Košarka

CSKA pao u Kombank Areni, Fenerbahče uvjerljivo poražen od Unicaje

Kristijan Musa • petak, 17.01.2014.
CSKA pao u Kombank Areni, Fenerbahče uvjerljivo poražen od Unicaje
Foto: EPA

Kompletirano je i treće kolo Top 16 faze košarkaške Eurolige. Partizan je stigao do prve pobjede u drugom krugu, minimalno svladavši moskovski CSKA. Fenerbahče je upisao i treći poraz, ovog puta na gostovanju u Malagi, dok su stopostotnu večer domaćih upotpunili i Panathinakos protiv Efesa te Milano protiv Laboral Kutxe.

Skupina E

Fenerbahče nakon dobro odrađene prve faze Eurolige još nije pronašao pravu formu u Top 16. U Malagi su upisali treći poraz u drugom krugu te će do kraja morati pružati znatno bolje partije u odnosu na ono do sada viđeno. Protiv Unicaje je Fenerbahče na trenutke djelovao dobro, da bi ih u posljednjoj dionici nadmudrio Slovenac Zoran Dragić te odveo španjolsku momčad do druge pobjede.

U prvom poluvremenu se igrala sasvim ravnopravna košarka te je Fenerbahče ipak na odmor odnio prednost od dva poena razlike. U nastavku je igrala bila nešto ofenzivnija te je u takvim uvjetima istanbulska momčad ipak povećala svoju prednost na +4 na ulazu u posljednjih deset minuta utakmice.

No, u četvrtoj dionici je Unicaja proradila te ostvarila goste na devet postignutih poena. Raspucao se Zoran Dragić, koji je u konačnici zabio 24 poena. Unicaja je upisala pobjedu od 89:75 za nešto lakši nastavak Top 16 faze Eurolige.

“Očekivali smo tijesnu utakmicu. Bilo je dosta agresivnosti, ali smo mi popustili u posljednjoj četvrtini i to je ključ našeg poraza. Nismo napadali dobro, ali nismo se ni branili na adekvatan način. Te stvari su se pokazale bitnima za konačni rezultat. Čestitam Unicaji na pobjedi“, izjavio je trener poražene momčadi Željko Obradović, vidno razočaran igrom Fenerbahčea.

“Bila je to tvrda utakmica protiv isto takvog protivnika. Nismo bili u mogućnosti slomiti ih prije posljednje dionice. Rezultat je bio neizvjestan do posljednjih deset minuta, a onda smo igrali znatno bolje u obrani i uradili sve što smo mogli, da dođemo do nove pobjede. Sretni smo s rezultatom i željeli bi pobjeđivati što više tijekom ove faze“, komentirao je Sergi Vidal, igrač Unicaje, koji ipak nije bio na listi strijelaca svoje momčadi.

Slovenski reprezentativac Zoran Dragić je tako sa svoja 24 poena predvodio Unicaju do pobjede, Ryan Toolson je dodao 12 poena, Carlos Suarez 11 poena i pet asistencija, a Vladimir Štimac deset poena i osam skokova.

Melih Mahmutoglu s 19 poena je bio najefikasniji igrač gostujuće ekipe, Linas Kleiza ga je pratio sa 17 poena, a Bo McCalebb sa 16 poena i osam asistencija. Luka Žorić je za 25 minuta na parketu upisao devet poena (4/7) i četiri skoka, ali i šest izgubljenih lopti, dok je Bojan Bogdanović odigrao prilično loše 23 minute, dovoljne za samo četiri poena (2/8), tri skoka i dvije asistencije.

Do druge pobjede u drugoj fazi Eurolige stigao je i Armani Milano, domaćom pobjedom nad Laboral Kutxom 83:76. Domaći su puno bolje ušli u susret te već u prvim minutama pokazali želju za pobjedom. Izuzetno dobrom igrom okrunili su prvu dionicu te poveli s osam pogodaka razlike. Do odlaska na odmor uspjeli su to još malo podignuti i u nastavak ući s +10.

