Zimski sportovi

Video: Avalanche pobjeđuje, tijesan poraz Ottawe

Željka Jurkas • petak, 17.01.2014.
Video: Avalanche pobjeđuje, tijesan poraz Ottawe

Tri shutouta, četiri utakmice u produžetku i prekid nekoliko nizova obilježili su jedanaest susreta NHL-a u noći s četvrtka na petak. Devilsi ostaju jedina momčad koja još nije ubilježila pobjedu pri izvođenju kaznenih udaraca, spektakl vratara odvijao se u MSG-u, a Boston odnosi dva boda iz Dallasa...

Sudar dvojice odličnih vratara koji brane na vrhunskom nivou otišao je na stranu domaćina, Henrika Lundqvista. Jedini pogodak utakmice zapravo nije niti ciljan u mrežu već zamišljen kao dodavanje koje se odbilo od braniča Detroita Briana Lashoffa i prevarilo Jimmyja Howarda. “Dodavao sam Pouliotu kada je pogodilo palicu i ušlo. Čista sreća“, rekao je strijelac Matts Zuccarello. Pokušaja na obje strane i fenomenalnih obrana pred publikom u Madison Square Gardenu nije nedostajalo. Howard je obranio 47, a Lundqvist 38 udaraca. “Peh. Bila je zabavna utakmica ako si fan obrana vratara. Henrik je igrao jako dobro na drugom kraju i znao sam da ću morati igrati jednako dobro i nadigrati ga“, rekao je Howard kojemu je ovo treća od zadnje četiri utakmice s najmanje 44 obrane. Možda ne najveća, ali svakako najvažnija obrana Kralja došla je na samom kraju kada je Detroit izvadio Howarda, i s klizačem više Niklas Kronwall opalio je pak u stativu, odbio se od Lundqvistovih leđa i krenuo prema mreži. Lundqvist ga je u zadnji tren pokrio.

Nashville Predatorsi prvi puta ove sezone pobijedili su u ispucavanju kaznenih udaraca. Sedam krugova i tri uspješna pokušaja bila su potrebna za rušenje Stevea Masona i Flyersa u Wells Fargo Centru. Pobjednički udaraca djelo je Romana Josija koji je dotad imao samo jedan neuspješan pokušaj. Jedan od šest prethodnih poraza u shootoutu došao je od Philadelphije u Nashvilleu, pa je ovo svojevrsno vraćanje duga. “Lijepo je napokon uspješno završiti u shootoutu nakon što toliko dugo to nismo uspjeli“, rekao je kapetan Predatorsa Shea Weber, a prenosi nhl.com. Domaćini su prvi zabili i onda dvaput stizali prednost od jednog gola. Na kraju je Wayne Simmonds izjednačio na 3:3 na powerplayu manje od minute i pol do isteka vremena. Nashville odmah u prvoj preuzima vodstvo od domaćina golovima Erica Nystroma i Davida Legwanda. Flyersi se vraćaju pet sekundi do kraja druge trećine drugim golom sezone Andreja Meszaroša. Weber na powerplayu ponovo dovodi goste u prednost.

Četrdeset zaustavljenih udaraca Careya Pricea na kraju su se ipak isplatila. Nakon što su gosti ispustili početno vodstvo od tri gola te se u zadnjoj trećini vraćali za izjednačenje, P.K. Subban svojim osmim golom sezone osigurava dva boda u Ottawi. “Ovo je očito velika pobjeda. Bili smo u situaciji za pobjedu i dobar je osjećaj da smo to i uspjeli“, prenose klupske stranice riječi Habsovog vratara Pricea. Tomas Plekanec otvorio je golove u regularnom dijelu short handom nakon svega dvije minute igre te zatvorio jedinim golom u zadnjoj trećini kojim je Montreal spriječio veliki povratak Senatorsa. Max Pacioretty i David Desharnais upisali su se u strijelce za goste u prvih 15:36 minuta igre. Tada domaćini preuzimaju inicijativu, minutu i pol nakon trećeg primljenog gola Clarke MacArthur smanjuje vodstvo, a nešto više od minute iza njega kapetan Erik Karlsson postavlja utakmicu na jedan razlike. S dva gola u drugoj trećini, Bobbyja Ryana i Kylea Turrisa, domaćini rade preokret.

