Rukomet

Rusija svladala Srbiju, Jurecki tragičar u minimalnom porazu

Mihaela Bradovski • srijeda, 15.01.2014.
Rusija svladala Srbiju, Jurecki tragičar u minimalnom porazu
Foto: EPA

Nakon prvog susreta dana u Aarhusu, situacija u skupini C poprilično se zakomplicirala. Srbija, koja je u ponedjeljak slavila nad Poljskom večeras je izgubila od ruske vrste, a u posljednjem kolu očekuje je Francuska. A upravo su francuski rukometaši nanijeli Poljskoj drugi minimalni poraz za svoj maksimalni učinak i poziciju lidera pred konačnu odluku u petak...

Rusija - Srbija 27:25 (14:14)

Ruski sastav, nakon lakog poraza od Francuske, u drugom susretu na Prvenstvu stigao je i do prvih bodova. U prvih pola sata susreta oba sastava postigla su po 14 pogodaka, od kojih je većina postignuta do 15. minute. Prvo odvajanje, na dva pogotka razlike, Srbija je ostvarila u šestoj minuti kada je s igračem manje, nakon isključenja Manojlovića, ruske pogreške u napadu brzim kontrama kaznio Prodanović. Nekoliko akcija kasnije, za 7:4, također iz kontre, pogodio je Nikčević i tada je ruska klupa zatražila minutu odmora.

U tom trenutku momčad Olega Kulešova uz četiri pogotka upisala je jednako toliko pogrešaka u napadu, no situacija se počela mijenjati nakon novog srpskog isključenja, onog Prodanovića. U 12. minuti Nikčević je pogodio za +4, uslijedilo je spomenuto isključenje koje je ruska vrsta ovoga puta iskoristila na najbolji mogući način. Brojčanu prednost Rusi su iskoristili za 3:0 seriju u režiji Kovaljeva i dva puta Skopinceva, a izjednačenje na 9:9 stiglo je točno u 15. minuti preko Šelmenka.

15 obrana Bogdanova, izostala Stanićeva pomoć

Iako je u prvih 15 minuta skupio tek dvije obrane, ruski vratar Vadim Bogdanov na kraju se zaustavio na 15 obrana, čak šest više u odnosu na srpski par Stanić - Milić. Darko Stanić, najbolji pojedinac u pobjedi na otvaranju Prvenstva večeras je pročitao tek četiri protivnička pokušaja. U ruskom sastavu, u napadačkom dijelu igre, najbolji je s pet pogodaka bio Jevdokimov, a po četiri su dodali Kovaljev, Skopincev, Atman, Gorbok i Šelmenko. Na drugoj strani šest zgoditaka postigao je Marko Vujin, ali uz sedam promašaja.

Prema očekivanjima oba sastava zaradila su preko nekoliko isključenja; Rusi su stali na pet, dok je Srbija provela dvije minute više s igračem manje.

Velikom broju pogodaka na obje strane kumovala su slaba izdanja vratara Bogdanova i Stanića. Ruski čuvar mreže do 15. je minute skupio dvije obrane, Stanić tek jednu te je uskoro svoje mjesto među vratnica prepustio Strahinji Miliću. Šest minuta bez pogotka u ruskoj mreži prekinuo je Momir Ilić, nedugo zatim Bogdanov je u istoj minuti obranio dva šuta i u 21. minuti Rusija odlazi na 12:10.

Matićeva momčad ekspresno je reagirala preko Vujina sa sedam metara te odmah zatim i Nenadića, a do kraja prvog dijela vidjeli smo još dva ruska isključenja, igru pogodak za pogodak te posljednji zgoditak u ovom poluvremenu u 26. minuti. Tri uvodne minute nastavka bile su dovoljne Rusiji da dođe do jednako toliko pogodaka prednosti. Iako su drugi dio otvorili s igračem manje, Šelmenko, Jevdokimov i Gorbok naplaćuju pogreške Srbije u napadu, prije svega Momira Ilića i Marka Vujina.

Ruska serija nastavila se i nakon što je Bogdanov održao tri razlike nakon isključenja Jevdokimova. Upravo je Jevdokimov u 37. minuti po povratku na teren poentirao za 18:14, dok je Srbija još uvijek tražila način da stigne do svog prvog pogotka u ovom dijelu, prvog pogotka još tamo od 26. minute. Stigao je on na pragu 40. minute, a za prekid crne serije pobrinuo se Nemanja Ilić.

Rusija je uspjela zadržati svoju prednost iako je u posljednjih desetak minuta u nekoliko navrata "hodala po rubu" pogotka razlike, ali i bez obzira na ozljedu zgloba Jegora Jevdokimova. Pomogli su joj u tome i srpski reprezentativci s dva nova isključenja. Konačnih 27:25 potvrdilo je kako je riječ o skupini u kojoj se do posljednjeg dvoboja neće znati putnici u iduću fazu natjecanja.

