Zimski sportovi

Video: Mighty Ducks sa šest powerplay golova do dvadesete domaće pobjede

Željka Jurkas • četvrtak, 16.01.2014.
Video: Mighty Ducks sa šest powerplay golova do dvadesete domaće pobjede
Foto: EPA

Večer golova, prosutih prednosti, neizvjesnih završnica i konačnih pobjeda domaćina u sva tri susreta obilježila su tzv. Večer rivala u srijedu navečer u NHL-u. Anaheim Ducksi su na prvi pogled pregazili Canuckse u Honda Centru za nastavak niza bez poraza u regularnom dijelu, Toronto je u kaznenim udarcima svladao Buffalo, a najbolji pojedinci divizijskih rivala Pensa i Capsa bili su vratari, iako rezultat to nimalo ne govori...

Trinaesti put u sezoni Toronto Maple Leafsi ušli su u ispucavanje kaznenih udaraca da bi odlučili pobjednika. James Reimer zaustavio je Codyja Hodgsona, a James van Riemsdyk, Joffrey Lupul i Tyler Bozak matirali su Ryana Millera za konačnu pobjedu domaćina 4:3. “Osobno, nisam veliki fan shootouta i vježbam ih koliko mogu. Shootouti nose važne bodove koji puno znače na kraju sezone. Očito su pobjede u regularnom dijelu važnije, ali bodovi su neprocjenjivi“, komentirao je Reimer, koji je skupio 27 obrana, devet manje od Millera s druge strane leda. Vodstvo od gola razlike se tijekom utakmice selilo s jedne strane na drugu, Leafsi su poveli u prvoj te ponovno sredinom druge, a u međuvremenu su Sabresi izjednačili i preuzeli kratko vodstvo. Konačno izjednačenje rezultata došlo je backhandom Hodgsona u prvoj minuti zadnje trećine na powerplayu koji se prenosio iz druge.

“Treća utakmica u četiri noći, u gostima, s golom zaostatka u trećoj, mislim da nam je zadnja trećina bila najbolja“, rekao je nakon svega privremeni glavni trener Buffala Ted Nolan. Phil Kessel imao je jedini gol u prvoj trećini, a vodstvo gostiju su poništili i preuzeli Nikolaj Kulemin te Morgan Rielly kojemu je ovo prvi gol u trinaest utakmica. Matt Ellis donio je prvo izjednačenje na početku druge nakon kojeg Zemgus Girgensons ne uspijeva iskoristiti dodijeljen kazneni udarac. Matt Moulson to ispravlja, krade pak u neutralnoj zoni i u bijegu dva na jednoga zabija iznad ramena Millera.

Utakmice Capitalsa i Penguinsa uvijek nude neizvjesnost i veliku dozu, kako frustracije, tako i divljenja na obje strane leda. Sinoćnji susret nije bio ništa drugačiji. U stalnoj borbi za prevlast i posjed paka najzaposleniji igrači na ledu bili su vratari. Marc-Andre Fleury na vratima domaćina zaustavio je 25, a Michal Neuvirth 33 udarca. U konačnici, presudila je dubina Pittsburghove klupe. “Mislim da smo odlično odigrali. Napravili smo nekoliko grešaka, ali u svakoj trećini smo uzimali vodstvo. Nažalost, izgubili smo utakmicu, izgubili smo čak i bod. Mislim da to nismo zaslužili danas“, rekao je nakon svega kapetan Washingtona, Alex Ovečkin. Pobjednički gol, manje od dvije minute prije kraja, djelo je Jevgenija Malkina i Ollija Maate. Malkin je prenio pak kroz zonu Capitalsa, našao Maatu na vrhu lijevog kruga i on je opalio visoko iz zgloba za trinaestu pobjedu u Consolu. “Jussi mi je prije utakmice rekao da je vrijeme da zabijem. Poslušao sam ga“, našalio se na kraju rookie.

Prve velike prilike za gol imali su domaćini sredinom prve trećine, ali Neuvirth je spreman i sve brani. Joel Ward dobiva isključenje u trinaestoj minuti, no najbolja powerplay momčad lige ne samo da ne postiže gol, već ga prima. Karl Alzner oduzima pak Krisu Letangu i pronalazi Brooksa Laicha koji donosi prvu, od tri prednosti koje će izgubiti, momčadi Capitalsa. Letang izjednačuje utakmicu u akciji četiri na dva s Tannerom Glassom i Sidneyjem Crosbyjem. Jason Chimera u suradnji s Marcusom Johanssonom i Dmitrijem Orlovim nalazi se na kraju prekrasne jedan-dva-tri akcije koja se protegla kroz cijelu zonu Pensa. Manje od dvije minute trebalo je domaćinima da izjednače prvim golom Taylora Pyatta na dodavanje Jussija Jokinena i Maatte. Ovečkin zadnji put dovodi svoju momčad u prednost u igri četiri na četiri nakon što je izgubio palicu, vratio se po nju i sa svog poznatog mjesta unutar kruga lako zabija. Jokinen zadnji puta izjednačuje osam i pol minuta prije kraja.

Anaheim Ducksi su dvadeset i drugi put ostali bez poraza u regularnom dijelu te s osmom pobjedom u nizu uvjerljivo drže prvo mjesto Lige. Utakmica s Vancouver Canucksima je od prvih minuta otišla na njihovu stranu i što je vrijeme više odmicalo kraju, to je više izgledalo da nema kraja ponoru gostiju. Jedino u čemu domaćini nisu uspjeli je zadržati shutout Frederika Andersona koji je stao na gol umjesto Jonasa Hillera koji je obolio. Pri zaostatku od šest golova, Zack Kassian na powerplayu, inače glavnom oružju domaćina, posprema odbijanac Davida Bootha manje od tri sekunde prije kraja druge trećine i smanjuje zaostatak. Pokušaja nije nedostajalo, ali Nucksi ništa dalje nisu uspjeli napraviti.

“Neću ni pokušavati objasniti ovo... bila je to jedna od onih večeri. Moramo otići i pripremiti se za iduću utakmicu“, rekao je John Tortorella, trener Vancouvera. Na samom kraju druge trećine izbila je prva tučnjava, a emocije kojih nije nedostajalo kroz zadnju trećinu, eskalirale su osam minuta prije isteka vremena, nakon čega su domaćini dobili punih sedam minuta igre tri na pet. Andrew Cogliano zabio je prvi gol na početku utakmice, a Corey Perry jedan na početku druge i jedan sredinom treće. Ta tri gola su jedini koji nisu došli na powerplayu. Ukupno njih šest, dva Teemu Selannea i Nicka Bonina te po jedan Jakoba Silfverberga i Sami Vatanena raspoređeni su kroz sve tri trećine. Selanne je s ova dva gola došao do 682. karijere te se nalazi na jedanaestom mjestu strijelaca svih vremena:“Ovo što se dogodilo na kraju, to nisam prije vidio. Bilo je čudno. Nije način na koji želiš završiti utakmicu... ali diglo nam je samopouzdanje jer su oni odlična momčad.“

NHL
Toronto Maple Leafs – Buffalo Sabres 4:3 kazneni udarci
Pittsburgh Penguins – Washington Capitals 4:3
Anaheim Ducks – Vancouver Canucks 9:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.01.2014. u 20:39
    Anaheim nisu Mighty Ducks mozda 7-8 godina, vec samo Anaheim Ducks. ;)
    Obrisan korisnik