Kevin Poulin na vratima New York Islandersa i Ben Bishop na vratima Tampa Bay Lightninga imali su po 29 obrana tijekom igre i obojica su propustila jedan pak u svoju mrežu. Poulin je odnio pobjedu u ispucavanju kaznenih udaraca, zaustavivši sva tri pokušaja domaćina, dok je Frans Nielsen matirao Bishopa. Ovime Poulin na svom kontu ima tri pobjede i devet obrana iz deset pokušaja iz tri utakmice koje su otišle u shootout. “Kevin je bio solidan. Kontrolirao je odbijanja, bio je sabran i napravio dobre obrane u pravo vrijeme. S ozlijeđenim Nabokovim, ovo mu je prilika i nadam se da će nastaviti igrati kako je započeo“, rekao je o svom vrataru trener Islesa Jack Capuano. Kapetan Martin St. Louis doveo je domaćine u prednost na početku utakmice na njihovom prvom powerplayu, a gosti izjednačuju, također na powerplayu krajem druge trećine.

Alex Stalock zaradio je svoj prvi NHL shutout sinoć u BB&T Centru u Floridi. Zaustavio je 24 udaraca, a njegova momčad se pobrinula za tri gola u mreži inače odličnog Tima Thomasa. “Imao je par jako dobrih obrana kada je trebalo. Bila je ovo jedna od večeri kada dođeš u prednost, a možda to i ne zaslužuješ, pa si zabrinut. Vratar je bio dobar, velika obrana pri 1:0, a onda i 2:0. Nećemo prigovarati“, prenose klupske stranice reakciju trenera Sharksa Todda McLellana. Joe Thornton je u bijegu nakon osvojenog paka u neutralnoj zoni donio je prednost na stranu gostiju u zadnjoj minuti druge trećine. Bio je to jedini udarac prema vratima kapetana San Josea. Matt Nieto i Joe Pavelski postavljaju konačnih 3:0.

Los Angeles Kingsi došli su u Scottrade Center s nizom od pet poraza na gostovanjima, dok su njihovi domaćini St. Louis Bluesi imali niz od pet domaćih pobjeda. Jonathan Quick na vratima gostiju donio je prevagu, naročito velikim obranama u zadnjoj trećini kada je njegova momčad preuzela vodstvo te su oba niza prekinuta. “Ovo je bio odličan početak u dobrom smjeru. Najveća stvar iz ovoga je što smo u regularnom dijelu pobijedili konferencijskog protivnika. Oni su malo ispred nas na tablici, pa je dobro stisnuti razmak“, rekao je Quick koji je skupio 28 obrana, prenosi nhl.com. Kingsi su došli u vodstvo na samom početku utakmice golom Jakea Muzzina. Domaćini uzvraćaju početkom druge trećine jedanaestim golom sezone T.J. Oshiea. Kingsi uzimaju utakmicu početkom treće, Trevor Lewis najprije razbija izjednačenje svojim prvim golom sezone, a dvije minute kasnije shorthand golom povećava prednost. Jeff Carter zabija u praznu mrežu na samom kraju utakmice.

GM Edmonton Oilersa bio je zauzet u srijedu popodne. Doveo je drugog vratara Kingsa Bena Scrivensa u zamjenu za treći odabir na Draftu ove godine, a malo prije toga dao je svog drugog vratara Devona Dubnyka Nashville Predatorsima u zamjenu za veterana Matta Hendricksa. Oba igrača bila su u postavi za sinoćnji susret u Minnesoti. Upravo je Scrivens taj koji će morati proći najveću prilagodbu jer je dosad branio iza jedne od najboljih obrana lige, a došao u momčad s jednom od najgorih. U svom debiju u dresu Oilersa osjetio je upravo to. Momčad je nadpucana 21:33, a Wild je zabio četiri pogotka. “Osjećao sam se dosta dobro, ali moram naći način kako zaustaviti dodatni pokušaj, dva da dečkima dam veću priliku. Ovo je dobro iskustvo za mene. Svaka utakmica u ovom trenu moje karijere je prilika za učenje i napredak da budem bolji“, prenosi Edmonton Sun izjavu novog vratara gostiju. Nate Prosser dobio je priliku zaigrati zbog ozljede Jareda Spurgeona i iskoristio do maksimuma. Zabio je svoj prvi gol u dvije godine i razbio izjednačenje koje je postavio Jordan Eberle na samom početku druge trećine. Justin Fontaine i Jason Zucker nadogradili su još dva gola. Vodstvo domaćina došlo je sredinom prve devetnaestim golom Jasona Pominvillea.

U izjednačenoj utakmici u Dallasu, Bruinsi su došli do prvog gola četiri sekunde prije kraja druge trećine i najavili pravu golijadu u zadnjoj. Milan Lučić presjekao je čišćenje paka Alexa Goligoskog, našao Davida Krejčija u desnom krugu i on bez namještanja puca iznad štitnika Karija Lehtonena koji je odradio izvanredan posao u prve dvije trećine te je ukupno skupio 37 obrana. “Mislim da je ovo bila teško izborena utakmica. Imali smo nekoliko loših odbijanja, ali našli smo način kako zabiti u pravom trenutku. Ovo je velika pobjeda“, na kraju svega rekao je kapetan Bruinsa Zdeno Chara. Dallas izjednačuje na powerplayu odmah na početku zadnje trećine, ali slavlje traje samo dvije minute jer Brad Marchand uspijeva zabiti vlastiti odbijanac. Lučić odnosi prednost na dva razlike u gužvi pred golom, a Patrice Bergeron se upisuje u strijelce s golom u praznu mrežu. Zaostatak od dva gola smanjio je Jamie Benn.

