija20:19Poljska
Francuska35:28Rusija
1Francuska 394:83+116
2Poljska 370:7002
3Srbija 373:77-42
4Rusija 377:84-72

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.01.2014. u 22:09
    Haha Francuska 35 a mi samo malo manje - 33:)! Beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee:) :P
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.01.2014. u 22:01
    Srbi ne djeluju dobro, jako nekvalitetna tekma s Poljskom. Njima su jedina šansa takve tekme na malo golova kad ih Stanić drži na životu. Francuzi lepršavo, novi igrači igraju odlično i žele se pokazati, možda jedino bude problema na golu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.01.2014. u 21:55
    pomeli francuzi ruse,ili su rusi losi i nemotivirani ili su ovi francuzi tako jaki pitanje je sad?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.01.2014. u 20:36
    hehehe sad je vrijeme za prijelaz s analize na sportsku politiku, danska ulazi u polufinale @1.40 dakle 40% kamate meni samo da se ihf-u isplati prvenstvo
    Obrisan korisnik
  • nikoništ13.01.2014. u 20:29
    care h1 na Hrvatsku 1 na Srbiju i mali hendikep na Francuze 6,65 i to jeto
    nikoništ