U nastavku se igrali malo čvršće, posebno u trećoj dionici u kojoj je postignuto samo 27 poena, ali u kojoj je Milano i dalje dorađivao svoju prednost, povisivši je na +13. U posljednjih deset minuta nije bilo prevelikih dvojbi oko pobjednika te je Laboral tek uspio ublažiti poraz na konačnih -7.

“Vrlo smo napeto krenuli u utakmicu te se nikad nismo predavali. Učinili smo mnogo pogrešaka, koje su rezultirale padom samopouzdanja kod naših igrača. Milano je zaslužio pobjedu, vodili su svih 40 minuta. Vrlo je teško igrati protiv njih, jer imaju tako dobar postotak šuta za tri poena. Drugi ključ njihove pobjede je skok, ali smo i očekivali da bi nas u tom segmentu mogli svladati“, rekao je Sergio Scariolo, trener Laboral Kutxe, nakon drugog poraza svoje ekipe u Top 16.

“Vrlo smo sretni ovom pobjedom, koja je rezultat naše odlične igre u obrani. Naši navijači su nam uvelike pomogli da dobijemo na energiji i samopouzdanju te su definitivno bili šesti naš igrač. Pronašli smo pravi način kako da radimo zajedno te svakodnevno vježbamo kako bi što više napredovali“, izjava je igrača Milana, Davida Mossa, koji je ubacio tri trice za svojih 12 poena, kojima je dodao i šest skokova.

Najbolji u redovima Milana bili su Keith Langford i Curtis Jerrels sa 16 poena, dok je Daniel Hackett dodao 14. Redove Laboral Kutxe predvodili su Andres Nocioni s 18, Tibor Pleiss sa 14 te David Jelinek i Lamont Hamilton s po 12 poena.

Do domaće pobjede stigao je i Panathinaikos, koji je u svojoj olimpijskoj areni dočekao Anadolu Efes te upisao pobjedu od 78:64. Efes je djelovao jako dobro u prvom dijelu te je domaća momčad ipak odnijela poena prednosti u nastavak utakmice.

Do posljednjeg perioda je Panathinaikos imao +6 te u četvrtoj dionici izgradio par kvalitetnih akcija i serija za konačnih +14.

Dimitris Diamantidis je ubacio 17 poena uz devet asistencija za pobjedničku momčad. Stephane Lasme ga je pratio sa 16 ubačaja i osam skokova, dok je Ramel Curry upisao 12 poena i četiri skoka. Roko Ukić je odigrao 24 minute dovoljne za šest poena (3/7), dva skoka i dvije asistencije.

Efes je predvodio Zoran Planinić s 13 poena (5/12), tri skoka i dvije ukradene lopte. Duško Savanović i Dogus Balbay su dodali po 11 poena.

Euroliga, Top 16, Skupina E, rezultati:
Unicaja Malaga – Fenerbahče 89:75
Armani Milano – Laboral Kutxa 83:76
Panathinaikos – Anadolu Efes 78:64

Skupina F

Jedini preostali susret trećeg kola drugog kruga Skupine F odigrali su Partizan i CSKA. Partizan je u Kombank Areni odigrao odličnu utakmicu te svladao renomirane Moskovljane s minimalnih 73:72. Beograđani su tako upotpunili stopostotnu euroligašku večer domaćih, ali i inkasirali svoju prvu pobjedu u drugoj fazi natjecanja, koja će im uvelike pomoći u nastavku europske sezone.

Cijeli susret je izgledao tvrdo i neizvjesno. Partizan je nešto bolje ušao u utakmicu, ali je CSKA na pogon Nenada Krstića povela 14:9. Potom su Crno-beli uradili seriju od 6:0 do kraja prve dionice. Seriju su nastavili početkom druge s novih pet postignutih poena. CSKA je brzo stigao taj zaostatak, ponovno na krilima sjajnog Krstića, koji je s 12 poena završio prvu dionicu, a na sličan način nastavio i u drugoj.

Moskovljani su na početku imali poteškoća sa šutom za tri poena. Nakon devet promašaja su nanizali tri preko Fridzona i Weemsa te tako prešli u vodstvo. Na odmor se pak otišlo s minimalnim vodstvom gostiju od 35:34.

