Tenis

Paklena australska vrućina "pokosila" i Dodiga - sarajevska senzacija u trećem kolu Melbournea

Vedran Babić • srijeda, 15.01.2014.
Paklena australska vrućina "pokosila" i Dodiga - sarajevska senzacija u trećem kolu Melbournea
Foto: EPA

Hrvatska knjiga na Australian Openu spala je na dva slova. U drugom kolu Ivan Dodig vodio je 2-1 u setovima protiv Damira Džumhura iz BiH kada je bio prisiljen predati zbog učestalih grčeva uzrokovanih iscrpljenošću...

Paklena australska vrućina uzela je još jednu žrtvu. Ivan Dodig predao je meč drugog kola protiv bosanskohercegovačkog kvalifikanta Damira Džumhura (188.) zbog učestalih grčeva uzrokovanih velikom iscrpljenošću. Pod vrelim suncem i temperaturom od oko 40 Celzijevih stupnjeva Dodigovo tijelo nije izdržalo pa se 21-godišnji Džumhur, koji nastup na svom prvom Grand Slamu, plasirao u treće kolo.

U trenutku predaje, poslije dva sata i 26 minuta igre, Dodig je vodio 2-1 u setovima, no Džumhur je imao break u četvrtom. Rezultat je iz Dodigove perspektive bio 6:4, 6:4, 3:6, 1:4.

Draganja i Pavić u drugom kolu

U prvom kolu konkurencije parova Marin Draganja i Mate Pavić ostvarili su pobjedu. U svom prvom nastupu na Grand Slamu porazili su Francuze Marca Gicquela i Benoita Pairea 7:6 (0), 6:3. U drugom kolu igrat će protiv osmih nositelja Daniela Nestora i Nenada Zimonjića. U prvom kolu parova nastupio je i Ivo Karlović, koji je s Poljakom Tomaszom Bednarekom izgubio od devetih nositelja, također iz Poljske, Mariusza Fyrstenberga i Marcina Matkowskog. Valja izdvojiti i povratak Patricka Raftera, koji je nakon 11 godina teniske mirovine odigrao profesionalni meč. U paru s Lleytonom Hewittom izgubio je od Amerikanca Erica Butorca i Južnoafrikanca Ravena Klaasena 6:4, 7:5.

"Nažalost tijelo nije izdržalo do kraja. Igrao sam jako dobro u prva dva seta dok sam bio fizički u stanju. Dominirao sam i znao što treba igrati, ali protiv nekih stvari ne ide. Na meni je da se što prije vratim i ponovno budem spreman. Ostaje žal za ovim mečom jer bio sam blizu. Godina je tek krenula i ima vremena za napredak i dobre rezultate", izjavio je Dodig za HRT.

32. nositelj pokazao je svoje veće iskustvo u odnosu na Džumhura te je prilično lako osvojio prva dva seta. Već u prvom gemu meča napravio je break, kojeg je Džumhur kod 2:3 nadoknadio, no već u sljedećem gemu Dodig ponovno oduzima servis suparniku za vodstvo 4:3 i time rješava set.

Drugi je set odlučio break u trećem gemu. Izgledalo je kako će Dodig rutinski privesti i tu dionicu kraju, no završnica se zakomplicirala. Kod 3:5 momak iz Sarajeva spasio je tri vezane set-lopte (0-40) na svom servisu, da bi u sljedećem gemu imao i jednu break loptu za povratak. Dodig ju je ipak uspio anulirati i potom realizirati svoju ukupno šestu set-loptu.

Treći set obilježila je sigurna igra obojice tenisača na svom servisu. Jedinu break priliku imao je Džumhur kod 4:3 i iskoristio ju je. U tim se trenucima Dodig počeo sve više mučiti s iscrpljenošću i grčevima te je u nekoliko navrata do kraja meča zatražio medicinsku pomoć.

No ništa mu nije pomoglo. U prvom gemu četvrtog seta Dodig je doduše napravio break, no Džumhur je uzvratio s četiri glatka uzastopna gema prije nego što mu je Dodig predao.

"Mi nismo navikli na te uvjete, ovo je stvarno dramatično. Razumijem organizatore, ipak je ovo veliki biznis, pogotovo što se tiče televizije, ali evo jučer imate 6-7 predaja mečeva, danas će biti slična stvar. Ljudi padaju po terenu, ja nisam mogao pola sata doći sebi, došlo je kod mene deset ljudi. To nisu uvjeti u kojima se treba igrati, treba gledati i interese igrača", kazao je Dodig, koji tako nije uspio ponoviti lanjski rezultat iz Melbournea.

Do trenutka predaje Dodig je očekivano bio agresivniji igrač. Zabio je 37 izravnih poena i napravio 43 neprisiljene pogreške. Zabio je 13 asova. S 55% prvog servisa na njemu je osvojio 76% poena, a na drugom 49%.

No statistika je ovdje ipak u drugom planu - Bosna i Hercegovina slavi prolazak svog predstavnika u 3. kolo Grand Slama po prvi put u povijesti. U tri meča kvalifikacija i u prvom kolu glavnog turnira Džumhur nije izgubio ni set, a u trećem kolu igrat će protiv sedmog nositelja Tomaša Berdycha.

Australian Open, 2. kolo:
Dodig (Hrvatska, 32) - Džumhur (BiH, Q) 6:4, 6:4, 3:6, 1:4, predaja Dodiga

Parovi, 1. kolo:
Draganja/Pavić (Hrvatska) - Gicquel/Paire (Francuska) 7:6 (0), 6:3
Bednarek/Karlović (Poljska/Hrvatska) - Fyrstenberg/Matkowski (Poljska, 9) 7:5, 7:5

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.01.2014. u 11:44
    Kao neutralni navijaca hocu samo da kazem, da taj Bosanac ne bi nikad dobio Dodiga u normalnim uslovima (nije ni on bog zna kakav kvalitet, ali je puno kvalitetniji u odnosu na bosanca) hteo bi da kazem jednu drugu stvar, a u pitanju je sportska kultura (na koju bosanci ocigledno nisu naucili) bar... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.01.2014. u 22:21
    dobro, kužim da bosanci znaju bit jako iritantni sa tom svojom sportskom euforijom, ali meni je stvarno drago vidjet da se i oni nečemu raduju u tom sportu, posebno tamo di ih nikada nije bilo na karti. Što se mene tiče, totalno je nebitno jel je Džumi dobio u 5 setova, u 3 seta ili ovako, predajom... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • interreg15.01.2014. u 17:17
    Cu,j cijeli svjet slavi mladog Sarajliju... Kad dobijes mec predajom protivnika nema se tu sta puno slaviti. Vrucina ili ozlijeda, tak svejedno. Prosao si dalje i to je to...
    interreg
  • Obrisan korisnik15.01.2014. u 16:05
    I ti nasi slavljeni Dodig, Cilic i Ljubicic su rodjeni u BIH.
    Obrisan korisnik
  • Lovro-ZG15.01.2014. u 14:45
    šteta, imao je odličnu prilikupreviše odustajanja za početak godine, izgleda da vručina ubija puno tenisača...
    Lovro-ZG