Rukomet

Stochl odveo Češku do remija s Makedonijom, Danci lako s Austrijancima

Jelena Bagarić • utorak, 14.01.2014.
Stochl odveo Češku do remija s Makedonijom, Danci lako s Austrijancima
Foto: EPA

U fantastičnoj utakmici između Makedonije i Češke nije bilo pobjednika. U prvom susretu dana u skupini A Makedonci su propustili priliku za osvajanje dva boda, dok Česi za osvojeni bod moraju zahvaliti fantastičnom vrataru Petru Stochlu koji ih je svojom posljednjom obranom spasio od novog poraza. U drugom susretu dana, domaćini Danci bez ikakvih problema svladali su Austrijance koji nisu uspjeli ponoviti dobru igru kao protiv Češke. Raspoloženi Danci koje je nosila publika već su krajem prvog poluvremena usmjerili utakmicu k svojoj pobjedi…

Makedonija – Češka 24:24 (10:11)

Nakon 60 minuta tvrde i teške utakmice, reprezentacije Makedonije i Češke remizirale su u susretu drugog kola natjecanja u skupini A. Budući da su obje ekipe izgubile u svojim susretima prvog kola, tražile su pobjedu u ovom susretu kako bi se približili plasmanu u drugu fazu natjecanja. Međutim, morale su se zadovoljiti bodom te će prolazak dalje Makedonija u posljednjem kolu morati tražiti protiv Austrije, dok će Češka koplja ukrstiti s Danskom.

Susret su bolje otvorili Makedonci koji su pogotkom Kirila Lazarova u šestoj minuti došli do rezultata 3:1. U desetoj minuti Branislav Angelovski povećao je prednost Makedonije na plus tri. Dvije minute kasnije još su uvijek imali tri pogotka prednosti, no u tim trenucima Česi kreću u seriju od četiri pogotka koja ih od zaostatka vodi do vodstva. Seriju su predvodili Pavel Horak i Jan Stehlik, a za 6:7 zabio je Filip Jicha. Neriješen rezultat održavao se do 25. minute kada je Jicha iz sedmerca pogodio za 8:10. Međutim, prvo Lazarov, a zatim <>Dimovski minutu prije kraja poravnavaju na 10:10. Ipak , deset sekundi prije kraja Petr Stochl šalje Jichu u kontru. Iskusni Čeh nije imao problema s realizacijom, pa njegova reprezentacija na odmor odlazi s minimalnom prednošću.

Drugo poluvrijeme također se nastavilo u sličnom ritmu. Igralo se gol za gol, ali ipak u 39. minuti ponovo Lazarov iz penala podiže prednost Makedonija na 15:13. Četiri minute kasnije Dejan Manaskov povisio je na 17:14 i činilo se da izabranici Ivice Obrvana polako okreću utakmicu na svoju stranu. Međutim, Česi se nisu predali, serijom od tri pogotka u 45. minuti ponovo su došli do egal rezultata. Posljednjih 15 minuta u Jyske Bank Boxenu odvijala se prava drama. Makedonci su ponovo poveli s dva pogotka, ali u 53. minuti Horak pogađa za 20:20.

Pokazat će se da je Horak taj koji drži Čehe u igri. Makedonci se više nisu tako dobro kretali u obrani, pa je Horak uspješno pogađao mrežu Stoilova. Izjednačenost se nastavila do samog kraja. Minutu prije kraja Pecakovski je pogodio za 24:23, a 40-ak sekundi kasnije Horak je poravnao rezultat. Točno 45 sekundi prije kraja Obrvan je pozvao minutu odmora u kojoj je rekao igračima da što duže čuvaju loptu te ako dođu u stopostotnu šansu da pucaju. Tako nekako je i bilo, Mirkulovski se 14 sekundi do kraja našao oči u oči sa Stochlom koji je zaustavio njegov udarac.