U nastavku je Partizan nešto slabije krenuo s igrom. Za razliku od njih CSKA se brzo našao u prednosti od osam pogodaka razlike. No, domaći su prvenstveno zahvaljujući Bogdanu Bogdanoviću do isteka treće dionice stigli do izjednačenja (50:50).

Posljednja dionica je bila itekako zanimljiva. Od trenutka kada je Tarence Kinsey pogodio za dva uz dodatno slobodno bacanje (59:57) Partizan nije ispuštao vodstvo sve do novog pogotka Krstića 1:45 prije kraja za 70:69. U redovima Ettorea Messine jednostavno nitko nije djelovao posebno raspoloženo za igru osim startnog centra srpske reprezentacije, koji je utakmicu završio s 27 poena.

Milenko Tepić je pogodio za novo minimalno vodstvo domaćih, da bi potom Sonny Weems realizirao oba slobodna bacanja za minimalno vodstvo gostiju. Potom je Hrjapa napravio prekršaj na Bogdanoviću te mu udijelio tri slobodna bacanja. Bogdanović je pogodio dva za novih +1 Partizana. Moskovljani su imali kompletan napad do kraja, ali Weems je odradio lošu individualnu akciju te predao pobjedu u ruke momčadi Duška Vujoševića, koja je zasluženo slavila svoj prvi trijumf u drugoj fazi Eurolige.

Bogdan Bogdanović bio je sjajan s 27 poena, Tarence Kinsey ga je pratio s 15 poena i sedam skokova, a Joffrey Lauvergne s 11 poena i osam skokova. Krstić je bio najbolji u redovima CSKA s 27 ubačaja i sedam skokova, Sonny Weems ga je pratio sa 16 poena i deset asistencija.

Euroliga, Top 16, Skupina F, rezultati:
Partizan NIS – CSKA Moskva 73:72

Euroliga

1Real Madrid 277+256
2Panathinaikos 2311+152
3Monaco 2311+95
4Olympiakos 2212+134
5Barcelona 2212+120
6Fenerbahçe 2014+143
7Maccabi Tel Aviv 2014+32
8Baskonia 1816-21
9Anadolu Efes 1717+16
10Virtus Bologna 1717-73
11Partizan 1618-15
12Armani Milano 1519+4
13Žalgiris 1420-2
14Valencia 1420-106
15Bayern 1321-116
16Crvena zvezda 1123-52
17ASVEL Lyon-Villeurbanne 925-214
18Alba Berlin 529-353

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • mala truba18.01.2014. u 15:04
    pitanje je samo trenutka kad ce se pocet ozljedjivat igraci Partizana i kad ce droga prestat djelovat (ima valjda neka doping kontrola u EL? ) drago mi je da su Lolek i Pero docekali pobjedu partizana, nadam se da su se i srdacno izgrlili-izljubili slaveci poslije tekme.
    mala truba
  • Obrisan korisnik18.01.2014. u 12:11
    Je Narada. Trenutno su slabi, No... još je 11 kola i mogu uhvatiti barem 4. mjesto. Posložit će to Obradović sigurno. Bojan djeluje ispuhano. Nije da se ne trudi, ali... Ključ te ekipe je Preldžić, a trener mora još izmisliti 9. i 10. igrača. Ja Fener vidim kao kandidata za prvaka Europe - nagodinu.
    Obrisan korisnik
  • nido18.01.2014. u 11:56
    Jbt. nisam ni u snu mislio da ce Partizan dobiti uz sve probleme...svaka cast...
    nido
  • narada10818.01.2014. u 11:32
    Trenutno Fener vrlo slab u trećim i četvrtim četvrtinama. Ovako neće vidjeti F4. Več se po meni Obradović previše nervira, nije nikako zadovoljan s onom šta vidi.
    narada108
  • Obrisan korisnik18.01.2014. u 10:48
    Partizan je na krilima fantastične publike dobio CSKA usprkos smanjenoj rotaciji - 7 igrača ???? Da nevjeruješ. Bogdan će uskoro zamjeniti Bojana (kad ovaj ode) u Feneru. A Weems vrijedi i zadnjeg Eura koji dobija.
    Obrisan korisnik