Poljska - Francuska 27:28 (14:15)

U drugom susretu Francuska je svladala Poljsku i time se probila na čelo ljestvice ove skupine. I Poljska i Francuska nakon prvih pola sata nisu mogle biti zadovoljne protokom lopte u napadu, nešto manje pogrešaka imala je francuska vrsta koja je u nastavak i ušla s pogotkom prednosti. Tijekom te prve, vrlo izjednačene polovice dvoboja, u kojoj oba protivnika svoje prednosti nisu bila u mogućnosti drugo zadržati, najveću su ostvarili Onestini izabranici.

U 27. minuti za 14:11 pogodio je Nikola Karabatić, najprecizniji pojedinac na terenu u tom trenutku. Do odlaska na predah Karabatić je stigao zabiti još jedan pogodak za ukupnih šest od šest. U odnosu na dvoboj s Rusijom francuski je izbornik od prve minute priliku dao Fernandezu i na vratima Dumoulinu, i dok su Karabatić i kapetan Fernandez (3) uz Michaela Guigoua vukli konce u napadu, u potpunosti je podbacio Narcisse sa šest promašaja.

Anić i Dumoulin francuski junaci

Francusku je na putu do ove minimalne pobjede predvodio upravo vratar Cyril Dumoulin sa 17 obrana, od kojih je ključna ona posljednja sa istekom vremena. Gledajući napadački učinak najuspješniji je bio Nikola Karabatić s osam zgoditaka, a po četiri su dodali Guigou, Accambray (4/5) i Anić (4/4). Ulazak posljednje spomenutog dvojca podigao je francusku igru, a upravo je pivot Cessona Igor Anić autor posljednjeg zgoditka Francuske, zgoditka vrijednog punog plijena.

Kod Poljaka pet je puta precizan bio Lucak, a svoje su ime jednom manje u listu strijelaca upisivali Lijewski i Chrapkowski. Vratar Slawomir Szmal zaustavio je devet francuskih pokušaja.

Najbolji poljski period u prvom dijelu dogodio se oko njegove polovice, seriju 3:0 u dvije minute kreirali su Chrapkowski, Lijewski i Lucak, a potonja dvojica s tri su zgoditaka bili najbolji u svojoj momčadi, a onda su Poljaci isto imali priliku ponoviti i na startu drugog dijela, no njihovih novih +2 spriječio je Dumoulin svojom osmom obranom. Bez obzira na nekoliko brzih pogodaka na otvaranju drugog dijela, i on je obilovao neforsiranim pogreškama uz vrlo malo povezane igre.

Od pogotka Krajewskog u 32. minuti zahvaljujući kojem je Poljska došla do minimalne prednosti pa sve do uspješno izvedenog sedmerca Guigoua, šest se minuta igralo pogodak za pogodak. Obrana Szmala gurnula je Jureckog u priliku da ponovno vrati prednost svom sastavu, a u istoj je akciji isključen Sorhaindo. Onesta je tada na parket poslao neka nova lica ne bi li ubrzao duge i spore napade svoje vanjske linije, s crte je za 20:20 pogodio Igor Anić, no već iduća minuta donijela je brigu za francusku klupu nakon što je Sorhaindo zaradio nezgodan udarac u oko i više se nije vraćao u igru.

U 45. minuti Francuska je preko Anića s igračem manje vratila prednost na svoju stranu, na to se nedugo zatim nadovezao Dumoulin obranom sedmerca, i nakon dva uzastopna zgoditka Accambraya za 24:21, a unatoč nekoliko novih obrana Szmala i drugom isključenju Luke Karabatića francuski reprezentativci prednost su uspješno održali sve do minutu prije kraja kada je za 27:27 pogodio Jurkiewicz.

U dramatičnoj zadnjoj minuti konačnih 28:27 postavio je Anić, a bodove je zadnjom, ukupno 17 obranom spasio Dumoulin. Tragičar je tako postao Jurecki.

Euro 2014. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Rusija27:25Srbija
Poljska27:28Francuska
1Francuska 394:83+116
2Poljska 370:7002
3Srbija 373:77-42
4Rusija 377:84-72

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Euro 2014. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Rusija27:25Srbija
Poljska27:28Francuska
1Francuska 394:83+116
2Poljska 370:7002
3Srbija 373:77-42
4Rusija 377:84-72

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.01.2014. u 00:48
    karaba opet razvaljuje
    Obrisan korisnik
  • cameosis15.01.2014. u 23:44
    francuska ekipa je "hrvatska 2" ...
    cameosis
  • Obrisan korisnik15.01.2014. u 22:14
    Francuzi se doslovno provukli, Poljaci imali toliko prilika da dođu u egal ponovno i prije zadnjih par minuta, zaslužili barem bod. Dumoulin branio dobro, iznenađujuće dobro, i to čiste zicere. Teško mi je priznati, ali i Niđo je u formi.
    Obrisan korisnik
  • sportoz15.01.2014. u 22:14
    A što reći za Poljake?! Kakvi luzeri...
    sportoz
  • sportoz15.01.2014. u 22:09
    Srbi su odlični u korištenju domaćeg terena i u šamaranju Poljaka. Kada te premise nisu ispunjene onda malo teže ide...
    sportoz