Česi nisu iskoristili napad koji ih je mogao dovesti do pobjede. Nakon istekla vremena pucao je Jicha, ali nije uspio pogoditi okvir gola. Utakmica je tako završila podjelom bodova, a o tome koja će od ove dvije reprezentacije proći u drugi krug odlučivat će se u zadnjem kolu. Naravno, najefikasniji igrač Makedonije bio je Lazarov koji je postigao 12 pogodaka od čega šest iz sedmeraca. Fantastičan dan na vratima Češke imao je Stochl koji je skupio 21 obranu, od čega i dva sedmerca. U polju je briljirao Horak s osam pogodaka, dok je Jicha upisao dva manje.

Austrija – Danska 29:33 (12:18)

Reprezentativci Danske još su jednom pred prepunom dvoranom u Herningu došli do uvjerljive pobjede. U utorak navečer „pali“ su Austrijanci koji nisu uspjeli pružiti kvalitetan otpor Dancima. S dvije pobjede Danci su osigurali prolazak dalje vrlo vjerojatno s prvog mjesta koje će morati potvrditi u četvrtak u utakmici s Češkom.

Iako je utakmica krenula dosta žustro s obje strane, već nakon šest minuta Danci se počinju lagano odvajati. Prednost od dva pogotka koju su stekli pogotkom Madsa Christiansena u šestoj minuti držali su do 15 minute. Nisu se uspijevali više odvojiti jer je su Austrijanci zbog dobre obrane održavali priključak. No, visok tempo igre obrana Austrije više nije mogla držati pa počinje lagani uspon Danske.

U 17. minuti Henrik Jensen Mollgaard poduplava prednost Danske (5:9). Koliko toliko su se još izabranici Patrekura Johannessona držali do 20. minute, no onda u potpunosti Danci kreću kontrolirati igru. U 23. minuti preko Thomasa Mogensena, koji zabija za 8:14, izabranici Ulrika Wilbeka dolaze do svoje najveće prednosti u susretu. U posljednjih sedam minuta rukometaši Austrije nisu uspjeli zaprijetiti vodstvu domaćina koji su igrali pred prepunom dvoranom u Herningu.

U nastavku susreta nije se skoro ništa promijenilo. Prednost koju su imali na poluvremenu, Danci su bez velikih problema nastavili održavati u nastavku. U 48. minuti ona je porasla i na velikih sedam pogodaka prednosti (22:29). Austrijanci se nisu predali pa su serijom od tri pogotka smanjili zaostatak na četiri pogotka osam minuta prije kraja. Međutim, iskusni Danci više im nisu dopustili. Na krilima Mikkela Hansena održavali su tu prednost do kraja susreta te u konačnici slavili s 29:33.

Baš Mikkel Hansen bio je najbolji igrač Danske u ovom susretu. Postigao je devet pogodaka iz deset pokušaja što ga je učinilo praktički nepogrešivim. Slijedi ga Jesper Noddesbo koji je upisao pet pogodaka iz pet pokušaja. Vratarski dvojac Landin i Green zajedno je skupio 11 obrana. U redovima Austrije najbolji je bio Maximilian Hermann s pet pogodaka, dok je jedan manje upisao Viktor Szilagyi.

Euro 2014. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Sjeverna Makedonija24:24Češka
Austrija29:33Danska
1Danska 395:79+166
2Sjeverna Makedonija 367:74-73
3Austrija 380:75+52
4Češka 373:87-141

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Euro 2014. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Sjeverna Makedonija24:24Češka
Austrija29:33Danska
1Danska 395:79+166
2Sjeverna Makedonija 367:74-73
3Austrija 380:75+52
4Češka 373:87-141

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10815.01.2014. u 20:31
    uspon u Austriji se vidi već par godina, a već je vrijeme, jer pogledaj im imena: to ti je multikulturalna ekipa (kao šta je Austrija multikulturalna zemlja); državni ORF pokriva sve živo od utakmica. Ako igramo protiv njih, biti će ozbiljan ispit.
    narada108
  • Obrisan korisnik15.01.2014. u 15:18
    jbte otkad se u Austriji igra ozbiljan rukomet. Iznenadili u prvom kolu.
    Obrisan korisnik
  • narada10814.01.2014. u 23:43
    to su Makedonci trebali dobiti. Česi bez ideje, sve na snagu, na Jichla i uz pomoć vratara.
    narada108