Ryan O'Reilly dvaput je matirao Coreyja Schneidera i presudio New Jersey Devilsima u Denveru. Ovo je četvrta od zadnjih pet utakmica Avalanchea koja nije odlučena u regularnom dijelu, a Semyon Varlamov s 33 obrane tijekom igre, zaustavio je oba pokušaja Devilsa i donio treću pobjedu u nizu te ukupno osmi poraz u shootoutu gostima. “Bio je izvanredan. U prve dvije trećine igrali smo dobro ispred njega, a u trećoj smo ga ostavljali otvorenog iz nekog razloga i on je bio spreman. Na svakoj velikoj prilici koju su imali, bio je izvanredan. Istovremeno, u prve dvije trećine smo stvarali odlične prilike“, izjavio je trener Colorada Patrick Roy o svome vrataru, prenosi nhl.com. O'Reilly je početkom treće donio prednost na stranu domaćina, a četrdeset minuta kasnije Reid Boucher odbija udarac u Varlamovu mrežu za izjednačenje.

Winnipeg nastavlja pobjeđivati pod novim trenerom, Paulom Mauriceom, a kriza Flamesa se nastavlja. Nakon što su u zadnjih šest domaćih utakmica uspjeli postići tek dva gola, Calgary je poduplao taj broj sinoć, ali bilo je to daleko od dovoljnog za pobjedu. “Teško je proigrati kad zaostajete dva gola. Loše smo pokrivali prostor ispred mreže. U NHL-u, ako pustiš da ti pucaju s metar, metar i pol od mreže, tražiš nevolje. Večeras nismo dovoljno klizali. U trećoj smo pokazali malo života, ali inače je bilo bolno za gledati. Trudili smo se, ali nije išlo“, komentirao je utakmicu trener Flamesa Bob Hartley, prenosi The Canadian Press. Jetsi su većinu svoje ofenzive realizirali u prve dvije trećine, s po dva gola u svakoj. Bryan Little i Dustin Byfuglien u prvoj te Mark Scheifele i Olli Jokinen bili su strijelci. Još jedan gol na konto gostiju upisao je Jacob Trouba, a Mike Giordano i Lance Bouma smanjili su zaostatak u trećoj.

Večer nakon velikog poraza u Anaheimu, momčad Vancouvera gostovala je u Glendalaeu, Arizoni. Coyotesima je trebala jedna dobra utakmica da prebrode krizu i uhvate korak s momčadima Zapada za potencijalno wild card mjesto u doigravanju. Mike Smith obranio je svih 29 udaraca zaradivši svoj prvi shutout sezone, a Antoine Vermette dao je jednini gol na utakmici. “Siječanj je bio težak za nas dosad, i važno nam je promijeniti smjer u drugoj polovici. Tražili smo jednu ovakvu utakmicu. Svi zajedno smo odigrali, od prve do četvrte linije, svi braniči i bilo je zabavno. Dečki su blokirali udarce, micali protivnike i dopustili mi da vidim većinu udaraca“, rekao je Smith, a prenose klupske stranice. Iako je Eddie Lack u golu bio solidan s 22 obrane, napad Canucksa opet prolazi kroz probleme i ne pronalazi mrežu čak i u situacijama kada se promašaj čini nemoguć, kao kada je početkom druge Daniel Sedin promašio prazan gol. U cijeloj utakmici bilo je 20 kaznenih isključenja, čime su Nucksi u tri utakmice gostovanja skupili čak 162 minute, uz tri poraza.

NHL
New York Rangers – Detroit Red Wings 1:0
Philadelphia Flyers – Nashville Predators 3:4 kazneni udarci
Ottawa Senators – Montreal Canadiens 4:5 produžetak
Tampa Bay Lightning – New York Islanders 1:2 kazneni udarci
Florida Panthers – San Jose Sharks 0:3
St. Louis Blues – Los Angeles Kings 1:4
Minnesota Wild – Edmonton Oilers 4:1
Dallas Stars – Boston Bruins 2:4
Colorado Avalanche – New Jersey Devils 2:1 kazneni udarci
Calgary Flames – Winnipeg Jets 2:5
Phoenix Coyotes – Vancouver Canucks 1:0

Foto: Wikipedia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!